Ensimmäinen viikko ilman sokeria

Ystävän suosituksesta haastoin itseni olemaan ilman sokeria neljäntoista päivän ajan. Tarkoituksena on siis välttää sokeria ja kaikkia sokeria sisältäviä tuotteita kahden viikon ajan, jonka aikana elimistö ehtii puhdistautua haitallisesta sokerista ja mielihalujen sokerituotteita kohtaan pitäisi laantua. Tähän ei kuitenkaan kuulu luontaisen sokerin välttäminen kuten hedelmäsokerin ja 100% vaahterasiirapin, joiden käyttö on täysin sallittua ruokavaliossa.

Vaikeinta alkuun oli jokaisen tuoteselosteen läpikäyminen kauppareissuilla ja sokeria korvaavien tuotteiden löytäminen. Kun tämän vaiheen yli on päässyt on huomattavasti helpompi toteuttaa sokeritonta ruokavaliota.

Yllättävintä oli kuinka monessa tuotteessa on sokeria. Leivissä, tomaattikastikkeissa, myslipatukkoissa, melkeinpä joka tuotteessa. Onneksi kaupoissa tuoteselosteet on tehty täällä helpoksi ja jokaisessa pakkauksessa on eri värikoodein tuotteiden sokeri-, rasva- ja hiilihydraattipitoisuus. Näin sokeria punaisena hälyttävät tuotteet on helppo jättää hyllyyn ilman sen suurempaa tutkiskelua.

Mulla on lapsesta asti ollut herkkä vatsa ja allergioita, jonka seurauksena noudatan päivittäin maidotonta ruokavaliota. Syön myös 99% ajasta vegaaniruokaa, joka myös toi haasteensa sokerittomana oloon eri lihankorvikkeiden sokeripitoisuuksien takia. En pidä monen vegaanituotteen mausta, kuten tofusta, joten käytän lihan korvikkeena aina Quornin sieniproteiinista tehtyjä tuotteita, jotka ovat aivan älyttömän hyviä. Onneksi 350g pakkaukset sisältävät kuitenkin alle 0.5g sokeria, joka on erittäin vähäinen määrä, joten päätin olla joustava tässä asiassa.

Ja sitten itse asiaan. Mitä havaintoja olen ensimmäisen viikon aikana ruokavaliosta tehnyt:

Koen olevani paljon energisempi. Kun ruoan laatuun panostaa sokereita seuraamalla, tulee pakostikin syötyä paljon ravintorikkaampaa ruokaa.

Olen kokeillut montaa uutta reseptiä ja innostunut taas kehittelemään omia reseptejä. Tein myös ensimmäistä kertaa elämässäni itse tomaattikastiketta alusta loppuun, koska sokeritonta versiota tästä ei kaupasta löytynyt. Kastikkeen tekeminen oli älyttömän helppoa ja siitä tuli todella hyvää, joten en usko palaavani enää ikinä valmiskastikkeisiin. 

Helposti allergisoituva, atooppinen ihoni on tuntunut viimeaikoina paljon paremmalta kuin normaalisti siitepölyaikaan.

Joka iltainen mahan turvotus on tuntunut vähentyvän.

Makeannälkään karkkien tilalle on tullut kuivatut hedelmät ja itsetehdyt hedelmäsoseet. 

Tällä hetkellä kokeilu on puolessa välissä ja vielä olisi edessä toinen puolikas. Silloin on varmasti vielä helpompi sanoa millaisia muutoksia sokerin välttäminen on mukanaan tuonut. Toivottavasti ainakin positiivisia vaikutuksia elimistölle vaikka vaikutukset ei sen enempää päälle päin näkyisikään.

Pystyisitkö sinä olemaan kaksi viikkoa ilman sokeria? Lähdetkö mukaan haasteseen?

hyvinvointi hyva-olo ruoka-ja-juoma suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *