DIY: virkatut kestovanulaput

Olen viime keväästä lähtien inspiroitunut zero wastesta, eli elämäntavasta jossa pyritään esimerkiksi tuottamaan mahdollisimman vähän jätettä. Siis niin, että roskis täyttyisi mahdollisimman hitaasti eikä sitä tarvitsisi viedä joka helevatin päivä viikko ulos. Tarkoituksenani on muuttaa arkeani ympäristöystävällisempään suuntaan, joten ensimmäiseksi suuntasin kiikarini kertakäyttötuotteisiin, joita alkaisin korvaamaan kestotuotteilla. Siitä lähti ajatus näihin virkattuihin kestovanulappuihin. 

kokemuksia-virkatuista-kestovanulapuista_0.jpg

DIY virkatut kestovanulaput

Virkkasin vanulaput Kotivinkin ohjeella. Samaa ohjetta on käytetty myös Roskavallankumouksen videossa, josta saa selkeät ohjeet lappusten tekoon! Minä tein alkuperäisestä ohjeesta poiketen vielä kolmannen ”pallokierroksen” lisää, koska halusin näistä vähän isompia.

Koko: Noin 6 cm. 

Tarvikkeet:
Virkkuukoukku 3,5. Lankana käytin Hjertegarnin Blend bamboota, jossa on 70 % bambua ja 20 % puuvillaa. Bambulanka imee hyvin kosteutta ja kuivuu nopeasti, lisäksi se on antibakteerinen. Puuvilla taas tuo lankaan ryhtiä ja kestävyyttä. Kerä maksoi neljä euroa ja lankaa jäi paljon yli, josta ajattelin virkata vielä tiskirättejä. 

Ohje:
Pallo = * 1 langankierto koukulle, pistä koukku s:aan, ota lanka koukulle ja vedä pylvään korkuiseksi (= noin 1 cm korkeaksi) *, toista *–* vielä 4 kertaa, ota sitten lanka koukulle ja vedä kerralla kaikkien 11 lankas:n läpi, sulje palloksi yhdellä ketjusilmukalla.

1. Virkkaa 4 kjs ja sulje s:t renkaaksi virkkaamalla 1 ps ensimmäiseen kjs:aan.
2. Virkkaa 1 kjs, * 1 pallo renkaaseen, 1 kjs * , toista *–* vielä 7 kertaa (yhteensä 8 palloa). Sulje krs virkkaamalla 1 ps ensimmäisen pallon kärkeen ja siirry 1 ps:lla ensimmäisen ja toisen pallon välisen kjs:n kohdalle.
3. Virkkaa 1 kjs, * 2 palloa pallojen väliseen kjs:aan *, toista koko työn ympäri = 16 palloa. Huom! Älä virkkaa kjs pallojen väliin kuten edellisellä krs:lla.
4. Sulje krs 1 ps:lla 1. pallon kärkeen.
5. Virkkaa 1 kjs. Virkkaa yksi pallo jokaisen edellisen kerroksen parin keskelle, ja kaksi parien väliin. Viimeisellä kierroksella on yhteensä 24 palloa. Sulje krs 1 ps:lla 1. pallon kärkeen. Katkaise ja päättele lanka.

 

Toimivatko käytännössä?

Epäilin aluksi, miten virkatut vanulaput kestävät mun kovakouraista käyttöä. Nyt olen käyttänyt näitä pari kuukautta meikin puhdistamiseen, mikä on osoittautunut varsin toimivaksi systeemiksi. Jokaisen käytön jälkeen huuhtelen lapun vedellä ja Marseille-saippualla, ja laitan hyllylle kuivumaan. Parin viikon välein, (lue: silloin kun muistan tai jaksan), tumppaan laput pesupussiin ja pesen 40 tai 60 asteessa. 

Laput ovat säilyttäneet hyvin muotonsa. Toki ne eivät näytä täysin samalta mitä uutena, koska pallurat ovat ”tiivistyneet” pesussa. Joka tapauksessa nämä ajavat normaalien vanulappujen virkaa niin hyvin, etten aio palata enää kertakäyttöisiin pyörylöihin. 

 

diy-virkatut-kestovanulaput_0.jpg

Kestovanulappuja voi tehdä myös ompelemalla, esimerkiksi Roosan helpon ohjeen mukaan. Kestovanulappuja myydään myös valmiina, joten omien käsityötaitojen ja hermojen varaan ei tarvitse tuudittautua. Harmi kun hermoille ei tietääkseni ole olemassa kestoversioita. Sellaisetkin olisi joskus tarpeen. 

puheenaiheet vastuullisuus diy
Kommentit (5)
 1. Voiko näillä siis puhdistaa kasvot millä tahansa puhdistusaineella, esim. Puhdistusmaito, – geeli, – vesi, – vaahto jne tuotteilla? Ja käytön jälkeen tietenkin vedessä huutelu ja koneessa pesu mutta kestääkö ihan perus putsareita nämä? 🙂 Tässä ois kyllä hyvä tuote ja joululahja ideaa seuraavaksi jouluksi. 🙂

  1. Kyllä voi! Mä oon käyttänyt vain puhdistusöljyä mutta olen kuullut monien käyttävän noita luettelemiasi aineita. 🙂 Ainoastaan kynsilakkojen poistaminen voi olla hankalaa, koska lakka saattaa jumittua lappuihin kiinni. (Tosin itse en juurikaan käytä kynsilakkaa ja jos semmoista tulee käytettyä niin wcpaperilla voi myös puhdistaa lakat. :D)

   Käytön jälkeen huuhtelen vedellä ja lähtee puhtaaksi myös vedenkestävistä meikeistä 40 ja 60 pesuasteessa!

   Ja kyllä, ihana joululahjavinkki tässä. <3

 2. Washable cotton wool pads | A copywriter's lifestyle blog
  22.4.2019, 12:18

  […] original (and Finnish) instructions are from Aamupuurolla […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *