Kotikonstit synnytyksen käynnistämiseen

IMG_3532.jpg

Laskettu aika on jo ohitettu ja jos jonkinmoista kotikonstia yritetty synnytyksen käynnistymiseen.

Vinkeistä ei ole pulaa. Kolmen ässän starttipaketti: sauna, seksi ja siivous. Ylämäet, pitkät lenkit, porraskävely, kyykkiminen. Tulinen ruoka, tuore ananas, piimä, vadelmanlehtitee. Osteopatia, vyöhyketerapia, kalevalainen jäsenkorjaus, akupainanta. Parafiiniöljy, risiiniöljy, peräruiske. Shoppailu. Oksitosiini, romantiikka, aromaterapia. Ja vaikka mitä.

Koko kesä on ollut melkoista saunaa ja kehon lämpötila muutoinkin korkea. Saunaan, ei kiitos. En koe pienintäkään hinkua viettää aikaa korkeassa lämpötilassa. Kädet ja jalat kuumottavat niin vietävästi, etten saa öisin nukuttua vaan tekisi mieli tunkea raajansa jääastiaan.

Siivoaminen. Pesänrakennusvietin iskiessä siivoaminen innosti kovastikin raskauden aikana. Näin viimeisillään raskaana, 20 kg painavampana ja gasellimaisen ketteränä ikkunanpesu ja suursiivous nostavat jo pelkkänä ajatuksena hien pintaan. Tässä vaiheessa valintani on palkata siivooja. 

Silittäminen sujuu mallikkaasti edelleen. Pitkään seisominen toki tuntuu jaloissa ja väsymys iskee useamman tunnin silityssession päätteeksi, vaatien pitkälleen heittäytymisen ja lepohetken.

Seksi. Siemennesteen sisältämä prostaglandiini-kudoshormonit pehmentävät kohdunsuuta ja voivat näin nopeuttaa synnytyksen alkamista. Keinoista mieluisin ja järkeenkäypää: sillä se lähtee, millä on tullutkin. Ensin miehen tehtävä on saattaa raskaus alkuun, lopussa päätökseen – kova on miehen työ. Kovasta työstä ja nesteistä huolimatta, ei ole synnytys käynnistynyt.

Portaita viipotan kotona edestakaisin. Pitkiä kävelylenkkejä on tehty. Luonnossa liikkuminen on ihanaa mutta ei se synnytystä ole saanut aikaan.

Ahkeran kyykkimisen hyödyistä saan toivottavasti nauttia viimeistään synnytyksessä.

Tulinen ruoka maistuu kyllä. Tuore ananas on tosi hyvää mutta tulee kieli aivan julmetun kipeäksi. Piimää, ei kiitos. Vadelmanlehtiteetä en ole kokeillut.

Osteopatiassa olen käynyt säännöllisesti useamman kuukauden ajan jo ristiluunikin takia. Akupainannassa joitakin kertoja. Kalevalainen jäsenkorjaus ja vyöhyketerapia ovat olleet mielessä mutten ole saanut aikaiseksi varata aikaa. 

Parafiiniöljy ja risiiniöljy kuulostavat vähintäänkin epäilyttäviltä. En usko, että kumpikaan on hyväksi raskaana olevalle naiselle tai syntymättömälle vauvalle – ja suoleni on tominut vallan mallikkaasti läpi raskauden aivan omatoimisestikin. Jätetään parafiiniöljy leikkuulautojen ja saunan lauteiden öljyämiseen, risiiniöljy ripsien kasvun tehostamiseen.

Mietitään ja ihmetellään peräruisketta sitten laitoksella. Jos on tarvetta.

