Ladataan...
Susanna Plane

Jatkuvasti turvonnut vatsa, ilmavaivat, mahakivut, ripuli, ummetus.... Kuulostaako tutulta? Jos kuulostaa, saattaa sullakin olla ärtynyt suoli. Itse olen kamppaillut kyseisen ongelman kanssa jo vuosia, mutta jättänyt asian hoitamatta ja vain tottunut vaivoihin. Jokin aika taaksepäin oireet kuitenkin pahenivat niin paljon, että jotakin oli tehtävä. Ja olisi toki pitänyt tehdä jo aiemminkin. Keliakiaa minulla ei ole, joten toistaiseksi ainoaksi vaihtoehdoksi jäi IBS eli ärtyneen suolen oireyhtymä. "IBS on toiminnallinen suolistovaiva, jonka syytä ei tunneta, eikä sille ole lääketieteellistä parannuskeinoa."

Ainakin tällä hetkellä ainoa oireyhtymän oireita lievittävä keino on oman ruokavalion muuttaminen FODMAP-hiilihydraatteja rajoittamalla. FODMAP-hiilihydraatit fermentoituvat paksusuolessa, eivätkä sen takia sovi IBS:stä kärsiville. Näissäkin on toki poikkeuksia, eikä kaikki ruoat välttämättä aiheuta oireita kaikille; ainoa keino on ensin poissulkea kaikki esimerkiksi pariksi kuukaudeksi ja sen jälkeen pikkuhiljaa kokeilla mitä vatsa kestää ja mitä ei.

FODMAP-hiilihydraatteja on reippaasti esimerkiksi vehnässä, ohrassa, rukiissa, kaaleissa, parsassa, sipuleissa, soijassa, pavuissa, herneissä, purukumissa, pastilleissa, ksylitolissa, sorbitolissa, hunajassa, kaikissa kivellisissä hedelmissä, kuten avokadossa, omenassa, päärynässä ja vesimelonissa. Lista on melko pitkä ja toisinaan onkin ollut hankalaa keksiä mitä sitä sitten söisi. Jonkun verran olen lipsunutkin.

 

 

Kaurasta on tullut mun paras ystävä, sillä rakastan leipää, eikä gluteenittomista leipävaihtoehdoista oikein tuntunut löytyvän sopivaa. Riisikakkuja olen myös oppinut syömään välipalana ja aamupalalle on tullut valittua taas pitkästä aikaa puuroa. Banaani, kiivi, appelsiini ja hunajameloni sopivat myös tämän hetkiseen ruokavalioon, riisin ja perunan sekä porkkanan ohella. Nyt, useamman viikon tarkkailun jälkeen olen huomannut paljon muutoksia, positiivisia sellaisia. "Kiellettyjä" ruokiakin olen taas voinut syödä, kunhan on muistanut tehdä sen maltilla. Vehnä, ruis ja rasvainen ruoka ovat olleet ne pahimmat oireiden aiheuttajat. Papuja en ole juurikaan uskaltanut syödä, mutta sitä voisi kokeilla seuraavaksi.

 

 

Omaa vatsaa oppii onneksi aika nopeasti kuuntelemaan. Pienemmät annokset ja säännölliset ruoka-ajat ovat olleet myös niitä tärkeimpiä oireiden hillitsemisessä. Vaikka tämä vaatiikin vähän työtä, on fiilis silti sata kertaa parempi kuin aiemmin. :) 

 

 

BLOGLOVIN, FACEBOOK

Share
Ladataan...

Ladataan...
Susanna Plane

Tai oikeastaan olkihattu meets kukkamekko -tätinä. Tämän näköisenä heiluttiin juhannuslauantaina pellon laidassa ja vähän siellä pellollakin. Mekko on mun Espanjanloman yksi harvoista tuliaisista, jonka löysin sympaattisesta vintageliikkeestä. Kasarivermeet kunniaan!

 

 

Välille iskee paniikki, kun miettii, että kesä loppuu jo pian, vaikka se ei ole oikeastaan kunnolla vielä alkanutkaan. Jäädäänkö oikeasti ilman kunnon helteitä?? Onneksi, oli helteitä tai ei, on tälle kesää luvassa vielä monta ihanaa asiaa. Syntymäpäiväkekkereitä, Riikan reissua, Flowta ja kesän pakettiin pistäviä venetsialaisia. Muunmuassa. Ja toivottavasti paljon ekstempore-puistohengailuja. Ja hyvää fiilistä. Etenkin sitä.

 

Kuvat: Milla Kuoksa 

Editointi: Milla Kuoksa & minä

 

BLOGLOVIN, FACEBOOK

Share
Ladataan...

Ladataan...
Susanna Plane

Voi Madrid - siihen kaupunkiin menin kyllä ihastumaan ja lujaa. En tiennyt etukäteen kaupungista oikeastaan mitään, joten sinänsä mulla ei ollut mitään odotuksia. Tiesin vain, että kaikki ystäväni, jotka olivat siellä koskaan käyneet, olivat sitä paljon kehuneet. Aikalailla takki auki mentiin ja annettiin matkaoppaan ohjakset Madridissa asuvalle ystävällemme.

Madrid oli kaupunkina todella mielenkiintoinen. Itse kaupunkihan on todella kompakti - ei tuntunut siltä, että olisimme olleet Espanjan pääkapungissa. Turisteja ei ollut lähimainkaan yhtä paljon kuin Barcelonassa ja meininki oli yleisesti ottaen paljon rennompi. 

Me asuttiin ensin "Madridin omassa Kalliossa" eli Malasanassa, jossa ravintoloita, terasseja, baareja ja pikku putiikkeja riitti. Malasana oli oikein cool. Katuja kävellessä, ihan sama kummalle puolelle päätään käänsi, oli silmien edessä paikka, jonne olisi voinut mennä sisään.

Malasanan lisäksi asuttiin parin päivän ajan myös La Latinan kaupunginosassa, joka on Madridin vanhaa kaupunkia. Kaunista. Sitä siellä oli. La Latinasta löytyi myös cooleimmat espadrillot, jotka sai jonottamalla Casa Hernanzilta. Espanjalaista käsityötä ja vain muutama euron hintaan. Suosittelen, jos haluaa viedä kotiin saakka jotain paikallista. :----)

Viimeisenä iltana me katsottiin ilotulituksia meidän La Latinan vinttihuoneiston ikkunasta. Se sinetöi koko reissun. Madrid on kaupunki, jossa voisi kuvitella asuvansa. Ihana.

Jos menet Madridiin...

-Käy nauttimassa kauppahallin antimista.

-Piipahda ravintola Ojalán alakerrasta löytyvään hiekkabaariin.

-Pidä piknik Retiron puistossa ja käy veneilemässä. 

-Vietä iltaa Mercado de San Ildefonsossa maistellen tapas-tyylisesti erilaisia ruokia ja nautiskellen olutta. Älä jää alakertaan, vaan kipua kerrosta paria ylemmäs ja tähtää sisäpihan terassille.

-La Pescaderia ja Pink Monkey ovat the places to be jos kaipaat makuhermoja hivelevää illallista. Suosittelen ottamaan porukan kesken useampaa ruokalajia ja maistelemaan kaikkea. 

-Makeanhimossa, tee visiitti Chocolateria San Ginesiin ja tilaa annos churroja.

-Jos erikoismeininki kiinnostaa, suuntaa Toni2 baariin. Et varmasti törmää turisteihin, vaan kohtaat paikan, joka on kuin toiselta aikakaudelta. Tilan keskellä on hervottoman kokoinen flyygeli, joka soi yhteislaulu-tyyppisesti koko illan. Ihan loistava kokemus :D

-Ota drinkki Bellas Artesin kattoterassilla, josta näkee aika messevät maisemat kaupungin yli ja aurinkoa voi palvoa lempeästi vettä sumuttavan sprinklerin alla. 

-Katsasta Salmon Guru, jos kaipaat terävää cocktailia.

-Jos satut hullujen helteiden aikaan kaupunkiin (meidän reissun aikana lämpöasteita oli parhaimmillaan 45), vietä yksi pool-päivä. Madridissa niitä on useampiakin.

-Kävele ympäriinsä ja katsele ympärillesi. Nauti.

 

 

BLOGLOVIN, FACEBOOK

Share
Ladataan...

Pages