Ladataan...
Oisko tulta?

 

Sairasvuode

Vuosi sitten elin ehkä materiaalisesti riisutuinta elämää koskaan. Olin juuri saapunut Nepaliin, tavarani olivat jääneet jonnekin välille Ulan Bator – Peking – Kunming – Kathmandu. Olin juuri saapunut arkeen, johon ei kuulunut lämmin suihku, lämmitys tai 24 tuntia vuorokaudessa juokseva vesi. Siihen kuului kaksi kertaa päivässä sama ruoka, käsinpestävät pyykit ja noin kolmekymmentä tavaraa, jotka minulla oli käsimatkatavaroissa.

Lentoyhtiöiden asiakaspalvelut vastailivat (minusta) erittäin epäsäännöllisesti ja epäjohdonmukaisesti, eikä minkäänlaista varmuutta tavaroiden sijainnista tai saapumisesta osattu sanoa, syy oli milloin minussa, milloin missäkin lentokentässä.

Viikon puhelinselvittelyiden jälkeen lähdimme lentoyhtiön toimistoon. Etsimme sitä jonkin aikaa perinteiseen tapaan ihmisiltä kysellen ja lopulta päädyimme rakennukseen, jonka kaksi alinta kerrosta oli tukirakenteita lukuun ottamatta purettu. Toimisto sijaitsi kolmannessa kerroksessa, jota parhaillaan purettiin. Ymmärrät varmaan, jos sanon, että luottamukseni tavaroiden saapumiseen ei ollut kovin suuri.

Opin ja opettelin pyytämään apua, siinä oli tekemistä. Samaan syssyyn sairastin sen ensimmäisen, ainoan ja viimeisen kunnon vatsataudin ja olin neljä päivää vaakatasossa, silloin sitä apua vasta tarvittiinkin.

 

Lainahöyhenissä

Älä nyt väärin ymmärrä - se oli aika hyvää aikaa. Olin ensinnäkin onnellinen perille pääsystä. Monivuotinen haaveeni oli toteutunut mitä kauniimmalla tavalla. Nukuin myös uskomattoman pitkiä ja syviä yöunia kutiavista ötököistä huolimatta. Pankkikorttini jäi pankkiautomaattiin, mutta toinen toimi. Tuhosimme kolme sim-korttia, ennen kuin saimme toimivan sellaisen puhelimeeni, se ei kuulemma haitannut ketään.

Minulla oli silti kaikkea tarpeeksi, koska ympärilläni oli. En edes tiedä, kuinka monen ihmisen vaatteita lainasin, keneltä milloinkin lainasin peittoa tai tyynyä tai sängynlaitaa. Lahjaksi silloin saatu yöpaita on edelleen käytössä.

Tuo vuodentakainen aika on jäänyt vahvasti mieleeni siitä, että miten hyvä laitetaan kiertämään. Palveluksia on niin vaikea tasata, mahdotonta yrittää laskea ja antaa takaisin toiselle yhtä paljon. Helpompi on jättää laskematta, antaa avun tulla, ottaa sen vastaan niin kuin osaa ja laittaa eteenpäin kun ja jos on mahdollisuus. Epätasapaino on ehkä sen ainoa varma ominaisuus, eikä sen kanssa ole aina helppo elää. Onneksi saa aina silti haaveilla siitä, että hyvä kiertämällä edes joskus kohtaisi niitä, jotka sen minulle antoivat.

Tavarani tulivat juuri kun oloni parani, erityisen iloinen olin kamerasta ja astmalääkkeistä. Pankkikortin sain takaisin, puhelin ja vatsa toimivat hienosti koko loppuajan. Lahjat eivät loppuneet siihen yöpaitaan eikä tavaroiden saapumiseen, enkä minä osannut koskaan oikein sanoa, kuinka ihmeelliseltä se tilan, tavaroiden ja arjen jakaminen tuntui. Minä silti yritin jotakin siitä ajatuksesta säilyttää mukanani ja avata sitä ihmisille ympärilläni nyt.

-Juudit

Share
Ladataan...

Ladataan...
Oisko tulta?

Viime viikolla kirjoitin siitä, kuinka majoitan väliaikaisesti asunnottoman norjalaisen opiskelijan. Kallion seurakunta on ollut järjestämässä kyseistä Sohvalle Stadiin -kamppista nyt syksyllä samoin kuin Toisenlainen hiihtoloma -kamppista kevättalvella, jossa majoitettiin asunnottomia. Kun Toisenlaisesta hiihtolomasta kerrottiin Kirkon omalla Kirkko Suomessa -Facebook-sivulla, alkoi kommentteja sadella.

Kommenttikentässä jotkut viisaat kristityt (kutsun heitä viisaiksi kristityiksi erotuksena tyhmistä kristityistä) taivastelivat, että ei ikinä luottaisi asunnotonta luokseen, ja että tyhmiä ovat, jotka moiseen ryhtyvät, ja että vain itseään voi syyttää, kun tulee ryöstetyksi ja raiskatuksi. Uskallan veikata, että nämä viisaat kristityt jouluisin kyynelehtivät liikutuksesta kirkossa sitä, kuinka monen ovenkolkutuksen ja torjunnan jälkeen joku tarjosi tallinsa raskaana olevalle pariskunnalle, joka siellä karsinoiden välissä sitten synnytti heidän vapahtajansa.

Samat viisaat kristityt todennäköisesti huokailevat ihastuksesta, kun heidän vapahtajastaan kerrotaan evankeliumiteksteissä, että hän kierteli asunnottomana vieraiden majapaikka-anteliaisuuden varassa sekä aterioi ja vietti aikaansa sen maailman pohjasakan kanssa. Niin kaunista, ei kohdannut toista ihmistä ennakkoluulot vaan mahdollisuudet edellä.

Maria Pettersson kirjoitti osittain samasta ilmiöstä, tyhmästä auttamisesta, sunnuntaina. Autetaan väärin, itsekkäästi tai väärää kohdetta, se on kaikki tyhmää auttamista myös hänen lukemiensa nettikommentaattorien viisauksien mukaan. Jos itselle tulee hyvä mieli auttamisesta, se on väärin autettu. Jos auttaminen ei korjaa kokonaan perimmäisiä yhteiskunnallisia rakenteita ongelman takana, auttaminen on ihan helvetin tyhmää ja turhaa. Jos auttaa norjalaista opiskelijaa, niin onhan meillä suomalaisiakin asunnottomia, joita pitäisi auttaa! Jep, tyhmää, autoin väärin.

Mutta nyt seuraa paras osuus, oi viisaat kristityt: teidän Kristuksenne oli tyhmä. Hän oli mäntti, naiivi ja auttoi väärin, ei viisas kuten te. Todennäköisesti sen tyhmyyden tähden hän ansaitsikin tulla väkivaltaisesti tapetuksi. Sillä jos tekee sosiokulttuurisesti epäkonventionaalisia asioita, ottaa riskin ja luottaa toiseen ihmiseen, niin on tyhmä ja voi syyttää vain itseään, kun sitten kärsii seurauksista. Jeesus oli tyhmä. Urpo. Spede. Imbesilli. Ei todellakaan penaalin terävin kynä.

En tyhmyydessäni pärjää mitenkään Jeesukselle, mutta yritän viedä vastaisuudessa tyhmyyttäni pidemmälle.

Hemuli

Share
Ladataan...

Ladataan...
Oisko tulta?

 

 

Istun sohvalla ja kuuntelen.   Yksi ystävistäni on sairastunut masennukseen (sain häneltä luvan mainita tästä).  Se ei tavallaan ole yllättävää, vuosittain Suomessa jää sairaseläkkeelle 4 500 masennusdiagnoosilla. Niin, että eihän sen nyt pitäisi olla yllätys, että sairaus voi iskeä kehen vain.  Ja silti se on yllättävää. Niin iloinen ja reipas ja hauska ja selvinnyt nelikymppiseksi asti ilman masennusta. Tai ehkä oikeastaan ilman diagnoosia.

Masennuslääkkeitä syö 428 000 suomalaista. Ne ovatkin olleet kovasti keskustelun alla, että auttavatko ne vai kroonistavat masennuksen.

Sitä ystävänikin nyt pohtii, että pitäisikö aloittaa lääkkeet vai jättää aloittamatta. En osaa sanoa, enkä uskalla sanoa oikein mitään lääkkeistä. Enhän ole lääkkeiden asiantuntija, enkä psykiatri. Olen kyllä havainnut, että parin muun ystävän kohdalla ne ovat auttaneet tarttumaan elämään. Jaksavat tehdä muutakin kuin nukkua. Ovat niiden voimalla jaksaneet aloittaa terapian. Terapia ei auta liian huonossa kunnossa olevaa.

Yhtäkkiä hän alkaa itkeä. ”Älä pelästy, tällaista tää nyt on, itken välillä ilman syytä”.  En pelästy,  sitä paitsi onhan hänellä syy, jos sellainen nyt itkuun tarvitaan.  Mutta masennus haastaa myös ystävyyssuhteet. Oikeastaan kaikki suhteet. Sitä ystävänikin nyt pelkää:  ”kenelle voi kertoa”. Ei haluaisi olla rasitteena. Kuinka paljon sairaudesta saa puhua.  Toiset pelästyvät eivätkä halua kuin iloisia ystäviä. Jotkut masentuneet eivät kerro sairaudestaan kenellekään. Ystävä kuitenkin auttaisi parantumaan. Että tietäisi olevansa jollekin olemassa. Vaikka siltä ei tuntuisikaan, mutta järjen tasolla tietäisi. Voisi vaikka puhua ääneen itselle: "Onhan minulla se ja se ystävänä, hänkin välittää, ei ole unohtanut".

Myötätunnon merkityksestä kirjoitti Mirka Maaria täällä toissapäivänä. Minulle ystävyydessä on ehkä kaikista tärkeintä myötätunto. Minun olisi vaikea olla sellaisen ystävä, joka ei osaa suhtautua pettymyksiini ja vastoinkäymisiini. Siksi aina iloiset ihmiset ovat vähän myös epäilyttäviä. Siis sellaiset tekoiloiset. Naamion takana voi olla paljon kohtaamattomuutta oman sisimmän kanssa.

Eräs vakavasta masennuksesta selvinnyt ystäväni on monta kertaa sanonut, että masennus on ollut parasta hänen elämässään. Lause tällaisenaan tuntuu nyt sairastuneen  korvissa ironialta, mutta toivottavasti se antaa toivoa. Masennus pakotti hänet pysähtymään.  Kohtaamaan oman sisimmän. Kaikki turha jäi.  Myös tietyt ihmiset. Kaikki eivät jaksaneet pysyä kyydissä. Mutta hänen perustansa on nyt jotenkin vahvempi.

Mitä masentuneen kanssa voi sitten tehdä? Tai mitä pitäisi sanoa? Välttämättä ei tarvitse tehdä tai sanoa mitään. Olla vain.  Ei kannata sanoa, että ”minä ymmärrän miltä sinusta tuntuu”. Ei voi täysin ymmärtää. Mutta voi vaikka istua vieressä ja lukea kirjaa. Kunhan ei hylkää. Lupaa ajatella tai kantaa rukouksin.

Raitis ilma tekee hyvää. Kävimme kävelyllä, vaikka hän ei olisi ensin jaksanut. Mutta koska oli upea ilma, oli helpompi lähteä.  Loppukesän auringon valo on aivan erityisen kaunista. Näimme lintujen kokoontuvan parviksi.  Syysmuutto on edessä.

Ihmistenkin pitäisi kokoontua enemmän parviksi ja ”lentää” yhdessä. Pidetään toisistamme huolta!

 

  • Minna T.
  • Kuva: Minna T. (kuvassa esiintyvät henkilöt eivät liity kirjoituksen teemaan, ystävyyteen kylläkin)
  •  
  • Täällä Miia Moisio kertoo, miten selvisi masennuksesta.
Share
Ladataan...

Ladataan...
Oisko tulta?

 

Tiedättekö mikä on mukavaa?

