Kun äidin mieli mustenee
Huhtikuu, kuukausista julmin, kuuluu tunnettu lainaus. Ja toukokuu ilmeisesti sitten toiseksi julmin, ainakin mikäli minun mielialani kelpaa mittariksi. Pääsiäisen jälkeen nimittäin surullisia, väsyneitä, itkuisia, lohduttomia päiviä on ollut yhä useammin.
Ehkäpä parin tunnin pätkissä nukutut unet vaativat nyt veronsa, tai ehkä hormonaaliset muutokset lapsivuodeajan jälkeen heiluttavat aivokemioita. Ehkä kevään valo on liikaa, tai sitten tsemppihenki on vain lopussa, kun raskaan vuoden jälkeen vauva on nyt saatu ulos ja syötettyä kuusikiloiseksi kolmikuukautiseksi. Ehkä elämä on ajautunut pisteeseen, jossa on pakko katsoa rehellisesti kaikkea ja todeta, että näin tämä sitten meni. Ja jostain kumpuaa rannaton suru. Ajatukset puuroutuvat ja yhä raskaammaksi käy toimia siitä huolimatta päivästä päivään siten kuin reipas äiti toimii. Aurinko paistaa, valkovuokot kukkivat ja minä katson kaikkea enkä ollenkaan muista, miltä ilo tuntuu.
Luinpa tässä juuri muutaman avuliaaksi tarkoitetun jutun siitä, miten mielen hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta. Niissä toistuvat ohjeet kuten ”huolehdi riittävästä unen saannista”, ”harrasta liikuntaa”, ”kuuntele itseäsi ja pidä taukoja” jne. Missään ei kumma kyllä lue äideille sopivia neuvoja kuten ”anna jonkun herättää sinut kahden tunnin välein joka yö”, ”ole fyysisesti väsynyt ja huonokuntoinen raskauden jälkeen” ja ”kuuntele 24/7 lasten tarpeita ja rytmitä arkesi niiden mukaan”.
Luin myös siitä, miten kuulemma viime vuosi on saanut ihmisiä ylivirittyneisyystilaan ja terapeuttien pakeille, koska korona-ajan jälkeen Ukrainan sota ja hintojen nousu on niin kovasti ravisuttanut perusturvallisuutta. Onneksi minua nuo mainitut asiat eivät ravisuttaneet tavallista enempää, sillä perusturvallisuuteni on murskannut jo miljoona muuta asiaa, jotka ilmeisesti jäivät suurelta yleisöltä huomaamatta: esimerkiksi kaikki muut sodat, nälänhädät, Välimereen hukkuvat pakolaiset, Afganistanin koteihinsa teljetyt naiset, tehoeläintuotannossa kituvat eläimet, raiskaukset, ihmiskauppa, perheväkivalta,lastensuojelun kriisi, koulukiusatut, mediaöyhötys, kaiken epäreiluus ja ai niin se tieto, että ihmiskunta näillä näkymin on tuhoamassa itsensä maapallolta nopeahkolla aikataululla (mikä tosin saattaa olla myös positiivinen asia).
Herkän ja empaattisen ihmisen pysyminen pirtsakkana tai edes järjissään kaiken tämän keskellä on vaativa, elämänmittainen projekti. Hiukan siihen auttaa se, jos voi auttaa muita edes hippusen omalla panoksellaan joko työssä tai vapaa-ajalla. Valitettavasti vauvavuosina ja useamman lapsen äitinä mihinkään kodin ulkopuolisiin, itselle merkityksellisiin asioihin ei juuri jää energiaa, mikä taas lisää pahaa oloa. Ja kun sitten kaikki muutkin mahdollisuudet pitää yllä mielen hyvinvointia ovat rajalliset, saattaa masennukseen taipuvainen äiti-ihminen hyvinkin nopeasti olla radanvarressa mittailemassa junaraiteita sillä silmällä.
Hyvin nopeasti hän kuitenkin tulee sieltä myös pois muistettuaan, että vauvan ruokinta-aika on ihan kohta ja pari muutakin viatonta sielua odottaa äitiä kotiin. Vaikka ikuinen ”fade to black”, totaalinen olemassa olemattomuus ja haudan lepo tuntuisi ajatuksena kuinka helpottavalta, niin äidin aivojen jokin puolisko kyllä synkinpänäkin hetkenä tajuaa, että lopullinen ratkaisu ei poista tuskaa maailmasta, vaan vain siirtää sen rakkaimmille, lapsille ja läheisille. Niinpä kuolemantoive hiipuu, kehon ehdoton elämänhalu ottaa taas vallan ja äiti toteaa olevansa elämän ansassa, jossa ainoa vaihtoehto on vain jaksaa eteenpäin.