Joku ehdotti itsensä ähkyyn syömistä. Miksi? Ovatko nämä heitä, jotka toitottavat ”nyt on lupa syödä, mitä tahansa”, syövät koko raskauden ajan kahden edestä ja lopussa itsensä ähkyyn, saadakseen synnytyksen käyntiin? Ei kiitos. Koko keskivartaloni on täynnä lasta ja sisuskaluni vaihtaneet paikkaa. Vatsalaukkuni ja suolistoni ovat jo muutoinkin ahdettuina johonkin pieneen tilaan. Missään vaiheessa raskautta ei ole tehnyt mieli syödä suuria määriä ruokaa, enkä tiedä, mihin suuret ruokamäärät edes mahtuisi. Olla ähkyssä ja synnyttää – kuulostaa tukalalta. Aikamoista kurjuuden maksimointia. Valitsen kohtuuden.

Shoppailu. En pidä shoppailusta. Kauppakeskukset koen ahdistaviksi. En tarvitse mitään, enkä ymmärrä tarpeetonta ostamista. Ennemmin säästän ja sijoitan rahani. Minä, pyörimässä vatsani kanssa kaupungilla tai kauppakeskuksessa – kammottava ajatus!

Oksitosiini ja romantiikka. Ah, kyllä! Läheisyys, kosketus, hellät hetket, kauniit sanat, toisen huomioiminen, huolenpito, jakaminen ja yhdessä tekeminen. Ne kuuluvat jokaiseen päiväämme ja ovat merkittävä osa parisuhdettamme. Oksitosiini on rakkauden ja onnellisuuden hormoni – toivon sen olevan vahvasti mukana myös synnytyksessäni, luonnollisesti.

Aromaterapia ja homeopatia. Molempia olen käyttänyt jo vuosia. Raskauden aikana eteeriset öljyt ovat tuoksuneet meillä vain tuoksulyhdyissä. Homeopatia on ollut käytössä myös vauhdittamaan synnytyksen käynnistymistä – ei vaikutusta. Eteerisen öljyt sekä homeopaattiset lähtevät kyllä mukaan matkaan, kun on aika lähteä synnyttämään.

Olen tottunut hallitsemaan kehoani. Olen myös tottunut saamaan asioita tapahtumaan – kun päättää, riittävästi tahtoo ja tekee lujasti töitä. Raskaus on tuonut uusia näkökulmia: keho elää aivan omaa elämäänsä. Oma kehoni mutta silti seuraan sen muutoksia, kuin ulkopuolisena. Asioita tapahtuu, eivätkä ne tapahdu minun tahtoni mukaan. Olen aina ollut hyvin lujatahtoinen. Hetkittäin olen jopa miettinyt, olemmeko onnistuneet luomaan jonkun vieläkin vahvatahtoisemman.

Erinäisiä keinoja on kokeiltu – tuloksetta. Olen hyväksynyt, ettei synnytyksen ajankohta ole päätettävissäni. Oikean ajankohdan päättää luonto tai lapsi itse. Joten otan rennosti ja menen päikkäreille.

 

Rakkaudella,

Jenni Sofia

 

perhe raskaus-ja-synnytys
Kommentit (6)
 1. Hei!

  Tsemppiä viime hetkiin! Voisitko vielä kirjoitella miten olet pystynyt/jaksanut treenata ihan näillä viimeisillä viikoillasi? Nimimerkillä Perässä tullaan (LA syyskuussa)

 2. Mä kävin joulukuussa vyöhyketerapeutilla, joka ”käynnisti” synnytyksen. En tiedä, oliko kyseessä ihan sattuma, mut seuraavana aamuna mulla oli säännölliset supistukset. Jos alkaa pelottaa, että menee lääkkeelliseen käynnistykseen, niin vyöhyketerapia on huruasteestaan huolimatta todellakin worth trying 🙂

  1. Uskon vyöhyketerapiaan täysin. Ehdottomasti kokeilen, ellei mitään tapahdu viikonlopun aikana. Päteviä tekijöitä saa suositella 🙂 Kiitos

   1. Annika Bäckman, Tapiolassa.

   2. Lauttasaaressa https://www.organicspirit.fi. Sinne sit seuraavaksi jos ei jo pienokainen ole sylissä <3 Odotan kuumeisesti viestejänne <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *