Noviisin bikram jooga -vinkit

Olen käynyt puolisen vuotta bikram jooga -tunneilla suht aktiivisesti ja voinut suurimmaksi osaksi oikein hyvin paahtavassa kuumuudessa. Viime aikoina olen kokeillut iltatunteja, jotka sopivat minulle huomattavasti huonommin kuin aamun ensimmäiset tunnit, mutta niistäkin on selvitty hengissä. Kuten otsikkokin kertoo olen todella ihan täysi noviisi tässä hommassa, enkä todellakaan koe tietäväni vielä mitään, mutta silti halusin jakaa tässä muutaman vinkin, jotka ovat auttaneet minua. Kai tässä kuitenkin jotain on tullut oikein tehtyä kun vointikin on ollut hyvä, vaikka liikesarjat ovat rankkoja ja olosuhteet rankat. 

 1. Juo vesi ennen tunnin alkua
  Tätähän joka paikassa hoetaan, mutta tärkeintä tässä todellakin on se, että vettä juo tarpeeksi ja että se on juotu tuntia ennen tunnin alkua. Itselläni tämä on tarkoittanut sitä, että jos olen menossa klo 6.30 aamutunneille herään tuntia aiemmin klo 5.30 ja kiskon kurkustani alas puolitoista litraa vettä. Jossain sanotaan, että aamun ekan tunnin nesteytyksen voi aloittaa jo edellisenä iltana, mutta en mielellään juo hirveitä määriä vettä juuri ennen nukkumaanmenoa. Tuo puolitoista litraa on muuten ollut minulle juuri sopiva määrä nestettä nautittavaksi ja yhtään enempää en yhdeltä seisomalta kyllä mitenkään pystyisi juomaankaan. Olen muutaman kerran juonut vettä bikram tunnin aikana, koska minulle tuli huono olo, mutta se vain pahensi olotilaa, joten tätä nykyä otan kyllä vesipullon mukaan, mutta korkkaan sen vasta tunnin jälkeen. Opettajat myös muistuttavat siitä, ettei veden juontia suositella siitäkään syystä, että se keskeyttää keskittymisen harjoituksiin. 
   
 2. Juo tarpeeksi tunnin jälkeen
  Koska tunnin aikana ei ole suositeltavaa juoda täytyy tunnin jälkeen muistaa kunnollinen nesteytys. Itse olen tässä puolen vuoden aikana hurahtanut kookosveteen. Sitä myydään suoraan salilla, mutta sen lisäksi myös jokaisessa ruokakaupassa. Tämä hurahdus tapahtui jo alkuvaiheessa. Kiskoin aluksi pelkkää vettä tunnin jälkeen, mutta siitä tuli yllätys, yllätys, pää kipeäksi. Sitten kokeilin kookosvettä ja vaikka tämä kuulostaakin tv-shopin mainokselta, ei minulle ole tullut kertaakaan pää kipeäksi, jos olen juonut kookosvettä treenin jälkeen. Onhan se aika tyyristä kamaa, mutta en juo virvoitusjuomia tai mehuja juuri lainkaan, joten olen päättänyt että voin hyvällä omallatunnolla nauttia sen yhden kookosvesiannoksen tunnin päätteeksi, jos näin haluan. Toki sekin auttaa, jos tunnin jälkeen nauttii veden kanssa hedelmiä tai ihan vaikka tuoreella sitruunalla tai limellä maustettua kuplavettä. 
   
 3. Ole vähintään kolme tuntia syömättä ennen tuntia
  Tätäkin varmasti toitotetaan joka paikassa, mutta se pitää kyllä paikkaansa. Itse syön lounasta yhden maissa ja menen salille 17.45 alkavalla tunnille ja joskus tuntuu, että silloin on ruokailusta kulunut liian lyhyt aika, siksi aamutunnit sopivatkin minulle parhaiten. Sekin on varmasti sanomattakin selvää, ettei bikram päivinä kannata syödä mitään megalomaanisia mättöaterioita tai mitään vindaloota. 
   
 4. Suola 
  Pelkän veden juominen ei ole hyväksi  aamulla jos edessä on rankka treeni , joten olen ottanut tavaksi ottaa pienen määrän, max. teelusikallisen verran, suolaa veden kanssa, tai otan minä sitä suolaa ennen niitä iltatuntejakin. Teen tätä samaa myös jos menen aamulenkille. 
   
 5. Hengitä rauhallisesti nenän kautta
  Tätä myös hoetaan tunnillakin koko ajan, mutta siitä huolimatta sitä näkee todella usein kuinka ihmiset puuskuttavat suu auki. Itse erehdyin tekemään sen joku kerta ja aloin voida pahoin välittömästi. Muista siis hengittää rauhallisesti ja nenän kautta koko treeni läpi alun ja lopun hengitysharjoituksia lukuun ottamatta. 
   
 6. Keskity hyvään oloon
  Tämä saattaa tuntua  hankalalta jos olo on karsea, mutta mitä pahemmalta minusta tunneilla tuntuu, sitä enemmän hoen mielessäni sitä kuinka ihanaa jooga on. Joskus vain hoen sanaa ”ihana”. Kuulostaa varmasti hassulta mutta toimii. Sen sijaan jos alkaa hokea itselleen sitä, miten pahalta tuntuu niin sitä vähemmän sitä jaksaa enää keskittyä mihinkään ja energiat laskevat taatusti. 
   
 7.  Älä pyyhi hikeä
  Ensimmäisillä tunneilla pyyhin naamassa valuvaa hikeä pois sen minkä kerkesin, mutta siinä mentiin metsään ja lujaa. Ensinnäkin, jos vietät 90 minuuttia 40 asteisessa salissa niin luuletko todella, että pyyhkäistessäsi hikeä kerran iholtasi se jää ainoaksi? Toiseksi, hiki viilentää ihoa ja hien pyyhkiminen saa olon tuntumaan entistä tukalammalta. Kolmanneksi, mitä enemmän hikeä pyyhit sitä innokkaammin sitä puskee uudelleen pintaan. Joten anna hien olla. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty etenkin silloin kun hiki valuu silmiin, mutta tässäkin vaiheessa kannattaa odottaa hetki ja katsoa, että josko kuitenkin selviäisi tilanteesta vaikka vain silmiä räpsyttämällä. 
   
 8. Rentouta kasvolihakset
  Tässä myös asia jota salilla hoetaan, mutta ei syyttä suotta, sillä kasvolihasten rentouttaminen on todella tärkeää. Mutta kuinka helppoa onkaan alkaa jännittää kasvolihaksia etenkin, jos yrittää pysyä pystyssä hankalassa asennossa. Erityisesti silloin olisi tärkeää pitää naama rentona, sillä kun kasvolihaksia jännittää menee muukin kroppa helposti jumiin ja siinä vaiheessa alkaa kihelmöinti ja pahimmassa tapauksessa huimaus. Tai näin ainakin minulle kävi, mutta kun tajusin että se alkaa kasvolihaksista ja onnistuin rentouttamaan kasvot meni kihelmöinti ja huimaus välittömästi pois. Opettaja tuossa tuumasikin yhdellä tunnillä, että eikö ole mahtavaa, että teidän kasvoille on varsinainen tappotuijotus täällä 90 minuutin ajan, jotta voitte sitten hymyillä loppupäivän ajan.
   
 9. Rauhoitu
  Ensimmäisellä kerralla kun minulle tuli bikram tunnilla oikeasti huono olo ja koko sali alkoi pyöriä ja kroppaa kihelmöidä meinasi pienoinen paniikki iskeä. Halusin pois salista, vaikka samalla tiesin, ettei se ole vaihtoehto. Vaikka bikramissa on tärkeää keskittyä ainoastaan liikesarjaa eikä ajatella turhia tarvittiin tässä tilanteessa kyllä positiivisia mielikuvaharjoitteit ja tsemppaus, siitä kuinka kaikki on hyvin ja pystyn olemaan salissa loppuun asti. Kun paniikki iskee kannattaa muistaa tämä sääntö kuten myös kohdat 5-8.
   
 10. Pidä paussi
  En juuri edes kiinnitä siihen suurempaa huomiota, jos silmissä pimenee hetkellisesti  vaan keskityn rauhalliseen ja tasaiseen hengitykseen, rentoutan naamani ja jatkan eteenpäin, mutta jos silmissä pimenee kunnolla ja tasapaino heittää kanveesiin, jonka päälle tulee vielä huono olo saatan skipata seuraavan harjoituksen. Pelkäsin etukäteen kovasti sitä, miten käy jos joudun skippaamaan osan liikkeistä. Entä jos sitten käy niin, etten enää nousekaan ylös vaan jään laiskuuttani lattialle istumaan? Näin ei ole kuitenkaan käynyt vaikka olen joutunut muutaman kerran skippaamaan osan harjoituksista. Suurin motivaatio siihen, että haluaa jatkaa treeniä on se, että aika menee huomattavasti nopeammin kun itse osallistuu. Toinen syy on se, että kun muut paahtavat ympärillä täysillä vetää energia mukaansa.  
   
 11. Jos olet ollut viihteellä pidä vapaapäivä
  Krapulaurheilu ei ole koskaa hyväksi, mutta tähän lajiin edellisiltainen röpöttely ei ainakaan sovi, joten jos ilta menee pitkäksi jää suosiolla kotiin ja mene vasta seuraavana päivänä, sillä ei ole kovin kohteliasta muitakaan kohtaan jos uutat iholtasin vanhan viinan hajua ympäri salia. 

Näillä vinkeillä olen itse pärjännyt hyvin ja välillä kun näkee suun kautta puuskuttavia, vettä kiskovia ja naamansa pyyhkiviä paniikissa olevia tyyppejä tekisi mieli melkein kuiskata, kannustava sananen, mutta sitä en toki tee koska tunnilla ei puhu kuin opettaja ja muutenkaan en todellakaan koe olevani mikään asiantuntija, vaikka olenkin löytänyt itselleni nämä keinot joiden avulla suurin osa tunneista tuntuu ihanalta.

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *