Raparperipiirakka
Juhannuksena meillä herkuteltiin myös jälkiruoalla, koska oli juhannus ja pitäähän silloin sallia itselle herkuttelu, eikö vaan? Eilen jo kerroin raparpereista joita saatiin tuttavalta ja joista tein tuota raparperitahnaa. Juhannusaatoksi tein melkein perinteisen raparperipiirakan, johon tein päälle kaura-toscakuorrutteen ja vaniljakastikkeen korvasin naturell jogurtilla, johon sekoitin vähän kermaviiliä ja maustoin vaniljaesanssilla ja aidolla vaniljasokerilla. Piirakan resepti on jostain vuosien takaa, enkä valitettavasti muista alkuperäistä löytöpaikkaa.
Näitä siihen kuitenkin tulee:
- 2 munaa
- 1,5 dl sokeria
- 1,5 dl kaurahiutaleita tai leseitä
- 1,5 dl vehnäjauhoa
- 1 tl leivinjauhetta
- 0,5 dl juoksevaa margariinia tai 50 g voita
- 1 dl kermaviiliä tai jogurttia
Päälle:
- 4-5 dl raparperia viipaloituina
Kuorrute:
- 100 g voita
- 1 dl sokeria
- 0,5 tl kanelia
- 0,5 tl inkivääriä
- (tai 1 tl kardemummaa)
- 2,5 dl kaurahiutaleita
- 1 rkl vehnäjauhoa
- 0,5 dl maitoa
Vatkaa pohjaa varten munat ja sokeri vaahdoksi, lisää kaurahiutaleet ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Lisää sulatettu rasva ja kermaviili tai jogurtti ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina voidellulle ja leivitetylle piirakkavuoalle.
Kuori raparperit, viipaloi ne ja levitä piirakan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
Valmista piirakan paistumisen aikana kauratosca. Sulata voi kattilassa, lisää sokeri ja mausteet, kaurahiutaleet ja vehnäjauho sekä lopuksi maito. Anna kiehahtaa hetki. Levitä kauratosca puolikypsälle piirakalle ja jatka paistamista vielä noin 10-15 minuuttia uunin keskitasolla, tai kunnes pinta saa kauniin kullanruskean värin.
Raparperipiirakan voit tarjoilla, joko sellaisenaan tai vaikka lämpimänä vaniljajäätelön kera. Vaniljakastikkeen voi myös korvata, kuten itse tein, jogurtti-kermaviilikastikkeella, jonka maustat oman maun mukaan.
Siitä siis herkkuja sadepäivän kahvipöytään :)