Välineillä on väliä, sanon minä

Se joka väittää, ettei urheiluvälineillä ole väliä, voi samantien hypätä myös sateeseen ilman sateenvarjoa. Hyvät vermeet parantavat urheilusuoritusta, tekevät olon mukavammaksi ja edesauttavat oikeaa suoritustekniikkaa.

indoor-cycling.jpg

Kuva: faf.fi

1. Oikeilla juoksukengillä lentoon

Anttilan alelaarista hankitut lenkkarit vai ökykalliit juoksujalkineet? Riippuu tietenkin siitä, miten paljon juokset ja mitkä ovat tavoitteesi, mutta kokemuksena voin sanoa, että kun laitat jalkaasi kengät, jotka ovat höyhenenkevyet, omaan jalkaasi muotoillut ja askellustasi tukevat, niin kyllä juoksu kulkee. Nykyään urheiluvaateliikkeissä on usein ilmaisia testipäiviä, joissa voidaan selvittää mitä juuri sinun jalkasi ja askeleesi kaipaavat. Oikeanlaisilla kengillä vältytään myös monilta vammoilta.

2. Spinning-kengillä pakarat piukoiksi

Käytkö säännöllisesti tai useasti viikossa spinningissä? Toivottavasti käytössäsi on sisäpyöräilyyn tarkoitetut kengät. Polkimiin kiinnitettävillä kengillä tehot nousevat ja pystyt hyödyntämään pyöräilyn kaksisuuntaista liikettä. Pehmeäpohjaisissa lenkkareissa jalat helposti väsyvät helposti ja tennarit saattavat aiheuttaa mm. suonenvetoja tai jalkojen kipeytymistä. Klossikengät sen sijaan pysyvät tukevasti paikallaan, jalka pysyy oikeassa asennossa ja seisaaltaan spurtteja polkiessa saat aivan erilaisen tuntuman pakaroihin. Ps. klossikengät vaativat muutaman kokeilukerran, ennen kuin koet ahaa-elämyksen! 

3. Rannetuet combat-tunneille – ja isku kulkee

Okei tästä en löytänyt tutkittua tietoa, mutta kirjoitan oman kokemukseni pohjalta. Olen huomannut, että kun käytän combat-tunneilla  rannetukia (sellaisia nauhoja, joita saa mm. nyrkkeilykaupoista ja sporttikaupoista) isken paljon, paljon kovempaa, eli toisin sanoen saan rankemman treenin aikaiseksi!  Ja tietenkin ranne pysyy tuettuna helpommin suorana, joka edesauttaa oikeaa iskutekniikkaa.  Kannattaa kokeilla!

4. Itsestään kuivuvat treenivaatteet ja olo on fressimpi

En voisi elää ilman Niken (sori tämä mainos) DryFit-toppeja. Ne oikeasti toimivat ja kuivuvat paljon nopeammin kuin perus t-paidat. Olon on paljon mukavampi, koska vaatteet säilyvät kuivempina pidempään. Vastaavanlaisia vaatteita löytyy myös mm. Adidaksen ja Reebokin mallistoista.

5. Salihanskojen kanssa olen voimanainen

Ote on tietenkin parempi kuin salihanskat ovat kädessä, mutta ainakin minulla salihanskojen käytöllä on myös pieni psykologinen vaikutus; luulen olevani vahvempi kuin oikeasti olen pumpatessani hanskat kädessä.

Minkä urheiluvälineen sinä olet huomannut parantavan suoritustasi?

Hyvinvointi Liikunta

Kun hyvinvoinnista tuli pahoinvointia

ortorexia.jpg

Pikkasen enemmän, muutama kilo vielä, pohtii jo alle normaalipainon laihtunut nainen. Kuntosalilla nuori tyttö rehkii kaksi-kolme jumppaa peräjälkeen – joka päivä. Karppaukseen hurahtanut kolmikymppinen nainen ei enää voi nauttia sosiaalisista tilanteista ja on lakannut käymästä ulkona, koska pelkää, että yksi pulla tuhoaa kaiken. Tuttuja tarinoita, joissa alunperin hyväksi tarkoitettu asia: laihdutus, ruokavalion muutos, treenaaminen tai muu terveysintoilu kääntyykin ihmistä vastaan. 

Hyvinvoinnista tulee pahoinvointia kun mennään yli terveen järjen. Silloin kun jokin asia saa pakkomielteiset piirteet, ja elämän sisältö rakentuu vain tämän yhden asian ja sen miettimisen  ja suunnittelemisen ympärille. Silloin kun tulee huono omatunto jos lipsuu omasta hienosta suunnitelmastaan ja rankaisee itseään vielä pahemmalla kuurilla, kielloilla tai pakkoliikkumisella.

Olen kuullut tarinoita ihmisistä, jotka käyvät salilla sekä aamulla että illalla ja lenkillä siinä välissä.   Olen lukenut ihmisistä,  joille terveellisestä syömisestä on tullut pakonomaista ja viikon ruokavalio on koostunut pelkistä kasviksista ja rasvattomasta raejuustosta.  Olen nähnyt, kuinka joku ravaa hampaat irveessä ja pakonomaisesti juoksumatolla kaksi tuntia päivässä vain siksi, että on pakko, ei siksi, että se kivaa.

Toisaalta – joillekin meistä jumpassa käyminen kuusi kertaa viikossa on täysin normalia.  Ja toiset ovat tottuneet syömään pelkkää raakaravintoa eivätkä tee siitä suurta numeroa.  Missä siis menee normaalin terveellisyyden ja pakonomaisen terveysleikkien piirtämätön raja? Mistä tunnistaa, jos on liukumassa väärälle puolelle tai miten sivustaseuraajana auttaa sellaista, jonka terveysintoilu on selvästi mennyt jo yli?

Hyvinvointi Hyvä olo Liikunta