Ladataan...
Auringonpolttamat

 

Kun iltaisin ei ole minkäänlaisia aktiviteettimahdollisuuksia, tulee katsottua aika paljon tv-sarjoja. Eikä siinä mitään, itse olen ollut Maikkarilla aika monta vuotta töissä ja tv on ja tulee olemaan lähellä sydäntä aina. Ja nykyään televisio ja netflixit sun muut näyttävät aivan tykkikamaa, viimeisimpinä on tullut katsottua OITNB:ä, House of Cardsia, Breaking Badia ja Game of Thronesia tietty, seuraavana jonossa odottavat Fargo ja Vikings.

Mutta koska ihana pikkuveljeni toi minulle alkuvuodesta kovalevyllisen vanhaa matskua, olen fiilistellyt nuoruuden klassikoita tippa linssissä. En muistanutkaan, kuinka ihana ja mahtava Felicity olikaan! Itkeä pillitin neljän tuotantokauden verran ja tulin siihen tulokseen, ettei 2000-luvun lopulla tai 2010-aikana ole tehty yhtään Felicityn kaltaista huippudraamaa nuorille! Vai muistanko vain väärin? No joka tapauksessa olin silloin ja edelleen sitä mieltä, että Felicityn olisi pitänyt valita Benin sijaan Noel, mutta toisin kävi.

Olen myös tässä kevään aikana miettinyt, mitä tapahtui tuolle upean kauniille kikkarapäälle, Felicityä näyttelevälle Keri Russelille, sillä häntä ei ole muissa sarjoissa mielestäni edes vilahtanut. Noelia näyttelevä Scott Foley on ollut ainakin Greyn anatomiassa, Tracyn roolia Donald Faison vetänyt Tuho-osastossa ja moni muu vilahtanut ties missä.
 

Kuva: 20th Century Fox.

Ja juuri kun olin tätä asiaa pohtinut, pääsimme mieheni kanssa läheiseen kaupunkiin elokuvateatteriin, jossa siis käymme noin kerran vuodessa. Valikoima oli jälleen kerran huikea (NOT), ja pitkän pohdinnan jälkeen päätimme mennä katsomaan uusi apinoiden planeetta ja niiden aamunkoi. Ja mitäs ihmettä silmäni näkivätkään: siellähän se rakastamani Felicity oli kaikkien näiden vuosien jälkeen! 15 vuotta hurahti ja nainen oli vain vähän muuttunut. 15 vuotta. Mutta vastahan olin itse parikymppinen mihin ihmeeseen aika oikein katoaa?

Mikä oli sinun nuoruutesi lempisarja? Entä mitä suosittelisit katsottavaksi juuri nyt? Tropiikki kiittää vinkeistä!

Share
Ladataan...

Ladataan...
AuringonpolttamatNyt seuraa pieni avautuminen. Äsken tuossa palvelin ranskalaista miestä, jonka naama oli kuumuudesta tai muusta syystä punoittava ja jotenkin huonolla asenteella liikenteessä, vaikka lomalla olikin ja upealla trooppisella saarella kaukana kaukesta humputuksesta. Ihmisestä näkee heti, jos joku on pielessä eikä moni turre sitä yritä edes peitellä, koska minä olen asiakaspalvelija ja minulle saa puhua millä tahansa äänensävyllä. Mies ei ollut meidän asiakkaamme vaan pöllähti mangrovesta sukelluksista kyselemään. En siis tuntenut häntä eikä hän minua, mutta jo kymmenen sekunnin jälkeen tiesin, että tästä asiakastapaamisesta tulisi vaikea.

Tulin siis alakertaan kahvikuppi kädessä ja mies katsoi minua paheksuvasti, ilmeisesti en olisi saanut työajallani käydä hakemassa kahvia vaan minun olisi pitänyt päivystää tässä alakerrassa joka ikinen hetki jos hän tai joku sattuisi tulemaan paikalle. Hän oli odottanut ehkä kymmenisen minuuttia joka ei lomalaiselle pitäisi olla mahdoton nakki, varsinkin kun alakerrassa on lehtiä, kirjoja ja kylmää juomavettä tarjolla kaikille.

Kysäisin voisinko auttaa häntä jotenkin, ja mies kertoi haluavansa sukeltaa neljänä kolmena päivänä nelihenkisen perheensä kanssa. Kerroin, että tilaa heille olisi veneessämme juuri ja juuri, onhan nyt vuoden kiireisin aika ja ensisijaiset sukelluspaikat veneessämme ovat tietenkin omille vieraillemme. Annoin hinnaston ja selvitin, miten hinta koostuu. Jos sukeltajilla on omat sukellusvarusteet mukana, hinta on edullisempi (tai siis heidän ei tarvitse vuokrata varusteita meiltä mikä on kai ihan järkevää ja reilua). Perheellä ei ollut varusteita mukana ja mies alkoi tingata varusteiden hinnasta. Sanoin, ettemme anna kellekään erikoishintoja (paitsi tietenkin vakituisille asiakkaillemme annamme alennusta, jos tulevat uudestaan), sillä haluamme kohdella kaikkia asikkaitamme samanarvoisesti. Joskus olemme antaneet jostain syystä jollekin asiakkaalle alennusta, jonka jälkeen kyseinen henkilö on kertonut sen muille asiakkaille, jotka tulevat loukkaantuneina kysymään, mikseivät he saa alennusta myös. Tästä oppineena olemme tulleet siihen tulokseen, että on kaikille reilua, että hinnat ovat tismalleen samat kaikille.

No tämä mies alkoi minulle räyhätä, kuinka Indonesiassa ovat hinnat nousseet järkyttävästi. Niin ovat, totesin, ja kerroin kuinka muun muassa polttoaineen hinta nousi yhdessä yössä 40 %. Mies kuitenkin alkoi inttää, että silti se on halpaa, hän oli katsonut bensa-asemalta. Yritin kertoa, kuinka yritykset eivät vain voi mennä bensikselle kanistereiden kanssa ostamaan löpöä, vaan yrityksille ovat aivan omat armeijan kontrolloimat hinnat. Tuplat. Mutta mies ei kiinnostunut siitä mitä minulla oli sanottavana, eikä minun olisi edes kannattanut yrittää, hänen kasvoiltaan paistoi jo etukäteen epäluulo ja halveksunta.

Vieras alkoi urputtaa, ettei hänellä opettajan ole varaa maksaa tällaisia summia sukeltamisesta. Hän käyttäytyi, kuin minä olisin varastamassa hänen pienet tulonsa ja pilaamassa hänen perheensä loman. Kerroin, että olemme PADI 5 star -sukellusresortti ja meillä on länsimaisia kouluttajia töissä ja menot on kovat ja meillä maksetaan työntekijöille hyvää palkkaa emmekä tingi turvallisuudesta, mitkä kaikki olivat faktaa muttei miestä se kiinnostanut. Eikä siinä mitään, ei tarvitsekaan kiinnostaa, mutta en minäkään mene kyselemään linnanmäelle lipunmyyjältä että miksi tämä on niin kallista ja alkaa urputtaa kuinka koko viikonloppu on nyt tämän virkailijan vuoksi reisillä ja lapsetkin itkee autossa! Tai yritä tinkiä huoltomieheltä alennusta tukkeutuneen viemärin avaamisesta saatika kaupassa että tämä jätski on liian kallis haluan alennusta koska ostan joka päivä neljä. Tulisiko mieleen mennä kauneussalonkiin ja vaahdota kuinka hieronta on liian kallis ja tuolla toisessa paikassa on neljä euroa halvempi? Hinnat on tarkkaan mietitty ja laskettu kulujen mukaan, ei niitä huvikseen heitetä että katotaan maksaako joku hullu tän verran ja sitten firma saa hirveesti voittoa.

Päinvastoin. Sukellusalalle ei kukaan lähde rahan perässä. Voittoa tulee jos on paljon vieraita ja kaikki menee hyvin, mutta jos on hiljaista, firma tekee tappiota koska työntekijöille maksetaan tietenkin palkka ja menoja on vaikkei vieraita. Jos veneen moottori hajoaa, toivotaaan, että on ollut hyvä vuosi että sen uuden maksettua jo ansaituilla voitoilla tai sitten otetaan lainaa ja toivotaan että vieraita riittää jatkossakin. On jotenkin alentavaa ja törkeää ajatella, että turismin alalla on ok arvostella hintoja ja inuta alennuksia pieniltä yrityksiltä, mutta ikinä samaan ei ryhdyttäisi isojen firmojen kohdalla. Että jotenkin on ihan okei, että pienyrittäjä ottaa kaiken omasta pussistaan, mutta isojen yritysten kanssa ei edes kannata yrittää.

Jos hinnat ovat sinun mielestäsi liian korkeat, tingitkö? Onko Aasian maissa turistin ok tinkiä ihan kaikesta?

Share
Ladataan...

Ladataan...
Auringonpolttamat

Suomalaisena on vaikeaa elää läpeensä korruptoituneessa maassa. Indonesiassa korruptiota tapahtuu joka sosiaaliluokassa: alemmilla tasoilla sitä harrastavat muun muassa poliisit ja perusvirkamiehet ja matka jatkuu aina aivan ylimpiin hallintoelimiin saakka, jopa perustuslakituomioistuimeen saakka, kuten saimme äskettäin lukea.

Miten korruptio sitten vaikuttaa ihan tavallisen ihmisen elämään? Aivan joka tavalla. Ei vain niin, että joudut ennen joulua antamaan poliisille hieman lahjusrahoja mistä lie kekaistuista ajorikkeistä, vaan yritykset ja yksityiset henkilöt joutuvat tasapainoilemaan lahjusten antamisen ja antamattomuuden välimaastossa koko ajan.

Jos passissani on maahanmuuttovirkailijan mielestä liian monta turistiviisumia, selviää tilanteesta tupakkiaskilla. Jos poliisipäällikkö haluaa pitää kyläjuhlat, on resorttimme helpompi antaa pari koria bisseä juhlajuomiksi kuin saada päällikön viha niskoille. Asiat etenevät byrokratiaviidakossa huomattavasti jouhevammin, kun liukastevoiteena käyttää satatonnisia (Rp. 100.000 = 7e). Muuten tärkeät tavarat voivat jäädä tulliin kuukausiksi ja paperit kummallisesti kadota postissa.

Jos yritys haluaa pestä kätensä kaikesta korruptiosta, ei bisneksen tekemisestä tule yhtään mitään. Eräs sijoitusneuvoja muistuttikin rantabaarissamme, että Indonesiaan kannattaa sijoittaa vain sen verran, minkä on valmis menettämään yhdessä yössä. Korruptio estääkin useita yrityksiä sijoittamasta maahan, ilman lahjusten antamista yritystoiminta kun on käytännössä lähes mahdotonta. Ja kun suurin osa vaaleista on järjestettyjä, ovat kansalaisetkin voimattomia korruption edessä.

Näistä lähtökohdista se Vanhasen lautakasa tuntuu aika onnettomalta.

Share
Ladataan...

Ladataan...
Auringonpolttamat

Oletteko koskaan eläneet kulttuurissa, jossa ihmiset eivät auta toisiaan? Tai ainakaan työpaikalla kukaan ei suostu tekemään yhtään mitään, joka ei mukamas kuulu työkuvaan. Esimerkiksi tankintäyttäjä ei voi siivota rantaa mereltä ajautuneesta muoviroskasta (vaikka kompressori on rannalla ja tankintäytön lomassa on päivittäin noin neljä tuntia odottelua eli luppoaikaa, jonka tankintäyttäjä käyttää hyödyllisesti tekemättä yhtikäs mitään satunnaista musiikinkuuntelua lukuun ottamatta).

Tai jos puutarhuri leikkaa nurmikon, hänen tehtäviinsä kuuluu toki siivota nurmelta irtoheinät ja lehdet, mutta kivinen bungaloweihin vievä polku taikka rappuset eivät kuulu hänen alueeseensa. Polku jää siis siivoamatta päiviksi, ellei siivooja, jolle puutarhurin mielestä homma kuuluu, ota tehtävää hoitaakseen. Siivoojan mielestä vain huoneet kuuluvat hänelle, joten polkuun ei suostu koskemaan kukaan.

Portaat kuuluvat yläpäästä keittiöhenkilöstön alueeseen ja alapäästä baarimikon reviiriin. Jos siis baarimikko on lomilla kuten nyt, ei alarappusia lakaise kukaan (paitsi minä), vaikka noin kaksikymmentä työntekijää kulkee noissa portaissa edestakaisin päivittäin.

Jos yksi venepoika on aamuvuorossa, on hänen tehtävänsä kantaa tankit veneeseen. Vieressä istuu kessutellen viisi kapteenia ja muuta henkilökuntaa, joka ei tee elettäkään auttaakseen poikaa tankkien kanssa.

Tai jos resorttiin tulee iso check in eli kerralla paljon porukkaa, kantavat kaksi huonesiivoojaa kaikki laukut yksitellen mäen päälle eikä kukaan venehenkilökunnasta suostu auttamaan laukkujen kanssa. Vaikka sääntö on, ettei kukaan lähde kotiin ennen kuin hommat on tehty, jengi mieluummin katsoo vierestä kun toiset hikoilevat kassien kanssa kuin tekisivät hommat nopsasti porukalla alta pois ja pääsisivät kaikki kotiin.

Meillä resortin työntekijöiden sapuskat kokkaa kaksi ikivanhaa mummoa, jotka kantavat selkä vääränä riisisäkkejä ja juomavettä rannalta pitkän matkan staffikeittiölle eikä kukaan miehistä voi auttaa ei millään, vaikka mummot kokkaavat heille lounasta!

Onko sinun työpaikallasi näin?

Share
Ladataan...

