Ladataan...

 

Olen tehnyt raakasuklaata pian kymmenen vuoden ajan. Perehtynyt sen valmistamiseen, kokeillut eri tekniikoita, testannut eri kokonaisuuksia - välillä epäonnistunut, tehnyt virheitä ja erehtynyt. Olen oppinut uutta kaiken aikaa ja löytänyt erityisen hyvin toimivia menetelmiä. Nyt haluan jakaa oppimaani sinulle ja paljastaa suklaiset salaisuuteni.

Olen tehnyt Raakasuklaata-verkkovalmennuksen, jossa opit raakasuklaan perusteet ja perustekniikat sekä äärimmäisen toimivan tavan suklaan temperoimiseen. Videoilla opetan menetelmät ja reseptit valkosuklaasta tummaansuklaaseen, täytesuklaasta kerroksiin. Ennen kaikkea tämän kurssin tarkoitus on opettaa, miten tämä taianomainen, suklainen herkku taituroidaan mutta annan myös vinkkejä, miten voit muuttaa epäterveellisiä herkuttelutottumuksia huippuherkullisiksi terveysteoiksi.

Mieliteot usein johtuvat ravinneköyhästä ruosta, liian pitkistä ateriaväleistä tai liian tiuhasta, verensokeria heittelevästä napostelusta. Raakasuklaa on monelle mainio väline taltuttaa makeanhimo. Mieliteon yllättäessä, pakkasesta tai jääkaapista on helppo hakea muutama pala tätä äärimmäisen terveellistä ja ravinnerikasta suklaata. Tämän herkun nauttimisen myötä makeannälkä usein helpottaa kerralla. Sen sijaan, että joutuisit luopumaan jostakin, sinulla on mahdollisuus korvata herkkusi laadukkaammilla ja terveellisimmillä vaihtoehdoilla.

On hyvä myös miettiä, mieliteon taustalla olevia tekijöitä. Syötkö yksipuolisesti tai ravinneköyhää ravintoa? Ovatko ateriavälisi liian pitkät tai naposteletko jotakin vähän väliä? Nukutko huonosti tai ajallisesti liian vähän? Kärsitkö stressistä tai käsittelemättömistä tunteista? Onko puhtaan mieliteon taustalla enemminkin pettymyksen, tyhjyyden, tylsyyden, turhautumisen, ikävän tai surun tunne? Jos taustakijä ei johdu herkuista, herkut eivät myöskään ole ratkaisu siihen.

Aika ajoin kannattaa ottaa itselleen hetki aikaa ja miettiä syvällisesti: kuka olet, mitä haluat, ketkä ovat sinulle tärkeimmät ihmiset, kontrolloitko omaa elämääsi ja panostatko tärkeisiin ihmissuhteisiisi. Suosittelen myös tekemään inventaarion, mihin käytät aikasi, mitä suuhusi laitat ja miten kehoasi liikutat. 

Tiedosta, missä olet nyt ja minne haluat mennä. Se, miten käytät aikasi, kertoo arvosi. Onko ajankäyttösi ja tekosi linjassa sen kanssa, minkä määrittelet itsellesi tärkeäksi? 

Jos terveys on sinulle tärkeää, silloin panostat fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Tämä ei tarkoita sitä, että laadit kieltolistoja, kieltäydyt elämän nautinnoista tai treenaat hampaat irvessä. Se tarkoittaa sitä, että elät arvojesi mukaisesti, teet fiksuja valintoja ja nautit elämästä. Syöt terveellisesti, liikut mielekkäästi ja nukut riittävästi. Se voi tarkoittaa myös sitä, että nautit hyvää tekevää raakasuklaata hyvässä seurassa.

 

Kuva Hilla Miettinen, suklaat Jenni

 

Hemmottelen läheisiäni usein raakasuklaalla mutta annan sitä paljon myös lahjaksi - etenkin nyt jouluna. Tavaran sijaan suosin lahjoina elämyksiä, taitoja, hemmottelua ja palveluja. Antaisitko sinäkin lahjaksi laadukasta, itse tehtyä ja hyvää tekevää suklaata tai taidon, miten tehdä sitä itse?

Tutustu valmennukseen tästä.

 

Nähdään valmennuksessa!

Rakkaudella,

Jenni Sofia

Ladataan...

​Kuva Hilla Miettinen

Jatkoa edelliseen postaukseen, jossa kerroin intohimostani raakasuklaaseen.  Nyt käymme läpi, miksi raakasuklaa on terveellistä?

