Mitä opin vauvan vaatteista ensimmäisen vuoden aikana

Odottaessani esikoista haalin kaappeihin järjettömät määrät vauvan vaatetta. Etsin netistä tietoa siitä, millaisia vaatteita ja kuinka monta kappaletta vauva tulisi tarvitsemaan. Täytin laatikot ja kaapit potkuhousuilla, bodeilla, housuilla, sukilla, neuletakeilla, pipoilla, haalareilla jne. Hankin mahdollisimman monta kappaletta kutakin vaatetta, jotta pesukoneen ei tarvitsisi pyöriä yötäpäivää vaikka ruokaa pulauteltaisiin vaatteille tunnin välein ja kakkavahinkoja sattuisi jatkuvasti.

Nyt vauvavuoden jälkeen muistelen kaiholla pikkuvauva-aikaa ja samalla mieleen juolahti ajatus asioista, joita olen oppinut vauvan myötä. Yksi näistä asioista on listaus siitä, minkälaiset vaatteet missäkin vaiheessa olivat mielestäni kaikken käytännöllisimpiä. Esimerkiksi lahjaksi saadut mekot jäivät suurimmaksi osaksi käyttämättä, koska käytännönläheisenä ihmisenä en kokenut, että paikallaan pötköttävä pikkuvauva tai maassa ryömivä pötkö nauttisivat mekko päällä möllöttämisestä. Konttausvaiheessa mekko oli totaalisen epäkäytännöllinen (tämä huomattiin 1vuotissyntymäpäivillä, lopulta mekko kurottiin hiuspompulalla vyötärölle.)

Tässäpä siis listaukseni siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon vauvan vaatteita valitessa:

 • Vastasyntyneelle vaihdetaan vaippaa jatkuvasti, potkuhousut ovat kivat ja lämmittävät, mutta hankalat riisua ja pukea tunnin välein. Mikäli potkuhousujen haaroissa on napit, hoituu vaipanvaihto kätevämmin. (Huomioi jatkuva vaipanvaihto myös yöasuja valitessa!)
 • Kietaisubodyt ovat näppäriä pienelle pötkölle kunhan nepparit oppii laittamaan kiinni oikeassa järjestyksessä. (Itse suosin vain kietaisubodeja ensimmäisen kuuden kuukauden ajan.)
 • Kietaisbodyt ovat todella epäkäytännöllisiä, kun vauva alkaa kiemurtelemaan, liikehtimään ja rymyämään vaatteita vaihdettaessa.
 • Jalkaterälliset housut ja potkuhousut ovat käteviä kylmillä ilmoilla niin kauan kuin vauva pysyy maan tasalla. (Jostain syystä itse suosin housut + sukat -yhdistelmää ja jalkaterälliset housut jäivät kaapin pohjalle pölyyntymään.)
 • Jalkaterälliset housut ja jarruttomat sukat ovat lähes hengenvaarallisia kun pieni ihminen oppii nousemaan pystyasentoon. Tämä voi tapahtua milloin vain ensimmäisen puolen vuoden jälkeen.
 • Mekot ovat toki söpöjä, mutta pienelle vauvalle turhia ja haittaavat liikkumista. Body-mekko -yhdistelmät ovat käytännöllisempiä.
 • Paidat ja lyhythihaiset bodyt ovat epäkäytännöllisiä vauvaiässä. Myös kesällä, koska vauvan iho suojataan auringolta vaatteilla, ei voiteilla. (No, ehkä sisällä voi käyttää lyhythihaisia bodeja, mutta meidän tyyppi hengasi sitten kesäkuumalla pelkkä vaippa päällä.)
 • Pieni vauva ei tarvitse erityisominaisuuksilla varustettuja talvipukimia, äitiyspakkauksen merinovillahaalari, vanuhaalari ja makuupussi riittivät pitämään lämpöisenä etelä-Suomen talvessa. Pahimmilla pakkasilla käyttöön otettiin äitiyspakkauksen toppahaalari. Kerrospukeutuminen on vauvan sekä pienen lapsen kanssa se juttu.
 • Kantoliinaa ja -reppua käytettäessa kevyt, mutta lämmin tuulelta suojaava haalari on näppärä.
 • Vauva ei tarvitse kenkiä, töppöset suojaavat kylmyydeltä. Kengät tulevat hyödylliksi sitten kun lapsi kävelee omin jaloin.
 • Talvella jalkaterälliset yöpuvut ovat mahtavia kun vauva potkii peiton päältä pois. Kesällä taas jalkaterät yöasussa aiheuttavat tuskanhikeä.
 • Vauvat ovat hyvin eri muotoisia, vasta kokeilun myötä oppii huomaamaan minkä ketjun tai malliston vaatteet sopivat mittasuhteiltaan sille omalle pikkuiselle. (Meidän minityypille esim. äitiyspakkauksen bodyt ovat aivan liian leveitä ja lyhythihaisia; siinä vaiheessa kun torso täyttäisi bodyn mukavasti ei neppareita saa enää millään kiinni ja kyynärpäät näkyvät hiha-aukoista.)

2016-02-04_12.56.00.jpg

Body, housut ja sukat. Hyväksi havaittu vaateyhdistelmä.

Monta ajatusta jäi vielä jonnekin aivojen sopukoihin, mutta siinäpä ne tärkeimmät vinkit omasta näkökulmasta. Kirjoittakaa kommentteihin omia kokemuksia, mitä esimerkiksi poikavauvan kanssa kannattaa ottaa huomioon?

muoti trendit lapset lasten-tyyli
Kommentit (3)
 1. Hah, kun ultrassa selvisi tulevan vauvan sukupuoli, niin ensimmäisenä kävin ostamassa hänelle hörselömekon sekä about 6kk vanhan vauvan jalkoihin sopivat kengät 😀 Lisäksi sellaisen 50cm neuleoloasun, jossa on selässä puiset napit. Se päällä on varmaan mukava köllötellä – not! Olisinpa lukenut tämän aikaisemmin…

 2. Olipas kiva lukea tällainen postaus, kun oma esikoinen syntyy kuukauden sisällä. Mekin ollaan haalittu vaikka ja mitä, monessa eri koossa, saatu vaatepaketteja ja vaatteita jää aivan takuu varmasti käyttämättä – mutta onneksi aina voi laittaa kiertoon! Mekkoja on jonkin verran, mutta olen ajatellut ne enemmän semmoisiksi vaatteiksi jotka on kiva pukea vauvan päälle, ottaa suloisia kuvia ja sitten vaihtaa mukavemmat. Tai jos kylään mennään tms, mutta tuskinpa kotona tulee hirveästi pidettyä mekkoja. 🙂

  Oli kiva saada vähän järkevää näkökantaa pukeutumiseen ja kokemuksia! 🙂

  Karoliina | Karoliina L

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *