Ruoka-asiaa budjettinäkökulmasta
Mainitsin jo aiemmin Ylen nettisivuilta bongaamani jutun, jossa testattiin, voiko 10 eurolla saada viikon työpaikkalounaat ja vieläpä eineksinä (jutun voit lukea tästä). Mulla oli toissa viikolla laiska viikko, joten päätin kokeilla miten multa sujuisi vastaava. Ylen jutussa ravitsemusterapeutti arvioi lounaat, mä arvioin nyt itse tämän.
Tässä viikon ruoat, maksoi yhteensä 8€ (sain yhtenä päivänä työpaikan puolesta ihanan lounaan). Tuohon ois voinut vaihtaa kolmioleivän ja jugurttien sijaan vaikka valmiskeiton ja raejuuston. Kasviksia ois pitänyt saada tuohon summaan enemmän, mikä ois ollu haastavaa. Kolmileipä ja jogurtit pois, ois tehnyt 2,30€ – sillä ois saanut vaikka tomaattia, X-tran raejuustoa ja vielä… nuudelia, taas? Ravitsemusterapeutti totesi Ylen jutussa, että kasvista pitäisi olla useammanlaista ja tarpeeksi sekä proteiinia että hiilihydraattia. Viikon ruoat jäi aika hiilaripitoisiksi. Tiukkaa teki – tästä näkee hyvin sen, että on paras tehdä itse omat eväänsä, jos haluaa ravitsemuksellisti ja kulinaarisestikin hyvää evästä. Ensi viikolla testaan, paljolla saan ravitsemuksellisesti hyvät eväät, kun teen ne itse. Odotan sitä itse suurella mielenkiinnolla!
Samalla viikolla tein myös Jätä Mullekin-blogista Taivaallista tomaattikastiketta. Heittäydyin villiksi ja ostin tuoretta basilikaa JA parmesaania kastiketta varten. Ainekset maksoivat yhteensä joku 9€, mutta ne oli kyllä kaikki ainekset, spagettia jäi, parmesaania jäi, basilikaa jäi. Mulle tuosta tuli viitisen annosta. vanha kunnon jauhelihakastike on erinomainen sinkkuruoka, sillä se taipuu aika moneen. Söin kahtena päivänä tätä…
…loput meni pakastimeen. Jauhelihakastike toimii hyvin pizzan päällä sekä erinomaisen keiton aineksena. Tortillan kanssa toimii myös. Jauhelihakastiketta voisi tehdä jatkossakin pakastimeen valmiiksi. Yksineläjä joutuu miettimään vähän eri tavalla ruokapolitiikkaa – kaikesta tuntuu aina jäävän kauheasti ja mä teen delleen ihan liian isoja määriä! En halua joutua heittämään ruokaa roskiin:( Ennen heitin aika lailla ruokaa menemään, en osannut mitoittaa ruokia, enkä osannut niin ajatella paljon rahaa heitän pois. Serkkuni, joka opiskelee kotieläintiedettä, vastasi angstiseen kysymykseeni (miten tässä osaa syödä eettisesti ja ekologisesti?): ”älä heitä ruokaa pois, varsinkaan lihaa, kalaa, kanaa, kananmunia, maitoa tai juustoa, koska siihen kuuluu valtavasti resurssia.” Suurin piirtein noin hän sanoi. Ja kertoi, miten paljon töitä tehdään edellämainittujen asioiden eteen.
Mä yritin ottaa edustavan kuvan mun rakkaasta smoothiesta, tää oli kyllä herkkujen herkku. Tein isomman määrän pariksi aamuksi valmiiksi ja tämä lasillinen liikeni jälkkäriksi. Seassa maustamatonta jogurttia, vanilja-aromia, kaurahiutaleita, banaania ja kunnolla mansikkaa. Nam! Voittaa valmisjogurit abaut 1000-0. Oon päässyt yli mun maitorahkainhosta (söin sitä jossain vaiheessa vähän liikaa) ja sekoittelen myös maitorahkapohjaisia smootheja, sopii tosi hyvin jogurtin tilalle ja tuntuu aika täyttävältä. Nämä oli siis kokkauksia marraskuun vikalta viikolta, jonka vedin kokonaisuudessaan kuun pienimmillä summilla. Eli mun pitää jatkaa kotikokkailua, vaikuttaa lupaavalta ajatellen mun ensi viikkoa: ravitsemuksellista, hyvää ja budjetilla.