Ladataan...
Wrong Way

Sydneyssä on niin paljon tekemistä ja kavereita on helppo saada hostelleista sillä kaikki tuntuvat etsivän ystäviä. Sydneyssä on mahtava yöelämä ja arki-illoille ja viikonlopuille on jatkuvasti erillaisia tapahtumia ja teema-iltoja.

Muutama mitä sinun pitää kokea:

-Crab race, missä lyöt vetoa ravusta ja ravut kisaavat laudalla ulkoreunaa kohti. Minä en ole ilmeisesti hyvä veikkaamaan, koska olen melko varma rapuni olleen kuollut.

-Silent party, bileissä on useita eri DJ.tä ja kuulokkeistasi voit vaihdella DJ:n mielialasi mukaan. Vinkkinä: ota kuulokkeet pois ja katso kun kaikki tanssivat hiljaisuudessa :D

-Rooftop pool party. Kattoterassi, uima-allas ja alkoholia anyone?

Alkoholi on ihan hullun kallista Sydneyssä ja alkoholilait ovat vieläkin tiukempia kun Suomessa. Vinkkinä: jos haluat baari-alalle töihin Australiassa sinun täytyy käydä kurssi saadaksesi alkoholipassin ja jokaisessa maan "osassa" täytyy käydä heidän oma kurssinsa.

Ausseissa backpackerit juovat sitten GOONia eli boxi viiniä (yöks), koska tämä on kaikista edullisinta. Ei mennyt mulla alas edes pakosta, olen siis backpacker failure!

 

Must juttuja Sydneyssä on:

-Perus Opera House ja Harbour Bridge.

-Vietä Uusivuosi Sydneyssä! Itse katselin ilotulitteet kattoterassilta keskustassa, mutta jos haluat päästä kunnon paikoille, mene jo aamulla klo7 ja ota koko päiväksi eväät, sillä jos poistut paikalta, et tule pääsemään päivällä enään takaisin.

-Joulu rannalla! Mikä on Aussimaisempaa kun jouluhattu päässä, tekemässä hiekkaenkeleitä ja hiekkaukkoja. Sydneyssä Bondi on suosittu, mutta alkoholi kielletty ja Coogeella saa juoda nurmikolla. Tätä alkoholittomuutta vahditaan tarkkaan ja poliisit partioivat rannalla. Piknikki kasaan, tonttulakki päähän ja rannalle-->

-Käy eläintarhassa! Sydneyn eläintarhaan pääsee laivalla ja itse eläintarhan yläosaan pääsee naruhissillä mikä kulkee norsujen ja kirahvien yli. Eläintarha oli kyllä ihan rahansa arvoinen ja esimerkiksi kirahvien taustalla näkyy kauniisti Opera house <3

-Käy akvaariossa ja minieläintarhassa. Akvaariossa lempparini olivat isot hait ja rauskut (näitä näin useasti myöhemmin reissussani ihan villinä luonnossa) Mini eläintarha oli siinä kiva, että siellä oli vain Australialaisia eläimiä ja voin kertoa että koalat on yllättävän rumia ja PLATAPUS on mun uus söpö lempparini!

-Ilotulitukset joka torstai! Tämä oli paljon isompi ilotulitus kun Tampereella uutenavuotena :D

-Grillaile rannalla tai puistossa. Ilmaisia kaasugrillejä on joka paikassa! Tämä oli super kiva ja jatkuvasti näit perheitä ja ystävä porukoita grillailemassa. Tätä on ehkä vähän ikäväkin Suomessa.

 

Sydney lähettyvillä on myös paljon nähtävää ja vinkkinä voin antaa, että nämä reissut saa halvemmalla jos tekee sunnuntaina. Sydneyn kaupunki antaa Sunnuntaina kaikki juna tai laivareissut parin dollarin hintaan!

