Koira mukaan ulkomaille? Ota tästä talteen 5 vinkkiä lentomatkaa varten

Koirani Affe on elämänsä aikana saanut matkustella enemmän kuin moni ihminen. Affe on kulkenut aina mahdollisuuksien mukaan kaikkialle minne olen itsekin mennyt. Sain koirani melko nuorena ja sen tuoma vastuu tuntui välillä todella rajoittavalta, varsinkin kun haaveilin jo nuorella iällä ulkomaille muutosta.

Ennen Edinburghiin lähtöä harkitsin toden teolla, onko koiran ottaminen ulkomaille järkevää ja olin huolissani siitä, kuinka reissaaminen vaikuttaisi Affeen. Päätös Affen mukaan ottamisesta  oli kuitenkin kaikkein paras ratkaisu, sillä loppujen lopuksi matkustelu sen kanssa on aina sujunut niin hyvin. Koin myös, että omistajana minulla oli vastuu joustaa omista suunnitelmista niin, että  koirani ei joutuisi niistä kärsimään. Matkustelu lemmikinkin kanssa osoittautuikin mutkattomaksi, kunhan asioiden eteen vaan jaksaa nähdä vähän enemmän vaivaa.

Affe on juuri himpun verran liian iso matkustaakseen käsimatkatavarana istuimeni alla, joten olen joutunut hänet aina laittamaan ruumaan. Euroopan sisällä matkustaminen on tehty lemmikkien kanssa pääsääntöisesti hyvinkin helpoksi ja edulliseksi, mutta esimerkiksi Iso-Britanniaan tuloon vaaditaan jo paljon enemmän, koska lemmikin saa maahan tuoda vain rahtina. Eviran sivuilta löytyykin jokaiseen maahan tarkat vaatimukset päivittettyinä ajantasalle, joka on ollut suuri apu maasta toiseen muuttaessa.

Jos lemmikin kanssa reissaaminen ei ole vielä tuttua, niin näillä viidellä vinkillä pääset hyvin alkuun:

× Koiran voi ottaa matkustamoon, jos sen saa mahtumaan 43x31x20 cm kokoiseen kassiin ja kassin ja koiran yhteispaino ei ylitä kahdeksaa kiloa.Ruumassa matkustavat koirat tarvitsevat IATA-hyväksytyn lentokopan lentoa varten. Lemmikin on mahduttava seisomaan kopassaan, jotta lennon aikana sillä olisi mahdollisimman hyvä olla. Kerran hyvän kopan hankittuasi, voit käyttää sitä matkustaessa aina uudelleen.

× Koiralla on oltava tunnistusta varten mikrosiru. Sen saa helposti asennettua eläinlääkärissä, joka myös neuvoo kuinka se käytännössä toimii.

× Lemmikkisi tarvitsee myös eläinlääkäriltä saatavan lemmikkipassin itselleen. Euroopan sisällä tämä riittää matkustusasiakirjaksi, sillä se sisältää tiedot niin mikrosirunumerosta kuin koirasi voimassaolevista rokotuksistakin.

× Jokaisella maalla on omat rokotevaatimukset. Nuo kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen lentoa Eviran sivuilta. Monella eläinlääkärillä ei ole näistä päivitettyä tietoa, joten ei kannata luottaa siihen, että kaikki tieto tulee sitä kautta.

× Tarkista aina ennen oman lentosi varausta, onko lennon lemmikkikiintiö jo täynnä tai salliiko kyseinen lentoyhtiö ylipäätänsä koiran ottamisen mukaan lennolleen, näin varmistat, että saat koirasi mukaan samalle lennolle kuin millä itse lennät. Monella yhtiöllä on pääsääntöisesti samantapaiset säädökset lemmikkien kuljetukseen liittyen, mutta ohjeet kannattaa kuitenkin aina lukaista läpi lentoyhtiön sivuilta ikävien yllätyksien välttämiseksi.

*Muokkaus: Evira on 2019 alusta muuttanut nimensä Ruokavirastoksi.

puheenaiheet matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *