Miten etenee kasvisruokavalioon siirtyminen?
Kerroin kolme viikkoa sitten päätöksestäni alkaa korvaamaan kanafileet useammin kasviproteiineilla. Käytännössä tämä tarkoitti kohdallani siirtymistä kasvisruokavalioon, koska punaista lihaa tai maitotuotteita söin jo ennestään harvoin. Miten on nyt kolmen viikon aikana mennyt?
Ei ihan niinku strömsössä. Jo ensimmäisen viikon aikana tein nimittäin sellaisen havainnon, että mun maha irtisanoo itsensä siinä vaiheessa, kun olen syönyt kolme päivää putkeen pelkkää vegeruokaa. Näiden kolmen päivän jälkeen mahaa turvottaa, kivistää ja vatsan alueella on todella epämukava ja polttava olo. Ajattelin turvotuksen laskevan aina yön aikana, mutta aamulla maha oli edelleen kuin potkupallo eikä olo tuntunut yhtään mukavammalta, varsinkaan siinä vaiheessa aamua kun koitin sulloa housun nappia kiinni!
Vatsaongelmat eivät oikeastaan yllättäneet minua, koska minulla on ollut vastaavanlaisia haasteita jo aiemmin kasvisruokailemisen suhteen. Kuitenkin ajattelin, että ehkä tällä kertaa vatsavaivoja ei ilmene, jos jatkan papujen syömistä vain tarpeeksi suurella tahdonvoimalla.
Veikkaisin tällä olevan jotain yhteyttä ärtyvän suolen oireyhtymään, josta käytetään myös englanninkielistä lyhennettä IBS (Irritable Bowel Syndrome). Ihmistä, jolla on ärtyvä suoli, kannustetaan noudattamaan FODMAP-ruokavaliota, jossa rajoitetaan ns. FODMAP-hiilihydraattien, eli taviskielellä kaasua aiheuttavien hiilihydraattien määrää lautasella. Tällaisia paksusuolessa fermentoituvia hiilihydraatteja ovat esimerkiksi pavut, linssit, kaalit ja sipuli. Arviolta ainakin kymmenes suomalaisista kärsii näiden ruoka-aineiden tuomasta turvotuksesta, pieruista ja vatsan kivistyksestä, minä mukaan lukien.
Tällä hetkellä olen päätynyt seuraavanlaisen ratkaisun: syön päivän toisella lämpimällä aterialla kasvisannoksen, ja toisella kana/kala-annoksen. Olen kokenut tämän toimivaksi, koska näin vatsa ei ehdi ärsyyntyä liikaa. Muita huomioita viimeisten viikkojen aikana olen tehnyt myös seuraavista asioista:
- Iso annoskoko. Opin vihdoinkin löytämään riittävän ison annoskoon, jotta olo tulee kylläiseksi kasvispöperön jälkeen. Jiihaa! Tämä on ollut yksi ikuisuusongelma. Tajusin myös, että annoksissa tulee olla riittävästi rasvaa, että vatsa täyttyy.
- Mitä enemmän erilaisia papuja ja kasviprotskuja annos sisältää, sen kivuliaampi vatsa. Tämä taisi olla juuri ensimmäisen viikon virhe, kun tein ruokaa, jossa oli kidneypapuja, kikherneitä, herkkusieniä ja näiden sekaan vielä sipulia. Autssss.
- Maku. Ei mitään valittamista! Olen aina tykännyt kasvisruoan mausta. Uusia lemppariruokia on syntynyt, esimerkiksi kuvassa näkyvät härkäpapufalafelit ja tahinidippi.
- Seuraava tavoite: totuttaa maha yhteen kasvisruokapäivään viikossa eli niin, että söisin päivän molemmilla lämpimillä aterioilla kasvisruokaa. Täytyy myös tunnustella, miten vatsa reagoi erilaisiin kasviproteiinin lähteisiin. Tällä hetkellä kikherne- ja kidneypavut, sekä soija tuntuvat hyviltä.
Kasvisruokailijat, miten teidän masut kestää papuja, kaaleja, soijaa ja linssejä jatkuvalla tykityksellä?
Olen kade.