-Mene Manlylle. Manly on Sydneyssä, mutta sinne täytyy ottaa laiva joka maksaa sen noin 20 dollaria edestakas (sunnuntaina vain 4 dollaria). Manlyllä on useita kivoja rantoja peräperään ja jotkut viettävät päivän aloittamalla viimeisestä rannasta ja kävellen päärannalle asti. ( yhdeksän rantaa). Manlyllä on paljon surffareita ja ihan tajuttoman hyvä fiilis.

-Blue mountains. Sademetsää ja upeita vuoria.. siis WAU! Kilometritolkulla polkuja keskellä sademetsää tai vuorenkielekkeiden reunoilla. Tänne kestää junalla noin kaksi tuntia.

-Morriset park. Kesyyntyneitä Villi kenguruita!!! Tänne kestää hieman yli kaksi tuntia junalla , mutta on niin sen arvoista.Vie mukaasi siemeniä tai porkkanoita, mutta älä roskaruokaa! Kuumana päivänä kengurut ovat piilossa metsässä, mutta sateisena päivänä ne parveilevat pellolla. Kengurut ovat hieman kesyyntyneet, mutta silti villejä, eli ole varovainen ja varo varsinkin uros kenguruita!

 

 

Kengurut Morriset parkissa.

                                                                                                        Blue Mountains vesiputous.

                                                                       Sydneyn kaupunki uima-altaat olivat laiskan päivän pelastus.

       Bin Chicken näitä kutsuttiin, koska olivat Aussi versio Suomen roska lokeista.

                                                                                                        Blue Montains

Manly main beach.

Sydney on todella eläväinen kaupunki täynnä erillaisia markkinoita, pikkuliikkeitä, tapahtumia ja upeita ruokapaikkoja..

Haluatko kysyä jotain? Kysy ihmeessä :)

Seuraavaksi kirjoitan roudtripistäni Sydneystä Cairnsiin.

 

-Charlotta

Ladataan...
Wrong Way

Saavuin Australiaan Sydneyn lentokentälle klo 22.30. Olin jo ennalta valinnut hostellini juna-aseman vierestä ja katsonut miten sinne pääsee, sillä en halunnut hortoilla Sydneyn keskustassa keskiyöllä väsyneenä ja ilman nettiä. Muistan olleeni hieman jännissäni, mutta enemmän innoissani.

   Ensimmäinen ongelma olikin jo hostellilla, kun korttini ei suostunut toimimaan ja en pystynyt maksamaan laskuani. Reseptionissa oleva Kiwi (Uusi-Seelantilainen) mies olisi antanut minun mennä nukkumaan ja maksaa seuraavana päivänä, mutta itse jääräpäänä halusin sen heti hoitaa. Onneksi ongelma oli vain muutamasta kortin asetuksesta kiinni ja pääsin pian ihan maksavana asiakkaana nukkumaan. Apua olen oikeasti Australiassa!!

Ensimmäisenä aamuna muistan heränneeni aikasin ja olevani niin uskomattoman innoissani. Katselin ikkunasta ulos ja haistelin uuden maan tuoksua.. Käyttäydyin myös kuten kaikki vastatulleet backpackersit ja pommittelin huonekavereitani kysymyksillä: "Kauan olet ollu?", "Oletko saanut töitä?" "Mistä hait?" , "Mikä puhelinliittymä sinulla on?" jne.  Kaksi mukavaa kanadalaista likkaa kertoi minulle mielellään missä lähin ruokakauppa on ja minkä puhelinliittymän kannattaa ottaa.

Ruokakaupassa ruuan hinnat tuntuivat hurjilta! Oikeastihan ne olivat about saman hintaisia kun Suomessa, mutta valuutan ero 1AUD --> 0.7 EUR huijasi hieman. Päässäni hoin muutenkin, etten halua lähteä tuhlaamaan rahaa liikaa ennen kun saisin työpaikan. Olen aina rakastanut ruokakauppoja ja nautin eri maissa katsella mitä erikoisempia tuotteita hyllyistä löytyy.

