Suomalaiset superruoat

Viime aikoina on puhuttu paljon termistä ”superfoods”. Superruoka on nimitys sellaisille raaka-aineille, jotka sisältävät suuren määrän antioksidantteja, mineraaleja tai ravintoaineita , eli kyseessä ovat ruoat, joilla on erityisen hyvä ravitsemusarvo.

 Joka toinen terveysintoilija hamstraa nykyään kotiinsa raaka-kaakaopapuja tai maca-jauhetta Perusta sekä goji-marjoja Kiinasta. Mutta myös Suomesta löytyy joukko superruokia, ja koska niitä saa meillä tuoreena, väittäisin, että ne puolustavat aseemaansa paremmin kuin pakatut ja tänne kaukaa kuljetut ulkomaalaiset ruoat. Olen myös lähes satavarma, että jos mustikkaa markkinoisi samanlainen koneisto kuin Kiinan ihmemarjoja, ne loppuisivat pian metsistämme kesken. Listasin tähän viisi suomalaista terveyspommia.

kaura.jpg

1. Kaura

Isoäitisi oli oikeassa patistaessaan sinua syömään aamupuurosi loppuun,  nimittäin kauralla on todettu olevan paljon eri terveysvaikutuksia. Kaura laskee ­kolesterolia ja pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Kaurasta on ollut apua myös allergiaoireiden ja atooppisen ihottuman hoidossa ja se voi ehkäistä paksusuolensyöpää.. Päivän aloittaminen kaurapuurolla myös tasaa verensokerin vaihteluita, tasapainottaa kolesteroliaineenvaihduntaa sekä saa aikaan kylläisyyden tunteen, joka voi auttaa esim. painonhallinnassa.  Kauran salaisuus piilee sen vesiliukoisessa kuidussa, beetaglukaanissa, joka hyytelöityy eri tavalla kuin muut kuidut.

. blueberries2.jpg

2. Mustikat

Marjojen tumma väri on yleensä merkki korkeasta antidoksianttipitoisuudesta, eikä mustikka tee asiassa poikkeusta. Mustikka sisältää runsaasti C- ja B-vitamiineja, A-vitamiinin esiastetta, mangaania, kuitua, parkkiaineita, flavonoideja sekä antioksidantteja. Mustikan on todettu lisäksi mm. parantavan hämäränäköä, ja alentavan LPL-kolestrolia sekä syöpäriskiä.

 

lohi.jpg

3. Lohi

Vaikka valitettavasti nykyään on vaikea saada käsiinsä lohta, joka olisi oikeasti tuoretta (eikä viljelty Norjassa, lastattu perattavaksi Thaimaaseen ja  toimitettu pakasteena meille ”tuoreena” ) niin laksisin silti lohen yhdeksi superruoaksi. Rasvaisessa lohessa on runsaasti omega 3-rasvahappoja joiden on tutkitusti todistettu alentavan sydän-  ja verisuonisairauksia. Lisäksi me suomalaiset syömme liian vähän kalaa.  Kala on myös punaista lihaa kevyempi proteiinilähde ja luonnollinen D-vitamiinin lähde.

4. Tyrni

Kitkerän makuinen tyrni on harvan suosikki, mutta tämä oranssi marja on todellinen vitamiinipommi. Tyrni sisältää mm. 10–20 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini, paljon A, E ja K-vitamiinejä sekä B12-vitamiiniä, joka on erityisen tärkeä kasvissyöjille. Lisäksi tyrni sisältää entsyymiä nimeltä superoksididismutaasi, joka on yksi tehokkaimmista tunnetuista antioksidanteista.

ruisleipa2.jpg

5. Ruisleipä

Vaikka karppaus tuntuu olevan päivän sana, niin älä unohda ruisleipää! Ruisleivässä on neljä kertaa enemmän kuituja kuin valkoisessa leivässä ja täysjyvävilja kelpaa antioksidenttien vertailussa myös marjoille. Lisäksi esimerkiksi Kuopion yliopiston tutkimuksissa on selvinnyt, että ruisleivän syönti voi vähentää 2-tyypin diabetesta, laskea veren kolesterolipitoisuutta ja vähentää esim. paksusuolisyövän riskiä. Seuraavan kerran kun mietitit siis leivän poisjättämistä, muista, että ruissarista on myös paljon hyötyjä!

Tietenkin olemassa on myös paljon muita terveellisä ruokia. Niistä voisi mainita esimerkiksi kakki marjat ja hedelmät, nokkosen sekä erilaiset yrtit.

hyvinvointi terveys mieli liikunta
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.