Ladataan...
Hyvää ruokaa

Täytyy myöntää, etten ole ennen tehnyt etikkakanttarelleja kotona. Töissä olen kyllä vuosien saatossa upottanut monia kymmeniä litroja kanttarelleja etikkaliemeen, mutta töissä kanttarellit ovatkin ilmestyneet varastoon/kylmiöön ilman tuntien haahuilua metsässä.

Kotona sitten ne pienet määrät, jotka olemme metsästä löytäneet, ovat aina päätyneet kastikkeisiin, piirakoihin tai vaikka pizzan päälle. Saisihan niitä sieniä kaupastakin tai torilta, mutta se tieto, että niitä voi myös saada ilmaiseksi metsästä on näköjään itselleni liikaa, jotta ostaisin kanttarellit valmiiksi kerättyinä ja putsattuina. Itse asiassa nautin sienestyksestä ja voi, kyllä te ehkä tiedätte sen tunteen kun löytää kunnon saaliin.

En ole muuten tähän mennessä löytänyt yhtään kunnon kanttarellipaikkaa Turusta tai lähistön metsistä, mutta Porvoosta löysimme viime syksyn aikana muutaman hyvän paikan. Niinpä viime viikkoisella Porvoon reissulla käväistiin hakemassa 1,4 kiloa kanttarelleja ja suppilovahveroita metsästä yhden tunnin aikana.

Kerrankin kanttarelleja saatiin siis kerralla niin paljon, että laitoin pienen osan, eli melkein litran, etikkaliemeen.

Koska en ole näköjään kirjoittanut hyväksi havaittua työpaikan ohjetta ylös, selailin netistä eri ohjeita.

Aitoa arkiruokaa-blogista löysin lasimestarin kanttarellit ja ohje kuulosti aikalailla samalta kuin töissä käytössä ollut ohje. Alla oleva ohje on siis hieman muokattu versio tuosta alkuperäisestä, joka löytyy linkin takaa; täältä.

Etikkaiset sienet

  • 1 litra puhdistettuja kanttarelleja (tai suppilovahveroita)
  • 1 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl valkoviinietikkaa
  • 1 porkkana
  • 1 sipuli
  • 1/2 tl suolaa
  • n. 5 maustepippuria (/mustapippuria)
  • muutama laakerinlehti

 

  1. Kuori sipuli ja porkkana. Leikkaa porkkana ohuiksi viipaleiksi ja sipuli ohuiksi renkaiksi.
  2. Laita muut aineet kattilaan, sieniä lukuunottamatta. Kiehauta ja anna liemen kiehua muutama minuutti.
  3. Lisää sienet ja anna taas kiehua muutama minuutti.
  4. Purkita puhtaisiin lasipurkkeihin, jäähdytä ja laita maustumaan jääkaappiin, mielellään vähintään kahdeksi päiväksi.

 

 

 

Hyvää ruokaa

FACEBOOK / INSTAGRAM

 

Share

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Kävimme maanantai-iltana mieheni kanssa syömässä Meat Districtissä. Aiemmista käynneistä paikassa voit lukea täältä ja täältä.

Sen enempää en siis kirjoita itse paikasta. Totean vain, että Meat Districtissä on mielestäni erinomaista palvelua, hyvää ruokaa ja kauniit, tunnelmalliset puitteet. Lihaan keskittyvä ravintola tarjoaa tietysti menuissaan paljon lihaa, mutta myös kasvissyöjät toivotetaan tervetulleiksi ja erikoisruokavaliot otetaan hyvin huomioon.

Me söimme maanantaina neljän ruokalajin "yllätys"menun, joka maksoi 59 euroa hengeltä, ilman viinejä. Tämä postaus ei siis ole yhteistyö, vaan vilpitön suositus.

Itse tehtyä leipää sekä friteerattua kanannahkaa ja osteriemulsio.

Bosgård Tartar eli laadukasta luomulihaa, tryffelimajoneesia, etikkasieniä ja sieni-tattarisipsi.

Keittiöntervehdyksen ja leivän jälkeen, pöytään tuotiin ensimmäisenä alkuruokana tartar. Annos oli sekä kauniin näköinen, että upean makuinen. Kaikki maut toimivat hyvin yhteen. Tartar olikin ehdottomasti illan paras annos, ja yksi parhaimmista koskaan syömistämme alkuruoista.

Maminha lihaa, rucolasalaattia, marinoitua punasipulia, kapriksia, sinisimpukoita ja piimä-parmesankastiketta.

Toinen alkuruoka oli myös erittäin hyvä. Liha oli sopivan kypsyistä ja pinta hieman paahtuneen makuinen. Raikas rucola ja herkullinen punasipuli sopivat loistavasti lihalle, ja piimä-parmesankastike täydensi hyvin kokonaisuutta.

Osa annoksista oli jaettavia. Meidän menussamme molemmat alkuruoat sekä pääruoan liha jaettiin seuralaisen kanssa.

Black Angus- pihvi kastikkeineen sekä lämmin lisuke tomaatilla, sipulilla, tattarilla sekä kuudella eri papulajilla.

Itse olisin voinut jättää pääruoan vaikka kokonaan pois, niin hyviä olivat alkuruoat sekä jälkiruoat. Pääruoan liha oli hyvää, mutta ei yltänyt alkuruokien kanssa aivan samalle viivalle ja lämmin papulisuke oli harmillisesti hieman mauton. Annos ei silti ollut huono, muut annokset olivat vain niin mielettömän hyviä.

Fenkolia, puolukkaa ja lakritsia.

Jälkiruoka oli taas erinomainen. Raikas fenkolisorbee ja voimakas lakritsi olivat loistava makupari. Tämän lautasen olisin kyllä voinut nuolla puhtaaksi ja totesimmekin, että täyteen mahaan mahtuisi kyllä vielä vaikka toinen samanlainen annos.

Talon versio Snickersistä.

Yllätykseksemme jälkiruoan jälkeen tulikin vielä yksi jälkiruoka, Meat Districtin snickers. Ihanan makea lopetus illalliselle.

Meat District

Gabriel Hagertin kuja, Porvoo

Kotisivut; täällä.

 

 

Hyvää ruokaa

FACEBOOK / INSTAGRAM

Share

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Kannoin ystävieni luota melko monta kiloa omenoita kotiin ja tein niistä omenasosetta, uuniomenahilloa ja yhden tällaisen kuvissa näkyvän perinteisen kaurapaistoksen. 

Tämän kaura-omenapaistoksen juttu on tuo kostea kauramuru, jota laitetaan omenapalojen alle ja päälle. 

Mitä enemmän murua on vuoan pohjalla, sitä kosteampaa ja pehmeämpää paistos on. Taasen, jos pohjalle painelee vain hieman murua ja jättää enemmän omenapalojen päälle, sitä rapsakampi piirakka on luvassa. 

Maidottoman/vegaanisen paistoksen teet, vaihtamalla voin vegaaniseen margariiniin.

Täytyy varmaan pian käydä uudella omenoiden hakureissulla, omenapiirakka on meinaan vielä tältä vuodelta tekemättä ja pakkaseenkin mahtuisi kyllä lisää uuniomenahilloa.

Ihanaa viikkoa kaikille!

Kaura-omenapaistos 

  • 500g omenoita
  • 2 tl jauhettua kanelia
  • 1/2 dl sokeria
  1. Paloittele pestyt omenat paloiksi tai lohkoiksi, ilman siemenkotaa. Isommat paksukuoriset omenat kannattaa kuoria.
  2. Sekoita omenapalojen joukkoon kaneli ja sokeri. Siirrä sivuun odottamaan ja tee kauramuru.

Kauramuru

  • 100g huoneenlämpöistä voita
  • 1/2 dl sokeria
  • 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 rkl siirappia
  1. Sekoita muut aineet, siirappia lukuunottamatta, sekaisin. 
  2. Levitä noin puolet kosteasta murusta voidellun piirakkavuoan pohjalle.
  3. Kaada murun päälle sokeroidut omenapalat ja nostele loppu muru omenoiden päälle sinne tänne. Valuta päälle siirappi.
  4. Paista 180 asteessa 25 minuuttia. Syö vielä lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

 

 

 

Hyvää ruokaa

FACEBOOK / INSTAGRAM

Share

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Sain eilen mahdollisuuden lähteä yksin lounaalle, pitkästä aikaa. Hyviä lounaspaikkoja löytyy tällä hetkellä Turusta erittäin monta, mutta melko nopeasti tein päätökseni mennä maistamaan, kuukausi sitten Helsinginkadulle avatun, Bruukin lounasta.

Bruukki on Voiveljet-yrityksen uusin tulokas. Yrityksen muita ravintoloita Turussa ovat Panini, Smör, E.Ekblom, Göran ja Tiirikkala. Kaikki nuo muut ravintolat, Görania lukuunottamatta, ovatkin jo entuudestaan tuttuja ja erittäin hyviksi todettuja.

Hieman syrjässä sijaitseva Bruukki tarjoilee viikolla lounasta kello 11-15 ja lauantaisin tarjolla on brunssi kello 11-16. Ovet avataan kuitenkin jo kello yhdeksältä, jolloin on mahdollista ostaa vitriinistä löytyviä tuotteita.

Aiemmin samoissa tiloissa toimi Nick's Food Design, jossa ehdin itse asiassa käydä vain kerran brunssilla. Nick's Food Designia kaipaaville muuten tiedoksi, että he ilmoittivat facebook sivuillaan löytäneensä uudet tilat ja suunnitelmissa on, remontin jälkeen, avata Linnankadulle gluteeniton ravintola.

Helsinginkadun tilat ovat kokeneet melkoisen muodonmuutoksen, ja nyt tila on avoin ja melko pelkistetty. Sisustuksessa on myös hauskasti huomioitu se, että tila on vanha polkupyörätehdas.

Bruukin 10,30 euroa maksavaan lounaaseen sisältyy salaattipöytä, keitto, lämminruoka pöytiintarjoiltuna, vesi ja kahvi. Erikseen voi myös ostaa keittolounaan, jonka hinta on 8,70 euroa.

Päivittäin vaihtuvia lämmin ruoka vaihtoehtoja on kaksi ja eilen tarjolla oli karamellipossua ja paistettua riisiä tai munakoiso-tomaattikrepit. Valitsin kasvisvaihtoehdon eli krepit. Keittona tarjoiltiin eilen hyvää sienikeittoa.

Salaattipöydän tarjonta oli hyvä. Ensimmäisiksi laitetut salaatinlehdet, tomaatit ja kurkut toivat tosin ensivaikutelman, että pöytä on hieman tylsä, perussalaattipöytä. Mutta tarkemmin katseltuna tarjolla olikin paljon kaikkea sekoitetuista salaateista, siemeniin ja krutonkeihin, ja pöydän päästä löytyi vielä tuoretta focacciaa. Salaateista erityisesti perunasalaatti omenalla ja kaalisalaatti fenkolilla olivat todella erinomaisia.

Olin ehtinyt juuri vasta syödä salaattini, kun sain jo lämpimän ruoan. Hyvän näköinen ja todella hyvän makuinen annos. Munakoiso oli hyvin maustettu ja se oli mukavan pieninä kuutioina. Makua oli muutenkin todella kivasti ja sisältä löytyi myös perunaa, joten annoksen täyttävyydestä ei tarvinnut olla huolissaan.

Jälkiruokaa lounaaseen ei varsinaisesti sisälly, mutta hyvän kahvin kanssa oli kyllä tarjolla kaurakeksejä ja pullaa paloina.

Lounaan lisäksi vitriinissä on tarjolla suolaista ja makeaa, joten paikalle voi piipahtaa päivällä vaikka kahville ja pullalle. Ravintolasta löytyy myös pieni Bruukin kauppa, josta voi ostaa lähellä tehtyjä, laadukkaita tuotteita, kuten esimerkiksi kahvia ja lakritsia.

Eilinen lounas oli herkullinen ja kohtuuhintainen, jossa oli mielestäni hyvä hinta-laatusuhde. Palvelu oli myös erittäin hyvää ja ystävällistä. Tänne pysähdyn varmasti vielä uudestaankin, tosin seuran kera.

Bruukki

Helsinginkatu 15, Turku

Kotisivut; täällä.

 

 

Hyvää ruokaa

FACEBOOK / INSTAGRAM

Share

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Kuvituskuvina Turussa ottamiani vanhoja syksyisiä kuvia.

Muutama vinkki hyvän ruoan ystäville, nyt kannattaa Turkuun nimittäin matkustaa vaikka hieman kauempaakin. Tarkemmin sanottuna kolme vinkkiä; Turun päivä 17.9, Food & Fun Turku 27.9-1.10 ja Turun Ruoka- ja Viinimessut (kirjamessujen kanssa) 6-8.10.

ARVONTA; Sain arvottavaksi Turun Ruoka- ja Viinimessuille kaksi lippua. Arvonta löytyy tekstin lopusta.

Tänä sunnuntaina 17.9 vietettävän Turun päivän kunniaksi, monet ravintolat ja kahvilat pitävät ovensa auki. Avoinna olevat ravintolat ja kahvilat, sekä paljon muutakin ohjelmaa löydät Turku.fi sivuilta; täältä. Ruokajutut löytyvät kohdasta; syödään ja viihdytään yhdessä.

Mielenkiintoisilta kuulostavat ainakin;

  • Gaggui Kaffelan gagguipala maistelumenu
  • Cafe Fikan kakkubuffet
  • di Trevin burgersunnuntai sekä
  • Ravintola Mamin porukan pyörittämä, tällä viikolla ovensa avannut Ravintola Kivi, kaupunginteatterilla.

27.9 Turkuun saapuu neljännen kerran Food & Fun ruokatapahtuma, joka jatkuu ravintoloiden omien aukioloaikojen puitteissa, sunnuntaille 1.10 asti.

Tapahtumassa mukana olevat ravintolat, saavat tuolloin keittiöihinsä keittiömestareita ympäri maailmaa. Ravintolat toteuttavat yhdessä vieraidensa kanssa neljän ruokalajin menun, 52 euron hintaan. Joissain ravintoloissa pienempiä annoksia voi olla enemmän ja joissain tapauksissa annoksia jaetaan pöytäseurueen kesken. Hinnaksi on sovittu kuitenkin jokaiseen ravintolaan tuo 52 euroa, joka maksetaan muuten ennakkoon varausta tehdessä.

Tänä vuonna vieraita saavat ravintolat:

  • Smör
  • Gustavo
  • Sergio's
  • Karu Izakaya
  • Roster Turku
  • Kuori
  • Suomalainen Pohja
  • Bruukki
  • Pure Hero

Baareista taas saa vierailevan baarimestarin suunnitteleman cocktailin 9,50 eurolla.

Baareista mukana ovat:

  • Tiirikkala
  • The Cow
  • Fontti
  • Börs Bar & Cafe
  • Marina Palace Bar & Lounge
  • Roster Turku

Ravintoloihin ja baareihin saapuvat vieraat ja muuta infoa löydät Food & Funin sivuilta; täältä.

Omaan korvaani mielenkiintoisilta kuulostavat ainakin;

  • Ravintola Smör ja heidän vieraansa Sigurdur Laufdal Haraldsson, joka työskentelee tällä hetkellä kolmen Michelin-tähden ravintolassa Geraniumissa, Tanskassa. Sigurdur on valittu Islannissa vuoden kokiksi ja vuoden jälkiruokakokiksi ja vuonna 2013 hän sijoittui Bocuse d'Or kilpailuissa kahdeksanneksi.
  • Karu Izakaya ja heidän vieraansa Jesse Miller, Bar Pilarista. Yhdysvalloista tuleva kokki tekee ruokaa paikallisista raaka-aineista aasialaisella twistillä.
  • Roster Turku ja heidän vieraansa Robin Gill, joka on yksi Lontoon ravintolakentän uusista tähdistä ravintoloidensa The Dairyn, The Manorin ja Paradise Garagen kanssa.
  • Kuori ja Daniel Cochran Jónsson. Islannin Sushi Socialin keittiömestari on monipuolinen aasialaisten makujen osaaja.

Turun Ruoka- ja Viinimessut järjestetään Turun Messukeskuksessa tänä vuonna 6-8.10 ja samalla lipukkeella pääsee myös samaan aikaan järjestettäville Turun Kirjamessuille.

Tapahtuman vetonauloja ovat hyvä ruoka, viinit, kokkikoulut, viinitasting ja viihdyttävä ohjelma. Lavalla nähdään mm. Kari Aihinen, Sikke Sumari ja Alex Nurmi.

Lisää tietoa ja ennakkoliput edullisempaan hintaan, löydät; täältä.

ARVONTA; Voit voittaa kaksi lippua Turun Ruoka- ja Viinimessuille. Kommentoi alle mitä mieleen juolahtaa, pelkkä sähköpostiosoitekin riittää, niin olet mukana. Voit myös kertoa onko suunnitelmissasi osallistua johonkin näistä ruokatapahtumista? Jos arpaonni suosii voit ystäväsi kanssa päästä ainakin messuille. Osallistumisaikaa on sunnuntaihin 1.10 saakka. Muistathan jättää sähköpostiosoitteesi, jotta saan sinuun yhteyden ja liput löytävät perille!

 

Herkullisia hetkiä Turussa!

 

 

Hyvää ruokaa

FACEBOOK / INSTAGRAM

Share

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Pohjoisesplanadin ja Helenankadun kulmasta löytyy kolme eri paikkavaihtoehtoa, joissa kaikissa tarjolla on taidolla ja ajatuksella tehtyä ruokaa sekä upeat puitteet.

Pohjoisesplanadin puolelta löytyy arvostettu Michelin-tähtiravintola Olo, joka tarjoilee neljän ruokalajin lounaan tiistaista perjantaihin ja illallista tiistaista lauantaihin. Helenankadun puolelta taas löytyvät ovet astetta rennompaan Olo Gardeniin, joka on auki tiistai-lauantai-iltoina sekä Olo Creative Kitcheniin, josta pöydän voi varata vain perjantai- ja lauantai-iltaisin. Muina aikoina kaikki ovet ovat auki vain tilauksesta.

Maaliskuussa ovensa avannut Olo Garden & Bar kutsui minut ja joukon muita bloggareita nauttimaan hyvästä ruoasta, juomasta, tunnelmasta sekä tietysti hyvästä seurasta*. Olo Garden & Bar sijaitsee Lampan talon sisäpihalla ja korkea tila lasikatteella on vaikuttava. Ruoasta vastaavat, Olon luova johtaja ja yksi ravintoloitsijoista, Jari Vesivalo keittiötiimeineen ja juuri Olo Gardenin ruokatuotteesta vastaa keittiömestari Kim Mustonen

Olo Gardeniin voi pistäytyä pelkälle drinkille tai mennä syömään, vaikka yksin tai hieman suuremmallakin porukalla. Drinkkilista kuulostaa mielenkiintoiselta ja myös alkoholittomiin vaihtoehtoihin on panostettu.

Keittiöstä voi tilata neljän ruokalajin yllätysmenuun hintaan 57 euroa ja kuuden ruokalajin hintaan 75 euroa. Listalta voi toki tilata myös annoksia, joiden hinnat pyörivät 12-34 euron välissä. Suosituksena kuitenkin on tilata kolmesta kuuteen ruokalajia.

Me aloitimme ruokailun keittiön tervehdyksellä, joka oli Hibiscus-sitruunateetä, sitruunaverbenaöljyä ja kuivattua sitruunaverbenaa.

Tervehdyksen jälkeen pöytään tuotiin munavoita ja poron verestä tehtyä kreemiä. Nämä tarjoiltiin lepuskojen kanssa.

Maut sopivat tietysti loistavasti yhteen. Lepuska oli rasvainen, sopivan suolainen ja täytteet jatkoivat samaa kaavaa.

Seuraavaksi nautimme "vuohenjuustosalaatin". Eli lautaselta löytyi Saloniemen vuohenjuustoa, mehustettua tomaattia, mansikkaa, tummaa balsamicogeeliä, salaattia ja salaattipyrettä. Annoksen päälle ripoteltiin itse vielä hieman paahdettua mantelia.

Täyteläinen vuohenjuusto sopi muiden, raikkaampien komponenttien kanssa hyvin yhteen ja annoksessa ollut salaattipyre oli oiva lisä kokonaisuuteen.

Samassa pöytäseurueessa istunut Olon keittiömestari Anssi Riihimäki kertoikin salaattipyreen syntyneen alunperin hävikin minimoinnin tuloksena, kun "ylimääräiset" salaatinlehdet piti saada hyötykäyttöön.

Pääruokana meille tarjoiltiin hiillostettua siikaa, misolla maustettua voi-valkoviinikastiketta ja friteerattua kukkakaalia.

Annos oli ehdottomasti illan paras. Siika oli täydellisen kypsyistä ja illan pääosaan nousivat, ehkä hieman yllättäen, nuo pöytäseurueen kesken jaettavat kukkakaalit. Kukkakaalit, siika ja täynnä makua oleva kastike olivat todella upea kokonaisuus.

Viinit jäivät tällä kertaa ehkä hieman ruoan varjoon, mutta saimme tietysti nauttia hyvistä viineistä. Illan aikana saimme nauttia myös baarimestari Paula Lundellin loihtimista erinomaisista drinkeistä.

Pääruoan jälkeen siirryimme Olo Gardenin vieressä sijaitsevaan Olo Creative Kitcheniin nauttimaan jälkiruoasta, juustoista sekä drinkeistä.

Olo Creative Kitchen on pieni, maksimissaan 24 henkilölle tarkoitettu tila, jossa asiakkaalle annetaan mahdollisuus astua mukaan keittiöön. Asiakas pääsee seuraamaan ruoan valmistamista ja juttelemaan keittiömestareiden kanssa, sekä syömään tietysti erittäin hyvää ruokaa.

Olo Creative Kitchenin klassikkomenu Matka valittiin muuten juuri Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi 2017.

Saimmekin Olo Creative Kitchenissä nähdä, kuinka esille nousi jälkiruoka, joka sisälsi maitosuklaaganachea, manteli-seesaminsiemenpralinen, suolakaramellia, vadelmaa, vadelmahyytelöä, suklaakeksiä ja sitruunaruoholla maustettua créme anglaisea.

Makeaa, pehmeää, rapeaa, täyteläistä, noh siis erittäin hyvää.

Loppuun vielä juustoja ja sitten minun olikin aika kiiruhtaa linja-autolle ja takaisin Turkuun.

Huomasin muuten tekstin sisältävän monta nautin sanaa ja siis kyllä minä nautin! Kiitos illasta Ravintola Olo ja Olo Garden & Bar, ja kiitokset samassa pöydässä istuneille mielenkiintoisista keskusteluista.

Olo Garden & Bar

Helenankatu 2, Helsinki

Kotisivut; täällä.

Ravintola Olon ravintoloitsijoina toimivat Katja Henttunen, Petri Lukkarinen, Pekka Terävä ja Jari Vesivalo.

 

*Illallisen ruoat ja juomat tarjosi Olo Garden & Bar

 

 

Hyvää ruokaa

FACEBOOK / INSTAGRAM

Share

Pages