Ladataan...
Plat du week-end

Mitenkäs ne arjen pienet pelastukset? Kiinnostaisivatko terveelliset, nopeat ja maukkaat reseptit arkeen? Minua ainakin, joten jaan nyt yhden ehdottomista suosikeistani aamukahvin seuralaiseksi. Granola on tosi hyvää mantelimaidon ja banaanin kanssa, mutta minä pidän siitä myös ihan sellaisenaan. Paahteisuus ja mausteet sopivat jotenkin erityisen hyvin syksyyn.   

Granola, pellillinen

  • 6 dl täysjyväkaurahiutaleita
  • 3 dl siemeniä (ainakin auringonkukan-, ja vaikkapa seesamin- sekä kurpitsansiemeniä)
  • 1 dl pähkinöitä (mantelit hasselit ja pekaanit sopivat hyvin)
  • oman maun mukaan hunajaa (itse laitan pari rkl)
  • 1/2 dl rypsiöljyä
  • 1 dl vettä
  • (1 banaani, ei välttämätön)
  • mausteiksi ripaus (ceylon)kanelia, neilikkaa ja inkivääriä TAI kardemummaa TAI vaniljajauhetta TAI pari rkl sataprosenttista maapähkinävoita

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää öljy, hunaja ja vesi, ja sekoita nopeasti vaikka käsin (möykkyjä saa ja pitää jäädä). Lisää myös viipaloitu banaani. Levitä seos leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista kullanruskeaksi 175 asteessa, keskitasolla n. 20 minuuttia. Sekoittele granolaa paiston aikana ja vahdi, ettei se ehdi tummua liikaa.  

 

Share

Ladataan...
Plat du week-end

Hei äkkiä kaikki hyödyntämään syksyn satoa! Marjat, sienet, kotimaistet kasvikset ja yrtit ovat puoli-ilmaisia huippuraaka-aineita. Jos et jaksa itse mennä metsään tai pihallasi ei kasva lehtikaalia ja yrttejä kuten minulla (jep, keskellä Lahden keskustaa) niin kävele lähimmälle torille. Siellä ne aarteet vielä hetken odottaa. 

Seuraavaksi rento resepti sienistä. Se on yksi kivoista tavoista hyödyntää kanttarellit ja kasviksista ainakin kesäkurpitsa. Toki voit laittaa täytteeseen muitakin kasviksia, sitä suosittelen.

Kanttarellipiirakat 

  • 50 g voita
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2,5 dl jauhoja (vehnä-, speltti- jne. ruista voi olla seassa)
  • 1 luomumuna
  • 1/2 tl suolaa

Täyte

  • n. 1 l kantarelleja
  • Puolikas iso tai kokonainen pieni kesäkurpitsa
  • Joukkoon voi heittää vähän: porkkanaraastetta, kuullotettua sipulia, chiliä, voimakasta juustoraastetta...
  • Pippuria
  • + Paistamiseen voita
  • Voiteluun: luomumuna
  • Pinnalle: seesaminsiemeniä/ pellavansiemenrouhetta/ unikonsiemeniä 

Nypi huoneenlämpöinen voi öljy ja jauhot. Lisää suola ja muna, sekoita. Vaivaa hetkinen. Anna taikinan levätä kylmässä tunti.

Paista sienistä ylimääräinen neste pannulla ja lisää voi pannulle. Hienonna kesäkurpitsa +mahdollinen sipuli, ja lisää se pannulle. Lisää pippuri ja muut haluamasi mausteet.

Ota taikina jääkaapista ja kauli se leivinpaperilla ohueksi levyksi. Leikkaa vaikka lasilla ympyröitä (∅ n. 10 cm). Laita jäähtynyttä täytettä ympyröiden reunoille. Taita ympyrät puolikuiksi, ja painele reunat kiinni haarukalla. Voitele piirakat munalla. Ripottele päälle siemeniä. Paista 200°C n. 10 min.

Lopuksi juomasuositus: Nämä piirakat sopivat minusta hyvin Grüner Veltliner -viinin seuraan. Mikseivät ne menisi hyvin myös iltakahvilla.

Share

Ladataan...
Plat du week-end

Taatelit ovat terveellisiä ja -ah niin ihania. Ne sisältävät paljon hyvää esim. vitamiineja ja ja kivennisaineita. Lisäksi ne nostavat serotoniinitasoa. Tietty taatelit ovat kovin makeita ja sokerisia, toisin sanoen viikonloppuihin sopivia herkkuja. Ne ovat myös tosi monikäyttöisiä.

Raakaleivonnassa taatelit ovat ehdoton klassikko. Rapeisiin pähkinöiden yhdistettynä (oikeassa suhteessa tietty) niiden makumaailma on huipussaan. Ehdoton lisä, suolaripaus leikkaa hyökkäävää makeutta kivasti.

Toffeiset makupalat ovat myös hyvä, terveellinen jälkiruoka. Suosittelen täyttämään taatelit sataprosenttisella maapähkinävoilla (saa olla suolaa mukana) ja tummalla, vähintään 70 prosenttisella suklaalla. Päälle voit heittää vielä vaikkapa kuivattuja marjoja, kookoshiutaleita tai pähkinöitä.

Huom! Olen huomannut että raakakakkuihin ja -palloihin sopii parhaiten medjooltaatelit. "Paljailtaan" syötäviin välipaloihin suosittelen joko kuivattuja tai tuoreita taateleita.

 

Share

Pages