Ruoka-allergiat ja stressittömämpi matkustaminen

image.png-12.jpeg

image-2.png-9.jpeg

image-1.png-10_0.jpeg

 

Paljon on viimeaikoina ollut puhetta ruokatrendeistä ja suosituksista, mutta harvemmin allergioista, jotka pakosta muuttavat ihmisen ruokavaliota. Suomessa laktoosi-intolentikkona eläminen oli erittäin helppoa, sillä kaupasta melkein jokaista tuotetta löytyi myös laktoosittomana. Matkustaessa ja muuttaessani maasta toiseen ruoka on yleensä ensimmäinen asia josta stressaan, sillä maailmalla laktoosi-intoleranssia ei juurikaan tunneta. Varsinkin Ranskassa ruokavalioni on muuttunut maidottomaksi, sillä ainoat laktoosittomat tuotteet joihin olen törmännyt (olen valehtelematta kiertänyt kymmeniä ruokakauppoja) ovat jälkiruokia ja vaikka kuinka toivoisin, että voisin keksejä syödä joka aterialla, on ruuaksi löydettävä jotain muutakin.

Kiitos vegaaniuden ravintoloihin ja kauppoihin on nyt alkanut tulla enemmän maidottomia tuotteita ja viime kauppareissulla hymyni ulottui korviin saakka, kun löysin maidotonta juustoa! Olen yleensä Edinburghista tuonut kotiin kasan laktoositonta juustoa, mutta unohdin ne viime käynnillä lähtiessäni jääkaappiin ja en enää ehtinyt kääntyä takaisin- voin myöntää, että teki mieli tirauttaa muutama kyynel.

Olen kuitenkin oppinut elämään rajoitteiden kanssa ja ajattelinkin jakaa vinkkini miten ruoka-allergoiden kanssa matkaamisesta voi tehdä hieman helpompaa:

  1. Majoitusta valitessa suosi paikkoja, joissa on ruanlaittomahdollisuus. Monissa Airbnb asunnoissa, hotelleissa ja hostelleissa on myös keittiö ja onkin paljon stressitömämpää tehdä ruokansa itse, kun tietää mitä ainesosia on käyttänyt.
  2. Käännä allergiaasi koskevat sanat kohdemaan kielelle. Kaupassa käynti on paljon helpompaa ja nopeampaa, kun tietää mitä sanoja etiketistä etsii.
  3. Googleta valmiiksi ravintoloita joissa voit syödä ja listaa ne ylös. Nälkäisenä on paljon kivempi suunnata suoraan paikkaan, jossa voi syödä kun lähteä sellaista sokkona etsimään.
  4. Ole tarkkana ravintolassa syödessä. Kannattaa selkeästi ilmaista tarjoilijalle, että kyseessä on allergia ei vain ainesosa josta et tykkää, jotta sinut otetaan tosissaan.
  5. Ketjuravintolat käyttävät eri tuotteita joka maassa. Ei siis kannata luottaa siihen, että jos Suomen Subwayssa voit syödä jotain, voisit syödä sitä muuallakin. Ranskassa leikkeilesiin lisätään lähes poikkeuksetta maitojauhetta, joten kannattaa aina varmistaa eikä olettaa.

Seuraavaksi aion suunnaa keittiön puolelle pizzan valmistukseen, sillä täytyyhän vegaanijuusto pistää heti testaukseen! Mukavaa lauantaita<3

hyvinvointi terveys ruoka-ja-juoma matkat
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.