Ruokakaupan jälkeen lähdin hakemaan puhelinliittymää. Kanadalaiset likat kertoivat minulle Optuksen olevan hyvä. Kohtuu laaja kuuluvuus ja saat enemmän nettiä per maksu kun muissa liittymissä. Niin siis Australiassa netti ja puhelinyhteykset eivät todellakaan ole hyviä ja tietyissä paikoissa maata (ja en puhu keskellä aavikkoa vaan ihan asutuilla alueilla) saattaa koko yhteys kadota. Netti on myös super hidas ja 40dollarilla kuussa saat todella vähän nettiä, eli ei enään huvinvuoksi netissä surffailua tai videoiden katselua. Hyvästi Suomen edullinen rajaton netti ja hyvät netti nopeudet! Ensimmäistä kertaa elämässäni ymmärsin ilmaisen wifin tarpeellisuuden, kun ennen vain ajattelin "Miksi ihmiset eivät vaan käytä omaa nettiänsä?".

Illalla hain netistä tarpeelliset veronumerot ja selvittelin mikä pankki olisi minulle hyvä. Australiassa on hyvä myös ottaa huomioon paljon pankkisi ATM verottaa rahan otosta, koska jos käytät mitä tahansa pankkiautomaattia ottaa pankki välistä aina sen 2dollaria... Kutsun tätä lailliseksi varastamiseksi ja laskelmoinkin, että vuoden aikana olen maksanut usean sadan pelkästään käteisnostoista..not smart.

Seuraavana päivänä lähdin yhden hollantilaisen tytön kanssa pyörähtämääm keskustassa ja katsomaan kuuluisaa Sydney Opera housea ja Harbour Bridgeä. Kävellessämme satamassa meitä lähestyi mies, joka mainosti Speed boat ajeluita. Hän kysyi suoraan kiinnostaisiko meitä tunnin ilmainen ajelu? Ehtona olisi vain, että antaisimme heidän kuvata sen mainos videolle ja meidän täytyisi näyttää siltä, että meillä olisi super hauskaa! Hmm...tämä ei ollut vaikeaa näytellä sillä mikä olisi hauskempaa, kun speedboatilla täysillä ajelu, kuumana kesäpäivänä, upeat Sydney maisemat taustalla? I love Australia and Australia loves me.

 

 

Aloitin melkein heti töiden metsästyksen ja minut kutsuttiinki kolmeen eri haastatteluun. Tähän muuten vinkkinä, että jos olet Australiaan lähdössä Working Holiday visalla ja haluat heti töitä, niin kannattaa lähteä meidän syksyllä. Jos lähdet uudenvuoden jälkeen-kevät aikaan töitä ei saa juuri mistään. Meidän kesä aikaan taas löytyy kyllä farmiduunia.

Kolmesta haastattelusta sain kaksi duuni tarjousta. Yksi oli mainosten jakamista mitä olisi ollut 6h päivässä 19dollaria tunnissa ja toinen oli 8h päivässä 20dollaria tunnissa kahvikapsuleiden pakkausta. Valitsin tietenkin kahvikapsuleiden pakkauksen. Työpaikkani oli todella kiva ja työkaverit hyvin ystävällisiä. Ainoana miinuksena oli 8h aikana vain yksi puolentunnin ruokkis ja jos teit ylitöitä kuten minä usein 10-14h, niin siihen kuulu vain se yksi 30min tauko... Niinä päivinä kun lämpöä oli plus 35-45 astetta..voitte kuvitella kuinka helvettiä on tehdä töitä paikassa missä koneet rullaa jatkuvasti päällä eikä siellä ole mitään tuuletusta. Onneksi meidän pomo ei ollut mikään kusipää orjapiiskuri ja haki meille usein valtavan ammeen jonka hän täytti täyteen jäitä ja limuja.