Kuulua johonkin ja saada jatkuvalla tahdilla lisää ihmisiä laajenevaan verkostoon.

Olen asunut ja ollut pappina seurakuntani alueella ensi kuussa vuoden. Lenkillä tulee vastaan viikonloppuna tavattuja kummeja, aamuisin työmatkalla näen kouluunsa kiiruhtavia viime vuoden riparilaisia. Bussipysäkillä löytyy tuttuja. Kotikasteella lapset tulevat kertomaan, että me oltiin viikko sitten samoissa häissä!

Rakastan tätä. Ja on hienoa, kun kirkko voi olla paikka jossa kohtaamme uudelleen ja jumalanpalveluksen jälkeen vaihdamme kuulumisia.

Erityisesti viime sunnuntai jätti hyvän mielen jäljen. Päätimme viettää ensimmäistä kertaa kansainvälistä messua ja Ravintolapäivää. Odotuksemme ylittyivät. Ihmisiä tuli yli sata! Paljon iloa, musiikkia, jutteluhetkiä ja kirkon pihalla Bollywood-musiikin tahtiin tanssivia aikuisia ja lapsia (sekä meidän tanssiva pappimme Jaakko eli pastori Zorbas.)

Kirkossa jaoimme postikortit, joihin esirukouksen aikana sai kirjoittaa rukouksen tuntemattoman ihmisen puolesta. Lopussa kortit jaettiin uudelleen, ja jokainen sai mukaansa jonkun kirkossakävijän kirjoittaman rukouksen tai siunauksen sanat - joko suomeksi tai englanniksi. Pieni seurakuntalainen saattoi piirtää rukoukseksi kuvan.

Näin olemme toisillemme olemassa ja kannamme toisiamme Jumalan eteen. Se on hienoa. Ja olen onnellinen, että saan jollakin pienellä tavalla kuulua niin monen ihmisen elämään ja he minun.

Terveisin nopealla tahdilla uuden kotipaikkakunnan ja seurakunnan alueelle kotiutuva lapsi-ja perhetyön pappi.

-Katja-Maaria
Kuva: Anna Äystö
Kuvassa Ravintolapäivämme intialaisia herkkuja

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Oisko tulta?


"Ei piristämistä, ei vertailevia kokemuksia, ei tyhjää lohduttamista, ei katoavia lupauksia. Vain herkkää myötäeloa: 'Kyllä sä olet tyttö kovia kokenut'"kirjoittaa terapeutti Maaret Kallio HS:n kolumnissa. Hän ihmettelee, mikä myötätunnossa on niin vaikeaa ja kysyy: "Kilpailemmeko jo myös kivusta? Vai emmekö osaa kohdata myötätuntoisesti toista, jos emme itseämmekään?"

Luulen, että myötätunnon puute kumpuaa samasta tunteesta kuin vihapuhe ja välinpitämättömyys toisten hädälle: omasta turvattomuudesta ja pelosta. Emme uskalla välittää, koska voimme tulla torjutuiksi. Ohitamme kadulla apua tarvitsevan, jotta meidän ei tarvitsisi hävetä mahdollista kyvyttömyyttämme. Emme nouse puolustamaan kiusattua, jotta emme itse joutuisi nolatuiksi. Pelkäämme, että jos osoitamme muille myönteistä huomiota, se on itseltämme pois. Latistamme toisiamme ja siinä samalla salassa toivomme, että tulisimme itse huomatuiksi. 

Altruismia tukinut Anna Birgitta Pessi sanoo ihmisten auttamishalun vähenevän kun heidän välillään oleva etäisyys kasvaa. Etäisyys ja erillisyyden tunne taas kasvavat kilpailun myötä. Kilpailu syntyy tunteesta, että jotakin asiaa ei ole riiittävästi kaikille. Mutta kun rakkaus, välittäminen ja huolenpito eivät ole tällaisia asioita. Ne ovat täysin päinvastaisia. Ne lisääntyvät jaettaessa eivätkä koskaan mene hukkaan. Saattaa olla, ettemme ole näkemässä, kun sanomamme kaunis sana tai rakastava teko kasvaa kukoistukseensa ja tuottaa monin verroin hyvää, mutta me kaikki tiedämme mikä merkitys jonkun muun hyväksyvällä huomiolla on ollut meille itsellemme ja omalle kyvyllemme rakastaa. 

"Jokaisen pitäisi osata miettiä, kuinka haluaisi itseään kohdeltavan kaikissa hetkissä", sanoo Pessi. "Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi", sanoo Jeesus. 

- Mirka Maaria

ps. Minä olen saanut levätä viime päivät sydämistä saakka tulleissa sanoissa ja parantavassa myötätunnossa. Kiitos, olette ihmeitä.

Kuva: Mirka Seppälä

Share
Ladataan...

Ladataan...
Oisko tulta?

 

Yksiö-kodissani oli alivuokralainen kesä-heinäkuun. Vuokrasin kämpän kalustettuna, enkä koskaan tavannut vuokralaista. Palatessani takaisin täsmälleen samannäköiseen asuntoon elokuun alussa pohdin, millaisen kuvan hän oli minusta muodostanut asuntoni perusteella. Kirjahyllyä katselin pisimpään ja totesin että minulla on kolme Raamattua. Niihin liittyy kaikkiin tarina.

Ensimmäisen olen saanut Tornion Rauhanyhdistykseltä syksyllä 2009 kun olin aloittamassa rippikouluani. Se on SRK:n (Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys) painama Biblia, eli vuoden 1776 käännös. Sen kirjanmerkit ovat kohdissa, joissa puhutaan siitä, että Jumala näkee kaiken (139. Psalmi) ja toisessa Jeesus puhuu ”templin ja koko Jerusalemin hävityksestä ja sen edellä käyväisistä merkiestä; Maailman lopusta, ja tuomiopäivän edellä havaittavista merkeistä, Puhuu viimeisten aikain suruttomuudesta ja neuvoo valvomiseen.” (Matteuksen evankeliumin 24. Luku). Kertoo sen ikäisen Juuditin elämänpohdinnoista.

Toisen olen saanut Joensuun seurakunnalta reilu vuosi sitten erityiskiitokseksi pikahälytyksenä tehdyistä töistä. Se on jo luettavampaa tekstiä, 1992 käännös. Siinä on kaikkein eniten omakätisiä merkintöjä, koska se oli mukanani Taizén yhteisössä ja siellä käytettyjä raamatunkohtia alleviivasin, ympyröin ja muuten merkitsin rivien väliin. Kirjanmerkki on jäänyt Roomalaiskirjeen kohtaan, jossa on alaotsikkona Vapaus laista. Kertoo viime vuosien

Tuorein Raamattuni on englannin ja nepalinkielinen Uusi Testamentti. Sain sen erään nepalilaisen baptistikirkon johtajalta kun olin hänen kotonaan yötä. Hänen vaimonsa antoi minulle vaatteita ja tarjosi elämäni parasta kanaruokaa. Heidän kotipihansa kaivon ääntä minulla on ikävä. Sitä olen selannut viimeksi Luukkaan evankeliumin kohdalta, kun halusin kokeilla ymmärränkö nepalinkielistä Jouluevankeliumia.

Joskus ala-asteikäisenä luin ja selasin Vanhaa Testamenttia yli puolenvälin, suunnilleen Psalmeihin asti. Vanhempani lupasivat sata markkaa, jos lukisin sen kannesta kanteen, kesken jäi. Eniten olen sen jälkeen tutustunut Psalmeihin ja Uuden Testamentin kirjeisiin.

Erittäin epäsäännöllisesti nuita avaan, eniten kanttoritöiden kautta, kun joskus pidän hartauksia rippikouluissa. Kyllähän ne kirjahyllyn kokonaisilmeeseen vaikuttaa aika paljon. Aina olen mukanani kodista toiseen muuttaessani ne kuljettanut.

Lukuvinkki: Sananlaskujen 11.luku

Tämä jotenkin kummallisella tavalla lohduttaa minua kun pohdin pahaa ja en ymmärrä sen olemassaoloa.

-Juudit

Share
Ladataan...

Pages