Ladataan...

Miltä kuulostaisi nähdä kaikki Hollannin nähtävyydet alle parissa tunnissa? Kinderdijkin tuulimyllyt, Anne Frankin talo, Utrechtin Dom Tower, Amsterdamin Westerkerk jne.

Haagin Madurodam miniatyyrimaailmassa tämä on mahdollista.

Tiedän, miniatyyrit eivät kuulosta lainkaan kiinnostavilta ja itsekin eksyimme paikalle sattumalta, mutta lupaan teille, että tämä paikka on ehdottomasti kokemisen arvoinen.

Madurodam löytyy Haagista osoitteesta George Madurplein 1, liput maksavat 16,50€ / hlö ja paikka on auki vuoden jokaisena päivänä. Lisätietoa löydät täältä.

 

Voit seurata minua täällä:

Bloglovin       Blogit.fi

Share

Ladataan...

Sydän pamppailee, hengitys salpaantuu ja koko keho on jäykkä kuin rautakanki. En uskalla liikahtaakkaan ja kädet puristavat kaidetta kaikin voimin. Olen varma siitä, että jos löysään otettani, putoan.

Minulla on korkean paikan kammo. Se tuli minulle muutamia vuosia sitten täysin yllättäen, kun olin kiipeämässä lintutorniin ja tajusin kiivetessäni, että portaat ovat todella jyrkät. Ylhäällä minut täytti suunnaton pelko ja alastulomatka kesti lähemmäs 10 minuuttia. En ole koskaan ennen pelännyt niin paljon.

Tuon tapahtuman jälkeen olen vältellyt tilanteita, jossa joudun korkealle.

Tähän saakka.

Lähdettyämme Hollantiin päätin, että korkean paikan kammo ei saa enää estää minua tekemästä asioita. Kuinka siistejä juttuja minulla saattaakaan jäädä väliin (turhan) pelkoni vuoksi?

Siksipä olen nyt tietoisesti altistanut itseäni pelolle. 

Jo meidän asunnon portaat olivat yksi koettelemus (nykyään tulen ne alas ketterästi kuin vuorikauris).

Uskalsin kiivetä (pitkään ja korkeaan) liukumäkeen ja laskea sieltä alas. Kiipeäminen tehtiin osittain köysiverkkoa pitkin ja se oli aivan superpelottavaa (kaikki pikkulapset meni vaan ohi musta, koska ylitin niitä verkkoja niin hitaasti :D). Ja kyllä, olen niin lapsellinen, että lasken välillä liukumäkeä.

Kävimme A'DAM Lookoutissa ja kiikuimme 20 kerroksisen rakennuksen katolla. Puristin kiikkua henkeni edestä ja olin varma, että kiikku hajoaa ja me kuollaan. Mutta yllättävää kyllä, kiikku pysyikin ehjänä ja me hengissä.

Yritin myös mennä Amsterdamse Bossissa olevaan puukiipeilypuistoon, mutta lippuluukulla tulin vielä toisiin ajatuksiin. 

En ole ihan vielä valmis keikkumaan hatarilla puusilloilla, mutta ehkä vielä jonain päivänä...

 

Onko täällä muita ketkä kärsivät turhista peloista tai ovat päässeet niistä eroon?

 

Ylempi kuva lainattu Unsplashista.

Voit seurata minua täällä:

Bloglovin       Blogit.fi

Share

Ladataan...

Toimituksen Mitä Suomalainen kaipaa ulkomailla -postauksesta innostuneena päätin listata omat ikävöinnin kohteeni, olenhan ollut Hollannissa jo kohta kaksi kuukautta ja näin ollen täysin pätevä listaamaan nämä asiat :D.

Huomasin myös, että joitakin asioita ei ole ikävä ollenkaan ja tuli sitten samalla listattua nekin.

 

Eli mitä kaipaan Suomesta ...

Rauhallisuutta ja hiljaisuutta

Kaipaan niin sitä, että voin käydä lenkillä ilman, että yksikään ihminen tulee vastaan. Sitä, että lenkillä ei kuulu edes autojen ääntä. Sitä, että on oikeasti ihan yksin.

Ja se ärsyttää, että aamuisin kun lähdet käyttämään koiran pihalla unenpöpperössä, niin heti ensimmäisen sadan metrin jälkeen noin 10 ihmistä on nähnyt sut ja osan kanssa on pitänyt vielä vaihtaa muutama sanakin. Huoh, menkää ihmiset pois.

 

Perhettä ja ystäviä

Siskon luona yökyläilyt ja yhteiset shoppailupäivät, lounaat työkavereiden kanssa ja tuntikausia kestävät höpöttelyt kavereiden kanssa. Yleensäkin sitä tunnetta, että kuulut tänne, näiden ihmisten joukkoon.

 

Lenkkireittejä

Sellaiset useamman kilometrin mittaiset lenkkireitit, joissa sun ei tarvi vähän väliä varoa, että koira kusee jonkun piha-aitaan tai talon nurkkaan. Ja ne ihanat metsäpolut, joita ei ole päällystetty asfaltilla tai kivellä.

 

Suomalaista ruokaa

Tämä nyt on kaikilla, mutta eritoten ikävä on niitä suomalaisia karkkeja. Miksei kaikkialla muuallakin maailmassa voi olla myynnissä Fazerin sinistä ja Malacon Hyvää makumaasta -pusseja? 

 

Omia vaatteita ja tavaroita

Miksi haluan just nyt laittaa päälle sen paidan, jota en ollut käyttänyt vuoteen ja jota en juuri tuosta syystä ottanut mukaan? Ja kuinkaa ihanaa olisikaan puristaa valkosipuli sillä mun superhyvällä valkosipulinpuristimella ja leikata vihanneksia niillä mun omilla (terävillä) veitsillä.

 

Omaa äidinkieltä

Kaupassa saa edelleen olla puhelin mukana ihan vaan sen takia, että voi tarkistaa tuotteiden nimet sanakirjasta. Muuten käy esimerkiksi niin, että ostaa vahingossa kuohukermaa kun piti ostaa kermaviiliä (tiedoksi kaikille "slagroom" tarkoittaa sitten kuohukermaa hollanniksi).

Ja täällä monesti ventovieraat vaan kommentoi jotakin esim. ohittaessaan pyörällä. Mitä ne sitten sanoo, niin siitä mulla ei oo hajuakaan.

 

Lämmintä asuntoa

Onneksi ilmat ovat nyt lämmenneet ja kämppä sen mukana, mutta muistan hyvin ne ensimmäiset viikot, kun ulkona lämmintä oli 10 astetta ja sisälämpötila huiteli 17 asteen paikkeilla. En ymmärrä miten ihmiset selviytyy talvet täällä.

 

 

Entä mitä sitten ei ole ikävä ...

Kevyen liikenteen väyliä

Kuinka turvallisempaa liikenne oikeasti on (tai kuinka turvalliselta se ainakin näin kävelijästä tuntuu), kun pyörät eivät aja kävelijöiden kanssa samalla tiellä. 

 

Sääskiä

Tämä ei varmaan selittelyjä kaipaa, mutta olipa positiivinen yllätys, että täällä ei ole niitä.

 

Pitkiä välimatkoja

Amsterdamista pääset alle tunnissa Haagiin, Rotterdamiin, Utrechtiin ja varmaan kymmeneen pienempään kaupunkiin. Oulusta pääset alle tunnissa Kempeleeseen.

 

Koira- ja kissavihaa

Seurailen Oulun Puskaradio Facebook-ryhmää ja ihan muutama päivä sitten siellä mm. uhattiin tappaa kissa, koska se oli käynyt kirjoittajan pihalla ... just.

 

Ja kaikkea muutakin vihaa

Tuntuu, että monet suomalaiset vihaa monia asioita. Ja se myös näytetään välillä aika avoimesti.

Mielipiteitä saa ja kuuluukin olla, mutta mitä se oikeasti hyödyttää, jos ruvetaan tivaamaan tummaihoiselta henkilöltä, että miksei se käy töissä? Tai huudetaan kadulla "Vitun homot!", jos samaa sukupuolta olevat kävelee käsi kädessä? Tuntuu, että monesti ihmiset vain purkaa sitä omaa pahaa oloaan ja haluaa, että muillakin on paha olo.

 

Voit seurata minua täällä:

Bloglovin       Blogit.fi

Share

Pages