Palvelumuotoilu eli Service Design

Olemme opiskelleet tällä viikolla koulussa palvelumuotoilua ja se osoittautui niin mielenkiintoiseksi, että sitä voisi opiskella enemmänkin. Katsoinkin, että Suomen Yrittäjäopisto tarjoaa palvelumuotoilua verkkokurssina edulliseen 150€:n hintaan. Hyvät alkeet olen jo saanut nykyisessä koulutuksessa, mutta voisin harkita lisäkoulutusta syksyn mittaan asian parissa ellei sitten löydy sopiva opiskelupaikka suoraan AMK:sta.

Palvelumuotoilussa on kyse palvelun kehittämisestä ja suunnittelusta, käyttämällä tuotemuotoilun käyttäjälähtöisen suunnittelun menetelmiä. Sen avulla pyritään luomaan erinomaisia ja elämyksellisiä asiakaskokemuksia. Tuodaan uusia ideoita vanhan rinnalle. Me lähdimme casejen avulla selvittämään palvelupolkuja eri verkkokaupoissa ja uusia näkökulmia avautui eteeni runsaasti verkkoshoppaillessa. Löytyi yllättävän paljon parantamisen varaa sekä ideoita palvelun kehittämiseksi. Pienillä fiksauksilla saisi nopeasti kassakoneen kilisemään paremmalla tahdilla.

Tutkin ensisijaisesti paikallisia yrityksiä ja oli yllättävää huomata pelkissä verkkokauppojenkin toiminnoissa suuria puutteita ostopolun onnistumiseksi. Ikävä kyllä tällaiset jää heti mieleen, joten he menettevät heti asiakkaan. Tällaiset arviot kaupasta syntyvät muutamassa minuutissa, joten hyviin nettisivuihin on pakko panostaa. Palvelumuotoilu viimeistelisi hienosti tämän kokonaisuuden ja auttaisi yritystä liiketoiminnassa valtavasti. En tiedä paljonko tällaisia osaajia Suomesta löytyy ja moniko tietää kyseenomaisesta palvelusta, luulen, ettei kovinkaan moni.

Asia on laaja, sillä fyysisen toimipisteen yrityksen palvelupolku muuttuu ja asioita tulee tutkittua laajemmasta perspektiivistä aina paikoitusalueesta vessaan ja asiakaspalvelusta esillepanoon. Tein joskus nuorempana mystery shoppausta ja silloin tutustuin palvelumuotoiluun tietämättäni olevan sen nimeen omaan sitä.

Voi olla, että palvelumuotoilusta tulee nopeasti trendi maailman nyt digitalisoituessa nopeaan tahtiin. Innovatiivisena ja yrittäjähenkisenä ihmisenä soveltuisin alalle erinomaisesti ja olenkin nyt onnellinen siitä, että tällaisellekin urapolulle on mahdollisuus lähteä. En tiennyt alasta mitään ennen tätä viikkoa vaikka nimitys tuttu olikin.

Näitä uusia mahdollisuuksia on alkanut aueta eteeni, kun olen oppinut luopumaan vanhasta. Tämän olen saanut kokea ihan konkreettisesti tällä viikolla, sillä pääsiäisen aikana päästin irti joistakin sellaisista haaveista, jotka ovat vain menneen elämän kaipuuta vailla uusia tavoitteita tulevalle.  Uusia ideoita pulpahteli päähäni nukkumaan mennessä niin paljon, etten meinannut saada edes nukutuksi. Ihanaa, kun tulevaisuudessa alkaa näkyä jotain positiivistakin!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *