Eka kerta
Kuulimme aikaisempien vuosien opiskelijoilta, että kurssilla pitää suorittaa oppimispäiväkirja ( Olimme siis ennalta aktiivisia :D). Kokoonnuimme ennen kurssin alkua pohtimaan, mitä tuleva voisi pitää sisällään ja mitä voisimme sen aikana oppia. Pohtimistamme asioista ainakin seuraavat nousivat esille: johtamisen organisointi, eettisyys sekä hyvän johtajan piirteet. Näistä toivomme siis kuulevamme ja oppivamme lisää :)!
Eka kerta
Puhuimme jo edellisenä iltana tekevämme sen, kunnes aika koitti, oli jännitys valtava. Tulimme kaikki ajallaan (paitsi yhdellä kesti hieman :D).
Meistä ei kukaan kuitenkaan menettänyt mitään, sillä luento ei ollut ehtinyt onneksi vielä varsinaisesti alkaa. Huomasimme valkokankaalta päivän teeman olevan ”Johtaminen, valmennus ja motivointi”. Olomme oli kuin elokuvateatterissa (paitsi popkornit puuttuivat :D). Keskustelua keskuudessamme herätti erityisesti henkilöstöresurssien ’kova’ ja ’pehmeä’ näkökulma, mutta palataan siihen tovin päästä!
Kuulimme kolmesta eri johtamisteorioista joihin lukeutuvat piirre-, käyttäytymis- sekä tilanne-ja kontingenssiteoriat. Ensimmäinen mielikuvamme käyttäytymisteorioista oli johtajan ja sihteerin välinen kanssakäyminen (hehe :-D). Todellisuudessa niissä kiinnitetäänkin huomiota vain johtajien käyttäytymiseen. Kuulimme myös kolmenlaisista johtajist: liiketoiminnallisista, karismaattisista sekä muutosjohtajista. Liiketoiminnalliset keskittyvät enemmän asiasisältöön, muutosjohtajat innostavat ihmisiä sekä aiheuttavat muutoksia. Karismaattisista johtajista mieliimme tuli heti kaksi suurta puhujaa: Martin Luther King Jr. sekä Adolf Hitler (emme viljele natsismia sentään :^D). Nyt pääsemmekin kovan ja pehmeän kimppuun. Huomasimme, että nämä asiat ovatkin meille pääsykoekirjoista ennalta tuttuja. Huh! Vähemmän opeteltavaa tenttiin! Asiat liittyvät henkilöstöjohtamisen resursseihin; jako tapahtuu Michiganin (kova) ja Harvardin (pehmeä) malleihin. Kovassa sovitetaan ihmiset tehtäviin, pehmeässä suorituskyky ja sitoutuminen saavutetaan sovittamalla työt ihmisten mukaan. Lopuksi opimme vielä ajankohtaisesta tasa-arvosta ja moninaisuudesta. Pelkäsimme kuulevamme jotain feministivalistusta mutta onneksi toisin kävi! (ei sillä että vihaisimme feministejä, aatteet on jokaisella omat ja hyvä niin :)!) Moninaisuus käsittää kaikki ihmisiin liittyvät fyysiset ominaisuudet (ikä,seksuaalisuus,sukupuoli,kieli,kulttuuri jne…) Tasa-arvoon sen sijaan liittyy, että eri taustan omaavia ihmisiä kohdellaan reilusti ja tasa-arvoisesti !
Huh! Olipa rankka eka(blogi:D)kerta! Nyt se on pois alta kuitenkin. Lopuksi voisimme listata ”mitä jäi käteen -osion”
-Eri johtamisteoriat
-3 erilaista johtamistyyppiä, joiden lisäksi on myös uudempia johtamisnäkökulmia (kontingenssi ja postmodernit)
-Henkilöstöresurssien johtaminen ( Kaksi koulukuntaa sekä strateginen henkilöstöjohtaminen)
-Tasa-arvo ja moninaisuus liittyvät johtamiseen ja ne on huomioitava!