Niin sanottu tavallinen suklaa on teollisesti tuotettu elintarvike, jossa kaakaon terveysvaikutuksista on tallella hyvin vähän valmistusprosessista johtuen. Tässä tuotantoprosessissa kaakao kuumennetaan 90-170 asteessa, jolloin mm. kaakaon sisältämät antioksidantit tuhoutuvat. Suklaaseen lisätään valkaistua sokeria, lisäaineita, usein maitojauhetta, mahdollisesti kemikaaleja, geenimanipuloitua soijalesitiiniä - aineita, jotka tekevät suklaasta terveellisen sijaan epäterveellistä.

”Tavallisen suklaan” harmilliset ominaisuudet eivät päde raakasuklaaseen. Raakasuklaalla herkuttelu ei jämähdä vyötärölle tai aiheuta huonoa omaatuntoa, katumusta ja vatsakipuja vaan sopivissa määrin nautittuna se lisää terveyttä, hyvinvointia ja mielihyvää. Monet pitkäikäiset, terveenä elävät ihmiset selittävätkin pitkää ikäänsä ja terveyttään päivittäisellä kaakaon nautiskelulla.

Raakasuklaa tarkoittaa suklaata, jonka valmistamiseen käytettyjä raaka-aineita ei ole kuumennettu missään vaiheessa yli 45 asteen. Esimerkiksi tumma kaakaojauhe sekä agavesiirappi on kuumennettu tätä korkeammissa lämpötiloissa, eivätkä ne näin ollen ole raakoja raaka-aineita.

Raakakaakao on hyvää sydämen terveydelle. Se sisältää mm. polyfenoleita eli antioksidanttiyhdisteitä, jotka ehkäisevät erityisesti huonon LDL-kolesterolin hapettumista. Antioksidantteja kaakaossa on enemmän kuin missään muussa ruoka-aineessa - 10 % sen painosta. Kaakao on yksi ravintotiheimmistä ruoka-aineista. Se sisältää magnesiumia, rautaa, sinkkiä, mangaania, kuparia ja kromia ja kaikkia B-ryhmän vitamiineja. 

Kaakao lisää mielihyvää. Sen sisältämät anandamidia ja fenyylietyyliamiinia, ovat hermosolujemme välittäjäaineita, jotka saavat aikaan onnellisuuden ja autuuden tunnetta, iloisuutta ja mielihyvää sekä poistavat masennusta. Lisäksi kaakaosta saa aivojen hyvinvointihormonia serotoniinia

Myös yllättävä ihastumisen tunne saattaa johtua kaakaon sisältämästä fenyylialaniinista ja lämmin hyvänolon tunne anandamista. Nämä ovat samoja aineita, joita aivoissamme vapautuu ihastuessamme ja rakastuessamme. 

Muista myös kohtuus raakakaakaolla herkuttelussa. Raakakaakao sisältää suuren määrän antioksidantteja ja flavonoideja mutta lisäksi myös hyvin paljon aivotoimintaan voimakkaasti vaikuttavia ainesosia - phytokemikaaleja, joilla on voimakasa vaikutus koko elimistössämme.

  • anandamidi (onnellisuuden tunnetta aiheuttava neurotransmittori)
  • phenethylamiini (tunnetaan rakkausmolekyylinä)
  • dopamiini (lisää mielihyväntunnetta ja suorituskykyä)
  • serotoniini (hyvinvointihormoni ja stressinpoistaja)
  • sitosterooli (vähentää kolesterolia)
  • fenyylietyyliamiini (hermosolujen välittäjäaine, jota erittyy mm. ihastuessa)
  • teobromiini (kofeiinin kaltainen aine, jolla on piristävä vaikutus, mutta pitkäkestoisempi)

Sopivissa määrin nautittuna raakasuklaa lisää terveyttä, hyvinvointia ja mielihyvää. Halutessasi myös viettelet raakasuklaalla herkullisessa, suussasulavassa muodossa, sulavasti ja vaivihkaa - tai kuljetat sen avulla tehokkaasti erilaisia ravinteita kehossasi.

Kuvat Hilla Miettinen

Suklaat Jenni 

Rakkaudella,

Jenni Sofia

 

Ladataan...

Rakastan suklaata, siis RAKASTAN! Etenkin lakritsisuklaata, se on suurinta herkkuani. Harmikseni, tai hyväkseni, vatsani ei pidä maidosta, enkä itsekään ole innoissani valkoisesta sokerista, enkä monesta muustakaan raaka-aineesta, josta niin sanottu tavallinen suklaa on valmistettu. Samoin kuin ruuan suhteen, suklaassa haluan tietää tarkkaan raaka-aineet, mistä ja miten se on valmistettu - sekä millaisessa tunnetilassa. 

Tiedäthän tunteen, mummon rakkaudella tehtyä pullaa tai äidin rakkaudella tehtyä ruokaa, se vaan aina maistuu paremmalta. Siinä on sitä jotakin - rakkautta. Ravintoa myös sielulle.

Oli vuosi 2010, kun sukelsin raakasuklaan maailmaan. Suklaa sai aivan uuden merkityksen. Sen valmistamisessa sekä raaka-aineissa oli jotakin taianomaista. Aina jotain ainutalaatuista. Jokainen valmistuserä oli uniikki ja jollain tavalla erilainen, kuin mikään muu.  Erityistä valmistamisessa oli myös se, että sen teki aina hyvässä tunnetilassa - innostuneena, uteliaana, inspiroituneena, rakastuneena.

Jokainen joka sai itsetehtyä, huippuraaka-aineista valmistettua raakasuklaata lahjaksi tai maistiaiseksi, piti siitä - ellei jopa rakastanut. Olihan hän ollut ajatuksissa jo valmistushetkellä. Koko prosessin ajan, alusta loppuun asti.

Kun teen suklaata, mietin kenelle se tulee, mistä hän pitää ja mitä kaikkea hänelle haluan tarjota suklaan muodossa. Aina raaka-aineena on myös hyvää energiaa - iloa ja rakkautta. 

Uskon aitoihin ja puhtaisiin raaka-aineisiin sekä itse tekemiseen. 

Raakasuklaata on mahdollista ”terästää” erilaisilla superfoodeilla, jotka lisäävät sen tehoa entisestään ja nostavat vaikutukset aivan uudelle tasolle. Eksoottisten superruokien lisäksi suklaata voi buustata kotimaisilla marjoilla, marjajauheilla, siitepölyllä, yrtteillä, sienillä - mahdollisuuksia on lukemattomia. Vain luovuus ja mielikuvitus on rajana.

Kun kaakaon lisäksi raakasuklaassa on muitakin ravinnetiheitä herkkuja, pari palaa raakasuklaata päivässä on jo terveysteko!

Suhteemme alussa yllätin Ukkoseni itse tehdyllä, macalla ja lakritsinjuurella höystetyllä, raakasuklaalla. Hänelle se oli aivan uusi makuelämys, josta sittemmin on tullut suklaasuosikki. Säännöllisin väliajoin saan pyynnön tehdä tätä superherkkua. Tässä tämän lakritsisuklaan ohje myös teille, rakkaat blogini lukijat.

Lakritsista raakasuklaata, ole hyvä!

Lakritsinen raakasuklaa

150 g  raakakaakaovoi
150 g kookosöljy
1,5 dl raakakaakaojauhe
2 rkl  hunaja
3 rkl raakalakritsijauhe
2 tl   maca
ripaus suolaa

Tee näin

Sulata hienonnettu kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa. Hienonna suola ja sekoita se hunajan joukkoon. Lisää rasvaseoksen joukkoon suola ja hunaja. Sekoita seosta, kunnes hunaja on sekoittunut täysin. Lisää kuiva-aineet siivilän kautta koko ajan sekoittaen. Kaada suklaamassa reunalliseen kulhoon tai muotteihin. Laita pakastimeen ja anna massan kovettua puolisen tuntia.

Jos olet raskaana tai sinulla on korkea verenpaine, jätä lakritsijauhe pois. Voit lisätä massaan makusi mukaan marjajauheita, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä tai marjoja, erilaisia superfoodeja tai enemmän makeutta. Ripottele päälle siitepölyä. Nauti yksin tai yhdessä.

Olen käyttänyt Puhdistamon tuotteita jo vuosia.  Perustuen kokemukseeni, suosittelen heidän tuotteitaan lämpimästi. Nyt saat Puhdistamon verkkokaupasta kaikki tuotteet 15 % edullisemmin koodilla JENNI15

Seuraavassa blogi-postauksessa keskitytään kaakaon hyvää tekeviin vaikutuksiin.

Rakkaudella,

Jenni Sofia

 

Pages