Ladataan...

Rantasipi ketjuun kuuluva linnamainen Cumulus Resort Imatran Valtionhotelli huokuu historiaa. Se sijaitsee Imatrankosken varrella ja on valmistunut 1903.

Tämän jugendlinnan suunnitteli arkkitehti Usko Nyström ja ennen nykyistä rakennusta paikalla sijaitsi kaksi erityisesti Pietarin ylhäisön suosimaa puurakenteista hotellia, jotka paloivat 1900-luvun alussa.

Hotellissa voi yöpyä linnarakennuksessa tai modernissa kylpylärakennuksessa ja näitä yhdistää maanalainen käytävä.  "Linnan" puolelta voi siirtyä kylpytakissa käytävää pitkin Spa rakennukseen tarvitsematta kulkea pääaulan kautta. Huonehintaan kuuluu aamiaisen lisäksi kylpylän käyttö, aamutakki ja tossut.

Hotelli on todella kaunis sekä sisältä, että ulkoa. Huoneen odotin olevan "linnamaisempi", mutta oma standard huone ei sitä ollut. Huoneet ovat hyvin erilaisia ja osassa löytyy varmaan linnatunnelmaa. Siistiä joka tapauksessa oli ja tarvikkeet kahvinkeittoon löytyi huoneesta sekä minibaari.

Talon burger ja Britakakku hotellin Linnaravintolassa olivat todella maukkaita. Myös aamupala oli runsas ja pannukakut oli mieluinen lisä. Tarjolla oli myös raakapuuroja sekä gluteenittomia vaihtoehtoja.

Kylpylä ei ole kovin suuri, mutta riittävä. Pieni uima-allas, pari poreallasta ja lämpöpetejä. Saunoja löytyi höyrysaunan lisäksi itämainen ja laventelin tuoksuinen sekä infrapunasauna. Koska sesonki ei ollut vielä alkanut saattoi kylpylässä vierailla aivan itsekseen.

Kaupungin keskusta sijaitsi vain sadan metrin päässä ja toisella puolella hotellia avautui jylhä maisema Vuoksen joen rannalle ja metsään. Kruunupuiston luontopolun varrelta löytyi muun muassa  hiidenkirnut sekä koskikirnut. Imatralta löytyy useita eripituisia luontopolkuja.

Imatran keskusta on vähän "levällään" ja olikin yllätys, että rautatieasemalta hotellille oli matkaa yli 3 kilometriä. Valitsin taksin sijaan kauniin rantatien ja kävelin hotellille. Matkaan meni noin puoli tuntia.

Imatra on pieni kaupunki, jonka keskusta sijaitsee kävelykadulla ja sen lähiympäristössä. Toinen keskusta (3,3km) pitää sisällään kulttuuritalon, taidemuseon, kaupungintalon sekä rautatieaseman, mutta ei ruokapaikkoja eikä kauppoja. Oma vierailu keskittyi luontopoluille ja hotellin ihasteluun sekä pariin vaateliikkeeseen.

Pari "harmitustakin" sattui vierailulle. Toivomaani hierontaa kylpylässä ei ollut saatavilla juhannusviikolla ja kesäteatteri (Linnan Juhlat) aloitti esitykset vasta juhannuksen jälkeen. Pääsin kuitenkin seuraamaan harjoituksia kävelylenkin varrella. Imatran koski ei myöskään virtaa 2017 (2018) kunnostustöiden vuoksi. Olisin myös halunnut testata kehutun Buttenhoff ravintolan, joka sekin oli kiinni juhannusviikon.

Kaikin puolin kuitenkin onnistunut vierailu ja askelmittariin kertyi 28 kilometriä. Tänne voisin tulla uudelleenkin leikkimään "linnanneitoa".

 

 

Share

Ladataan...

P U N K A H A R J U

Punkaharju on valittu vuoden 2017 retkikohteeksi, mitä en kyllä yhtään ihmettele. Harjutie on ehdottomasti Suomen kaunempia ajoreittejä ja juurikin se vanha tie. Rannassa kulkee uudempi tie, joka on ihan kiva, mutta ei vedä vertoja vanhalle Harjutielle. Reitin varrella on kivoja majoituspaikkoja sekä muutakin nähtävää. Todellinen luontomatkailijan unelma!!

Tässä kuvakooste PUNKAHARJUSTA!

TAIDEKARTANO JOHANNA ORAS

Taidekartano Johanna Oras oli kohteenamme ja siellä tapasimmekin itse taiteilijan ja hänen miehensä.

Sivellin, joka soi Suomelle näyttely oli kiinnostava. Mukana oli Kalevalan mystiikka,  Suomen Leijonaa ja löytyipä eräästä taulusta myös Angry Birds. Upea kokonaisuus.

Taidekartano

Pienempi myymälä

Napue

This is Finland

Vapaus

Sinivalkoinen huone

Ateljee

Johanna Oras

HOTELLI PUNKAHARJU

Entinen Punkaharjun Valtionhotelli tunnetaan nykyään Saimi Hoyerin johtamana Hotelli Punkaharjuna. Hyvä valinta luontomatkailijalle, joka haluaa elämyksiä, tarinoita ja tapahtumia.

Ikkuna upealle lasiverannalle

Pöytä on katettu

INKERITALO KRUUNUPUISTOSSA

Ennen kotimatkaa kävimme vielä Kruunupuiston Inkeritalossa, jossa kesäisin toimii vohvelikahvila.

Inkeritalo

Inkeritalossa oli meneillään Pentti Koivikon taidenäyttely

Levähdyspaikka upealla Harjutiellä

 

Share

Ladataan...

S A V O N L I N N A

Kesäloma alkoi ja pakkasin autoon oman äitini ja iloista lomamieltä. Toiveena oli myös kesäinen lomasää ja sehän tuli. Määränpäänä Savonlinna ja Punkaharju. Savonlinna on sopivan kokoinen kaupunki yhden yön pysähdykselle ja matkakaan ei ole pitkä omasta kotikaupungista. Mitä ehtiikään tehdä ja nähdä 24 tunnissa...Testasimme matkalla muutaman Tripadvisorin kärkisijoille listaaman kohteen.

Savonlinnan kaupunki on rakennettu saarille, joten kauniista Järvi-Suomesta pääsee nauttimaan keskellä kaupunkiakin. Paras tapa kaupunkiin tutustumiselle onkin risteilyt, jotka lähtevät matkustajasatamasta kymmeniä kertoja päivässä.

Maailmankuulut Savonlinnan Oopperajuhlat pidetään tänä vuonna 6.7 -6.8 välisenä aikana ja silloin kaupunki kuhisee turisteja ympäri maailmaa. 

OLAVINLINNA

Must see nähtävyys on tietenkin Olavinlinna, joka on rakennettu 1400-luvulla vedenympäröimälle Kyrönsaaren kalliosaarelle. Linnan perustaja oli tanskalaissyntyinen ritari Erik Akselinpoika Tott. Hän päätti rakentaa linnoituksen strategisesti tärkeän Savon alueen turvaksi. Linnan tehtävänä oli torjua idästä tulevat venäläisten hyökkäykset ja täten varmistaa Savon seudun herruuden säilyminen Ruotsin kruunulla. Olavinlinnan historia on sekoitus keskiajan miekan kalsketta, tykin jylinää ja arkisia askareita linnan jykevien muurien suojissa. Linna on avoinna ympäri vuoden ja sinne tehdään opastettuja kierroksia. Linnan pihalle voi mennä tutustumaan ilman pääsymaksua. (Tripadvisor sija 1.)

OLAVINLINNAN MUSTA PÄSSI

Olavinlinnassa kasvatettiin ennen mustaa pässiä Pyhän Olavin päivän juhla-ateriaksi. Pässillä kerrotaan olleen oma osansa linnan sotahistoriassa. Venäläiset piirittivät linnan 1656. Samaan aikaan alkoi tuulla, salamoida ja ukkostaa ja valleille varattu terva leimahti palamaan korkein liekein. Tarinan mukaan linnan pässi oli kiivennyt pohjoispatterille etsimään suuhunpantavaa. Se pelästyi jyrinää ja nousi pystyyn kahdelle jalalle huitoen tyhjää ilmaa etujaloillaan.

Vastarannalla venäläisten leirissä näky karmaisi. Sinapinkeltaista taivasta vasten tanssi mustalla muurilla olento, jolla oli valtavat sarvet ja kaviot. Sen suusta näytti sinkoutuvan liekkejä. Ukkonen jyrisi ja salamat leiskuivat. Venäläiset lähtivät kauhuissaan karkuun. Heitä ahtautui veneisiin niin paljon, että veneet kaatuivat ja uimataidottomat miehet hukkuivat. Pässi oli pelastanut linnan! Pässin muisto elää yhä sanonnassa " elää kuin linnan pässi". 

Olavinlinnan välittömässä läheisyydessä ns. Tallisaaressa, sijaitsse "Olavinlinnan mustan oinaan" pässipatsas. Sen on tehnyt kuvanveistäjä Anton Ravander-Rauas 1964. (lähde:visitsavonlinna)

RIIHISAARI

Lähellä Olavinlinnaa sijaitsevassa Riihisaaressa voi tutustua maakuntamuseoon. Museo keskittyy Etelä-Savon kulttuurihistoriaan ja Saimaan purjehdushistoriaan. Laiturissa on nähtävänä mm tervahöyry Mikko ja muita laivoja.

WANHA KAUPUNKI

Linnakatu oli Wanhan Savonlinnan keskusta. 1900-luvun alussa Linnakatua pidettiin niin hienona katukivetyksineen ja ulkovaloineen, että se sai lisänimen Pariisinkatu. Nykyään Linnakatu on erittäin viihtyisä alue, jossa voi aistia historian havinaa. Kadun puutaloissa on viihtyisiä ravintoloita, käsityöläismyymälöitä ja kiva kahvila. Tästä alueesta tuli oma suosikki.

TORI & MUIKUT

Vilkas tori ja sen mahtavat muikut kuuluu myös "must" listalle. Valitsimme muikkupaikaksi Kalastajan Kojun, joka sijaitsee aivan veden äärellä. Hinta-laatusuhde on mainio. Todella hyvää!! (Tripadvisor sija 2.)

RAVINTOLA MAJAKKA

Illastimme Majakassa lukuisten kehujen perusteella. Ruoka oli hyvää ja palvelu erityisen hyvää! Terassi on viihtyisä samoin sisätilat.

(Tripadvisor sija 1.)

KAHVILA SAIMA

Tunnelmallinen kahvila vanhassa puutalossa. Hyvä valikoima suolaista ja makeaa. Pihaterassi oli oikein viihtyisä ja siellä vierähtikin aikaa. Suosikki!

(Tripadvisor sija 4.)

SHOPPING

Savonlinna ei ehkä ole shoppailijan ykkösvalinta, sillä vaatekauppoja ei kovin runsaasti ole. Löytyy kuitenkin Sokos, perus ketjuliikkeitä ja hyväksi todettu Muotitalo Puki sekä muutama kalliimpi putiikki. Omaksi suosikiksi nousi kuitenkin kivijalkamyymälä Saimantalon kauppa Wanhassa kaupungissa. Tuoksu oli huumaava ja tein kivoja löytöjä.

Nekkuja Saimantalon kaupassa

HOTELLI SEURAHUONE

Iloinen yllätys oli Hotelli Seurahuoneen juuri remontoitu teemahuone nro 401. Näkymä oli rantaan ja sijainti loistava aivan torin vieressä. Huoneessa oli tilaa ja ranskalainen parveke.

Henklökunta ansaitsee erityismaininnan iloisuudestaan. Tunsi todella itsensä tervetulleeksi. (Tripadvisor sija 1.)

Aamiainen tarjoillaan Ravintola Perlina di Castellossa, joka sijaitsee aivan hotellin vieressä.

Hyvä kattaus kylmiä ja lämpimiä ruokia sekä tietenkin savumuikkuja.

Huone 401

Näkymä huoneesta

Perlina di Castello

Seurahuoneen yleisiä tiloja

Paljon ehdimme nähdä 24 tunnissa, mutta katseltavaa jäi vielä seuraavalle vierailullekin. Nähdään taas Savonlinna!

(lähteet: visitsavonlinna, museovirasto)

Share

Ladataan...

Puhuimme taannoin tuttavani kanssa siitä miten erilaisia matkailijoita me olemme. Kaupunkimatkailijoita, rannoilla viihtyviä, automatkailijoita, reppureissaajia ja monille riittää ihan kotimaan kohteet. Meitä on moneksi ja onneksi jokaiselle on tarjolla juuri omannäköistä matkaa sekä lähelle että kauas.

Nuorena ja nenänsä polttaneena Istanbulissa

Itseni lasken "omatoiminen jumittaja" ryhmään, sillä mieluisen kohteen löydettyäni on siitä otettava kaikki irti. Lontoo on hyvä esimerkki. Matkoja sinne on tullut n. 16 kertaa eikä vieläkään ole saanut tarpeeksi. Aikoinaan Kreikka oli vastaava ja siitäkin piti saada irti "kaikki" sekä saarilta että mantereelta. Kreeta tuli koluttua joka kolkasta, Thassos ja muita saaria sekä Ateenaa, Thessalonikia ja mantereen pienempiä kaupunkeja ja kyliä. Vietin myös ikimuistoisen pääsiäisen pienessä kreikkalaisessa kylässä lähellä Makedonian rajaa. Irlanti on jo aloittanut oman "jumituksensa". No eipä tuo mitään haittaa, kun en ole maabongari ja käytyjä maita on vasta n. 20. Mikäli en olisi "jumittaja" olisi käytyjä maita kenties 60.

Alexandroupoli, Kreikka joskus -80 luvulla

Iän karttuessa myös matkat ja mielenkiinnon kohteet muuttuvat. Lapsena vanhempien mukana autolla pitkin Lappia ja Pohjoismaita teltta mukana. Teininä interraililla nukkuen junissa ja halvoissa hostelleissa. Sitten alkoi aurinko ja rantalomat viehättää....iski se kuuluisa Kreikan lumo. Valmismatkoja ja omatoimimatkoja. Espanjakin oli kuvioissa perhemajoituksen muodossa. Lopulta auringossa makoilu alkoi tympiä ja suurkaupungit ja niiden runsas kulttuuritarjonta alkoi kiinnostamaan. Koluan museot, katedraalit ja muut nähtävyydet ja pyrin myös etsimään hieman erilaisia käyntikohteita, joita ei opaskirjoissa mainita sekä mielenkiintoisia ja erilaisia kahviloita ja ruokapaikkoja. Unescon maailmanperintökohteita olen listaillut ja äskettäisellä Yorkshiren matkalla tuli taas yksi lisää. Pienet vaellukset ovat alkaneet kiinnostaa ja siihen aion tulevaisuudessa panostaa myös.

Tänä päivänä matkaan ensisijaisesti omatoimisesti yksin tai jonkun ystävän kanssa. Lennot ja majoitus netistä. Maailman metropolit kiinnostaa ja silmä tykkää öisestä suurkaupungin valomerestä ja äänistä. Vastaavasti myös brittein saarten nummet lampaineen ja viehättävine kylineen ovat kovasti mieleen. Keskiaika ja vanhat linnat ja karun kauniit maisemat vaikkapa Skotlannin ylämailla saavat lumoihinsa.

Valmismatkoja suosin, jos ne ovat kiertomatkoja mielenkiintoisiin kohteisiin ja olen lähdössä yksin matkaan. Olen tehnyt vain kolme järjestettyä kiertomatkaa ja niistä on jäänyt vain positiivisia kokemuksia.

Autonrattiin en kovin innokas ole lomalla tarttumaan, vaikkakin yhden automatkan olen jo suunnitellut hamaan tulevaisuuteen. Vasemmanpuoleinen liikenne on ehdoton EI! Kokemusta on ja tuli todettua ettei se ole minua varten. Kotimaan kohteisiin tulee kuitenkin käytettyä usein omaa autoa.

Majoitun mielelläni hotelliin ja arvostan palvelua ja sijaintia ja tietenkin siisteyttä. Tälläkään ei nuorempana ollut juuri merkitystä, mutta nyt on. Tripadvisorin arvostelut luen aina ennen hotellin valintaa ja ainakin toistaiseksi ovat pitäneet hyvin paikkaansa. Myös matkablogeista haen vinkkejä hyväksi todetuista hotelleista.

Olen varannut majoituksia suoraan hotellilta, booking.comista, ebookersilta ja hotels.comista. Jälkimmäistä olen suosinut viime vuosina heidän "bonusyö" ohjelman vuoksi.

Viime vuonna olin lähes Finnair uskollinen yhtä SAS:n lentoa lukuunottamatta ja niinpä pisteitä onkin kertynyt palkintolennon verran. Kanta-asiakas kortteja löytyy Norwegianille, SAS:lle ja Finnairille. 

Aina on myös suunniteltuja matkoja "piironginlaatikossa", jotka odottavat vain oikeaa ajankohtaa. Tänä vuonna yritän käydä myös kotimaan kohteissa onhan nyt SUOMI 100 juhlavuosi. Prahaan olen myös ollut menossa ties montako kymmentä vuotta enkä vieläkään ole sinne päässyt. Tänä vuonna sekin korjaantuu ja nuoruuden haaveeni Grand Canyon. Kovin eksoottiset kohteet eivät ole vielä innostaneet, kun tunnettuja ja helposti saavutettavia on käymättä pilvin pimein.

Näissä kuvissa muutamia erityisen mieleenjääneen vaikutuksen tehneitä kohteita vuosien varrelta (kuvat Pixabay)

Korfu , Kreikka (täällä syttyi Kreikka rakkaus -85)

Korfu, Kreikka

Meteora, Kreikka

Irlanti

Linnat ympäri brittein saaria

Hongkong

New York

New York

Tulossa syksyllä Grand Canyon, Arizona, USA (tehnyt vaikutuksen jo etukäteen)

San Fransisco, California, USA (tämäkin jo tehnyt vaikutuksen, vaikken ole vielä sinne päässytkään)

2018 Japani

" You may say I'm a dreamer but I'm not a only one" -John Lennon-

Share

Ladataan...

Tänään on matkan viimeinen päivä nauttia Yorkshiren ihanista nummimaisemista, jotka ovat muuten parhaimmillaan syksyllä, hohtaen violetin eri sävyissä.

Nummilla

Suuntaamme aamiaisen ja huoneen luovutuksen jälkeen kohti Manchesteriä, mutta matkalla pysähdymme ESHOLTIN kylään, joka on monelle se ihka oikea "EMMERDALE".

"Emmerdale"

Emmerdale on kuvitteelinen Yorkshireläinen kylä ja kaikki on varmaan ainakin kuulleet siitä. Tätä suosittua brittisarjaa on kuvattu vuodesta 1972 lähtien ja kuvataan edelleen. Alun perin sarjaa kuvattiin englantilaisessa Arncliffen kylässä. Paikka tuli kovin tunnetuksi ja niinpä kuvaukset siirrettiin Esholtin kylään 1976. Tästä kylästä onkin tullut sarjan varsinainen nähtävyys.

Nykyään sarjaa kuvataan Harewoodin kartanon maille rakennetussa lavastekylässä, josta jo kirjoitinkin aiemmassa postauksessa. Innokkaimmille sarjan faneille on Leedsissä EMMERDALE THE EXPERIENCE näyttely, jossa esillä on lähinnä rekvisiittaa. 

ESHOLT

Esholt on Länsi-Yorkshiressä sijaitseva pieni kylä. Asukkaita on n. 1500. Pääkadun varrelta löytyy kuuluisa Villapakka-pubi (The Woolpack) ja postitoimisto, Emmerdale aiheinen matkamuistomyymälä ja kirkko. Siinäpä tärkeimmät. Mekin pistäydyimme pubissa maistamassa Woolpack Alea.

Pint of Woolpack Ale please

Kylä oli viehättävä ja todella rauhallinen

Matka jatkui tämän "miniloman" viimeiseen ja mielestäni upeimpaan kylään, missä olen koskaan vieraillut brittein saarilla!! 

H A W O R T H ❤️

Haworth on viehättävä kylä West Yorkshiressä. Kylä tunnetaan parhaiten 1800-luvulla eläneiden Bronten kirjailijasisarten Charlotten, Emily ja Anne Bronten sekä heidän perheensä kotipaikkana.

Bronten perhe muutti Haworthiin vuonna 1820, kun isä Patrick sai töitä kylästä. Sisaret asuivat pappilassa, jossa heidän isä työskenteli ja kirjoittivat kuuluisat teoksensa siellä. Heidät (paitsi Anne) on haudattu St Michael and All Angels kirkkoon Haworthiin. Anne Bronte on haudattu Yorkshiren Scarboroughiin, jonne hänen siskonsa Charlotte hänet vei siinä uskossa, että ilmastonvaihdos tekisi hyvää tuberkuloosiin sairastuneelle Annelle. Hän ehti viettää siellä kuitenkin vain muutaman päivän ja kuoli  rantahotellissa 28. toukokuuta 1849 ollessaan vain 29 vuotias. Olimme Haworthissa siis hänen kuolinpäivänään. Vain muutamia kuukausia aiemmin hänen veljensä Branwell ja sisarensa Emily olivat menehtyneet samaan sairauteen. Bronten sisarten kuuluisia teoksia ovat mm. Kotiopettajattaren romaani, Humiseva harju ja Wildfell Hallin asukas.

Myös veli Branwell Bronte kirjoitti runoja ja aikoi opiskella taidemaalariksi Haworthissa ja toimikin ammatissa vuosina 1838-1839. Hänen kuuluisin teoksensa lienee sisaristaan maalaama muotokuva. Myöhemmin hän alkoholisoitui ja alkoi käyttää ooppiumia.

Pappila toimii nykyään Bronte museona ja siellä kannattaa ehdottomasti poiketa, jos paikkakunnalla vierailee. 

Bronte Museum

Haworthin muihin nähtävyyksiin kuuluu mm rautatieasema, joka on osa Keighley and Worth Valley Railway- rautatietä. Rautatie on turistikohde höyryjuniensa takia. Kylältä löytyy myös upeasti entisöity apteekki, josta löytyy mielenkiintoisia tuliaisia sekä useita kivoja putiikkeja.

Koska oli sunnuntai nautimme perinteiset Sunday roastit Yorkshire puddingilla viehättävässä Old White Lion pubissa. Pubiruoka ei taaskaan pettänyt. Yksinkertaista ja maukasta!

Oli tullut aika lähteä kohti Manchesterin lentokenttää. Haworth oli upea päätös tälle loistavalle minilomalle. Päätin tulla pariksi yöksi tähän viehättävään kylään heti, kun suinkin mahdollista.

Matkalla kentälle hieraisimme silmiämme pariin kertaan M62 moottoritiellä. Keskellä vilkkainta moottoritietä kaistojen välissä oli nimittäin MAATILA! Tämä on muuten totta ja siitä voi lukea lisää täältä: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3633580/Mystery-M62-farm-solved-Newly-rediscovered-footage-reveals-REAL-reason-trans-Pennine-motorway-built-18th-Century-home.html

 

Share

Ladataan...

Tämän päivän teemana oli sympaattisten brittisarjojen Kyläsairaala (The Royal) ja Sydämen asialla (Heartbeat) maisemat. Reittimme kulki pitkin Yorksihren nummia ja merenrantaa.

Scarborough

S C A R B O R O U G H

Päivän ensimmäinen pysähdys tehtiin merenrantakaupunki Scarboroughiin. Täällä ei varsinaisesti vietetty aikaa, pysähdyttiin vain jaloittelemaan ja ottamaan pakolliset kuvat "KYLÄSAIRAALASTA" ja merenrannasta. Ajeltiin rantaa pitkin, joka oli täynnä pelihalleja ja muita sirkushuveja. Pikaisen pyörähdyksen perusteella hyvin tyypillinen brittiläinen merenrantakaupunki. Täällä siis kuvattiin meilläkin esitetty The Royal. Matka jatkui seuraavaan kaupunkiin eli Whitbyyn.

"The Royal"

W H I T B Y

Whitby on myöskin tyypillinen merenrantakaupunki fish & chips ravintoloineen ja turistikauppoineen. Meille sattui bank holiday viikonloppu (brittien arkivapaa), joten kaupunkiin oli löytänyt moni muukin viikonlopun viettäjä ja väkeä oli tungokseen asti. Söimme täällä myös lounaan useina vuosina palkitussa Trenchers ravintolassa. Elämäni parhaat fish&chipsit!! En ole koskaan ymmärtänyt brittien intoilua ko. ruuasta, mutta nyt oli todella hyvää ja tuoretta.

Tässä kaupungissa siis kuvattiin Sydämen asialla sarjan kaupunkikohtaukset.  Maisemien ihastelun ja shoppailun lisäksi kaupunki tarjoaa muutakin nähtävää. Tutkimusmatkailija James Cook syntyi Yorkshiressä ja toimi myöhemmin Whitbyssä kauppiaana ja merimiehenä. Hänen elämäänsä voi tutustua James Cook museossa http://www.cookmuseumwhitby.co.uk/ , joka sijaitsee alkuperäisessä 1700-luvun talossa.

Kirjailija Bram Stocker liitetään myös Whitbyyn sillä hän kirjoitti Draculansa juuri täällä, jossa vampyyri Dracula nousi rantaan mustana koirana. Aiheestahan löytyy tietenkin museo http://draculaexperience.co.uk/ sekä kävelykierroksia. Täällä järjestetään myös goottiaiheinen tapahtuma http://www.whitbygothweekend.co.uk/ vuosittain ja harmitus, sillä se oli juuri edellisenä viikonloppuna. 

Mäen päällä kaupungin laidalla on vanhan luostarin Whitby Abbeyn rauniot sekä hautausmaa ja sieltä onkin hienot näkymät alas kaupunkiin ja merelle. Luostarille johtaa 199 rappusta.

Tässä paikassa on jotain kiehtovaa, mutta tällä kertaa aivan liian paljon väkeä.

G O A T H L A N D

Goathland, jonka monet tuntevat paremmin nimellä "Aidensfield" on toiminut Sydämen asialla sarjan pääkuvauspaikkana yli 18-vuoden ajan ja sen rautatieasemalla on kuvattu myös Harry Potter leffojen kohtauksia. Tänne pääsee myös höyryjunalla vaikkapa Whitbystä. Aiemmalla matkallani tänne kuljin tuolla höyryjunalla välin Pickering - Whitby. Suosittelen!

Tämän pikkukylän elämä muuttui tuntuvasti kuvausten myötä ja turisteja alkoi virrata kylään. Turisteja virtaa edelleen yöpymään sarjasta tutussa majatalossa ja tuopilliselle "Aidensfield Armsiin" vaikka sarjan kuvaukset lopetettiin jo 2009. Majatalon nimi on oikeasti The Goathland Hotel, vaikka kaikki puhuvatkin Aidensfield Armsista.  Kylällä oli leppoinen tunnelma ja sarjasta tutut autot oli parkkeerattu kylän raitille. Omatoimimatkalla olisin jäänyt tänne yöksi ja nauttinut kylän rauhallisesta tunnelmasta ja pubin antimista. 

Nummia

 

Share

Ladataan...

Y O R K

Matkan 2. päivä vietettiin keskiaikaisessa Yorkin kaupungissa. Ihastuin tähän viikinkikaupunkiin jo edellisellä vierailullani ja tästä on tulossa selvästi uusi suosikkikaupunkini Lontoon rinnalle.

Antiikin roomalaiset rakensivat kaupungin vuonna 71 ja siitä tuli Pohjois-Englannin hallinnollinen keskus. Viikingit valtasivat Yorkin vuonna 866, jolloin se sai nimen Jorvik ja siitä tuli viikinkien kaupankäynnin ja asutuksen keskus Englannissa. Kaupungin keskustassa on viikinkimuseo JORVIK CENTER, joka tunnetaan ympäri maailman ja on eräs englannin suosituimmista nähtävyyksistä. Suosittelen kaikille kaupungissa vierailijoille ja viikinkiajasta kiinnostuneille. Museossa noustaan vaunuihin, jotka kuljettavat pitkin viikinkiajan katuja hajuineen kaikkineen. Nuket esittävät sen ajan elämää ja kuulet matkalla myös viikinkikieltä. Täällä voi nykyään valita selostuksen myös suomeksi, joka on aika harvinaista. Itse jätin museon tällä kertaa väliin, sillä vierailin siellä kolme vuotta sitten.

Risteily joella on hyvä tapa tutustua kaupunkiin

Tyypillinen näky kaupungin keskustassa

Yorkin tunnetuin nähtävyys on York Minster, goottilaistyylinen katedraali, joka on eräs suurimmista keskiaikaisista rakennuksista euroopassa. Suuri ja näyttävä!! Katedraali valmistui v. 1472 ja on ehdottomasti vierailun arvoinen.

 

Kaikille Yorkiin tulijoille suosittelen myös kävelyä englannin pisimmällä (3,4 km) keskiaikaisella kaupunginmuurilla. Muurille voi nousta useasta eri paikasta ja sen sisäpuolelle jää kaupungin ydinkeskusta.

Castle Museum on myös mielenkiintoinen nähtävyys Viktorianajan katuineen ja vankityrmineen. Yorkin linnastahan on jäljellä vain Clifford's Tower, jonne voi myös mennä vierailemaan. York Dungeon löytyy niinikään täältä. 

Clifford's Tower

York Castle Museum

Maailman suurin RAUTATIEMUSEO löytyy myös täältä ja on kuulemma todella valtava. Sinne seuraavalla Yorkin vierailulla.

THE SHAMBLES on eräs britannian kuuluisimmista vanhoista kaduista. Aikoinaan tämä oli teurastajien katu. Voi vain kuvitella mikä löyhkä täällä on ollut, kun kaikki suolenpätkät ja veri heitettiin kadulle. Seinillä on vielä näkyvissä lihakoukkuja noilta ajoilta.

Nykyään katu on todella viehättävä ostoskatu putiikkeineen, matkamuistomyymälöineen ja leipomoineen.

York on myös tunnettu kummituksistaan ja hauskoja kummituskävelyjä järjestetään päivittäin.

IHANA KAUPUNKI !!

Share

Ladataan...

Olin 2014 kesällä kiertämässä Pohjois-Englantia ja ihastuin Yorkshiren nummiin, pikkukaupunkeihin ja historialliseen Yorkiin. Päätin silloin, että tänne palaan takaisin ja sen aika on nyt kolme vuotta myöhemmin.

Haikara vilvoittelemassa

Holmfirth

Tälle pidennetylle viikonloppumatkalle lähdin yksin ja ajatus nummilla haahuilusta itsekseen ei tällä kertaa houkutellut, kun aikaakin on vain neljä päivää. Siispä ilmoitin itseni mukaan ryhmään, joka starttaa Manchesterista, yöpyy Yorkissa ja kiertelee nummilla brittisarjoista tutuissa maisemissa. 

Finnairin reittilento saapui etuajassa Manchesteriin jo aamulla ja matka kohti Peak District kansallispuistoaluetta alkoi. Ensimmäinen pysähdys oli HOLMFIRTH, viehättävä kylä keskellä kanervanummia.

Kuuluisuuteen kylä on noussut brittiläisen komediasarjan "Last of the summer wine" kuvauspaikkana. Sarjaa on esitetty meilläkin Ylen kanavilla nimellä "Vielä virtaa".

Sid's Cafe

Nummimaisemien lisäksi kylän tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat tuohon BBC:n sarjaan liittyvät kohteet. On Nora Battyn portaat, Sid's Cafe ja Compon talo. Toki muutakin nähtävää riittää gallerioita ja shoppailupaikkoja.

Noran portaat

Compon kumpparit

Sarjaa kuvattiin yli 30 vuotta. Kylä on varmaan hyötynyt tv-sarjan kuvauksista melkoisesti. Kesäaikaan "faneja" tulee bussilasteittain ihastelemaan Compon nukkavieruja vaatteita ja nauttimaan kupposet kuumaa Sid's Cafessa.

Matka jatkui upeissa ja helteisissä Yorkshiren maisemissa. Seuraava kohde oli Harewood House, jonka maille on rakennettu nykyinen Emmerdalen lavastekylä. Kylään ei ole pääsyä, sillä siellä kuvataan sarjaa lähes päivittäin. Tosi faneille on  Leedsissä EMMERDALE EXPERIENCE, jonne on lavastettu Dinglen olohuone yms. Tämän matkan viimeisenä päivänä on kuitenkin tulossa se ainoa oikea Emmerdale kylä.

HAREWOOD HOUSE

Tätä herraskartanoa alettiin rakentamaan v.1759 ja valmistui 13 vuotta myöhemmin. Lähistöllä asunut Thomas Chippendale sai tehtäväkseen valmistaa kaikki kartanon huonekalut. Upeiden huonekalujen lisäksi esillä on taideaarteita, veistoksia, posliinia ja upeita maalauksia El Grecoa, Tizian, Bellini, Pollaiuo ja monia muita upeita maalauksia. Taiteilija William Turner on myös vieraillut kartanossa maalaamassa akvarellejaan. 

Harewood on ollut Lascelles-suvun kotina yli 200 vuotta. Nykyisen Harewoodin 8. kreivi on David Lascelles. Hänen isoäiti oli kuningas Yrjö VI sisar ja isänsä kuningatar Elisabeth II serkku.

Upeiden huoneiden ja puutarhan lisäksi pääsimme kurkistamaan myös kartanon keittiöön ja palvelijoiden maailmaan.

Nykyinen Harewoodin 8. kreivi on myös elokuva- ja televisiotuottaja ja kartanossa on kuvattu mm. meilläkin nähtävä sarja Victoria. Meneillään oli juuri näyttely sarjassa käytetyistä puvuista.

Kartanoiden ja linnojen ylläpito ei ole halpaa, niinpä nämäkin huoneet ovat vuokrattavissa vaikkapa häätilaisuuksiin. Kartanon mailla järjestetään myös erilaisia tapahtumia. Nyt siellä pystytettiin ruoka festivaaleja. Sir Elton John on myös konsertoinut täällä.

Harewoodin puistossa on myös tekojärvi vesiputouksineen ja lintutarhoineen. Lintuja on n. 30 lajia eripuolilta maailmaa. Harvinainen Bali Starling on yksi lajeista papukaijojen, pingviinien ja flamingojen lisäksi. Sää oli helteinen ja monet linnutkin pysyivät poissa näkyvistä.

Hieno päivä jo säidenkin puolesta. Alkuillasta saavuimme Yorkiin ja majoituimme hotelliin.

Share

Ladataan...

P R I M R O S E  H I L L   (Paddington leffan nähneet varmaankin tunnistavat kuvan talon)

Viime postauksen aiheena oli kylämäinen Hampstead ja samalla aiheella jatketaan. Pohjois-Lontoossa sijaitseva Primrose Hill kuuluu myös näihin Lontoon "kyliin"ja tunnelma on hyvinkin seesteinen verrattuna keskustan hälinään. Oma vierailuni sijoittui varhaiseen aamuun, jolloin kahvilat vasta availivat oviaan ja liikenteessä ei juuri näkynyt ketään, paitsi koiran ulkoiluttajat. Todella rauhallinen tunnelma.

Pääkadulla Regent's Park Roadilla on useita kivoja ravintoloita ja kahviloita. Oma suosikkini on kuitenkin kirjakauppa Primrosehill Books, jossa saa todella ystävällistä palvelua. Greenberry tarjoilee aamiaista yhdeksästä aina puoleen päivään asti. Osoitteesta 75 Gloucester Avenue löytyy kuuluisa kalakauppa Fishmonger "La Petite Poissonerie", joka avasi ovensa vasta myöhemmin ja jäi tällä kertaa käymättä. Kalan ystävänä poikkean usein paikallisissa kaupoissa ihmettelemässä tarjontaa, jota ei omasta marketista löydy. Samalta kadulta löytyy myös Primrose Bakery, josta voit ostaa mukaan vaikka tuoreet croisantit ja jatkaa matkaa The Hillille.

The Hill on paljon pienempi, kun monet muut ulkoilualueet ja tarjoaa myös näköalan keskustaan. Hyvä picnic paikka kauniilla säällä. Lähellä on myös Regent Parkin puisto, jossa kannattaa vierailla vaikka samalla reissulla.

Nippelitietona kerrottakoon, että Primrose Hllillä voi törmätä vaikka Daniel Craigiin tai muihin tunnistettaviin henkilöihin, sillä tämä on suosittua asuinaluetta rikkaiden ja kuuluisien piireissä. Minä en "Mr Bondiin" törmännyt, enkä juuri kehenkään muuhunkaan kaksijalkaiseen. Karvakamuja sen sijaan juoksenteli vapaana pitkin nurmialuetta ja sepä riittikin.

Tämä oli tällä erää viimeinen Lontoon postaus. Seuraavat matkajutut tulevat sitten kotiseudulta Itä-Suomesta ja Yorkshiren nummilta toukokuussa.

Share

Ladataan...

H A M P S T E A D

Alkaako Lontoon liikenne ja melu nyppimään? Miksipä et hyppäisi metroon, joka kuljettaa sinut 20 minuutissa kylämäiseen kaupunginosaan Hampsteadiin. Täällä voit kuljeskella pitkin viehättäviä ja rauhallisia katuja, ihastella kauniita taloja ja hyvin hoidettuja pihoja.

Hampstead High Street on alueen pääkatu. Täältä löytyy kauppoja ja pieniä putiikkeja sekä ravintoloita ja kahviloita. Kannattaa poiketa sympaattisille pienille sivukaduille tekemään löytöjä. Flask Walk kävelykadulta löytyy vintage liikkeitä ja kivoja kahviloita. 

Poikkea lounaalle vaikkapa The Holly Bushiin, joka on alueen yksi tunnetuimmista pubeista. 

The Holly Bush

H A M P S T E A D  H E A T H

Läheinen Hampstead Heath on suosittu ulkoilualue ja tänne voi tulla vaikka picnikille. Täältä on näkymät Lontoon keskustaan.

Kenwoodin kartanomuseossa voi tutustua arvokkaaseen taidekokoelmaan (ei pääsymaksua) ja puutarhaan. The Brew House tarjoilee kahvia ja ruokaa.

Maaliskuisella matkalla vietimme täällä aurinkoisen päivän ja askelmittariinkin kertyi yli 20 kilometriä.

 

Share

Ladataan...

Vietimme hauskan "aikuisten" Harry Potter päivän maaliskuun Lontoon matkallamme. Tästä aiheesta on kirjoitettu lukuisia postauksia, mutta halusin kuitenkin tehdä omat muistiinpanoni kuvakoosteella.

Liput tilataan ennakkoon Warner Brosin verkkokaupasta https://www.wbstudiotour.co.uk/ ja maksun jälkeen saat vahvistuksen s-postiisi. Ulkona ennen studioille menoa saat lipun näyttämällä vahvistuksesi. Tilatessasi lippua sinun tulee tietää päivä ja kellonaika, jolloin vierailet studioilla. Me tilasimme lippumme n. kuukausi ennen matkaa ja onnistuimme ne saamaan juuri mieleisellemme ajankohdalle. Tämä kannattaa tehdä mahdollisimman ajoissa, sillä liput ovat usein loppuunmyytyjä.

Aikaa kannattaa varata riittävästi! Studioilla vierähtää helposti 4-5 tuntia matkoineen, joten ihan myöhäistä sisäänmenoa en suosittele. Meidän kierroksemme alkoi klo 13.30, joten aikaa oli koko päivä. Paikalle kannattaa saapua jo tuntia ennen kierrosta. Odotellessa kierroksen alkua voit istahtaa kahville tai kierrellä myymälässä.

Warner Bros. Studiot sijaitsevat Watfordissa yli 30 kilometrin päässä Lontoon keskustasta. Parhaiten paikalle pääsee junalla Eustonin asemalta. Nopeimmat junat menevät 15 minuutissa ja hitaimmat vajaassa tunnissa. Oyster-kortilta lähti £5,10 per suunta. Yksittäiset liput ovat kalliimpia.

Watfordin asemalta on kuljetus perille bussilla, josta ei voi erehtyä. Tämä menopaluu lippu maksaa £2,50 ja maksetaan käteisellä. Kortit eivät käy.

Kierroksen alussa on pari huonetta, jossa on lyhtyt esittely. Jälkimmäinen huone on pieni "leffateatteri"jossa kerrotaan Potter filmien tekemisestä. Lyhyen filmin jälkeen valkokangas nousee ylös ja ovet Tylypahkaan avautuvat. Aika vaikuttava sisäänmeno. Kuului huokauksia.

Kierros alkaa SUURESTA SALISTA ja päättyy VIISTOKUJALLE sekä TYLYPAHKAN pienoismalliin, joka todellisuudessa on valtavan iso. Matkalla kuljetaan KIELLETYSSÄ METSÄSSÄ ja tutustutaan erikoistehosteisiin ja maskeeraukseen. Paljon riittää nähtävää ja ihmeteltävää. Voit myös kuvauttaa itsesi lentämässä luudalla yms. Puolivälissä kierrosta on ravintola, josta voit ostaa kuuluisaa kermakaljaa (ei tullut suosikkia) ja syötävää. Ravintolasta poistutaan ulkotiloihin, jossa voit käydä Harry Potterin kodissa ja tutustua muihin lavasteisiin. Ulkotiloista kierros jatkuu taas sisälle studioihin.

Suosittelen kierrosta myös niille, jotka eivät Harry Pottereista piittaa, mutta ovat muuten kiinnostuneita elokuvan tekemisestä. Täällä on tosiaan kuvattu kaikki Potter leffat ja kyseessä on siis ihka aito elokuvastudio. Ulkokuvauksia on tehty ympäri Englantia ja Skotlantia. Mekin kävimme Leadenhallilla (Harry Potter ja viisasten kivi) ja King's Crossilla (laituri 9 3/4) ennen studioille menoa.

Maailmalta löytyy myös "kulissiksi" tehtyjä Tylypahkoja. TÄMÄ ON AITO! UPEA PAIKKA!

 

Share

Ladataan...

S T A N F O R D S

Lontoon Govent Gardenilta os. 12-14 Long Acre löytyy kaikkien matkailuun hurahtaneiden taivas STANFORDS!!!

Tämä lippulaivamyymälä on maailman suurin matkailijoiden kirjakauppa ja palvellut kaikkia matkailijoita ja kirjojen ystäviä jo yli 160 vuotta.

Kolme kerrosta matkailukirjoja, oppaita, karttoja ja muita sivutuotteita mitä matkailijat tarvitsevat. Entisten ja nykyisten asiakkaiden joukosta löytyvät nimet David Livingstone, Florence Nightingale, Bill Bryson ja Michael Palin. 

 

"The first book I did -the first successful book- was a kind of a trevel book and publishers in Britain encouraged me to do more" -Bill Bryson-

 

Matkailun ja kirjojen ystävänä täällä vierähti huomaamatta pari tuntia. Poikkesin välillä kirjakaupan omaan kahvilaan, jossa oli tarjolla tuoreita skonsseja. Loman lopussa palasin vielä uudelleen ihastelemaan kaikkia niitä kirjoja, jotka olisin halunnut tuoda mukanani kotiin. Lontoo kokoelma sai kuitenkin täydennystä muutaman kirjan verran. 

Scandinavia hyllyssä näytti olevan myös joitain suomalaisia käännöskirjoja mm Klaus Häröä , Kari Hotakaista ja Sofi Oksasta.

Toinen viehättävä matkailuun erikoistunut kirjakauppa on Daunt Books os. 83 Marylebone High Street. Tokihan jättiläiset Foyles ja Waterstones tarjoavat omat matkailukirjansa ja täytyihän niissäkin poiketa.

Maapalloja on kattava kokoelma

Karttoja löytyy lattiastakin

Tuoreita skonsseja oli tarjolla pienessä kirjakaupan kahvilassa

Tuliaisia lähti mukaan kassillinen 

Stanfordsin kotisivut: http://www.stanfords.co.uk/

Share

Pages