Ladataan...
Hyvää ruokaa

Juureen leivottuja leipiä ja croissantteja, vegaanisia pullia, teetä ja kahvia, kodikas ja kaunis sisustus, sekä mahtavaa asiakaspalvelua. Ainakin näitä kaikkia löytyy Leipomo Grynistä.

Noin vuosi sitten Salvumiehenkadulla toimintansa aloittanut Leipomo Gryn, avasi ensimmäisen myymälänsä/kahvilansa maaliskuussa Turun Forum Kortteliin, eli aivan Turun keskustaan.

Tässä paikassa teollista hiivaa ei leivissä käytetä ja raaka-aineet ovat pääosin luomua, tai vaihtoehtoisesti lähellä tuotettuja. Myynnissä on tällä hetkellä esimerkiksi ruisleipää, vaaleaa leipää, patonkeja, sämpylöitä ja croissantteja, sekä vegaanisten pullien lisäksi muutama muu makea tuote.

Paikan päällä voi juoda vaikka kahvit ja nauttia paikan tunnelmasta, tai ostaa nopeasti jotain mukaansa.

Olen ihastunut tuotteiden lisäksi, myös näihin paikan pusseihin, tuohon simppeliin logoon, sekä heidän instagram tiliinsä.

Tuntuu muutenkin siltä, että Forum Kortteli on vihdoin herännyt henkiin. Läpikulkupaikkana toimineesta Forumista on tullut viihtyisä ja mielenkiintoinen. Leipomo Grynin lisäksi Forumista löytyy tällä hetkellä myös muun muassa Vegekauppa, Smallstore herkkudeli ja VG Noodle (joka on muuten VG-Wokin yrittäjien uusin ravintola). Ruoan lisäksi Forumista löytyy myös kotimaista suunnittelu- ja käsityöosaamista. Jos et siis ole käynyt pitkään aikaan Forumissa, suosittelen poikkeamaan.

Leipomo Gryn

Forum Kortteli Turku

Linnankatu 9-11 (Kauppiaskadun sisäänkäynti), Turku

 

 

 

Hyvää Ruokaa

INSTAGRAM

Share

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Selailin muutama päivä sitten blogiani ja ensimmäisiä postauksiani vuoden takaa. Oma kuvaustyylini on muuttunut jonkin verran vuodessa, ja varsinkin yksi postaus pisti silmään, nimittäin paistetut ruusukaalit. Kuvat eivät olleet kummoiset, ruusukaalit olivat melko värittömiä ja reseptikin oli hieman epämääräinen. Tässäpä siis paistetut ruusukaalit uusilla kuvilla ja selkeämmällä reseptillä.

Ruusukaalit kannattaa ennen paistamista keittää. Keittämisen jälkeen voit huuhdella ne nopeasti kylmällä vedellä ja antaa niiden vielä jäähtyä hetken, jotta ne on helpompi halkaista.

Ruusukaaleihin kannattaa paistaessa ottaa reilusti väriä, jotta niistä tulee ihanan paahteisia ja makeita, mutta älä tietenkään polta niitä. Valkosipulista saat ruusukaaleihin vielä hyvää lisämakua, mutta suosittelen lisäämään hienonnetun valkosipulin vasta paiston loppupuolella, jotta se ei pala.

Voit tarjota ruusukaalit vaikka lisukkeena lihalle, laittaa salaatin joukkoon tai syödä ihan sellaisenaan.

Paistetut ruusukaalit (1-2:lle)

  • 200g ruusukaaleja
  • vettä keittämiseen
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • suolaa
  1. Poista ruusukaaleista pieni siivu kannasta. Irrota tarvittaessa uloimpia huonoja lehtiä. Tee ruusukaalien kantoihin pieni ristiviilto, näin ne kypsyvät tasaisemmin.
  2. Keitä ruusukaaleja suolalla maustetussa vedessä noin 6-8 minuuttia, koosta riippuen.
  3. Kaada ruusukaalit siivilään, huuhtaise kylmällä vedellä. Valuta hyvin. Voit siirtää ruusukaalit keittiöpyyhkeen päälle, jotta ylimääräinen vesi imeytyy pyyhkeeseen.
  4. Halkaise hieman jäähtyneet ruusukaalit.
  5. Kuumenna pannulla oliiviöljy. Valuta öljyn päälle hunaja ja laita ruusukaalit pannulle tasainen puoli alaspäin. Paista noin viisi minuuttia keskilämmöllä kauniin ruskeiksi, älä polta.
  6. Kun ruusukaalien pinnat ovat kauniin ruskeita, lisää hienonnettu valkosipulinkynsi ja suolaa, ja heiluttele pannua. Paista vielä noin minuutti ja syö heti lämpimänä.

 

 

Hyvää ruokaa

INSTAGRAM

Share

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Sain jokin aika sitten sähköpostiini viestin, jossa etsittiin maittavimpia reseptejä syksyn kekrikemuihin. Talonpoikaiskulttuurisäätiö on jo usean vuoden ajan edistänyt kekrin viettoa modernina syys- ja sadonkorjuujuhlana, joka tuo valoa ja piristystä juhlattoman syksyn arkeen. Osallistunkin siis tällä reseptillä Talonpoikaiskulttuurisäätiön reseptikilpailuun.

Mitkä ihmeen kekrikemut?

Kekri on vanha suomalainen syys- ja sadonkorjuujuhla, jonka ytimen muodostavat luonnollinen vuodenkierto, hyvä ruoka ja yhteisöllisyys. Kekrin aika alkaa Mikkelinpäivänä (29.9) ja jatkuu Pyhäinpäivään saakka. Entisaikaan kekrin aika koitti, kun syksyn työt oli tehty ja oli aika nauttia uuden sadon antimista ja juomista. Notkuvien pöytien herkut kokosivat yhteen koko yhteisön.

Kekrillä ja amerikkalaisella halloweenilla on yhteiset juuret.

Monille halloweenin keskeisille elementeille, kuten naamioitumis- ja kiertämisperinteille, on vastineensa myös perinteisessä kekrissä. Ennen oli esimerkiksi tapana, että nuoret pukeutuivat kekripukeiksi ja kekrittäreiksi, jotka kiersivät talosta taloon pyytäen kestitystä. Jos tarjoilua ei talosta meinannut irrota saattoivat vierailijat uhata uunin rikkomisella. Lisäksi liikkeellä uskottiin olevan näkymättömiä vainajahenkiä. Levottomia ja pahantahtoisia henkiä karkotettiin polttamalla tulia.

Halloween kurpitsan kotoinen vastine onkin kitupiikki, eli koverretun nauriin sisälle asetettu palava tikku.

Meillä ei ole koskaan vietetty kekriä, kuin ei myöskään halloweenia. Tämä vuosi oli ensimmäinen, kun hieman innostuin tekemään syötäviä halloween herkkuja lapsille. Kaiverrettu kurpitsa löytyy (nyt jo aika surkean näköisenä) tuolta ulkoa, mutta muuten halloween ei koristeina tai muuna meillä tänäkään vuonna näkynyt/näy.

Kekri kuulostaakin itselleni sopivalta juhlalta. Pöytä täyteen syksyisiä herkkuja; sienistä, kurpitsoista, juureksista, omenoista, luumuista, metsän marjoista, "viljoista"... Ja notkuvan pöydän ympärille paljon ihmisiä. Ehkä vielä joku vuosi pääsen sadonkorjuujuhliin.

Itse voisin tuoda tuohon juhlapöytään jälkiruoaksi, vaikka näitä omenapaistoksia. Tässä paistoksessa pehmeät ja mehukkaat omenapalat ovat kuoren/taikinan alla piilossa. Omassa paistoksessani taikinaa ja makeutta on reilusti. Tähän paistokseen sopii muuten loistavasti suomalainen mehukas Lobo-omena.

Taikina kannattaa tehdä ennakkoon, vaikka päivää tai kahta ennen ja laittaa jääkaappiin odottamaan. Tämä taikina kestää myös pakastamisen. Kun taikina on valmiina, valmistuu paistos nopeasti. Itse en jaksa taikinaa kaulia, vaan leikkaan sen yleensä paloiksi ja asettelen omenapalojen päälle. Sitten uuniin puoleksi tunniksi ja herkuttelemaan.

Tiedot kekristä otettu Kekri.fi sivulta, sekä Talonpoikaiskulttuurisäätiö.fi sivulta.

Omenapaistos (korkeareunainen piirakkavuoka)

Taikina:

  • 150g voita
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 luomu kananmuna
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl jauhettua kardemummaa

"Täyte"/ pohjalle:

  • 700g omenoita (noin litra omenapaloja)
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl jauhettua kanelia
  • 1 rkl voita vuoan voiteluun
  1. Tee ensin taikina.
  2. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon kananmuna.
  3. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita nuolijalla voi-sokerivaahdon joukkoon. Sekoita taikina lopuksi käsin tasaiseksi, mutta älä vaivaa liikaa.
  4. Kääri taikina kelmun sisään. Laita kylmään kahdeksi tunniksi tai vaikka yön yli.
  5. (Kuori ja) pilko omenat, joista on poistettu siemenkota, noin 2x2 cm paloiksi.
  6. Sekoita omenapalojen joukkoon sokeri ja kaneli.
  7. Kaada omenapalat voideltuun piirakkavuokaan. Leikkaa ja asettele taikina omenapalojen päälle.
  8. Paista uunissa 180 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile vaniljajäätelön kanssa.

 

 

Hyvää ruokaa

INSTAGRAM

 

 

Share

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Munakoiso"pizzoja"

Tai siis oikeastaankin viime viikolla meidän keittiössä, kun tänään alkoikin jo uusi viikko. No joka tapauksessa, taas nopeat arkiruokavinkit. Viime viikon aikana meillä syötiin, instagramista taas vakoiltuani, ainakin; munakoiso"pizzoja", kaalilaatikkoa, lohta ja kukkakaalia, vispipuuroa sekä tomaatti-papupataa riisillä. Viikonloppu vierähti vanhempieni mökillä ja siellä lähinnä hirvimetsällä, joten viikonloppuna jätin kamerani suosiolla kotiin.

Yllä olevassa kuvassa näkyvät munakoisopizzat ovat nopea ja helppo ruoka tehdä, vaikka iltapalaksi. Munakoiso noin 1-2 sentin viipaleiksi (joko pitkittäin tai poikittain). Päälle oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria. Viipaleet uuniin 200 asteeseen 15 minuutiksi. Viipaleet pois uunista ja päälle tomaattikastiketta ja täytteet. Meidän pizzoissamme täytteinä oli paistettuja suppilovahveroita ja luomu maasdam juustoa. Täytteiden latomisen jälkeen pizzat takaisin uuniin 220 asteeseen noin 10 minuutiksi, jotta juusto sulaa ja saa hieman väriä.

Kaalilaatikkoa

Yhtenä aamuna tein kaalilaatikon peuran jauhelihalla. Se hautui uunissa melkein kolme tuntia, ollen siis lounasaikaan sopivasti valmis. Itse pidän kaalilaatikosta, sekä kaalin tuntuessa pureskeltaessa vielä hieman hampaissa, että oikein kauan haudutettuna, eli jo sellaisena "mössönä". Mutta jos pitäisi noista kahdesta valita, valitsisin tuon jälkimmäisen eli kauan hautuneen, joten sellaista teen kotona. Kuvassa näkyvän kaalilaatikon ohje löytyy linkin takaa; täältä.

Paistettua lohta, höyrytetty kukkakaali, lohkoperunoita ja itse tehtyä sitruuna-fenkolimajoneesia

Torstaina meillä syötiin kokonaisena höyrytettyä/keitettyä kukkakaalia, eli kukkakaalin kokoisen kattilan pohjalle nokareina 50g voita ja 1 dl vettä (tai kasvislientä) ja suolaa. Kukkakaali kattilaan ja kansi kunnolla päälle. Levy täysille, kiehautus ja sen jälkeen lämpöä voi laskea hieman. Kukkakaali on noin 10 minuutissa valmis, kannattaa veitsellä kokeilla jo hieman ennen. Älä heitä keitinlientä pois, siinä on paljon makua.

Perunat laitoin lohkoiksi, kaadoin päälle öljyä ja maustoin. Laitoin lohkot uuniin 230 asteeseen, kunnes olivat kauniin ruskeita. Paistoin lohen pannulla, maustoin ja laitoin vielä uunin jälkilämmölle hetkeksi, otettuani perunat pois uunista. Majoneesin tein itse tällä ohjeella ja maustoin sen sitruunan kuorella ja mehulla sekä fenkolinsiemenillä. Lautaselle päätyi vielä nopeasti tehtyjä etikkakurkkuja, eli kurkkuviipaleiden joukkoon hieman etikkaa, suolaa ja sokeria.

Kuohkeaa vispipuuroa

Kahtena päivänä herkuteltiin oikein kuohkealla vispipuurolla. Vispipuuron ohjeen löydät linkin takaa; täältä.

Perjantaina ennen mökille lähtöä tein vielä nopeasti kotona lounasta. Keitin riisiä ja tein sen seuraksi tomaatti-papupataa.

Pilkoin kaksi isoa porkkanaa, palan paprikaa ja kesäkurpitsaa, sipulin ja muutaman valkosipulinkynnen. Freesasin kasvikset kuumalla pannulla oliiviöljyssä. Maustoin suolalla, pippurilla, jeeralla, kurkumalla ja timjamilla. Kaadoin päälle tölkin tomaattimurskaa, 1/3 tölkillisen vettä ja laitoin ripauksen suolaa ja sokeria. Haudutin kannen alla puoli tuntia, jonka jälkeen sekoitin joukkoon tölkillisen valutettuja mustasilmäpapuja. Aikuiset laittoivat joukkoon vielä chiliä.

Tomaatti-papupataa ja riisiä.

Tämä pata/kastike toimii riisin kanssa tai vaikka tortillojen tai tacojen täytteenä.

 

Hauskaa ja herkullista viikkoa kaikille!

 

Hyvää ruokaa

INSTAGRAM

Share

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Kookoksinen bataattisosekeitto

Olen tällä viikolla innostunut ottamaan kuvia meidän arkiruoista instagramiin (@hyvaaruokaa). Päätin sitten koota noita kuvia yhteen postaukseen. Tässä siis osa meidän arkiruoista tällä viikolla. Varoitus; kuvat on stailattu, mutta ruoat syöty lämpiminä ;)

Ostin sosekeittoa varten kaupasta bataattia ja porkkanaa. Muistin sitten kotona, että täältä blogistakin löytyy joku sosekeittoresepti ja sehän olikin juuri bataattisosekeitto. Käytinpä siis omaa reseptiäni ja keitin keiton tällä ohjeella; Kookoksinen bataattisosekeitto. Innostuin tällä viikolla myös (jo ennestään töiden kautta tutuista) kaupasta löytämistäni Mimisin versoista ja syötävistä kukista. Joten keiton päältä löytyi tällä viikolla Mimisin rucolan versoja sekä hienonnettuja manteleita.

Punajuuripasta

Yksi meidän keittiössämme tasaisin väliajoin esiintyvä arkiruoka on helppo ja suht nopea punajuuripasta. Tämänkin ohjeen olen kirjannut blogiin ja se löytyy täältä; Punajuuripasta.

Hampurilainen peuran jauhelihapihvillä

Kävin kaksi viikkoa sitten auttamassa lihan (riistan) paloittelussa ja sain palkkioksi peuranlihaa. Suurin osa lihoista meni suoraan pakastimeen, mutta niskan keitin viime viikolla lihakeittoa varten ja tällä viikolla otin pakkasesta jauhelihaa näitä hampurilaisia varten. Pihveihin laitoin vain kananmunan, sipulia, valkosipulia sekä suolaa, pippuria ja timjamia.

Hampurilaissämpylöiden sisään pihvi, majoneesia, Mutti ketsuppia, sipulia, rucolan versoja sekä etikkakesäkurpitsaa, eli ohuita kesäkurpitsaviipaleita marinoituna etikalla, sokerilla ja suolalla.

Myskikurpitsaa uuniin

Nyt kun kurpitsa-aika on parhaimmillaan paahdoin uunissa yhden myskikurpitsan. Myskikurpitsa paloiksi, ilman siemeniä (itse myös kuorin kurpitsan), pyörittelin palat oliiviöljyssä ja maustoin suolalla, pippurilla, timjamilla ja hunajalla. Paistoin/paahdoin 220 asteessa noin 25 minuuttia (palojen koosta riippuen aikaa menee n. 20-35 minuuttia). Paahdettujen kurpitsapalojen päälle raastoin vielä vuohenjuustoa, parmesan sopii varmasti myös. Ps. Pestyt ja kuivatut kurpitsansiemenet paistoin oliiviöljyssä pannulla ja maustoin suolalla.

Sienipasta

Jääkaapissa oli taas muutama litra suppilovahveroita, joista osasta tein yhtenä päivänä sienikastiketta kaurakermalla ja kastike syötiin keitettyjen perunoiden kanssa. Ja eilen syötiin sitten vielä sieniä pois eli tein sienipastaa. Pilkoin kesäkurpitsaa ja hienonsin sipulin sekä muutaman valkosipulinkynnen. Laitoin pastan kiehumaan. Paistoin puhdistetut ja revityt sienet pannulla ilman rasvaa, kunnes suurinosa nesteestä oli haihtunut. Sienet sivuun ja kuumalle pannulle oliiviöljyä ja kesäkurpitsaviipaleet. Kun kesäkurpitsat olivat saaneet väriä, lämpöä pienemmälle ja pannulle myös sipulit. Hetken freesaus ja sienet sekaan. Maustoin suolalla, pippurilla ja timjamilla ja heitin keitetyn pastan joukkoon. Päälle oliiviöljyä ja reilusti raastettua vuohenjuustoa.

Munakoisopata ja riisiä

Lainasin jokin aika sitten kirjastosta Tommy Myllymäen Kasvikset kirjan. Hyvä kirja, suosittelen! Tuosta kirjasta olen jo tehnyt muutamaa juttua ja tämä munakoisopata oli yksi niistä. Laitan alle reseptin, jotta voin sitten ensi kerralla tätä tehdessä käydä kurkkimassa sen täältä.

Munakoisopata (4:lle)

  • 300g munakoisoa
  • 1 sipuli silputtuna
  • 2 valkosipulinkynttä viipaloituna
  • 1 punainen chili viipaloituna
  • 2 tl currya
  • 2 dl oliiviöljyä
  • 2 dl keitettyjä kikherneitä
  • 1 dl rusinoita
  • 1 1/2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa (2 1/2 dl kaurakermaa)
  • 2 tl hunajaa
  • suolaa
  • tuoretta korianteria

 

  1. Leikkaa munakoiso 1,5 senttimetrin kuutioiksi. Paista niitä keltasipulisilpun, valkosipuli- ja chiliviipaleiden sekä curryn kanssa oliiviöljyssä paistinpannulla keskilämmöllä 3 minuuttia.
  2. Lisää joukkoon kikherneet, rusinat, kasvisliemi ja kerma, ja hauduta 10 minuuttia keskilämmöllä.
  3. Mausta hunajalla ja suolalla. Viimeistele korianterilla ja tarjoa vaikka riisin kera (tai lihan kanssa).

 

 

Hyvää ruokaa

INSTAGRAM

Share

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Taikinajuuri on kolmisen vuotta sitten avattu leipomo, jossa tuotteet ovat juureen leivottuja. Teollista hiivaa ei käytetä ja käytettävät raaka-aineet ovat pääosin luomua. Me löysimme leipomon tuolloin kolme vuotta sitten ja ihastuimme. Monet leimakortit ovat täyttyneet ja melkein kaikki leivät maisteltu läpi.

Valikoimasta löytyy esimerkiksi iso levain, ruisleipää, pähkinäleipää, sämpylöitä, kaura-siemenleipää, ruislimppua ja muita hyviä leipiä. Leipien hinnat vaihtelevat euron sämpylöistä, tuohon 6,50 euron isoon levainiin. Ruisleivän saa 2,50 eurolla. 

Vitriinistä löytyy vaihtuva valikoima makeita. Suosittelen esimerkiksi kirpeän makeaa passiontartalettia!

Pullavalikoima näytti perjantaina aamuyhdeksältä tältä. Tässä on kuitenkin leipomo, jossa hyllyt ovat paikan avautuessa täynnä ja sulkemisajan lähestyessä leipiä ja pullia on yleensä jäljellä vain kourallinen, joka on todella hienoa. Suosittelen menemään paikan päälle siis ajoissa.

Leipomo on todella sympaattinen. Kalusteet ja astiat ovat kauniin vanhoja, sopivasti kaikki hieman eriparia.

Leipomo on auki tiistaista lauantaihin. Käykäähän siis ostamassa hyviä tuotteita (tai vaikka taikinajuurta kotiin) ja kannattamassa samalla nuorta yrittäjää.

Leipomo-konditoria Taikinajuuri

Uittamontie 12, Turku

Kotisivut; täällä.

 

Hyvää ruokaa

INSTAGRAM

Share

Pages