Ilmastokeskustelu ihmetyttää

Viime aikoina mulla on tullut seurattua paljon Suomen tapahtumia ja uutisia, jotta voisin mahdollisimman viisaasti käyttää äänestysoikeuttani eduskuntavaaleissa.

En itse asu Suomessa ja aikomukseni ei ole muuttaa pysyvästi takaisin, joten olen kokenut vielä suurempaa painetta ääneni käyttämisestä. Siksi en vielä käynyt äänestämässä ennakkoäänestyksen aikaan, sillä halusin käyttää tämän ajan vielä ääneni pohtimiseen. Haluan, että Suomessa asuvilla ihmisillä on mahdollisimman hyvä olla nyt ja tulevaisuudessa, joten paljon on tullut pohdittua millaisilla asioilla tähän voidaan vaikuttaa.

Omalla kohdalla tärkeimmiksi asioiksi nousi, tasa-arvoisuus, pienyrittäjyyden tukeminen, vähäosaisten huomioiminen ja ympäristö.

Ympäristökeskustelu pisti silmään kaikkein eniten. En ole täälläpäin törmännyt niin provosoivaan keskusteluun ilmastosta, kuin mitä Suomen päässä näytetään tällä hetkellä käyvän. Eniten jäi harmittamaan sellainen syyttävä sävy näistä asioista puhuessa, vaikka tällainen aihe vaatisi positiivisuutta, vinkkejä, kannustusta ja yhteen hiileen puhaltamista. Vertaisin ilmastonmuutoksen pysäyttämistä laihdutuskuuriin. Jos yrittää kerralla liikaa, palaa helposti vanhoihin tapoihin. Pienillä muutoksilla saadaan aikaan pysyvämpi ja parempi lopputulos, mutta se vaatii työtä ja vertaistukea.

On niin monia eri keinoja vaikuttaa meidän maapallon hyvinvointiin. Tiedän itse syyllistyväni ilmaston kuormitukseen lentämällä, mutta mahdollisuuksien mukaan valitsen nykyään mieluummin junan tai bussin, jos sellainen on tarjolla lennon sijaan. Koen myös kompensoivani muilla elämän osa-alueilla tätä pahetta. Lopetin lihan syönnin kokonaan noin kuukausi sitten, kun tajusin, että söin sitä muutenkin enintään kerran kuussa. Tuo muutos oli itselleni hyvin helppo ratkaisu ja askel kohti parempia tekoja. Tajusin myös käyttäneeni roskille muovipusseja aivan turhaan. Roskat on niin helppo vain kaataa roskiksesta niille kuuluviin jätesäiliöihin ja sen jälkeen pestä roskis taas uutta käyttöä varten. Tuossa on vain muutama oma keino pienentää hiilijalanjälkeä, mutta juuri ne pienet muutokset on innostanut selvittämään ilmastoon vaikuttavia asioita vielä enemmän.

Luen aina mielenkiinnolla muiden vinkkejä ja tapoja vaikuttaa osaltaan ilmastonmuutokseen. Toivottavasti keskustelut kääntyisi enemmänkin tällaiseen toisia kannustavaan suuntaan, jotta me kaikki voisimme alkaa tehdä osaltamme muutoksia. Uskon, että moni kohtaakin juuri sen vaikeuden, että ei tiedä mistä aloittaa. Jos keskustelut menee siihen suuntaan, että toisia syyllistetään ja kaikki muutoksen on tehtävä nyt heti eikä virheille ei ole varaa, moni alkaa varmasti piilottelemaan omia valintojaan ja avoimelle keskustelulle ei ole silloin sijaa.

Millaisia ajatuksia teillä on herännyt ilmastokeskustelusta?

Ps. Ne jotka eivät ole vielä äänestäneet laittakaa kalenteriin 14.4, sillä silloin on vaalipäivä ja viimeinen tilaisuus saada oma ääni kuuluviin!

kulttuuri ajattelin-tanaan vastuullisuus uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *