Viljaton megaherkkupitsa!

Elämäni Kunnossa

Se näyttää pitsalta, se tuoksuu pitsalta ja mitä.. Se myös maistuu ihan pitsalta! Mun on tehnyt pari viikkoa satunnaisesti mieli vanhaa kunnon pitsaa, ja eilen mittani tuli täyteen. Mietintämyssy päähän, ja kaupoille! Pohjastani tuli lopulta eräänlainen versio VHH-tortilloista, mutta se sopi roiskeläppäpitsan pohjaksi paremmin kuin olisin ikinä uskonut.

Laita ensimmäisenä uuni päälle, noin 225 asteeseen. Pohja valmistuu näin:

  • Raasta n. 500g kukkakaalia

  • Raasta n. 150g luomumozzarellaa (sellaista kiinteämpää versiota), tai kaada sekaan vaikka pizzaraastepussi

  • Riko joukkoon 3 kananmunaa

  • Reilu ripaus Kalaharinsuolaa

  • Ruokalusikallinen psylliumia

Tuostahan voisi kehittää vaikka viiden R:n reseptin :D Kun ainekset ovat kulhossa, sekoita vinhasti, kunnes massa on tasaista möhnää. Levitä 1/3 taikinasta pellille leivinpaperin päälle, ja muotoile esim. nuolijalla pyöreäksi. Pohjan paksuus on jotain 0,5-1cm maastossa sen halkaisijasta riippuen, ja fiksuimmat varmaan tajusivatkin, että tuosta satsista tulee kolme pohjaa.

Laita ensimmäinen pohja uuniin kypsymään n. 15min ajaksi, tai kunnes se näyttää tältä:

 

Nappaa pohja uunista, laita uusi tulille ja ala miettiä mitä täytteitä pitsaasi valitset! Kun kaikki pohjat on paistettu, laske uunin lämpö 200. Itse levitin tämän lätyn täytteeksi:

  • Luomutomaattisosetta
  • Luomujauhelihaa
  • Punasipulia
  • Oman maan kirsikkatomaatteja
  • Parmesan-juustoa

Pitsa lähti täytön jälkeen uuniin reiluksi 10 minuutiksi, jonka jälkeen kaadoin päälle vielä reilun kasan rucolaa. Makuelämys oli.... Erittäin uskottava!! Jos vieressä olisi ollut vehnäpohjainen pitsa, ei tämä välttämättä olisi voittanut vertailua, yli puolen vuoden pitsattomuuden jälkeen mä olin myyty. 

Parhaimmillaan tämä pitsa on hieman jäähtyneenä, kun pohja kiinteytyy ja palat pysyvät kunnolla kasassa.

 

Näitä teen aivan varmasti uudemmankin kerran!

Share

Kommentit

Iso G

Hmm... olen lukenut useista blogeista tästä kukkakaalipohjasta, vielä uskaltamatta itse sitä kokeilla. Maistuuko se kukkakaali läpi pitsasta kovinkin pahasti?

Saara S.
Saara Sarvas

Ei se kyllä kauheasti maistu - paistovaiheessa kyllä haisee! Varsinkin hieman jäähtyneestä pitsasta en olisi osannut arvata pohjan olevan mitään "tavallisesta" poikkeavaa :)

Iso G

Okkei, täytynee laittaa pohja siis kokeiluun! :)

Bianchi (Ei varmistettu)

Kiitos ohjeesta! Tämä pitsa lähtee heti kokeiluun. Minua kiinnostaisi tietää tarkemmin ruokavaliostasi, lähinnä viljattomuudesta. Kun puhut viljattomuudesta tarkoitatko, että olet karsinut kaiken viljan ruokavaliostasi vai noudatatko esim. gluteenitonta ruokavaliota? Käytätkö esimerkiksi gluteenitonta kauraa, hirssiä tai tattaria ruaanlaitossa. Esimerkiksi tattari lasketaan viljaksi, mutta ei sisällä gluteenia..

Saara S.
Saara Sarvas

Ruokavaliostani on karsittu kotimaiset viljat, juurikin gluteenin takia, mutten käytä riisin lisäksi oikeastaan mitään muuta, vaikka nuo mainitsemasi viljat todennäköisesti kävisivätkin. Ruokavalion runko on muodostunut nyt viljojen sijaan kasvispainotteisemmaksi, enkä kaipaa mitään viljankorviketta.

Herkkupäivinä sitten hypin gluteenittomien tuotteiden luokse, ja mässäilen vaikka Daim-kakulla :)

Mimmuu (Ei varmistettu)

Kun nykyään vouhotetaan joka puolella tuosta viljattomasta ja maidottomasta ruokavaliosta, niin mä en tajua miksi niitä aineksia silti sallitaan itselleen :D Eli voiko periaatteessa syödä viljattomasti&maidottomasti, mutta sitten kun tekee mieli jotain poikkeavaa niin on ihan ok syödä se? Noita juustoja siis lähinnä ihmettelen, kun eiväthän ne ole millään lailla maidottomia? Vai onko niissä joku kypsytys- tms. -juju, jonka takia ne sopivat kyseiseen ruokavalioon? Valaise tyhmää, kun en ymmärrä :D Houkuttais kokeilla viljatonta ja maidotonta elämää, mut toisaalta vähän hämmentää nämä linjalta poikkeamiset.

Nekku (Ei varmistettu)

Ääk Saara sun on pakko kokeilla pohjaa pelkästä kananmunasta! Mä rakastan tehdä sille pitsaa, paljon mielummi kuin normijauhopohjalle :)
Eli pellilliseen tulee suunnilleen kolme munaa, vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, vatkaa keltuaisia vähän, niin et se on tasasta ja yhdistä varovasti käännellen. Pohjaan voi lisätä mausteita (mm. grillimauste, oregano...) ja suosittelen ne lisäämään keltuaisten joukkoon.

Sit vaan levittely leivinpaperille ja uuniin 170´C sen aikaa et pinta alkaa vähä ruskettua :) Sit vaa uunista ulos, normi täytteet päälle ja takas uuniin ja lämpötilaa voi nostaa hitusen :)

Malviina (Ei varmistettu)

Kiitos mainiosta reseptistä!
Pakko avautua omasta viljattomuudesta.. En ole syönyt 1 1/2 vuoteen juuri ollenkaan viljatuotteita (leipä, pasta ym.ym.) ja useimmiten ihmisten reaktio on aivan älytön.. Parhaan kommentin sain tänään "oot sitte alkanu keliaakikoks??" WTF?!? Totesin siihen, että ei en ole alkanut keliaakikoksi koska mulla ei ole keliakiaa. Voin vaan yksinkertaisesti paremmin ilman viljoja. Huoh.. eipä mulla muuta :)

Kommentoi