Kuukauden paras päivä

Kuun paras päivä on taas täällä: PALKKAPÄIVÄ!!!

Mikä olisikaan parempi hetki muistella ensimmäisen blogipostauksen toista tavoitetta, joka meni näin:

2. Opetella hallitsemaan omaa kukkaroa. Kuukausittainen budjetti ja säästötavoite, sekä lihavoituva säästötili, johon ei kajota heti ensimmäisen huonon vaatepäivän kohdalla

Lähtötilanne tämänkään tavoitteen suhteen ei mielestäni ole lainkaan toivoton. En ole pikavippikierteessä ja hoidan laskuni ajallaan. En kuitenkaan ole taloudenhoidossani niin suunnitelmallinen kuin haluaisin – minulla ei ole minkäänlaista pahan päivän rahastoa, ja se minkä saan säästöön, yleensä hupenee seuraavassa kuussa. 

JONMP7TPGK.jpg

Kuva: stocksnap.io

Olen viime aikoina tutkiskellut huolellisesti aiempia laatimiani budjetteja koettanut analysoida, mikä niissä on mennyt pieleen. Yksi ongelma tuntuu olevan se, että ne ovat liian kunnianhimoisia. Vaikka haluankin saada rahaa säästöön, haluan myös nauttia elämästä ja heittäytyä pieniin hauskoihin yllätyksiin, vaikka se veisikin jonkin verran rahaa. Budjetissani on siis oltava jonkin verran niin sanottua elämäpuskuria. 

Aiemmin elämäpuskuri on kuitenkin juurikin ollut ongelmakohtani. Kun en millään tavalla kontrolloi sitä rahamäärää jonka käytän yhtäkkisiin pieniin ja suurempiin ostoksiin, on budjettini kuralla, ja jo pari viikkoa palkkapäivästä tili on kulkenut niin sanotusti höyryillä. Tarvitsen siis selkeästi paremmat raamit nimenomaan päivittäiseen rahankäyttöön.

WX191DV28C.jpg

Kuva: stocksnap.io 

Mietin hetken, mikä olisi paras tapa kontrolloida päivittäistä rahankäyttöä, ja päädyin nyt ainakin ensiksi kokeilemaan opiskeluajoiltani tuttua menetelmää eli viikkorahaa. Opiskeluaikana budjettini peruskivi oli käteinen viikkoraha, jonka nostin joka maanantai ja sillä piti pärjätä koko viikko. Tuolloin viikkorahaan sisältyi ruokaostoksetkin, mutta tällä hetkellä ruoka-asiat hoituvat taloutemme yhteiseltä ruokatililtä. Viikkoraha on siis tässä tapauksessa ihan puhtaasti omaan mukavuuteen. 

Viikkorahan ohella olen laskenut keskimääräisiä summia, joita minulla kuluu pakollisiin menoihin kuukausittain, eli asumiseen, ruokaan ja muihin laskuihin. Lisäsin tuohon summaan pienen puskurin, jonka avulla olisi tarkoitus tasoittaa isompia, harvemmin tulevia laskuja ja niistä aiheutuvia rasituksia taloudelle. Tämän laskuharjoituksen ja palkkani vertailun lopputulemana sain summan, joka pitäisi saada joka kuukausi säästöön. 

Tuloni eivät ole kovin huimat verrattuna esimerkiksi siihen, että asumiskustannukseni ovat melko kovat, lähinnä johtuen pääkaupunkimme kovasta asumisen hintatasosta. Uskon kuitenkin, että tehokkaalla budjetoinnilla voisin saada säästöön vuodessa yli 2000 euroa. Kuitenkin haluaisin ottaa opiksi aiemmasta analyysistani, enkä tehdä tästäkin budjetista liian tiukkaa. Siksi päätin asettaa vuoden säästötavoitteekseni tasasummana 2000 euroa.

Tavoitteeseen orientoitumisen voisinkin aloittaa siitä että suljen vaikka nämä nettikauppojen sivut selaimen välilehdiltä…

Suhteet Oma elämä Raha