Neuvolassa asian puheeksi ottaminen on onneksi nykyään helppoa. Harmillista puolestaan on se, että mitään toimivaa lääketieteellistä hoitoa tähän mielentilaan ei ole, ja muuta hoitoa – esim. parin viikon joogalomaa, jossa puretaan kehon ylivirittyneisyystila ja mielen lukot sekä liikutaan, nukutaan ja syödään hyvin – ei saa. Itse kuitenkin sain ajan psykiatriselle sairaanhoitajalle kesäkuun alkuun. Siellä olen käynyt muutaman kerran aiemminkin, mm. edellisen lapsen vauvavuonna. Tärkein anti tuossa avussa on ehkä se, että jos sinne päästessään vielä on a) hengissä, b) tarpeeksi masentunut tarvitakseen terapiaa a c) ei liian masentunut jaksaakseen hakeutua johonkin terapiaan d) tarpeeksi rahoissaan maksaakseen omavastuuosuuden (tai tarpeeksi varaton ja nöyrä hakeakseen sitä sossun luukulta), voi hyvällä tuurilla joskus vielä saada terapeuttista hoitoa.
Itse tosin luulen että joogaloma realisoituu todennäköisemmin, ehkä jo ensi vuonna. Sitä odotellessa.

Olet kyllä tosi lahjakas kirjoittaja – sekä tämän että aiempien tekstien perusteella! Sujuvaa tekstiä, nasevia kielikuvia ja älykästä huumoria mukana synkässäkin aiheessa. Itsellä tulee ihan ammattilaisen laatima kolumni mieleen. Kiitos kun kirjoitat!
Kiitos! ❤️ Kiva kun luet!
Lääketieteellistä toimivaa hoitoa voi kyllä olla, vaikka tietyt tarpeet eivät täyttyisikään eli viittaan omaan aikaan ,lepoon ja muuhun. Jos mieli mustenee liian synkkiin vesiin,lääkkeet voi auttaa <3
Joo niin voi. Toisaalta se lääkitys voi myös latistaa hyvät jaksot pois. Mielen ja kehon prosessit ovat monimutkainen kokonaisuus ja toimivan lääkityksen löytäminen voi olla oma pitkällinen prosessinsa, joka vaatii ensinnäkin sen hyväksymistä, että ”liian” vahvat tunteet ovat sairaus. Tai sen hyväksymistä, että oma elämä on sellainen, jota ei kestä ilman lääkitystä, ja että elämään ole mahdollista vaikuttaa niin, että se tuntuisi hyvältä. Mulle tämä on vaikea pohdinta. Muutaman vuoden söin masennuslääkkeitä parikymppisenä ja jälkeenpäin mietin, koinko silloin todellisuutta jotenkin enemmän ”oikein”, vai onko asia päinvastoin. Olen myöhemmin kyseenalaistanut joitakin ratkaisuja, joita tein tuolloin (pysyin yhdessä silloisen poikaystäväni kanssa, jatkoin työtä josta en pitänyt…) ja miettinyt lääkityksen vaikutusta elämääni. Tuolloin lääkitys oli kuitenkin ainakin aluksi ehdottomasti tarpeen, jotta pysyin elossa ja pystyin aloittamaan terapian. Nyt en ole varma.
Kyllä, hirmu hankalia ja kimurantteja pohdintoja. Mikään ei ole kovin yksiselitteistä ja selkeää, kun oman mielenhyvin saloihin sukeltaa. Olen seurannut blogiasi alusta saakka,tunnistan hyvin paljon ajattelusassi ja kokemuksissasi yhteneväisyyttä omiini. Ja tuo vahvasti tunteminen, oi, se on välillä niin tuskaista. Itse ajattelen oman mieleni olevan masentunut tai alhaiseen mielialaan taipuvainen. Jokin välittäjäaine tasapaino ei ole kohdallaan. Synkät ajat/maailman tapahtumat imaisevat melko kokonaisvaltaisesti. Raskausaikana en lääkettä sitten jatkanutkaan,aloitin ja lopetin. Mutta haluan nähdä mitä tapahtuu kun sellaisen aloitan raskauden jälkeen sitten. Jospa oikea ja toimiva lääkitys voisikin auttaa ja tavallinen elo tuntuisi enemmän ja enimmäkseen onnelliselta kuin tunteiden vuoristoradalta.