Ladataan...
Hyvää ruokaa

Nyt on taas aika tehdä raparperista herkkuja. Tämä raparperipaistos on yksi omista suosikeistani. Pohjalla on sokerissa pyöriteltyjä pehmenneitä raparperipaloja ja päällä makeaa, pehmeää ja päältä hieman rapeaa taikinaa. Tosi hyvää!

Taikinan voi hyvin tehdä valmiiksi vaikka jo edellisenä päivänä ja se kestää myös pakastamisen. Jääkaapissa kovettunut taikina on helppo leikata paloiksi ja asetella raparperipalojen päälle. Taikina leviää hieman uunissa.

Ps. Raparperin kaveriksi sopivat hyvin myös mansikat. Voit korvata pienen osan raparperipaloista paloitelluilla tuoreilla mansikoilla. Jos käytät paljon mansikoita vähennä hieman sokerin määrää.

Raparperipaistos (1 iso piirakkavuoka tai 6 kuvan annosvuokaa)

Taikina:

  • 150g huoneenlämpöistä voita
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 kananmuna
  • 3 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Raparperi:

  • 8 dl raparperipaloja (n. 1x2cm paloja)
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

 

  1. Tee ensin taikina. Vatkaa pehmennyt voi ja sokerit vaahdoksi. Vatkaa joukkoon kananmuna. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää siivilän läpi voi-sokerivaahtoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmun sisään ja laita jääkaappiin, mielellään muutamaksi tunniksi.
  2. Sekoita raparperipalat ja sokerit sekaisin. ("Nuoria", kapeita raparperinvarsia ei tarvitse kuoria.)
  3. Kaada raparperipalat yhteen piirakkavuokaan tai moneen pieneen annosvuokaan. Ota taikina jääkaapista, leikkaa se paloiksi ja levitä suht tasaisesti raparperien päälle.
  4. Paista 180 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

 

 

Hyvää ruokaa; INSTAGRAM

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Sain jokin aika sitten kutsun Bruukin Sunday Feastille*. Ennen kutsun saapumista olin täysin tietämätön tällaisesta sunnuntain ruokailottelusta. Bruukin Sunday Feast koostuu siis kahdesta eri menu vaihtoehdosta.

Toisessa menussa pöytäseurueen kesken jaettavia ruokalajeja on kuusi ja toisessa yhdeksän. Kuusi ruokalajia kustantaa 24 euroa hengeltä ja yhdeksän ruokalajia nauttii 36 eurolla. Kaikki ruoka tarjoillaan pöytiin, joten menun valitsemisen jälkeen asiakkaiden on tarkoitus vain nauttia ruoasta ja toistensa seurasta. Me söimme tuon kuusi ruokalajia, (allergioiden vuoksi) pienillä muutoksilla.

Meidän menumme sisälsi; juureslastuja/sipsejä ja lipstikkamajoneesia, lasipurkeissa tarjoiltavia "tahnoja" eli baba ganoushia, hummusta ja avocadokreemiä, focacciaa, härkäpastramia, "katkarapuskagenia", kananugetteja, ranskalaisia, hernefalafeleja, sitruunapossetin, snickerskakkua ja sorbettiannoksen.

Härkäpastramia ja piparjuurta. Erittäin hyvää!

"Katkarapuskagen", parsaa ja tilliä.

Hernefalafeleja, "kimchiä" ja minttujogurttia.

Bruukin kananugetteja, osterivinokkaita ja valkosipulimajoneesia.

Ranskalaisia ja sieniketsuppia.

Bruukin kananugetit.

Menut sisältävät veden ja erittäin loistavan, villin jääteen.

Sitruunaposset.

Meidän lisäksemme ruokailijoita oli eilen vain parisenkymmentä. Toivotaan että sana kiirii ja paikka täyttyy muistakin tyytyväisistä asiakkaista. Lounaspaikkana Bruukki on luultavasti tullut jo monelle tutuksi. Itse kirjoitin ensimmäisestä lounaskäynnistäni tänne blogiin syyskuussa. Juttu löytyy; täältä.

 

Snickerskakkua, vadelmaa ja suolapähkinöitä.

Sorbettia ja hunajakennoa.

Täytyy todeta, että annosten kauneuden lisäksi maut olivat kohdillaan. Omiksi suosikeikseni nousivat härkäpastrami, baba ganoush, hernefalafelit sekä villi jäätee.

Sunday Feastit jatkuvat vielä ainakin muutaman kuukauden ajan. Lisätietoja löydät; täältä.

Ravintola Bruukki

Helsinginkatu 15, Turku

Kotisivut; täällä.

 

*Ruoat tarjosi Bruukki

 

Hyvää ruokaa; INSTAGRAM

 

 

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Syntymäpäiväsankarimme toiveena oli kakku pelkästä suklaasta. Ihan pelkästä suklaasta en kakkua pystynyt taikomaan, mutta sankari oli erittäin tyytyväinen tähän suklaiseen mutakakkuun. Tein kaksi kakkua ja toisen kakun otin pois uunista aavistuksen liian aikaisin. Mutakakun kypsyyden kanssa saa siis olla aika tarkkana, mutta ei hätää hyvältä kakku maistuu vaikka kypsyys ei olisikaan täydellinen.

Tämä vegaaninen ohje on napattu Ruokakonttuuri-blogista. Jos etsit vegaanisia reseptejä kannattaa kurkistaa tuonne Ruokakonttuuri-blogiin. Jos toiveena ei olisi ollut suklainen kakku, olisin luultavasti tehnyt linkin takaa löytyvän; kinuskisen maapähkinävoi-banaanikakun

Vegaaninen mutakakku

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl sokeria
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • ripaus suolaa
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl öljyä (rypsi)
  • 2 dl kaura- tai soijamaitoa
  • 100g tummaa suklaata (vegaanista, esim. Pirkka tumma leivontasuklaa)

 

  1. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 20cm) pohjalle. Voitele reunat margariinilla tai öljyllä.
  2. Sulata suklaa. Sekoita kulhossa kuivat aineet. Sekoita kuivien aineiden joukkoon öljy, maito ja lopuksi sulatettu suklaa.
  3. Levitä taikina vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Testaa kypsyyttä heilauttamalla vuokaa edestakaisin. Kun taikina on reunoilta kiinteytynyttä, mutta keskeltä "hyllyvää", kypsyys on likimain oikea. Anna jäähtyä hyvin ennen tarjoamista. Tarjoa mutakakku vaniljajäätelön tai vaahdotetun kasvivispin ja mansikoiden kanssa.

 

 

Hyvää ruokaa; INSTAGRAM

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Herkullinen ruoka, erinomainen palvelu, tunnelmallinen sisustus ja hyvä sijainti. Ainakin nämä kaikki on helppo yhdistää Luduun. Kävin Ludussa viime viikolla lounaalla ja oi vitsit miten hyvä lounas.

Lounaan hinnat olivat 10-12 euroa ja lounaaseen kuului lautasannoksen lisäksi alkukeitto ja kahvi.

Kuumaa ja täyteläistä juuressosekeittoa.

Valitsin päivittäin vaihtuvalta lounaslistalta savukalakroketit, koska ne kiinnostivat ehdottomasti eniten. Ja hyvä valinta olikin. Annos oli erittäin kaunis. Kroketit olivat päältä rapeita ja sisältä pehmeitä, porkkana oli täydellisen kypsyinen ja creme fraiche raikasta sopivasti kokonaisuutta.

Savukalakroketteja, paahdettua porkkanaa ja sitruuna creme fraichea.

Olisin ruoan jälkeen tyytynyt pelkkään kahviin, mutta tarjoilija sai minut melko helposti ylipuhuttua ottamaan myös päivän jälkiruoan. Jälkiruoka oli yksinkertainen, mutta hyvä. Yhdistelmä vaniljajäätelö, kinuski ja karpalot/puolukat on aika varma, joten neljä euroa oli mielestäni oikeinkin sopiva hinta. 

Vaniljajäätelöä, kinuskia ja karpaloita.

Lounasta Ludusta saa tiistaista perjantaihin ja illallista tiistaista lauantaihin.

Käykäähän päivällä lounaalla tai illalla syömässä 52 euron arvoinen viiden ruokalajin maistelumenu.

Ravintola Ludu

Linnankatu 17, Turku

Kotisivut; täällä.

 

Hyvää ruokaa; INSTAGRAM

 

 

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Kaskis ei paljon esittelyjä kaipaa. Pieni 36-paikkainen ravintola on ehtinyt neljässä vuodessa saavuttaa jo paljon. Viime kuussa Suomen Gastronomien Seura valitsi Kaskiksen vuoden ravintolaksi 2018 ja ikkunassa komeilee myös kaksi Michelin-tarraa.

Viime viikolla pääsin viimein syömään Kaskikseen. Me valitsimme kahdesta eri menuvaihtoehdosta neljän ruokalajin maistelumenun. Neljän ruokalajin maistelumenun hinta oli 55 euroa ja kuuden ruokalajin 66 euroa. Hinnat on siis pidetty mukavan maltillisina.

Keittiön tervehdys; Etikkasuolattu silakkatartar, ruiskeksiä.

Kalaympyrä; Heinäsavustettua siikaa, mantelimaito-anjoviskastike, vihreetä tomaattia ja pikkelöityä herukkaa.

Juureen leivottua leipää.

"Keitto"; Haudutettua keltuaista, sitruunatimjamilla maustettua kanakermaa, rapeaa perunaa ja maa-artisokkaa.

Pääruoka; Kotimaista härän sisäfileetä, ravioli häränhännästä ja munakoisosta, Lindrothin puutarhan vihanneksia ja savustetulla luuytimellä maustettua härkälientä.

Jälkiruoka; Mantelikreemi, mallaskakkua, rommirusinajäätelöä, tippaleipää ja rommiin säilöttyjä karviaisia.

Petit four kahvin kanssa; Kaskiksen suklaa domino & tyrni täyte.

Poistuimme ravintolasta hieman ristiriitaisin fiiliksin. Pidin yksinkertaisesta sisustuksesta ja varsinkin katosta roikkuvista eripari lampuista, mutta valitettavasti tunnelmaa laski hieman tilan ahtaus. Sanoisin, että hinta-laatusuhde oli erinomainen. Ravintolasta ei todellakaan tarvinnut lähteä nälkäisenä ja annokset olivat todella kauniita.

Alkuruokiin olisin kuitenkin toivonut enemmän makua. Pääruoan liemi ja lisukkeet olivat loistavia, mutta täydellisestä kypsyydestä huolimatta härän sisäfileen mauttomuus nousi harmillisesti pääosaan. Asiasta mainittuani meille tarjottiin hyvityksenä kahvit, joka taas oli osoitus hyvästä palvelusta ja siitä, että jokaisen asiakkaan toivotaan varmasti lähtevän ravintolasta tyytyväisenä. Jälkiruoka oli meidän mielestämme menun paras annos ja jälkiruoan vahvaa makumaailmaa ja yllätyksellisyyttä olisin toivonut menun muihinkin annoksiin.

Lähtiessä olimme siis tyytyväisiä, mutta ilta ei ollut läheskään täydellinen. Odotukset olivat tietysti korkealla, varmasti liiankin.

Ravintola Kaskis

Kaskenkatu 6a, Turku

Kotisivut; täällä.

 

 

Hyvää ruokaa; INSTAGRAM

 

 

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Olin sopinut kahvitreffit ystäväni kanssa maanantaille. Päätin kuitenkin käydä yksin lounaalla ennen ystävän näkemistä. Auringonpaiste houkutteli jokirantaan ja päätös paikasta oli nopeasti tehty.

Viime keväänä avattu Nooa on mielestäni täydellinen paikka nautiskelijan kiireettömälle lounaalle. Kiireisempi voi tilata pelkän pääruoan ja juoda lounaaseen kuuluvan kahvin, mutta itse suosittelen varaamaan lounaaseen hieman enemmän aikaa ja tilaamaan ainakin kaksi ruokalajia, ehkä jopa kolme.

Lounas on tarjolla arkisin kello 11-14, illallista Nooasta saa maanantaista lauantaihin ja ainakin vielä helmikuun ajan sunnuntaisin on tarjolla myös brunssi.

Lounasaikaan listalla on kaksi päivittäin vaihtuvaa annosta. Näiden annosten lisäksi lounaslistalta löytyy viikottain vaihtuva alkuruoka, burgeri ja jälkiruoka. Tällä viikolla alkuruokana oli lohiceviche, burgerina Black Angus Burger ja jälkiruokana vaniljajäätelöä, suolakinuskia ja puolukkamarenkia.

Ruokaa odotellessa voi seurata kokkien työskentelyä avokeittiössä, katsella maisemia tai nauttia tunnelmasta.

Kolmen käyntikerran perusteella ainoa asia joka on ollut pienoinen pettymys on ollut alkuun tarjottava leipä. Nooassa tarjottava hyvä ruoka ansaitsisi omasta mielestäni alkuun myös herkullisempaa leipää.

Lohiceviche, tillimajoneesia ja saaristolaisleipää. Todella hyvää!

Punajuuririsottoa, vuohenjuustoa ja pinjansiemeniä.

Lohiceviche maksoi 7,50 euroa, punajuuririsotto 10,40 euroa ja lasillinen viiniä 8 euroa. Lounaaseen kuului myös leipä sekä kahvi. Ei siis edullisin lounas, mutta maullisesti yksi parhaista lounaista pitkään aikaan. Ja erityismaininta myös erinomaisesta palvelusta.

Ravintola Nooa

Läntinen Rantakatu 57, Turku

Kotisivut; täällä.

 

 

Hyvää ruokaa; INSTAGRAM

 

 

Pages