George Orwell: Eläinten vallankumous

 

Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta jotkin eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. (s. 120)

Näin vaaliviikonlopun kunniaksi luin kirjan, jonka pitäisi minusta kuulua jokaisen poliitikon ja vallanpitäjän peruslukemistoon. Lisäksi se on niin hyvä teos, että suosittelen sitä kaikille terävistä satiireista, pelottavan osuvista yhteiskuntakuvauksista sekä toisaalta faabeleista kiinnostuneille. Kyse on siis englantilaisen George Orwellin kuulusta, valitettavasti aina vain ajankohtaiselta tuntuvasta klassikosta Eläinten vallankumous.

Tarina lienee tuttu. Maatilan eläimet kyllästyvät ihmisen tapoihin ja ihmisen vallan alla olemiseen. Eläimet nousevat kapinaan ja vastoin kaikkia odotuksia saavat isäntänsä karkotettua tilaltaan. Alkaa onnenaika, jolloin eläimet kokoontuvat yhdessä laulamaan kehittelemäänsä laulua "Englannin eläimet"  ja koko maatilan tunnuslause kuuluu: Neljä jalkaa hyvä, kaksi jalkaa paha.

Vaan kuinkas sitten kävikään... Orwell kuvaa suorastaan julman tarkasti, millaisia luonnetyyppejä eri eläimet edustavat ja miten näiden yhteistyö sujuu, puhumattakaan siitä, miten maatilalla johtoasemaa pitävät siat muuttuvat valtansa myötä. Luonnetyyppien kierouksien ja heikkouksien - onneksi hieman vahvuuksienkin - ohella teos tarkastelee sitä, kuinka monta totuutta pieneenkin yhteisöön voi mahtua. Lopulta oikea totuus on aina se, jonka vallanpitäjä milloin minkäkin selityksen turvin totuudeksi ilmoittaa. Kapinahenkeä ei sallita, ja johtajat voivat soveltaa ja muokata itse laatimiaan sääntöjä mielensä mukaan. Tarina on ahdistava, kiukuttava, pelottava ja tärkeä, sen loppu on aina yhtä koskettava ja kauhea. Maatilan vanhin hevonen Apila menehtyy, valtasiat taas tuntuvat menettäneen vielä enemmän. 

Olen puhunut edellä yhteiskunta-analyysista ja tärkeästä tarinasta. Aikuinen lukeekin Eläinten vallankumouksen vertauskuvallisena poliittisena kannanottona, mutta kirjallisesti teoksen arvoa nostaa mielestäni se, että sen voi lukea myös eläintarinana, jolloin se sopii lapsillekin. Olen osallistunut mielenkiintoiseen keskusteluun, jossa nuorin kirjan lukija oli kymmenvuotias, varttunein ainakin kolmisenkymmentä vuotta vanhempi. Kaikki keskustelijat olivat kirjasta vaikuttuneita, mutta löytäneet teoksesta aivan eri asioita. Tai joo, kaikki olivat yhtä mieltä lampaiden typeryydestä.

Itse pidän kirjan molemmista puolista, satiirisesta ja kantaa ottavasta otteesta sekä siitä, että hahmoina on eläimiä. Ja tosiaan, siitä lähtien kun luin kirjan ensimmäisen kerran aikuisena, olen ollut sitä mieltä, että kaikkien poliitikkojen pitäisi lukea Eläinten vallankumous. Lukevatko he, sitä en tiedä. Sen tiedän, että Penjamin esittelemällä  ja ansiokkaasti kommentoimalla presidenttiehdokkaiden kirjalistalla ei ole yhtään presidenttiehdokkaan suositusta, että tavallisen lukijan kannattaisi lukea juuri tämä kirja. Pidetäänkö lukijoita lammasmaisen typerinä vai sikamaisen viisaina tälle kirjalle? Ja kummat lopulta ovatkaan fiksuja, kiltit tavikset vai vallanhimoiset johtajat? 

No, kumpiakin kai tarvitaan. Joka tapauksessa hyvää vaaliviikonloppua  ja lue tämä kirja, jos et ole vielä lukenut!  (Jos olet, voin kokemuksella sanoa, että se kestää monta lukemiskertaa.)

 

George Orwell: Eläinten vallankumous (Animal Farm, 1945). Wsoy, 2005. 10 painos. Suom. Panu Pekkanen

Kustantajan kirjaesittely

 

 

Kommentit

Katri / La petite lectrice (Ei varmistettu)

Minusta tämän pitäisi lukea kaikki. Ja jos tämä ei herätä ajatuksia, niin sitten pitää kyllä tuijottaa peiliin tovi.

"sen voi lukea myös eläintarinana, jolloin se sopii lapsillekin"

Itse pidin kirjaa sen verran raakana kuitenkin, etten suoranaisesti lapsille suosittele. Ja toisaalta aikuisena tämä aukeaa niin eri tavalla, että ehkä parempikin, että säästää hieman vanhemmaksi. Toki jokaisella olkoon oma mielipide =) Tämä vain minun.

hdcanis (Ei varmistettu)

Minustakin tämä on niitä kirjoja joka sopisi kaikkien lukea. Ja samoin en ehkä ihan pienimmille antaisi mutta siellä 12 ikävuoden tienoilla varmaan menee jo hyvin...

Always / Never

Samoilla linjoilla minäkin, kaikkien tulisi lukea tämä kirja joskus! Mä näin tuosta piirretyn elokuvan joskus lapsena: http://www.imdb.com/title/tt0047834/ (En tiedä minkä ikäisille tuo leffa on tarkoitettu. Itse katsoin sen, koska hei, piirretty!)

Kirjan luin vasta joskus lukioaikoina, ja vasta sitä lukiessa yhdistin sen tuohon piirrettyyn. Ihan eri tavalla ne merkitykset tosiaan aukenivat vanhempana, mutta olin ihan iloinen siitä, että tarina oli tuttu jo lapsuudesta.

ksihttp://aamuvirkkuyksisarvinen.blogspot.com (Ei varmistettu)

Tämä on jäänyt minulta toistaiseksi lukematta, mutta kiva kun nostit taas esiin! Pitää tutustua, ehdottomasti. Ja sopii kyllä vaali-aikaan aivan erinomaisesti.

Jokke (Ei varmistettu)

Tämä on kirja, jonka kernaasti haluaisin lukea :)
--Jokke---

Jenni S.

Kiitos kommenteista! Harvinaisen yksimielistä porukkaa: Eläinten vallankumous kaikkien lukulistalle ja heti. :) En minäkään sitä siis ihan pienille lapsille antaisi luettavaksi, mutta lapsesta riippuen 10+ -ikä tuntuisi olevan hyvä, yläasteelaisille ja siitä ylöspäin sopii jo varmasti. Kirja ei kyllä tunnu aikuisesta lainkaan lapselliselta, päinvastoin. Kirjan sopivuutta monenlaisille lukijoille lisää se, että se on ohut ja nopealukuinen.

Minä en ole nähnyt piirrettyä versiota, mutta kiitos vinkistä helina, katson tuon joskus!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.