Ladataan...
Hyvää ruokaa

Härkis on ollut meillä käytössä lähinnä pastakastikkeen joukossa. Olen muutaman kerran tehnyt härkiksestä pihvejä, ja ne ovat olleet ihan hyviä, ei mitään ihmeellistä.

Luin joskus jostain vinkin, että härkis kannattaa soseuttaa pihveihin ja päätin vihdoin kokeilla tuota. Ja sehän toimi. Pihveistä tuli huomattavasti mehevämpiä ja mausteet sekoittuivat tasaisemmin. Siis ei muuta kuin härkis ja kananmunat tehosekoittimeen tai sauvasekoittimella nopeasti suht tasaiseksi massaksi.

Reilu maistaminen on tarpeen härkistä käyttäessä, koska se on itsessään niin miedon makuista. Joten sekaan kannattaa laittaa reilusti suolaa ja oman maun mukaan muita mausteita.

Alunperin ajatuksena oli jakaa vain lisukevinkki. Nimittäin kun yhdistää paistettua kesäkurpitsaa mintun ja fetan kanssa, saa jotain todella hyvää. Suosittelen kokeilemaan. Helppoa ja suht nopeaa. 

Koska härkispihvitkin onnistuivat niin hyvin, päätin jakaa niidenkin ohjeen. Härkisvinkkejä ei taida olla tarjolla liikaa.

Tätä juttua kirjoitan nyt linja-autossa matkalla Turkuun. Siellä on meinaan vielä tänään ja huomenna Turku Food & Wine Festival. Kurkkaa lisätietoja; täältä

Herkullista viikonloppua!

Härkispihvit (n.18 kappaletta pieniä pihvejä)

  • 1 pkt (250g) härkistä, maustamatonta
  • 2 luomu kananmunaa
  • 2 rkl iMat fraichea (kaurapohjainen kermaviili/ Oatly)
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl sambal oelek- chilitahnaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • reilusti suolaa
  • rypsiöljyä paistamiseen

 

  1. Laita härkis ja kananmunat korkeaan kulhoon, soseuta sauvasekoittimella. Tai vaihtoehtoisesti laita tehosekoittimeen ja pyöräytä suht tasaiseksi massaksi.
  2. Hienonna sipulit. Sekoita lusikalla, tai käsin, hienonnetut sipulit, kermaviili ja mausteet härkismassan joukkoon.
  3. Kuumenna paistinpannu ja lisää reilu loraus öljyä pannulle. Nosta massasta lusikalla pihvejä pannulle. Paista keskilämmöllä molemmin puolin, kunnes ovat kauniin ruskeita ja pysyvät hyvin kasassa.

 

 

Kesäkurpitsalisuke (1-2:lle)

  • 1 kesäkurpitsa (250g)
  • 30g fetajuustoa
  • muutama mintunlehti
  • oliiviöljyä
  • suolaa, mustapippuria ja timjamia

 

  1. Viipaloi kesäkurpitsa.
  2. Laita paistinpannulle reilu loraus oliiviöljyä ja kuumenna pannu kuumaksi. Laita kesäkurpitsaviipaleet pannulle vierekkäin yksi kerrallaan. Paista molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Ps. Kesällä voit myös grillata kesäkurpitsaviipaleet.
  3. Siirrä kesäkurpitsaviipaleet lautaselle, ripottele päälle fetaa ja hienonnettua tuoretta minttua.

 

 

 

FACEBOOK / INSTAGRAM

 

Share

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Tein lopusta viime postauksen jogurttimoussesta hieman toisenlaisenkin jälkiruoan. Tein muutaman söpön annoksen pieniin piirakkavuokiin. Pohjalle laitoin murskattuja Bastogne keksejä. Keksien joukkoon sekoitin vain hieman sulaa voita, joten keksimuru on kosteaa, mutta vielä irtonaista. Päälle jääkaapissa ollutta jogurttimoussea ja lopuksi reilusti tuoreita marjoja.

Kirjoitin alle ohjeen, joka riittää yhteen isoon/tavalliseen piirakkavuokaan. Jokainen voi sitten nostaa lautaselleen lusikalla haluamansa kokoisen annoksen. Vaihtoehtoisesti voit myös tehdä valmiit annokset kulhoihin tai laseihin.

Nyt takaisin nauttimaan ihanan aurinkoisesta sunnuntaista. Ihanaa päivää kaikille!

Helppo kesäkakku (1 iso piirakkavuoka, tai noin 8 kappaletta pieniä vuokia tai annoskulhoja)

  • 1 pkt Bastogne keksejä
  • 30g voita
  • jogurttimoussea (ohje alla)
  • päälle marjoja, esimerkiksi mansikoita, mustikoita ja vadelmia.

 

  1. Tee jogurttimousse alla olevan ohjeen mukaan.
  2. Murenna keksit, hieman isommat murut seassa eivät haittaa. Sulata voi ja sekoita keksimurujen joukkoon. Halutessasi voit jättää voin kokonaan pois.
  3. Painele keksimuru joko yhteen tavalliseen piirakkavuokaan tai moneen pienempään. Voit myös koota annokset laseihin kerroksittain.
  4. Lisää jogurttimousse keksipohjan päälle ja koristele marjoilla.

 

Jogurttimousse

  • 2 dl kermaa
  • 1 1/2 dl turkkilaista jogurttia
  • 2/3 dl sokeria
  • 1 liivate + pieni tilkka kermaa tai vettä

 

  1. Laita liivate likoamaan vähintään viideksi minuutiksi.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon jogurtti ja sokeri, sekoita.
  3. Kuumenna pieni tilkka kermaa tai vettä. Purista ylimääräinen vesi pois liivatteesta ja sekoita kuumaan nesteeseen. Kaada kermavaahdon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Siirrä hetkeksi jääkaappiin.

 

 

 

FACEBOOK / INSTAGRAM

Share

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Olen kirjoittanut tämän jogurttimoussen ohjeen muistivihkooni noin 10 vuotta sitten töissä.

Muutama päivä sitten ostin tuoreita mansikoita pakkaseen ja innostuin pitkästä aikaa tekemään myös tätä jogurttimoussea. Mousse onkin erityisen hyvää juuri mansikoiden kanssa. Tällä kertaa sekoitin mansikoiden joukkoon myös hieman tuoretta minttua. Ja vitsit, että on hyvää.

Löysimme muuten metsästä eilen tämän vuoden ensimmäiset mustikat. Kypsiä ei ollut vielä paljon, mutta sen verran kuitenkin, että sain tuotua hieman kotiinkin.

Koska jääkaapissa oli valmiina jogurttimoussea ja olin pitkästä aikaa ostanut keksejä kaupasta, tein ja kuvasin myös hieman toisenlaisen jälkiruoan. Se siis tulossa tänne blogiin seuraavaksi, kunhan ehdin käydä kuvat läpi.

Nyt ajattelin keittää kahvit ja syödä vielä annoksen jogurttimoussea mansikoilla. Herkullista viikonloppua kaikille!

Jogurttimousse (n. 6:lle, annoskoosta riippuen)

  • 2 dl kermaa
  • 1 1/2 dl turkkilaista jogurttia
  • 2/3 dl sokeria
  • 1 liivate + pieni tilkka kermaa tai vettä
  • mansikoita ja mintunlehtiä (tai muita marjoja)

 

  1. Laita liivate kylmään veteen likoamaan vähintään viideksi minuutiksi.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää jogurtti ja sokeri kermavaahtoon, sekoita.
  3. Kuumenna pieni tilkka kermaa tai vettä. Purista ylimääräinen vesi pois liivatteesta ja sekoita kuumaan nesteeseen. Kaada kermaseoksen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Siirrä hetkeksi jääkaappiin.
  4. Tarjoile pilkottujen mansikoiden kanssa. Voit hienontaa mansikoiden joukkoon myös muutaman mintunlehden.

 

 

 

FACEBOOK / INSTAGRAM

Share

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Miten käy, kun lähtee Helsinkiin yöksi ja jättää kameransa kotiin ajatuksena, että kaikki hyvät ravintolathan ovat kiinni sunnuntaisin.

No käy tietysti niin, että kuulee ohimennen Ravintola Juuren olevan auki sunnuntaisin ja saa niin hyvää ruokaa, että räpsii kännykällä muutaman kuvan, jotta pääsee kirjoittamaan käynnistä myös tänne blogiin. Vuorokausi oli muutenkin erittäin onnistunut ja täytyy myös suositella Hotelli Fabiania (ilman minkäänlaista korvausta), jossa yövyimme upeassa huoneessa ja söimme erityisen hyvän aamiaisen.

Ravintoloitsijat Ilja Björs ja Jarkko Myllymäki avasivat Ravintola Juuren jo vuonna 2004 (miksi en ole käynyt aiemmin, kysynpähän vain!). Olen kuullut puhuttavan Ravintola Juuresta monta kertaa ja muistaakseni pelkästään hyvää.

Joten ei tullut yllätyksenä, että kysellessämme viime sunnuntaina pöytää, oli ravintola sisältä täynnä. Onneksemme saimme kuitenkin viimeisen pöydän terassilta. Hetken tuntui hieman oudolta istua siinä parkkiruudussa (voit lukea aiheesta; täältä), mutta loppuillasta ihastelimme jo kuinka hienoksi ja tyylikkääksi pieni terassi olikaan laitettu.

Jo tilausta ottaessaan, tarjoilija totesi ystävällisesti keittiön olevan tuolla hetkellä melko kiireinen, joten valitettavasti ruoissa saattaisi hieman kestää. Meillä ei ollut kiire, joten mahdollinen odottaminen ei haitannut.

Tuo kiire ei kuitenkaan näkynyt meille asti, sillä tuntui, että kaikki tapahtui juuri oikeaan aikaan. Meiltä otettiin tilaus ja tuotiin vettä. Kohta tulikin jo tarjoilijan suosittelema todella hyvä luomu punaviini. Sen perään ihanan suolaista ja todella herkullista leipää. Sitten pöytään tuotiin keittiön tervehdys ja hetken päästä söimmekin jo tilaamiamme Sapaksia.

Alkuun saimme keittiön tervehdyksenä kukkakaalikeittoa, jonka päällä oli ruista ja Peltolan blueta. Todella hyvää ja taisin kysyä jo tässä vaiheessa, voisikohan lautasen nuolla puhtaaksi.

Juuren erikoisuus ovat Sapakset, joten oli aika selvää, että tilaisimme niitä. Olisin oikeastaan voinut tilata koko listan, oli meinaan liian monta hyvää vaihtoehtoa.

Päädyin kuitenkin, vaikean valinnan jälkeen, ottamaan annoksen Vuohenmaitoa ja punajuurta. Annos oli niin kaunis ja tietysti herkullinen.

Sen lisäksi tilasin annoksen Karitsaa ja hernettä. Mielettömän hyvää ja tuntui jopa hieman väärältä maksaa vain 7,80 euroa niin kauniista ja hyvästä annoksesta. Maistoin hieman myös seuralaisen annosta Savukalaa ja sipulia. Alan toistaa itseäni, mutta sanoinko jo, että ruoka oli Hyvää!

Lasku kahdelta hengeltä oli yhteensä 53,80 euroa. Se sisälsi neljä Sapasta (á 7,80€) ja kaksi lasia luomu punaviiniä (á 11,30€) sekä veden, leivän ja keittiön tervehdyksen. Lähdimme hotellille hyvillä mielin ja tyytyväisinä. Ehkä ensi kerralla varaamme pöydän sisältä. Maistamatta jäi meinaan liian monta hyvän kuuloista suolaista annosta, puhumattakaan jälkiruoista. Ensi kertaan siis!

Ravintola Juuri

Korkeavuorenkatu 27, Helsinki

Kotisivut löydät; täältä.

 

 

FACEBOOK / INSTAGRAM

Share

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Heinäkuun kunniaksi taas yksi mielettömän helppo resepti, tai siis vinkki. Ei tätä meinaan voi edes reseptiksi kutsua, koska tarvitset oikeastaan vain yhden raaka-aineen, nimittäin vesimelonin.

Tämän kesän vesimelonit olemme ostaneet luomuna, jos on ollut tarjolla ja ovat olleet kyllä ihanan makeita.

Tietysti mitä makeampi meloni, sitä makeampi "jäde". Ja jos kaapistasi ei löydy jäätelötikkuja tai et halua ostaa niitä, voi viipaleet tietysti pakastaa myös ilman tikkuja. Mutta ovathan nuo nyt mielettömän söpöjä ja herkullisen näköisiä noilla tikuilla. Ja lapset syövät mielellään näitä maidottomia ja sokerittomia "jäätelöitä".

Kannattaa muuten muistaa pakastaessa laittaa viipaleiden väliin leivinpaperia tai vaikka kelmua, koska koskettaessaan palat jäätyvät kiinni toisiinsa.

Nyt odotellaan sitten vain niitä kesähelteitä, jolloin tällaiset kylmät herkut maistuvat parhaimmilta.

Ihanaa viikonloppua kaikille!

Ps. Toinen (varsinkin lasten mielestä) kiva juttu on tehdä vesimelonista vesimelonihai, vinkit hain tekoon löydät linkin takaa; täältä.

Pakastetut meloniviipaleet

  • vesimeloni
  • jäätelötikkuja

 

  1. Leikkaa vesimeloni. Tee kuoreen viilto pienellä veitsellä, ujuta jäätelötikku viiltokohdasta sisään.
  2. Laita rasiaan ja laita pakkaseen vähintään neljäksi tunniksi. Muista laittaa viipaleiden väliin leivinpaperia, jotta palat eivät tartu toisiinsa.

 

 

FACEBOOK / INSTAGRAM

Share

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Ruissalon telakka-alue on saanut kesän ajaksi uuden ravintolan, Alfons Håkans- varustamon toimitusjohtaja Joakim Håkansin suunnitelmien toteuduttua. Vanha mastovaja on muuttunut kauniiksi pizzeriaksi. Uuden Pizzeria Sergio's al Maren voi nimensä mukaisesti yhdistää Turun Aurajokirannassa sijaitsevaan ravintola Sergio'siin, jonka kanssa Håkans on lähtenyt yhteistyöhön.

Tämä upeissa puitteissa sijaitseva pizzeria on juuri avannut ovensa. Listalta löytyy pizzoja, muutama salaattivaihtoehto sekä juomia.

Ystävän pizza, jota maistoin oli takuuhyvää, ravintola Sergio'sista tuttua.

Itse olin jo ennakkoon päättänyt syödä salaatin, koska keho kaipasi jotain kevyttä ja vihreää.

Salaatti sisälsi salaatinlehtiä, mozzarellaa, oliiveja, kevätsipulia ja päällä oli hyvää munakoisoa. 15 euron salaatti oli valitettavasti mielestäni vähän tylsä. Iso määrä mozzarellaa teki salaatista sekä hyvällä, että huonolla tavalla aika tuhdin.

Kiitokset kuitenkin laadukkaasta mozzarellasta ja oliiveista, sekä hyvin maustetusta munakoisosta. Tarkoitus oli kysellä vielä tomaatin perään, mutta tarjoilijoiden kiireen keskellä ja hyvässä seurassa asia täysin unohtui. 

Terassi oli eilen kuuden jälkeen melkein jokaista pöytää myöten täynnä ja sisällekin oli löytänyt tiensä jokunen syöjä.

Palvelu oli ystävällistä, vaikkakin vielä hieman haparoivaa, joka selittyy varmasti sillä, että paikka on ollut auki vasta viikon ja syöjiä tosiaan oli ilahduttavan paljon.

Paikan viereisestä rakennuksesta, samasta osoitteesta, löytyy muuten myös sisustusliike Avelia, joka on avoinna ympäri vuoden. 

Avelian kotisivut löydät linkin takaa; täältä.

Sergio's al Mare

Ruissalon telakka-alue, Hevoskarintie 23

Turku

Auki kesällä ma-la klo 11-21

Osa tämän postauksen tiedoista napattu tekstistä, jonka voit lukea kokonaisuudessaan täältä; http://ruoka.ts.fi/jutut/sergios-al-mare-vanha-mastovaja-muuttui-pizzeriaksi-ruissalossa/

 

 

FACEBOOK / INSTAGRAM 

Share

Pages