 

Asuin hostellissa kolmeviikkoa, mutta joulu lähestyi ja sänky mistä olin maksanut 23 dollaria yöstä oli nyt noussut 55dollariin. Oli siis aika metsästää jaettu asunto! Laura Kanadasta kysyi minulta kiinnostaisiko minua lähteä katsomaan asuntoa keskustassa hintana 220dollaria viikossa ja jakaa hänen kanssaan huone. Saavuimme asuntoon joka oli perinteinen Sydneymäinen omakotitalo (meidän rivitalo) todella mukavalla keskustan alueella ja ihan lähellä juna-asemaa. Hinta oli todella suolainen, mutta halvempaa ei kauheasti Sydneyssä saa. Vanha iloinen mummeli otti meidät vastaan ja kehui meidät maasta taivaisiin... joku kuitenkin vaivasi minua. Laura oli kämpästä innoissaan joten päätimme ottaa sen yhdessä ja maksoimme molemmat 880dollaria takuurahaa ja kahdenviikon vuokran. Kumpa olisimme tietäneet...

Ongelmat alkoivat heti kun muutimme asuntoon.. Mummeli asui kämpän OLOHUONEESSA!!!! Tätähän hän ei meille ilmoittanut. Samassa alkoi myös sääntöjen tulvat :

-Vain yksi sähkölaite saa olla latauksessa kerrallaan. (Puhelimen latauksen vuorottelu on kivaa..)

-Tuuletinta ei saa pitää päällä. (Aah ihanat +40asteen yöt)

-Talossa pitää olla siistiä koko ajan (Hirveä huutokohtaus jos leivästä on pudonnut murusia lattialle)

-Suihkussa saa käydä vain joka toinen päivä ja vain 5min

-Ei vieraita.

-Ei alkoholia koko taloon

-EI KOKKAUSTA KLO 19 JÄLKEEN.

Nainen kävi tavaroitamme läpi meidän ollessa töissä, kertoi tarinoita miten poliisit seuraavat häntä ja rikolliset lisäävät FB-kaveripyyntöjä hänelle koska FB yrittää hiljentää hänet. Naapureilla on jokin EVIL PLAN häntä vastaan ja he tahalteen usuttavat mehiläisiä hänen puutarhaan.

Olimme asuneet kämpässä alle viikon kun halusimme jo muuttaa pois! Mutta kun nainen heitti samassa talossa asuvat kolme Italialaista tyttöä ulos talosta maksamatta heille rahoja takas, vain koska hänen mielestä tytöt yrittivät vallata talon ja olivat rikollisia.. emme uskaltaneet pyytää rahojamme takaisin vaan yritimme myötäillä kaikkeen hulluun mitä nainen sanoi.

Tämä kaikki paheni..

Nainen otti lisää uusia ihmisiä taloon asumaan ja kertomatta säännöistä sai hirveän huutokohtauksen yhdelle hollantilaiselle tytölle, kun hän oli tuonut pullon alkoholia taloon.

- "Alkoholisti, huumeiden käyttäjä! Sinä lähdet talosta nyt ja et saa rahojasi takaisin!!"  

Huom. Tyttö oli ollut talossa alle viisi tuntia. Tyttö ei suostunut lähtemään ilman rahojaan.

Seuraavalla viikolla saksalainen tyttö oli saapunut kahdeksalta töistä ja alkoi tekemään ruokaa itselleen. Mummeli ei ollut kotona ja palasi vasta keskiyöllä. Heräsimme hirveään huutoon ja kiroamiseen.

-"Joku on tehnyt ruokaa seitsemän jälkeen!!! MINÄ HAISTAN SEN!  Kuka se teistä huorista oli!! Heitän teidät kaikki pihalle!! Teette tämän tahalteen, haluatte vain talon itsellenne!!!"

Mummeli raivosi ja heitteli tavaroita  alakerrassa ja ensimmäistä kertaa pelkäsin ihan turvallisuuteni takia..

Olimme aloittaneet kohtauksien nauhoittamisen jo viikkoja aikasemmin, koska olimme varmoja ettei tämä lopu hyvin..

Kaksi päivää tämän jälkeen sain puhelun työaikana, että nyt on helvetti irrallaan ja mummeli heittelee tavaraa parvekkeelta alas ja poliisit ovat matkalla. Kotiin päästessäni oli vastassa kaksi poliisia, mummeli ja yläkerrassa hyvin kauhuissaan olevat kämppikseni. Ilmeisesti mummeli oli päättänyt, että hollantilainen likka lähtee nyt ja ei saa rahojaan takasin. Kun tyttö ei suostunut alkoi mummeli heitellä hänen tavaroitaan pihalle.

Mutta ei tässä vielä kaikki..

Saimme tietää ettei asunto ollut mummon vaan hän vuokrasi sitä ja ei ollut maksanut vuokriaan useaan kuukauteen. Eli kysymys kuuluu? Mihin kaikki meidän tuhannet dollarit olivat kadonneet? Ilmeisti mummeli yritti savustaa ihmisiä ulos ja pitää rahat ja näin saada uusia asukkaita ja lisää rahaa.  Myös nimi minkä hän oli meille antanut ei ollut hänen oikea nimensä. Mutta kaikista parasta oli, että Mummeli syytti poliiseja maksetuiksi :D

Oikea asunnon omistaja antoi kaksi viikkoa aikaa kaikkien muuttaa pois asunnosta... En saanut rahojani takaisin ja henkisesti tuo oli hyvin pelottava kokemus. Reilun kuukauden kestin kuitenkin hullun mummelin oikkuja, huutamista ja haukkumista.

 

 

Kokemusta rikkaampana ;)

Tässä oli hieman ensimmäisistä kuukausista. Seuraavaksi kerron ystävistäni ja lemppari paikoista Sydneyssä ;)

 

Charlotta

Ladataan...
Wrong Way

Kaksi vuotta, ajatella..

Kaksi vuotta on aika mikä on kulunut viimeisestä kirjoituksesta. Olin innoissani suunnittelemassa reissuani Australiaan, mietin mitä pakkaisin mukaan, meneekö kaikki hyvin tai montako kengurua laukkuuni mahtuu?

Tuntuu niin oudolta nyt puolivuotta reissusta jälkikäteen ajatella, että olin vuoden Australiassa, kuukauden Indonesiassa ja toisen kuukauden vielä Thaimaassa.. Vuoteen mahtui niin paljon ylä ja alamäkiä etten voi sitä yhteen postaukseen mahduttaa! 

Lyhyesti voin jo paljastaa: 

-Vuokra emäntä Sydneyssä oli huijari ja ilmeisesti melkoisen mielisairas. Asia meni niin villiksi että kämppikseni tavarat lentelivät parvekkeelta kadulle ja olimme maksaneet kuulemma poliisit olemaan meidän puolellamme.

-Pääsin syöttämään ja silittämään villikenguruita

-Näin läheltä luonnossa mailman myrkyllisimpiä otuksia...mutta olen elossa!!!! Grillibileissä minulle sanottiin "älä laita sormia penkin alle, siellä on mustialeskiä.." Luulin ensin vitsiksi...ei ollut!

-Kohtasin snorklatessa kaksi metrisen HAIN!!!! Saatoin hieman pelästyä ja potkasin siinä samassa jalkani koralliin.. Niin ja tämä hai ei kuulunut niihin "turvallisiin" yksilöihin..

-Indonesiassa sain sähköiskun hotellin suihkusta. Kuukausi jälkikäteen joku oli kuollut hotellissaan suihkusta saatuun sähköiskuun. 

-Bondi Rescue meinasi joutua pelastamaan minut kun virta lähti vetämään minua merelle.. 

Lähtisinkö uudelleen kaiken sen jälkeen mitä koin ja näin? Ehdottomasti! Muutaman asian tekisin toisin mutta kadu en päivääkään

Kiinnostaako ketään tietää lisää? ;)

 

-Charlotta

 

Pages