Ladataan...
i make cake

Kesän viimeisiä päiviä viedään. Niistä kannattaakin ottaa kaikki ilo irti viimeisiä marjoja ja vapaapäiviä myöten. Tämä kakku on täydellinen mummon marjapensaasta poimituille vadelmille sekä nopeasti järkättäville kakkukesteille tai illanvietoille. Kesällä liian tiukat aikataulut eivät sovi ainakaan itselleni joten on hyvä nauttia vielä näistä mutkattomista loma-illoista ennen syksyn alkamista.

Mutkattomuus on myös yksiä kesän avainsanoja, siispä tämä kakku on juuri Sinulle, levännyt ja helppoa kaipaava leipoja. Oman variaation voi tehdä vaihtamalla valkosuklaan ja vadelmat haluamiinsa, helposti käsillä oleviin raaka-aineisiin. Ota siis rennosti, tee tämä kakku ja nauti.

Koristelin kakun irtokarkki-osastolta löytyvillä valkosuklaakuorrutetuilla vadelmilla. Näistä saa vähän eloa ilmeeseen ja tietenkin myös lisämakeutta joka ei ole sekään pahitteeksi. Pari neilikkaa eksyi myös mukaan.

VADELMAKAKKU
10-12 hlölle, 20-22 cm irtopohjavuokaan

4 munaa
150 g voita
2,5 dl jauhoja
2,5 dl mantelijauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus vaniljaa / 1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1 sitruunan kuori raastettuna
loraus (täys)maitoa
3 dl sokeria
200 g vadelmia
100 g valkosuklaata pieneksi paloiteltuna

>> Sekoita kuivat aineet keskenään lukuunottamatta sokeria. Sulata voi. Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi, lisää jauhoseos ja lopuksi voi ja loraus maitoa. Lisää myös raastettu sitruunan kuori ja valkosuklaarouhe.

>> Kaada puolet taikinasta leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Ripottele puolet vadelmista päälle. Kaada loppu taikina vuokaan ja viimeistele tiputtelemalla viimeisetkin vadelmat kakun päälle. Paista 180c uunissa (ei kiertoilma) noin 20-30 min, kunnes kakku on kullanruskea mutta tikulla testattaessa ei kuitenkaan kuiva (tikkuun saa jäädä hieman taikinaa). Anna jäähtyä ennen vuoasta irrottamista.

Syksyn alkua ja uusia makuja odotellessa, bisous xxx.

Share

Ladataan...
i make cake

Jäätelö on ollut nyt näkyvillä koko kesän - syynä sitten tämä kiitosta saanut kirja vaiko muutenkin ravintoloihin asti levinnyt tahto tehdä kaikki jäätelö itse. Kun pinnalla on vielä raakaruoka, terveellisyys ja maidottomuus, saa perinteinen jäätelö aivan uudenlaisia haastajia. Miltä jäätelö sitten enää maistuu kun siitä on poimittu pois valkoinen sokeri ja kerma?

Hyvältä. Ei tietenkään samalta kuin Kolmen Kaverin jädet, mutta ns. terveysjäätelöksi nämä ovat erittäin hyviä. Makeutta kannattaa säädellä oman maun mukaan - itse pihistelin liikaa vaahterasiirapin kanssa jota olisi voinut olla reilusti enemmän, onhan kyseessä kuitenkin makea herkku. Tee näistä siis oman makuisesi ja jos maidottomuusbuumi ahdistaa, voit aina korvata kookoskerman oikealla kermalla tai esim. rasvaisella turkkijogurtilla. Siirappi / hunaja kannattaa korvata mielellään glukoosisiirapilla eikä tavallisella kidesokerilla sillä muuten sokerikiteet jäävät rouskumaan jäätelöön. Mutta suosittelen lämpimästi alkuun kokeilemaan näillä ohjeen aineksilla <3

VEGAANIJÄÄTELÖT
n. 6 kpl

Kookospohja:

1 prk täysrasvaista kookoskermaa / 1,5 dl kookosmannaa + 2,5 dl vettä
0,5 tl aitovaniljaa
ripaus (ruusu)suolaa
2-6 rkl vaahtera- tai agavesiirappia / hunajaa

Mustikkapiirakkatäyte:

2 rkl kuivattua 100% mustikkajauhetta / 0,5 dl suomalaisia mustikoita
ripaus kardemummaa
kourallinen mustikoita koristeeksi

Suklaatäyte:

5 rkl (raaka)kaakaota
1-2 rkl carob-jauhoa (ei pakollinen)
1 tl lucumaa (ei pakollinen)
lisäripaus suolaa + tarvittaessa makeutusta

>> Sekoita kaikki kookospohjan ainekset hyvin kulhossa tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutusta.

>> MUSTIKKAJÄÄTELÖ: Ota noin puolet kookosmassasta talteen ja sekoita toiseen puoliskoon mustikat / mustikkajauhe. Kaada jäätelömuottien pohjille mustikkamassaa, ripottele väliin muutama kokonainen mustikka ja lopuksi kaada kerros valkoista kookosmassaa. Pistä pakkaseen kovettumaan.

>> SUKLAAJÄÄTELÖ: Lisää suklaatäytteen ainekset kookospohjan joukkoon ja kaada jäätelömuotteihin. Voit myös ripotella muottien pohjalle ohuen kerroksen kaakaonibsejä koristeeksi.

Ihanaa jäätelökesää kaikille! bises xxx

Share

Ladataan...
i make cake

Halusin pitkään tehdä jotain raparperista, jotain muuta kuin tavallista piirakkaa. Törmäsin sattumalta tähän ohjeeseen tanskalaisen Majan blogissa ja kokeilin kakusta omanlaistani versiota. Siinä yhdistyy kesäisen kirpsakka raparperi, paahdettu  manteli sekä pehmeä mousse. Kaikki täydellisen kesäkakun ainekset unohtamatta pinnalle ripottelemaani rouskuvaa crumblea.

Leivontaruotsini sai pientä haastetta tanskankielisestä ohjeesta joten lopputulos ei noudattanut täysin reseptiä kuin ainesmääriltään - tosin niitäkin muutin hieman. Jaan teille suomenkielisen, omalla tavallani käännetyn ja sovelletun reseptin joka mukailee parhaansa mukaan itse alkuperäistä. Päällimmäinen mousse on reseptissä  eri tavalla tehty joten mikäli tahdot alkuperäisen ohjeen mukaisen kakun, suosittelen joko tanskankielen osaamista tai hyvän sanakirjan omistamista. Tämä oma versioni menee todennäköisesti helpomman kautta. 

RAPARPERIMOUSSEKAKKU FRANGIPANELLA

20 cm irtopohjavuokaan, noin 8-10lle

Pohja:

75 g voita
100 g vehnäjauhoja
75 g täysjyvävehnä- tai ohjajauhoja
50 g tomusokeria
ripaus suolaa
1 muna

>> Nypi pohjataikinan ainekset tasaiseksi massaksi ja painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Ota talteen pieni kourallinen taikinaa crumblea varten. Pistele haarukalla pari reikää pohjaan ja laita jääkaappiin / pakkaseen kovettumaan 5-10 minuutiksi.

>> Paista pohjaa 175c noin 10 minuuttia, kunnes pohja on hieman kullertava.

>> Paista myös crumblemuru erillisellä leivinpaperilla kunnes se on kullanruskeaa.

Frangipane- täyte:

200 g raparperia (noin 2 isoa vartta) kuorittuna ja pilkottuna pieneksi
100 g mantelijauhoa
100 g sokeria
100 g voita
1 muna
(loraus Amarettoa - itseltäni tämä puuttui ja hyvältä maistui silti)

>> Laita pilkottu raparperi uunista tulleen pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi.

>> Sekoita kaikki täytteen ainekset sähkövatkaimella kuohkeaksi. Kaada raparperilla päällystetyn pohjan päälle ja pista pohja takaisin uuniin täytteineen noin 25-30 minuutiksi, kunnes kakun pinta on kullan ruskea. Anna jäähtyä hyvin.

Mousse:

200 g raparperia (noin 2 isoa vartta) kuorittuna ja pilkottuna pieneksi
2 liivatelehteä (vegeversio: korvaa agar agarilla)
ripaus aitovaniljaa / 1 tl vaniljasokeria
100 g sokeria
1 dl kuohukermaa
100 g kreikkalaista jogurttia (10% rasvaa)

>> Kiehauta raparperi, sokeri ja vanilja kattilassa 5-10 ajan. Liota liivatelehtiä 3-5 minuuttia kylmässä vedessä ja lisää ne kuuman raparperisoseen joukkoon. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

>> Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää sitten jogurtti edelleen vatkaten. Lisää joukkoon raparperisose ja vatkaa tasaiseksi. Kaada massa jäähtyneen frangipanella täytetyn pohjan päälle ja pistä jääkaappiin jähmettymään 3-5 tunniksi / yön yli.

>> Koristele kakku crumblella, marjoilla tai kukilla.

Ihanaa heinäkuun alkua kaikille, bises xxx.

Share

Pages