Ladataan...
AuringonpolttamatAsuessani Indonesiassa totta kai facebookkini ja muut sivut haistavat asuinpaikkani ja tyrkyttävät mainoksia, joista voisin indonesialaisena olla kiinnostunut. Nyt esimerkiksi ruokayhtilöt ovat ottaneet feedin haltuunsa ja tarjoilevat minulle mitä herkullisempia reseptejä. Nyt vaan kotikotit, tästä reseptit talteen ja nautiskelemaan etnisistä herkuista!

Esimerkiksi tuossa oikealla oleva ihana nakkiannos! Ohjeessa kehotettiin leikkaamaan nakit paloiksi ja paistamaan ne sipulin, valkosipulin ja pakasteherneiden kanssa pannulla ja lorauttamaan ketsuppia päälle! Mikä makuelämys!

Vasemmalla puolella ohjeessa kehotetaan kokkaamaan Bangon tyyliin mustekalarenkaat, eli pussi pannulle ja siitä lautaselle, onneksi kauniit koristeeksi laitetut tomaattiviipaleet ja salaatinlehdet tuovat kaivattua väriä lautaselle. Kuvaajaa firmalla ei ollut varaa palkata, joten joku nappasi tästä upeasta taidonnäytteestä kännykällään kuvan ja tättärää, facebook-mainos on valmis!

Alimpana on aika uskomaton leipä. Leikataan paahtiksesta reunat pois, voidellaan leipä margariinilla, laitetaan siihen päälle suklaakastiksetta, mansikanpaloja sekä maapähkinöitä ja terveellinen (ja varmasti herkullinen) lounasleipä on valmis!
 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Auringonpolttamat

Länsi-Papua, kuva: Jemma T.


Olen koko pienen ikäni lukenut Gloria-lehteä ja lukenut eri tunnettujen henkilöiden Elämäni aakkosia. Olen vuosien varrella tehnyt mielessäni omia aakkoslistoja asioista, jotka ovat olleet minulle sillä hetkellä tärkeimpiä. Harmi, ettei noita listoja ole missään tallessa, niistä löytyisi varmasti mielenkiintoisia huomioita.

Nyt kuitenkin toimitus pyysi lilyläisiä listaamaan elämien aakkosia ja tässä ne nyt on, tällä hetkellä tärkeimmät.


A - Aurinko, rakkaussuhteemme alkoi kesäpäivänseisauksena syntymäpäivänäni ja jatkuu edelleen.

B - Bunaken National Marine Park, yksi maailman kauneimmista paikoista, maanpäällinen ja vedenalainen luonto hämmästyttävät päivästä toiseen. Kotimatkalla voin poimia mangon, kummituseläimet huutavat iltaisin metsässä, riutalla törmään kilpikonnaan.

C - Carcassonne, yhtä koukuttava kuin PvZ ja Menolippu.

D - Dugong, merilehmä, käy moikkaamassa meitä kotiriutalla.

E - Elämä, tässä ja nyt, älä odota että jotain tapahtuisi vaan toteuta unelmasi ITSE.

F - Finland, hullut suomalaiset <3 Koti aina.

G - GT, paras rantabaaridrinkki.

H - Helsinki, hirveä ikävä sinne just nyt.

I - Indonesia, valtava upea maa.

J - Juhannus, syntymäpäivä, paras juhla vuodessa. Kesä.

K - Kissat, omat, henkireikiä ja seuraneitoja, lutusia karvapalloja.

L - Lepo, tärkeää tässä hektisessä maailmassa.

M - Matkat maailman ääriin ja lähelle.

N - Nukkuminen, parasta.

O - Oikeutta eläimille, emme voi jatkaa orjuutusta ja kidutusta enää pitkään.

P - Papaija, ennen niin eksoottinen, nykyään jokapäiväinen.

Q - Queers, LGBT, kaikille samat oikeudet rakastaa ja olla hyväksytty.

R - Rakkaus, ikuista.

S - Sukellus, pinnan alla on hyvä.

T - Televisio, työpaikka, pakopaikka, parhaat sarjat.

U - Uteliaisuus uusia paikkoja ja ihmisiä kohtaan.

V - Veljet, kaikki kaikessa.

W - West Papua, ensimmäinen livarireissuni ikinä, love it.

X - X Files ja muut vanhat tv-sarjat katsottuna kymmenen vuotta myöhemmin, nostalgiaa.
 
Y - Ystävät, aina ikävä, aina mielessä, tärkeintä maailmassa.

Z - Zillion, Indonesiassa jokainen voi olla miljonääri.

Ä - Älykkyys, sillä tyhmyys rasittaa hermoja.

Ö - Öinen aika, paras aika.

Share
Ladataan...

Pages