E-kirjasta ei mene myöhästymissakkoja - testissä uusi OverDrive-sähkökirjakirjasto

 

Tässäpä kuvakaappaus PC:ltäni, esittelyssä uunituore sähkökirjakirjastoni. Vähän piti pähkäillä, mutta onnistuin lataamaan koneelleni Adoben sähkökirjaohjelman ja sitten PDF-kirjan HelMet-kirjaston uudesta sähkökirjajärjestelmästä OverDrivesta. OverDrive avattiin tänään yleisölle ja halusin arvatenkin kokeilla sitä heti.

Nyt minulla on 14 vuorokautta aikaa lukea Jane Austenin Pride & Prejudice. Laina-ajan jälkeen aineisto palautuu automaattisesti kirjastoon, joten näistä kirjoista ei mene myöhästymissakkoa.

Vaikuttaa hyvältä ja kiinnostavalta! Vaikka aion taas huomenna hakea pinon "oikeita" kirjoja kirjastosta, uskon käyttäväni e-kirjastoa paljonkin. Tämä on helppo tapa tutustua kirjoihin, ja palvelu korvaa myös lukulaitteen, tabletin ja älypuhelimen puutetta (niillekin voi lainata sähkökirjaston kirjoja).

Ovatko muut kokeilleet OverDrivea tai jotain vastaavaa järjestelmää? Uskotteko, että tällaiselle on kysyntää?

 

Lisätietoja HelMet-sivustolta sekä Kirjastot.fi-Facebook-sivulta.

Kommentit

Musta tää on ihan mahtava, lainasin oitis yhden äänikirjan. Kirjastot kehittää älyttömän hienosti palveluitaan.

-Liina / Sivukirjasto

Jenni S.

Samaa mieltä, mahtava palvelu! Luin jo hieman Austenia ja ajattelin, että ihan  varmasti käytän palvelua toistekin. Jos kaikki kirjaston kirjat olisivat tuolla lailla helposti kotoa käsin lainattavissa ja palautuisivat automaattisesti kirjastoon, en vissiin muita kuin e-kirjoja enää lainaisikaan, tai ainakin ottaisin aina ensin koelainan sähköisenä.

Toivotaan, että saavat hyviä kokemuksia pk-seudulla ja että palvelu laajenee sitten muuallekin Suomeen, se kai tuossa on myös tavoitteena. En ole perehtynyt kaikkiin e-kirjastokiemuroihin, mutta olen käsittänyt, ettei tällaisen lainaamisen järjestäminen ole ollut monestakaan syystä yksinkertaista. Hienoa, että siinä on nyt kuitenkin onnistuttu!

Ms Knowitall (Ei varmistettu)

Kiva, että kirjoitit tästä uudesta Helmetin e-kirjastosta, josta saa englannin- ja ruotsinkielisiä kirjoja lainaan.

Helmet-kirjastoilla on kuitenkin ollut jo paljon aikaisemminkin sähkökirjoja lainattavaksi. Ajattelin nyt vain huomauttaa tästä asiasta, etteivät vähän kirjastoa käyttävät ihmiset ajattele, että nyt vasta tulee sähkökirjoja kirjastoon...

Jenni S.

Mrs Knowitall, joo, minäkin huomasin, että siellä Ellibs-puolella oli ollut jo vuosia kirjoja lainattavissa (ja myös suomenkielisiä). En saanut kuitenkaan sitä lainaussysteemiä toimimaan jostain syystä, ja ilmeisesti tässä uudessa systeemissä on kuitenkin suurempi valikoima ja tähän panostetaan jatkossa. En tiedä, miksei Ellibsistä ole pidetty sen suurempaa meteliä - tai ainakaan minä en muista kuulleeni siitä, vaikka olen kirjoitellut ja etenkin keskustellut kirjastojen e-kirja-asioista ennenkin? Olen myös ollut muutamassakin tilaisuudessa, jossa kustantamojen edustajat ovat pohtineet e-kirjalainaamisen hankaluutta. Tilaisuudet ovat olleet pk-seudulla, mutta kukaan ei ole sanonut silloinkaan Ellibsistä mitään... Vaan pääasia, että kirjoja saa nyt entistä paremmin e-versioina ainakin pk-seudulla. Tuo OverDrive toimi tosi helposti sen jälkeen kun olin saanut tarvittavan e-kirjaohjelman ladattua. Ellibsiäkin aion vielä kokeilla uudestaan. 

Ellibs oli mulle tuttu konseptin tasolla, mutta valikoima on niin suppea ja käyttö niin hankalaa (esim. kirjaston puolelta päätyi turhan liukkaasti kirjoja myyvälle puolelle, haku taisi olla jotenkin outo jne.) etten ikinä tullut lainanneeksi mitään edes koemielessä. OverDrive vaikuttaa kovasti paljon paremmalta.

Sara/Saran kirjat (Ei varmistettu)

Tämä on hieno palvelu, erittäin helppokäyttöinen ja mahtavaa, kun äänikirjoistakin on näytteitä, joita voi kuunnella etukäteen ennen lainaamista!

Ellibs toimii samalla Adoben lukuohjelmallakin kuin Overdrive. Kokeile vielä uudestaan lainaamista ja kysy multa, jos ei onnistu :)

Jenni S.

Lii, voi olla, että vika oli haussakin, minussa ainakin. :)

Sara, kiitos, kysyn jos ei onnistu! Lueskelin eilen vielä eteenpäin Austenia ja huomasin, että siihen saa kätevästi sähköisen kirjanmerkin + muistiinpanojakin. Kirjoittelen käyttökokemuksesta vielä, kunhan koko kirja on luettu.

Velma (Ei varmistettu)

Kaipa palvelulle on ksyntää, kun myös Ellibs on ollut toiminnassa vuosikausia eikä sitä ole lopetettu? Mä en ole itse lainannut kirjastosta e-kirjoja, kun valikoima on ollut pitkään aika huono ja Ellibsin hakusysteemi on aika huono. Nyt valikoima kyllä näyttää parantuneen, mutten ole saanut aikaiseksi kokeilla, kun netistäkin saa e-kirjoja ilmaiseksi niin helposti. Toi äänikirjavalikoima pitää vielä tsekata, mutta toisaalta niitäkin saa niin helposti CD:llä tai netistä muualta. Olen siis tähän asti sekä sähkö- että äänikirjoja hankkinut muualta, niin sitten ei tarvitse välittää laina-ajasta, vaan on voinut pitää koneella reservissä valikoimaa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.