Ehkäisyn lopettaminen

Huomenna, lokakuun ensimmäisenä päivänä, alkaa minun ja aviomieheni elämissä aivan uusi vaihe: lapsen yrittäminen. Ei tekeminen, koska kaikkien luulisi jo tietävän, ettei niin arvokkaita asioita tehdä. Saamisestakaan ei voi puhua vielä pitkään aikaan. Mutta yrittäminen, se kuulostaa kuitenkin positiiviselta, jopa proaktiiviselta. Moniinkaan lapsen yrittämiseen liittyviin asioihin ei ehkä voi vaikuttaa, mutta on vaikutusmahdollisuuksiakin tietyillä alueilla: oma elämäntilanne, terveelliset elämäntavat ja tietysti se seksielämäkin.

Minulle yrittämiseen ja tämän blogin perustamiseen liittyy hyvin itsekäs motiivi, haluan nimittäin nauttia tästä kaikesta niin paljon kuin voin, ja yksi parhaita keinoja hidastaa ja reflektoida omaa elämää on kirjoittaminen. Tässä vaiheessa voin jo raottaa, että puolison kanssa olemme sopineet, että lapsiluku tulisi täyteen jo ensimmäisestä, eli voi olla että tämä on ainut kerta kun näitä asioita koen ja elän. Parasta siis ottaa siitä kaikki irti, ja hyvillä mielin pyörittelenkin asiaa mielessäni paljon ja usein. Joten tässä sitä ollaan. Käyttämäni kolmevuotinen ehkäisykapseli olisi joka tapauksessa pitänyt vaihtaa nyt syksyllä, joten oli luontevaa jättää ehkäisy pois juuri nyt. Tänään puoliltapäivin käsivarrestani siis poistettiin Nexplanon ehkäisykapseli.

Ehkäisykapselin vaikutus loppuu hyvin nopeasti poiston jälkeen, aivan niin kuin pillereilläkin – huomenna saatan siis jo olla teoriassa hedelmällinen! Tietenkään asia ei ole aivan niin yksinkertainen, sillä kierron palautumiseen voi mennä kauankin, vaikka gyne olikin sitä mieltä että munasarjoissa toimintaa on jo ollut. Osalla käyttäjistä kapseliehkäisy toimii kaksivaikutteisesti, kohdunkaulan läpäisemättömyyden lisäksi myös ovulaatiot jäävät pois. Näin epäilen myös itselleni käyneen kuukautisten poisjäännin takia, mutta kieltämättä viimeisen parin kuukauden aikana on epämääräisiä menkkamaisia vuotoja ollut jo. Eli toivoa on, että kierto palautuisi nopeastikin normaaliksi. 

Varsinainen kapselin poisto gynekologilla kävi näpsäkästi, pyynnöstä tehtiin ensin sisätutkimus ja papakoe, ja koska YTHS:n gyne on melkoisen ihastunut ultraamiseen niin tuli tarkistettua kohdun ja munasarjojen tilanne. Kaikki näyttikin oikein hyvältä, jopa niin hyvältä että vasemmassa munasarjassa oli oooooikein iso rakkula, mahdollisesti jo puhjennut – voi siis olla, että tänään tapahtui ovulaatio, mihin pieni välivuotokin voisi viitata. Toisaalta on mahtavaa tietää, että munasarjoissa tapahtuu jotain, ehkä jopa ovulaatioita, mutta sitten taas ärsyttää, että eikö se olisi voinut odottaa kahta päivää, niin että ehkäisyteho olisi ehtinyt loppua! No, odottamalla tämäkin selvinnee 😀

Blogi tulee mitä luultavimmin sisältämään tämän projektin lisäksi myös postauksia meidän toisesta suuresta projektista, 1956 valmistuneen rintamamiestalon peruskorjauksesta. Saa nähdä kuinka pahasti nämä projektit menevät päällekkäin, vai limittyvätkö kauniisti yhteen? 

suhteet oma-elama terveys raskaus-ja-synnytys
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *