Ladataan...
Hyvää ruokaa

Näitä perunakakkuja lohella/ peruna-lohipihvejä meillä on syöty lounaaksi eilen ja tänään. En oikein tiedä miksikä näitä tarkkaan ottaen kutsuisi, mutta hyviä ovat joka tapauksessa.

Keitetyt perunat muusiksi. Sekaan keitettyä parsakaalia pilkottuna, kananmunaa, kuutioitua lohta, tilliä ja mausteita. Massa sekaisin ja paistamaan. Voilla paistaessa saa aikaan kauniin ja maukkaan paistopinnan, mutta maidottoman version saa helposti paistamalla öljyssä.

Kylkeen voi tehdä salaatin, mutta lapsille nämä upposivat hyvin ihan sellaisenaan.

Herkullista viikkoa kaikille!

Ps. Ruohonjuuren tuotepaketin voitti arvonnassa Jenni. Kiitos kaikille osallistuneille, teitä oli ilahduttavan monta. Voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Perunakakut lohella (n. 12 kpl eli 4:lle)

  • 600g perunaa
  • 100g parsakaalia
  • 2 kananmunaa
  • 300g lohta
  • 1/2 punttia tilliä
  • suolaa, mustapippuria
  • voita paistamiseen (maidottomaan öljyä)

 

  1. Keitä tai höyrytä perunat. Kuori ja muussaa perunat.
  2. Keitä tai höyrytä parsakaali melkein kypsäksi. Pilko pieniksi paloiksi.
  3. Leikkaa ruodoton ja nahaton lohi pieniksi kuutioiksi.
  4. Sekoita perunamuusin joukkoon parsakaali, lohikuutiot, kananmunat, hienonnettu tilli, suolaa ja mustapippuria.
  5. Kuumenna paistinpannulla voi tai öljy. Nosta lusikalla massaa paistinpannulle ja litistä taikina/massa pihviksi lusikkaa apuna käyttäen. Paista kunnes pihvit ovat saaneet kauniin ruskean pinnan ja lohi on kypsynyt. Mitä pienempi pihvi, sitä helpompi se on kääntää.

 

Share

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Ahvenanmaan Sundissa sijaitseva Smakbyn, eli makujen kylä, on nimensä mukaisesti muutakin kuin pelkkä ravintola. Ravintolan lisäksi saman katon alta löytyy nimittäin myös esimerkiksi puoti ja tislaamo.

Smakbyn takana on monelle televisiosta tuttu mies, Michael Björklund. Monet muistavat Michaelin Strömsön kokkina. Tämän lisäksi Michael on myös kilpaillut ja voittanut Vuoden kokki -kilpailun niin Suomessa kuin Ruotsissakin, sijoittunut viidenneksi Bocuse d'orissa ja tehnyt mukavan määrän kokkikirjoja. Smakbytä Michael pyörittää yhdessä vaimonsa Jennyn kanssa.

Olen odottanut Smakbyssä käyntiä jo siitä asti kun paikka avasi ovensa vuonna 2012. Ahvenanmaalla on tullut käytyä tämän viiden vuoden aikana useampaankin kertaan, mutta aina vain yhden yön verran ja Maarianhaminassa. Nyt kun vihdoin päätimme lähteä perheen kanssa Ahvenanmaalle kahdeksi yöksi ja matkaan lähdettiin Porvoosta kohti Turun satamaa autolla, oli luonnollista ottaa auto myös Ahvenanmaalle mukaan ja kiertää saarta myös Maarianhaminan ulkopuolelta.

Matka Maarianhaminan keskustasta perille taittui parissakymmenessä minuutissa. Smakbyn kun sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Maarianhaminasta, aivan Kastelholman linnan vieressä.

Tuossa ajassa pienin matkalainen nukahti sopivasti autoon, joten kolme meidän porukasta käveli paikkaan sisään noin yhden aikaan syömään lounasta, jota tarjoillaan arkisin kello 11-15.

Sisään astuessa silmät kiinnittyivät puotiin ja sen tarjontaan. Puodista löytyi paikallisia (ahvenanmaalaisia) tuotteita. Kaikennäköistä ruokaan ja ruoanlaittoon liittyvää, Michaelin kokkikirjoista Smakbyn tekstillä varustettuihin tiskirätteihin. Erityisesti oman huomioni veivät Tiina Tahvanaisen kauniit ruoka-aiheiset kortit.

Puodin takana komeili tislaamo ja puodin vasemmalta puolelta löytyi ravintola.

Ravintolasali oli vaikuttavan kokoinen. Kauniit kattovalaisimet, vaalea avoin tila, kekseliäästi ryhmitellyt ruokapöydät ja tunnelmallisesti palavat kynttilät.

Iso tila oli saatu tuntumaan kodikkaalta ja itse pidin erityisesti siitä, etteivät kaikki pöydät ja tuolit olleet samanlaisia. Keskellä tilaa oleva sohvaryhmä sai aikaan lämpimän olohuonemaisen fiiliksen.

Tarjoilija otti meidät lämpimästi vastaan sisään tultaessa. Ja täytyy heti alkuun sanoa, että en keksi mitään negatiivista sanottavaa palvelusta. Palvelu oli ystävällistä, asiantuntevaa, nopeaa ja kaikin puolin erinomaista.

Päivän lounasmenu oli kirjoitettu liitutaululle. Suppea ruokalista oli juuri sitä mitä paikalta odotinkin.

Minä tilasin kalakeiton, jota muut eivät keitossa valmiiksi olleen kerman takia valitettavasti voineet tilata. Listalta löytyi onneksi maidoton vaihtoehto eli paistettuja kylkisiivuja, verivanukasta, puolukoita ja omenasosetta.

Tilausten teon jälkeen 4-vuotiaamme valitsi meille pöydän ja istuimme odottamaan. Ei mennyt kauaakaan kun saimme eteemme alkusalaatin ja leipää. Leipänä tarjolla oli itse tehtyä näkkileipää ja limppua. Limppu oli hyvää, ihanasti aavistuksen makeaa. Alkusalaatti oli sekoitus jäävuorisalaattia, kurkkua, puna- ja kevätsipulia. Hyvin maustettu kastike pelasti onneksi muuten hieman tylsän salaatin.

Kalakeitossa olivat maut kohdillaan. Liemi oli kermainen ja sopivan suolainen. Harmi vain, että lientä oli todella paljon. Kalaa keitosta löytyi myöskin reilusti, joka oli tietysti positiivinen asia, mutta olisin toivonut keiton sisältävän myös muutakin. Jälkeenpäin kun mietin asiaa taisin löytää keitostani kolme palaa perunaa.

Toivon, että näin oli käynyt vain minun annokseni kohdalla, eikä keitto todella ollut tarkoituksella pelkkiä kalapaloja liemessä.

Miehen ja pojan annokset olivat reiluja. 4-vuotiaan annos oli melkein samankokoinen kun aikuisen, joten minä sain syödä osan lapsen annoksesta. Ihastuin verivanukkaaseen. Siitä onkin vuosia kun olen viimeksi syönyt verivanukasta ja en muistanutkaan, että se on noin hyvää.

Keitetyt perunat sopivat täydellisesti rasvaisen sianlihan kanssa, ja puolukat ja omenasose täydensivät annosta. Kokonaisuus oli mielestäni erittäin hyvä.

Kokit työskentelivät avokeittiössä, joten annosten valmistumista pystyi seuraamaan hieman sivusilmällä.

Avokeittiön eteen oli katettu valmiiksi pöytä, josta löytyi lounaaseen sisältyvä kahvi ja tee. Tarjolla oli myös creme bruléetä. Ennen kuin tiesin tuosta creme bruléestä ehdin tilata itselleni ahvenanmaan pannukakkua. Maistoin kuitenkin hieman creme bruléetä pannukakkua odotellessa ja sehän oli aivan täydellistä. Rapea sokerikuori ja pehmeä, muttei liian valuva vanukas. Olisin voinut syödä sitä huomattavasti enemmänkin, mutta oli jätettävä hieman tilaa myös pannukakulle.

Ahvenanmaan pannukakun päällä oli kermavaahtoa ja luumuhilloa. Pannukakku oli hyvää ja tuhtia. Kermavaahto sekä luumu sopivat hyvin yhteen puuroriisiä sisältävän pannukakun kanssa. Olisin toivonut pannukakkuun hieman lisää makua, ehkä vielä vaikka ripauksen kardemummaa, mutta jälkiruoasta jäi hyvä mieli ja suuhun sopivan makea maku. Tässä vaiheessa pieninkin matkalainen heräsi syömään.

Kokonaisuudessaan lounas maksoi 50 euroa. Tuohon hintaan sisältyivät pääruoat kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle, yksi annos ahvenanmaan pannukakkua, yksi lastenannos tofujäätelöä mustikoilla, juomana vesi ja yksi olut. Lounaaseen sisältyi myös kahvi tai tee.

Mielestäni hinta oli erittäin kohtuullinen, jopa edullinen siihen nähden mitä sillä saimme.

Ruokailun jälkeen kiertelimme vielä katselemassa paikkoja. Puodin takaa löytyi tislaamo.

Tjudö Vingård Ab, yritys Smakbyn tislaamon takana, on Peter "Bongo" Erikssonin vuonna 1997 perustama. Vuodesta 2011 Nordiska Matkompaniet Ab, Smakbyn, on hoitanut Tjudö Vingård Ab:n toimintaa ja tislaamon toiminta on nyt sijoitettu Smakbyn tiloihin. Tislaamossa valmistetaan alkoholijuomia sekä järjestetään tilauksesta opastettuja maistiaisia ryhmille.

Apelbrand, joka tunnettiin aiemmin nimellä Ålvados valmistetaan edelleen Bongon alkuperäisen reseptin mukaan.

Yllä olevasta kuvasta löytyy osa markkinoilla olevista tuotteista, valmistuksessa on myös väkeviä alkoholijuomia. Useimmat tuotteet ovat tarjolla Alkon tilausvalikoimassa. Hyllystä niitä löytyy valitettavasti vain Ahvenanmaan ja Helsingin Arkadian Alkoista. Lisäksi ne sisältyvät Viking Linen ja Eckerö Linen sekä Ahvenanmaan lentokentän valikoimaan.

Ravintolan, puodin ja tislaamon lisäksi paikasta löytyy myös yläkerrasta valkoinen huone ja alakerrasta kellari. Valkoinen huone toimii pääasiassa kokoustilana, mutta on muunneltavissa pieneksi juhlatilaksi yksityistilaisuuksia varten. Kellari toimii sekin tarvittaessa juhlatilana tai tilana isommille ryhmille. Viileässä kellarissa säilytetään myös juomia tammitynnyreissä.

Vaikka kuinka haluaisin hehkuttaa ruokaa, suurimmat kiitokset menevät kuitenkin, ainakin tällä kertaa, mahtaville puitteille ja erinomaiselle palvelulle.

Iso plussa myös siitä, että lapset olivat enemmänkin kuin tervetulleita ravintolaan. Lasten puuhapöytä leluineen ja naamiaisvaatteineen aiheuttivat muutaman riemunkiljahduksen. Lapsille oli myös tehty oma suunnistus ja rasteja löytyi niin ruokasalista kuin kellaristakin. Suunnistuksen jälkeen lappu palautettiin tarjoilijalle ja 4-vuotias sai vielä yllätyspalkinnon.

Vierestä löytyvä Kastelholman linna oli valitettavasti vielä kiinni, mutta ennen matkan jatkamista kiersimme kuitenkin linnaa ulkopuolelta ja katselimme Jan Karlsgårdenin talonpoikaisrakennuksia auringon paistaessa.

Ja näimmehän me muuten lähtiessä, Smakbyn parkkipaikalla, nopeasti itse Michaelinkin. Hän kyseli meneekö meillä hyvin ja minä en tajunnut sanoa muuta kuin kyllä. Mietimme menemmekö lähemmäs juttelemaan, mutta Michael ehti nousta jo autoonsa ja jatkaa matkaansa ennen kuin me hidasliikkeisinä saimme tavaramme järjestykseen. No ensi kerralla sitten.

 

Smakbyn

Slottsvägen 134, 22520 Kastelholmn, Ahvenanmaa

Kotisivut; www.smakbyn.ax

Facebooksivut; linkin takana täällä.

 

Share

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Ahvenanmaalta on nyt kotiuduttu ja raporttia matkasta tulossa varmasti blogiin hieman myöhemmin. Tähän väliin laitan vaan nopean ja helpon vinkin arkeen tai vaikka tulevalle viikonlopulle. Tortillat ja härkis. Härkistä löytyy nykyään maustamattoman lisäksi maustettuna, joten tämän helpommaksi ei ruoanlaitto voi paljoa mennä. Maustetuissa makuina ovat texmex ja bbq.

Härkis on itsessään hieman kuivaa, joten tortillojen väliin on syytä tehdä kastike kermaviilistä tai vegaanisena kaurapohjaisesta fraichesta. Täytteeksi voi sitten valita haluamansa kasvikset. Meillä täytteeksi laitettiin salaattia, kurkkua, paprikaa, sipulia ja avokadoa. Hyvin voisi laittaa vielä vaikka maissia, tomaattia, porkkanaa, fetaa tai muuta juustoa. Mitä mielesi sitten tekeekään.

Tämän ruoan valmistamiseen menee suurinpiirtein se 15 minuuttia. Kastikkeen sekoitus, kasvisten pilkkominen, tortilla kasaan ja syömään.

Herkullista ja stressitöntä viikonloppua kaikille!

Härkis tortillat

  • 1 pkt (250g) tex mex- härkistä
  • 1 pkt (8 kpl) tortilloja
  • salaatinlehtiä, kurkkua, paprikaa, sipulia
  • avokadoa
  • kastike; kaurafraiche, valkosipulia, sitruunamehua, suolaa ja mustapippuria
  • srirachaa

 

  1. Valmista kastike. Sekoita kaurafraichen joukkoon hienonnettu valkosipulinkynsi, sitruunamehua, suolaa ja pippuria.
  2. Pilko kasvikset.
  3. Kuumenna härkis ja tortillat.
  4. Kasaa täytteitä tortillan päälle ja syö.

 

 

Share

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Instagram seuraajani tietävätkin jo, että meillä syödään puuroa. Paljon puuroa. Haemme luomu kaurahiutaleita lähimyllyltä ja viimeksi ostin myllyltä kahdeksan kiloa hiutaleita, vaikka kotona oli jäljellä vielä kaksi kiloa. Tässä siis yksi syy siihen, että täällä blogin puolella ei montaa aamupalavinkkiä ole näkynyt.

Nyt kun mangot ovat vielä sesongissa kannattaa niistä nauttia. Yksi helppo mango reseptihän täältä blogista jo löytyykin. Nimittäin mango brulée. Mango brulée postauksesta löytyy myös Ruohonjuuren 50 euron arvoisen tuotepaketin arvonta. Osallistumisaikaa on tämän vuorokauden loppuun asti. Joten klikkaa äkkiä itsesi tämän linkin taakse ja jätä kommentti sekä sähköpostiosoitteesi postaukseen.

Takaisin näihin makeisiin mangokuutioihin. Vaikka ohje näyttää yksinkertaiselta, hieman haastetta hommaan tuo oikean kypsyisen mangon valinta. Mango ei nimittäin missään nimessä saa olla raaka, koska raaka mango ei maistu hyvältä. Mutta ei se saa olla liian kypsäkään, jos mangon meinaa pystyä kuutioimaan. Pakaste mangokuutiotkin käyvät tähän mainiosti, jos haluat ottaa varman päälle. Pakaste mangokuutioiden pilkkominen pienemmiksi onnistuu helpoiten, kun leikkaat ne hieman kohmeisina. Pakasteilla lopputulos ei ole yhtä kaunis, mutta tämän ohjeen juju onkin se, että mangokuutiot syödään lämpiminä. Jos käytät pakaste mangoja jätä ohjeesta pois vesi.

Oikean kypsyisen mangon kuutioinnin jälkeen, mango kuumennetaan yhdessä sokerin, sitruunamehun ja vesitilkan kanssa. Voit myös sulattaa ensin kattilassa sokerin, jos haluat makuun hauskaa paahteisuutta. Näin minä tein ja oli kyllä hyvää.

Me suuntaamme tänään Turkuun ja sieltä huomenna muutamaksi päiväksi Ahvenanmaalle. Jos olet kesällä menossa Ahvenanmaalle ja haluat jo hieman fiilistellä, liity seuraani instagramissa @hyvaaruokaa.

Makeat mangokuutiot (n. 2:lle)

  • 1 kypsä mango
  • 2 rkl ruokokidesokeria
  • 2 tl sitruunamehua
  • 2 rkl vettä
  1. Pilko kuorittu mango pieniksi kuutioiksi.
  2. Laita pieneen kattilaan kaksi ruokalusikallista ruokokidesokeria. Kuumenna ja anna sokerin sulaa, älä sekoita.
  3. Kun sokeri on sulanut lisää heti mangokuutiot, vesi ja sitruunamehu.
  4. Sekoittele kunnes sokeri on kokonaan sulanut.

Jos et halua sulattaa ensin sokeria, voit myös laittaa mangokuutiot, sokerin, veden ja sitruunamehun kanssa kattilaan ja sekoittaa kunnes sokeri on kokonaan sulanut.

 

Syö lämpimänä puuron ja kauramaidon, tai vaikka vaniljajäätelön kanssa.

 

 

Share

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Lammasta löytyy varmasti monen ruokapöydästä tänään tai huomenna. Joten ajattelin näin pääsiäisen kunniaksi jakaa yhden lammasreseptin, nimittäin ohjeen karitsan osso buccoon. Herkullinen tomaattinen kastike ja murea, luista irtoava liha. Niin hyvää.

Osso bucco tai osso buco, joka tarkoittaa onttoa luuta, on lähtöisin Italian Milanosta. Yleensä osso bucon kanssa tarjoillaan risottoa, mutta keitetty riisi sopii myös mainiosti yhteen pitkään haudutetun lihan kanssa.

Tärkeimpiä asioita osso bucon valmistuksessa ovat laadukas liha, hyvä tomaattimurska ja aika. Ja tämä ruokahan vaan paranee uudelleen lämmitettäessä, joten kerralla kannattaa tehdä hieman isompi määrä.

Osso bucco (n. 4:lle)

  • 700g luomu karitsan osso bucco lihaa, eli potkaa
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • voita paistamiseen
  • 2 sipulia
  • 2-3 porkkanaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 purkki tomaattimurskaa
  • 4 dl vettä
  • 1 luomu lihaliemikuutio
  • suolaa, mustapippuria, timjamia ja oreganoa
  1. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon suolaa ja pippuria. Leikkaa potkakiekkojen kalvoihin eli sivuihin viiltoja, jotta lihakiekot pysyvät tasaisina eivätkä mene kuppimaisiksi. Pyörittele lihat vehnäjauhoissa ja paista voissa. Siirrä sivuun odottamaan.
  2. Kuori ja pilko sipulit ja porkkanat. Hienonna valkosipulinkynnet. Lisää pannulle voita, pannua ei siis tarvitse pestä välissä. Paista kasviksia hetken aikaa, mausta kunnolla suolalla, pippurilla, timjamilla ja oreganolla.
  3. Lisää kasvisten päälle tomaattimurska, vesi ja liemikuutio. Sekoittele ja anna porista hetken aikaa. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Makuja ja suolaa saa olla aika reilusti, koska liha imee vielä makuja itseensä uunissa kastikkeesta.
  4. Laita uunipataan kerroksittain liha ja kasvikset sisältävä kastike. Katso, että kaikki lihapalat peittyvät. Peitä uunipata kannella tai foliolla ja laita uuniin 175 asteeseen kolmeksi tunniksi. Syö riisin, polentan tai risoton kanssa.

 

 

Share

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Luonnonväreillä värjätyt kananmunat ovat monelle varmasti tuttu juttu. Mutta kun eriväriset syötävät kananmunat vielä tarjoilee pääsiäispöydässä suoraan linnunpesästä, on ainakin pöytäseureen pienempien vieraiden ihmetys suuri.

Ulkoa haetut heinät saivat päälleen värjättyjä munia ja kaksi värjäämätöntä valkoista, keitettyä kananmunaa. Värivaihtoehdot munia värjätessä, ovat melkein rajattomat. Ja mitä kauemmin pidät munia värjäävässä liemessä, sitä voimakkaampi väri niihin tulee. Meidän kananmunamme olivat liemessä vain kaksi tuntia, joten värit ovat kauniin vaaleita.

Värjätyistä munista tulee mattapintaisia, mutta saat muutettua ne kiiltäviksi, levittämällä niihin vähän ruokaöljyä ja kuivaamalla tämän jälkeen paperilla. Alla oleva ohje värjättyihin kananmuniin on Ylen sivuilta artikkelista, jonka löydät täältä.

Hyvää ja herkullista pääsiäistä kaikille!

 

Esimerkkejä raaka-aineista ja niiden antamista väreistä:

  • vadelma; vaaleanpunainen
  • mustikka; tumma sinivioletti
  • punakaali; sininen
  • kurkuma; keltainen
  • paprikajauhe; oranssi
  • vihreä tee; vihreänruskea
  • pikakahvijauhe; suklaanruskea
  • punasipulin kuori; punaruskea
  • keltasipulin kuori; kellanruskea
  • pinaatti; vihreä

Käytä liemeen, jossa on 5 desilitraa vettä, noin 3 kourallista tuoretta raaka-ainetta tai 3-5 teelusikallista kuivaa raaka-ainetta.

Voit myös yhdistää eri raaka-aineita ja luoda vielä lisää värejä.

Luonnonvärein värjätyt, keitetyt kananmunat

  • luomu kananmunia
  • väkiviinaetikkaa tai valkoviinietikkaa (etikka auttaa väriä tarttumaan kananmunan kuoreen)
  • vettä
  • värjäävää raaka-ainetta (lue ylempää löytyvä lista raaka-aineista)

 

1. Voit esimerkiksi keittää munat ensin ja laittaa sitten väriliemeen;

Keitä ensin normaalisti haluamasi määrä kananmunia, valitse itse kananmunan kypsyys, 5-8 minuuttia. Jäähdytä munat. Tee sitten värjäävä liemi.

Mittaa kattilaan 5 desilitraa tai tarvitsemasi määrä vettä. Valitse joukkoon haluamasi värjäävä raaka-aine. Keitä seosta 2-10 minuuttia (tuoreita raaka-aineita pidemmän aikaa, mausteita lyhyemmän ajan). Anna liemen vetäytyä 20 minuuttia ja siivilöi. Mausteita ei tarvitse siivilöidä. Lisää joukkoon tilkka etikkaa ja kaada liemi kananmunien päälle (tarpeeksi kapeaan astiaan, jotta munat peittyvät kunnolla). Anna olla liemessä jääkaapissa muutama tunti tai vaikka yön yli.

 

2. Tai sitten keittää munat suoraan väriliemessä;

Tee haluamasi värinen värjäävä liemi. Keitä seosta hetken aikaa. Anna liemen vetäytyä rauhassa. Siivilöi tarvittaessa. Laita raa'at kananmunat liemeen kattilaan ja keitä 5 minuuttia. Tarkasta, että munat peittyvät kunnolla. Jos eivät, lisää vettä niin, että peittyvät kauttaaltaan. Kun munat ovat kiehuneet 5 minuuttia, siirrä kattila pois levyltä, anna jäähtyä ja nosta munat heti pois, tai jätä munat vielä hetkeksi tai yön yli, liemeen jääkaapissa.

Säilytä valmiita munia jääkaapissa. Ja mietithän tarkkaan, mihin astiaan munat laitat värjäytymään. Väri ei todennäköisesti irtoa esimerkiksi muoviastioista.

 

Share

Pages