Ladataan...
i make cake

Olen varsinainen kookoshullu. Muutama vuosi sitten tutustuin kookosöljyyn kun se rantautui Suomeen oikein kunnolla fitness-buumin yhteydessä. Olen käyttänyt sitä puhtaasti hyvän maun ja sen toimivuuden takia, en niinkään terveyssyistä. Kookosöljyä kuluu ihonhoidossa vartalovoiteena, yöllä kasvovoiteena ja hiuksissa säännöllisenä öljyhoitona. Plussaa on myös edullinen hinta useimpaan kosmetiikkaan verrattuna.

Ruoanlaitossa luotan edelleen oliiviöljyyn, sillä yhdistän kookosöljyn usein makeisiin herkkuihin. Niinpä se onkin huipputuote leivonnassa ja suklaissa! Granolaani pistän aina sekoituksen kookosöljyä, vettä ja mausteita ja nyt ajattelinkin jakaa joulun odotukseen hieman mausteisemman reseptin. Kellä muulla on jo joulumausteet kaapeissa? Rakastan joulua ja kaikkea sen tuomaa uutta piristystä ruoanlaittoon ja leivontaan, joten voitte kuvitella monesko glögipullo taikka kanelitanko täällä on jo menossa.

Tahdoin granolasta tällä kertaa myös pähkinättömän, jotta tämä menisi vaikka (joulu)lahjaksi myös pähkinäallergikolle. Koitin silti lisätä pehmeitä rasvoja mm. auringonkukan- ja hampunsiemenistä, joissa on myös runsaasti proteiinejakin. Mausteena käytin jouluisia makuja, mutta nekin voi halutessaan korvata jollain muulla.

Olen todennut Foodinin kookosöljyn parhaimmaksi, sillä sen maku on raikas eikä tunkkainen niin kuin osissa öljyissä saattaa olla sen luomusta ja eettisyydestä huolimatta. Foodin on myös lanseerannut hetki sitten Reilun Kaupan kookosöljyn, jota testasin tähän satsiin ensimmäistä kertaa: maku oli sama kuin ennenkin, mutta ehkä hieman jopa syvempi? Kookos maistuu ihanan voimakkaasti ja tällaisena suurena fanina ei voi kun olla iloinen. 

PÄHKINÄTÖN KOOKOSGRANOLA

5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl kookoshiutaleita
2 dl kookoslastuja
1 dl kuorimattomia hampunsiemeniä
1,5 dl auringonkukansiemeniä
iso ripaus vaniljaa
1 tl suolaa
3 rkl kanelia
(halutessa: 1 tl kuivattua inkivääriä)
1 rkl karkeaa kardemummaa

1,5 dl kookosöljyä
0,5 dl kuumaa vettä
0,5-1 dl hunajaa / agave- tai vaahterasiirappia (oman maun mukaan)

>> Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Sekoita myös kuuma vesi, kookosöljy sekä makeutus erillisessä kulhossa. Kaada vesiseos kuivan seoksen joukkoon, sekoita kunnolla ja painele lastalla leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle. Jos tahdot granolastasi oikein crunchya, taputtele kerros tiiviiksi levyksi lastalla.

>> Paista 150c noin 20-30 min kunnes granola näyttää kultaiselta ja valmiilta. Voit halutessasi välissä sekoitella seosta tasaisemman lopputuloksen saamiseksi. Anna jäähtyä ennen syömistä / purkittamista.

Lisää glögiä lämmitellen ja mausteisia ruokia ajatellen toivottelen ihanaa viikkoa! bisous xxx

Share

Ladataan...
i make cake

Kelit kylmenee ja makeanhimo kasvaa, en tiedä mistä tämä johtuu. Varmaan villasukkien ja lukemattomien teekuppien yhdistelmä kaipaa seurakseen sen jonkun pienen makean. Myös aamut ja illat pimenevät joten piristystä on etsittävä jostain muusta kuin auringon valosta - vaikka herkuista.

Sokerikoukku on mulle tuttu juttu. Olen tottunut elämään asian kanssa, vaikkakin viime tammikuussa kokeilin olla kuukauden ilman sokeria. Kun sitä leipoo ja tekee safkaa tätä tahtia sekä vain sattuu olemaan perso makealle, ei voi välttyä herkuilta ja makealta. Mutta parasta on ettei tarvikaan. Niin paljon kuin ympärillä kuhiseekin blogikirjoituksia, lehtijuttuja ja tv-hömppää, oma kantani kieltäytymisestä on ei. Valkoista sokeria syön edelleen enkä tahdo tinkiä laadusta leipoessani leivoksia jotka sen vaativat, mutta koitan näitä arkiherkkujani varioida hieman parempilaatuisiksi. Tässä yksi erittäin hyvä, taatusti makeanhimon vievä fudge. Tosin niinkin päin voi käydä, että himo sen kuin kasvaa ja kasvaa näitä syödessä...

Tein kolmea erilaista makua, mutta resepti noudattaa kaikissa samaa kaavaa lukuunottamatta muutamia maustelisäyksiä. Kokeile tätä ohjetta omilla suosikkitahnoilla ja -mausteillasi!

FUDGE (vegaani & gluteeniton)

n. 15 palaa

1 dl pähkinä- tai siementahnaa
0,75 dl kookosöljyä
ripaus vaniljaa
ripaus suolaa
0,8 dl hunajaa / agavesiirappia / vaahterasiirappia

>> Laita kaikki ainekset kattilaan ja lämmitä kunnes seos on tasainen ja sulanut - ei tarvitse siis kiehauttaa, sekoita tasaisesti vain siihen saakka kunnes kaikki ovat sekaisin ja seos hieman lämmintä sormella kokeiltaessa.

>> Kaada massa leivinpaperilla päällystettyyn purkkiin/vuokaan ja pistä jääkaappiin kovettumaan. Kiireellisimmät voivat pistää pakkaseen. Leikkaa kovettuneesta levystä paloja.

MAAPÄHKINÄFUDGE
sama resepti kuin yllä, käyttäen maapähkinävoita (crunchy versio on tässä mielestäni paras!)

ESPRESSOLLA MAUSTETTU TAHINIFUDGE
sama resepti kuin yllä, käyttäen tahinia (itse käytin tummaa, paahdetuista siemenistä tehtyä)
+ ripaus vahvaa espressoa jauheena

"VALKOSUKLAA"FUDGE
sama resepti kuin yllä, käyttäen cashew-tahnaa

MUITA HYVIÄ LISÄYKSIÄ RESEPTIIN

3 tl kaakaota
2 tl matchaa
2 tl kuivattua marjajauhetta

superfood boost: 1-2 tl macaa, lucumaa, guaranaa tai muuta haluamaasi superfoodia!

Tämä herkku säilyy jääkaapissa nyt ainakin viikon verran. Omat lempitahnani lyötyvät Foodinilta, niistä jokaista saa ainakin heidän verkkokaupastaan. Cashew- ja tahinitahnojen lisäksi on mm. saksanpähkinä-, manteli- ja hampunsiementahnoja. Ainoa mitä ei löydy on maapähkinävoi, mutta sitä nyt onneksi saakin kaikkialta. Näitä mutustellessani toivotan teille oikein ihanaa viikonalkua! bises xxx

Share

Ladataan...
i make cake

Meillä oli lapsuudessani kotona aina luonnonjogurttia ja maustamatonta viiliä. Ei ollut mansikkajogurteista ja Viiliksistä tietoakaan, ne olivat aina yökyläilyn kohokohtia tällaiselle luomukodissa eläneelle sokerihiirelle. On meillä aina rakastettu hyvää ruokaa ja herkuteltu säännöllisesti, mutta valmiiksi maustetut sokerijogurtit ovat olleet punaisella listalla. Ja oikeastaan hyvä niin.

Se mikä jo itsessään oman jogurtin maustamisessa on parasta, ovat rajattomat makuyhdistelmät. Saat tehdä juuri sellaista jota haluat, sekä juuri sellaisen määrän kuin haluat. Aika helppoa eikö? Yksi päivä tässä taas mustikkajogurttia napaan vedellessäni tajusin että vaikka resepti itsessään on niin yksinkertainen ettei sitä sellaiseksi edes varmaan voi kutsua, voi joku teistä olla vielä epätietoinen kaiken tämän helppoudesta. Tässä siis mun omia suosikkeja jogurtin maustamiseen, mikäli tavallinen maustamaton jogurtti alkaa tökkiä! Käytän itse usein luomu soijajogurttia, joten kasviversio toimii luonnollisesti samoin kuin tavallinenkin.

MAKUJOGURTTI
tästä riittää useammalle, noin 3-5 annosta riippuen annoskoosta

1 prk (à 500g) vapaavalintaista, maustamatonta jogurttia

lisäksi jotakin näistä:

  • marjapyrettä n. 1-2 dl riippuen halutusta vahvuudesta (mustikka, mansikka, vadelma, puolukka, mustaherukka, tyrni, ...)
  • 2-5 rkl kuivattua 100 % marjajauhetta (näitä saa nykykään melkein kaikista ruokakaupoista)
  • ripaus vaniljaa / kanelia
  • ripaus kardemummaa + 1 dl mustikkapyrettä
  • ripaus lakritsinjuurijauhetta + vadelmapyrettä
  • ripaus punajuurijauhetta (tätä löydät mm. täältä) + 1 dl mustaherukkapyrettä

>> Sekoita haluamasi pyreet/jauheet jogurtin joukkoon, anna tasoittua ja maustua hetki ja nauti myslin ja muiden lisukkeiden kanssa.

Marja- ja hedelmäpyreet onnistuvat helposti: blendaa tehokkaalla blenderillä/sauvasekoittimella marjat/hedelmät tasaiseksi ja mausta tarvittaessa hunajalla. Tehokas tapa saada siemenet (esim. vadelmasta) pois on kuumentaa marjoja kattilassa (tee näin muutenkin ulkomaisille marjoille!), painelemalla kuuma marjaseos siivilän läpi jolloin jäljelle jää puhdasta, siemenetöntä ja sileää pyrettä. 

Arvon myös Foodinin kanssa 2 x 2 lipun pakettia 21-23.10.2016 järjestettäville I love me- messuille jonne voittajat saavat ottaa ystävän mukaan. Myös pientä lahjapakettia on tulossa lippujen kylkeen ;) Ilmoita kommenttiboksiin mikä makujogurtti on lempparisi tai mitä haluaisit jatkossa kokeilla! Arvontaan on aikaa osallistua ensi perjantaihin 14.10 asti. Kaikille messuille tuleville myös tiedoksi, että Foodinin standilla on ihanan turkulaisen Pure- kahvilan raakakakkuja ja -jätskejä tarjolla... namnam! Mut voi myös bongata messuilta ainakin joku päivä :)  bisous xxx

Share

Pages