Villiyrttipestoa ja kaveriksi kaurapeltileipää
Hortoiluhommat jatkuu! Viikonloppuna keräämistäni villiyrteistä syntyi myös herkullista pestoa, johon käytin maitohorman lehtiä, poimulehteä, sekä voikukan lehtiä. Ainesosiksi sopii varmasti muutkin villiyrtit, kuten vuohenputki ja ryöpätty nokkonen.
Peston kaveriksi tein kaurapeltileipää, jonka resepti on lähtöisin Hidasta elämää -sivustolta. Tein ohjeeseen kuitenkin pieniä muokkauksia; lisäsin taikinaan silputtua siankärsämöä mausteeksi. Olin lukenut aiemmin, että siankärsämö on maultaan voimakkaan ryytimäinen, joten lisäsin sitä vain pari ruokalusikallista, mutta se ei juurikaan maistunut taikinassa. Seuraavalla kerralla laittaisin siankärsämöä siis enemmän.
Villiyrttipesto
Raaka-aineet:
3 dl villiyrttejä (minulla horsman lehtiä, poimulehtiä, voikukan lehtiä. Huuhtaise vedessä ennen käyttöä.)
3 valkosipulin kynttä pilkottuna
kourallinen cashewpähkinöitä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
n. 1/2 dl oliiviöljyä
1 dl parmesaaniraastetta (30-40 g)
2 rkl sitruunanmehua
Ohje:
1. Laita cashewpähkinät pehmentymään veteen noin viideksi minuutiksi. (Pehmeentyneet pähkinät on helpompi blendata.)
2. Soseuta sitten sauvasekottimella kaikki ainesosat, paitsi parmesaaniraaste.
3. Jos seos tuntuu liian paksulta, lisää oliiviöljyä tai vettä.
4. Lisää lopuksi parmesaaniraaste käsin sekoittaen.
Anna maustua hetki jääkaapissa ennen syömistä!
Kaurapeltileipä (noin puolikas pellillinen)
Raaka-aineet:
5 dl nestettä (puolet kauramaitoa, puolet vettä)
5 dl kaurajauhoa
2 dl tattarijauhoja (jos et pidä tattarin mausta niin ei hätää, se ei juuri maistu taikinassa!)
1 ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl hunajaa
1 tl psylliumia
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl silputtua siankärsämöä (tai enemmän)
Kaurahiutaleita koristeeksi
Ohje:
1. Lämmitä neste noin 42 asteiseksi, eli hieman käden lämpöä lämpimämmäksi.
2. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään, mukaan luettuna kuivahiiva ja siankärsämö.
3. Lisää kuivat aineet nesteeseen ja vatkaa sekaisin. Sekoita joukkoon sitten hunaja ja oliiviöljy.
4. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Minulla taikinaa riitti noin 3/4 peltiä eli jätin osan pellistä tyhjäksi. Tasoita taikina. Ripottele kaurahiutaleita pinnalle.
5. Anna kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia.
5. Paista 225 asteisessa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
Ei tämä villiyrtteily ollutkaan niin vaikeaa, mitä aluksi kuvittelin! 🙂
– Iisa