”Miten Brooke ja Eric on voinu tehdä terveen lapsen jos Eric on kerta isä Brookelle?” – Johannan kirje Siljalle 22.4.1996

MOI SAKKE! 220496 Ma

Kiitti kirjeestä ja muista paperivihkosista. Meikä tässä syö ahnaasti tuliaissuklaita vaikka mä tiedän et mun suklaansyönti näkyy perseessä. Mut ei voi mitään, sveitsiläinen suklaa on niin ihanan hyvää. Ainut paha puoli siinä on tuo lihominen perseestä ja paskaset kädet. Kädet voi kyllä pestä mut mitäs teet rasvalle. Nyt uppos Mozartin kuula… ihana.

Ei meillä oo huomattu et mä otin sen vinkkupullon. Minkähän takia. Nytkin sinne on pistetty monta lisää kun iskä kävi Itävallassa. Totta kai mä käyn Pauliinankin kanssa bailaamassa. Mut sattumalta se ei haluu juoda ja se on aina jossain muualla kun mä juon. Mä sanon et Pauliinan kans on kaikkein kivintä, koska jätkät hyrrää sen ympärillä. Mä en kyl tiedä onx sillä imuttelukeikkoja kun se on niin nirso jätkien suhteen. Sille kelpaa vain tietynlaiset, tietyn oloset.

En oo arestissa ja on tullu bailailtua. 2 viikkoo sitten 12.4 mä, Lässy, Terhi, Taru, Riikka, Viola ja Laura ja ai niin, Satu vietettiin Terhin 14v synttäreitä ekax Riikalla, ja mentiin sit kaupungille Black Footiin. Mä ja Lässy juotiin ½:x Marlinin omppuviini 0,75 l 12%, saatiin kans hörppyjä muilta. Mä olin ainakin melkein sammunu kun me lähettii Blackikseen. Lässy rupes olemaan loppuillasta Oulan kans, ja mä rupesin huutamaan niille et mä muka tykkäisin Oulasta ja mä haluisin kismailla ( <– hyi mikä sanavalinta) sen kans. Ne sit lähti Los Coyotesin ovelle imuttelemaan ja mä olin niin vihanen et mä jätin Lässyn kokonaan ja rupesin tanssimaan meidän luokkalaisen Harrin isosiskon kans. Ja ajattele… mä poltin loppuillasta vihakseni 3 röökiä peräkkäin. Mähän inhoon tupakkaa. Mut olkoonsa.

Viime perjantina 19.4 mä, Satu ja Riikka oltiin selvin päin nuokkarilla. Oli aika tylsää. Tylsää senkin takia et kumpikaan mun bestiksistä ei ollu siellä riehumassa mun kans.

Muistat sä vuoden mies -kisoista Olli Qvintuksen?? Ihana! Se on Kirkonsalmen ala-asteella luokanopesijaisena mun ”rakkaan” naapurini Tarmon luokalla. Olli on paljo paremman näkönen luonnossa kun telkussa. Tosi söpö.

Kiva että kuljitte tän käpylän läpi kun tulitte Vuokatista. Sithän teidän on pitäny mennä Blackiksenkin ohi kun ootte menny Kuopioon päin. Oot ollu n. 20 m päässä meidän rakkaasta bailupaikasta. Se on nimittäin Pohjolankadulla mistä te ootte ajanu. Kirkonsalmen ala-asteelle on meiltä puol kilsaa. Me asutaan enemmän kaupungissa päin. Pauliina asuu 50 m a-a:lta. Nyt se soitti ja me puhuttiin lähes 30 minsaa. Suurta siltä, kun sillä on aina niin kiire. Luettelenko?

MA: 1 h oma partio
TI: vapaata

KE: 2 h kuvista
TO: 1 h pitää 5. luokkalaisille partiota
PE: vapaa mut yleensä jaliksen voimaharjottelut
LA: jotain
SU: Partiojohtajakokous

Ja lisäx voimaharjottelujen lisäx 3 krt viikossa jalisharkat epämääräsinä aikoina. Ja vielä kaikki kuntosalit ja lenkkeilyt. Mä en ymmärrä miten se jaksaa kun tiistai on sen ainoa kunnon vapaapäivä. Ennen sillä oli vielä aerobic tiistaina. Whew.

Ai niin, kiitti pääsiäiskortista! Hyvää edesmennyttä sullekki.

Mä joudun viettää vapun kotona mut karkaan varmaan kaupunkiin. Ei oo tehty vielä suunnitelmia joten tulos jää nähtäväx!! 26.4. tulee kyllä Juustopäät ja sinne mä sit menen. Lässy aikoo vetää känät mut mua ei huvita, joten arvaa kuka joutuu kuljettelemaan ja pitämään huolta siitä. Onnex Pauliina tulee avux.

Ei mulla oo mitään kesäsuunnitelmia. Syön, nukun, uin… jos Pauliinalla jää jaliksesta aikaa me mennään Hesaan, Jyväskylään ym. kahdestaan. Sit me ollaan mummolassa ja mökillä (yök). Mummolassa on tylsää mut asuuhan siellä mun serkut Anni-82 ja Enni-84. Ainakin ois kivaa jos pääsis Annin mukaan bailaamaan.

Oon mä kuullu kaikki nuo Boldisten tapahtumat mitä kerroit. Vähän omituiselta tuntuu et miten Brooke ja Eric on voinu tehdä terveen lapsen jos Eric on kerta isä Brookelle. Huh huh.

Onx sulla ns. kirjebestistä? Mulla on oikeestaan yx Oili. Me kirjotellaan tosi usein ja pitkiä kirjeitä. Sen bestis Ippi = Ilona on k-vaihdossa taas Riikan kans, joten on hubaa… ja sit on Venla. Mut sen kirjettä ei oo tullu 3 viikkoon. Onkohan se suuttunu? Mä kun jouduin ilmottamaan sille et mun vanhemmat ei anna mun tulla niille kesällä, joten pitää tavata joskus kun me ollaan sielläpäin muuten. Kyllä vituttaa nuo vanhemmat!!!

Mä lähetän ton k-kamukiertarin pois ’cause en haluu uusia k-kamuja. Et usko et mulla on paljon. Nykyisten laskujen mukaan 13. 13 vaan? Voisinhan mä oikeestaan ottaa yhen. Mut kun kivoja, hyviä ja kestäviä k-kamuja on niin vaikee löytää. Mua ärsyttää kun jotkut lopettaa niin pian. Mut joistakin mulle on tullu tosi rakkaita. Sano mistä mä saisin kestävän k-kamun…!

Ai niin… 5.4 pitkäperjantaina yx Jannen parhaista kamuista häippäs omista bileistään, meni Iisalmeen korkeimman kerrostalon katolle, otti vauhtia ja hyppäs. Tuo on ollu järkytys koko Iisalmen nuorisolle. Sikke, oot sä koskaan ajatellu itsemurhaa? Mä en.

Mut nyt jotain iloisempaa. Viime perjantaina oli valinnaisliikuntaa, ja mä + Lässy mentiin pingishallille. Jaaha, arvaas ketkä oli. <3 Aleksi <3, Harri, Petteri, toinen Harri ja Petri. Meikä vähän säikähti kun Allukallu oli siellä. Joka tapauksessa me riehuttiin ja kaikki sai uudet nimet:

Harri = nallekalhu
Toinen Harri = karju
Allu = albiinohiiri
Petri: sumo
Petteri: homo.

Tuota… pitänee loppua kun tosta jutusta alkaa tulla vähän tyhmää.

JOSSU

Analyysia kirjeestä:

  • Pauliina on selvästi osoittanut rohkeutta, koska on lopettanut juomisen jo seiskaluokalla. Itselläni ei ollut sellaista rohkeutta, vaan piti mennä typerästi ajan trendin mukana. Pauliinan harrastuslista on tosin selittävä asia: hällä on ollut selvästi enemmän tekemistä kuin meikäläisellä. Itsehän kyllä vietin joka päivä aikaa musiikkiopistolla, mutta silti. Mitä tästä opimme? Laita teinisi harrastamaan, niin hän säästyy typeryyksiltä! 😀
  • Apua. Tuo isoveljeni hyvän ystävän itsemurha teini-ikäisenä. Mietin pitkään, uskallanko käsitellä asiaa tässä blogissa, koska se oli niin traumaattista koko ikäluokallemme Iisalmessa. Tiesin, että käsittelen sitä kirjeissäni Siljalle. Päätin kuitenkin pitää lauseen mukana, koska mielestäni asia on vaikea ja vakava, ja kertoo jonkin verran 90-luvun nuorten, lamanaikaisten ja -jälkeisten pahasta olosta. Ihan ”normaaleilla” nuorillakin oli paskaa. Kouluterveydenhuollosta kiristettiin, eikä aikuisia – ei opettajia saatikka vanhempia – kollektiivisesti tuntunut kiinnostavan, miten huonosti nuorisolla menee. Isoveljeni ystävän itsemurha Iisalmessa sai aikaan ketjureaktion, ja ainakin kaksi nuorta hyppäsi tämän tapauksen jälkeen saman kerrostalon katolta alas. Miksei nuorten pahaa oloa nähty? Miksei kukaan auttanut, miksei kukaan puuttunut? Mietin asiaa vieläkin yli 20 vuoden jälkeen säännöllisin väliajoin. Puhumme myös usein entisten Iisalmen-ystävieni asiasta, vuosi toisensa jälkeen. Toivon todellakin, että nuoriin ja nuorten mielenterveystyöhön ja varhaiseen puuttumiseen käytettäisiin nykyisin enemmän resursseja. Kunpa nämä masentuneet teinit olisivat tienneet silloin, että elämä paranee kyllä. Haluan yhä toivottaa Iisalmen teini-itsemurhien tehneiden omaisille ja muille läheisille mitä syvimmät osanottoni.

Rakkaudella, Johanna

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *