Villiyrttipestoa ja kaveriksi kaurapeltileipää

Hortoiluhommat jatkuu! Viikonloppuna keräämistäni villiyrteistä syntyi myös herkullista pestoa, johon käytin maitohorman lehtiä, poimulehteä, sekä voikukan lehtiä. Ainesosiksi sopii varmasti muutkin villiyrtit, kuten vuohenputki ja ryöpätty nokkonen.

Peston kaveriksi tein kaurapeltileipää, jonka resepti on lähtöisin Hidasta elämää -sivustolta. Tein ohjeeseen kuitenkin pieniä muokkauksia; lisäsin taikinaan silputtua siankärsämöä mausteeksi. Olin lukenut aiemmin, että siankärsämö on maultaan voimakkaan ryytimäinen, joten lisäsin sitä vain pari ruokalusikallista, mutta se ei juurikaan maistunut taikinassa. Seuraavalla kerralla laittaisin siankärsämöä siis enemmän.

resepti villiyrtit pesto horsma

Villiyrttipesto

Raaka-aineet:
3 dl villiyrttejä (minulla horsman lehtiä, poimulehtiä, voikukan lehtiä. Huuhtaise vedessä ennen käyttöä.)
3 valkosipulin kynttä pilkottuna
kourallinen cashewpähkinöitä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
n. 1/2 dl oliiviöljyä
1 dl parmesaaniraastetta (30-40 g)
2 rkl sitruunanmehua

Ohje:
1. Laita cashewpähkinät pehmentymään veteen noin viideksi minuutiksi. (Pehmeentyneet pähkinät on helpompi blendata.)
2. Soseuta sitten sauvasekottimella kaikki ainesosat, paitsi parmesaaniraaste.
3. Jos seos tuntuu liian paksulta, lisää oliiviöljyä tai vettä.
4. Lisää lopuksi parmesaaniraaste käsin sekoittaen.

Anna maustua hetki jääkaapissa ennen syömistä!

villiyrtti resepti pesto

Kaurapeltileipä (noin puolikas pellillinen)

Raaka-aineet:
5 dl nestettä (puolet kauramaitoa, puolet vettä)
5 dl kaurajauhoa
2 dl tattarijauhoja (jos et pidä tattarin mausta niin ei hätää, se ei juuri maistu taikinassa!)
1 ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl hunajaa
1 tl psylliumia
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl silputtua siankärsämöä (tai enemmän)
Kaurahiutaleita koristeeksi

Ohje: 
1. Lämmitä neste noin 42 asteiseksi, eli hieman käden lämpöä lämpimämmäksi.
2. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään, mukaan luettuna kuivahiiva ja siankärsämö.
3. Lisää kuivat aineet nesteeseen ja vatkaa sekaisin. Sekoita joukkoon sitten hunaja ja oliiviöljy.
4. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Minulla taikinaa riitti noin 3/4 peltiä eli jätin osan pellistä tyhjäksi. Tasoita taikina. Ripottele kaurahiutaleita pinnalle.
5. Anna kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia.
5. Paista 225 asteisessa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Ei tämä villiyrtteily ollutkaan niin vaikeaa, mitä aluksi kuvittelin! 🙂

– Iisa

Instagram // Blogit.fi // Bloglovin

hyvinvointi hyva-olo ruoka-ja-juoma vastuullisuus

Ensimmäiset villiyrtit testiin – Nokkoslettuja ja voikukan nuppuja

Olen haaveillut jo monena keväänä villiyrttien keräämisestä, mutta olen aina joko myöhästynyt, tai sitten en ole vain uskaltautunut keruuhommiin. Minulla on todella huono kasvituntemus, joten pelkään,että keräänkin myrkkykasveja ja aiheutan itselleni ruokamyrkytyksen. 😀 Kuitenkin villiyrttien hyödyntäminen kotikeittiössä inspiroi, koska mikäs voisi olla sen parempaa kuin terveellinen lähiruoka, vieläpä täysin ilmaiseksi!

Nokkosletut reseptiViime viikonloppuna päätin sitten suunnata ”kotikotini” lähiympäristöön poimimaan muutamia kasveja. Ennen luontoon lähtemistä pänttäsin netistä erilaisten syötävien kasvien tunnistus-, keruu-, ja käyttövinkkejä.

Päätin aloittaa keruun helpoimmista kasveista; mukaan tarttui nokkosta, siankärsämöä, poimulehtiä, maitohorsmaa ja voikukan nuppuja ja lehtiä. Hanskat, sakset ja jokin kori on hyvä olla mukana.

villiyrttejä

Nokkosesta tein elämäni ensimmäistä kertaa nokkoslettuja, jotka muistuttavat maultaan pinaattilettuja. Tykkäsin!

Ennen lettutaikinan tekemistä, ryöppäsin nokkosen eli keitin lehtiä noin 4 minuuttia kiehuvassa vedessä. Ryöppäys poistaa nokkosen poltettavuuden. Keittämisen jälkeen siivilöin veden toiseen astiaan talteen, sillä olin lukenut, että nokkosvettä voi käyttää hiushuuhteena. (Tätä ei suositella vaaleahiuksisille, sillä nokkosvedestä voi tarttua hiuksiin vihreää väriä.)

villiyrtti nokkonen

Nokkonenhan on varsinainen terveyspommi, jossa on pinaattiin verrattuna moninverroin enemmän ravintoaineita. Nokkonen sisältää erilaisia vitamiineja, erityisesti C-vitamiinia, sekä kivennäis- ja hivenaineita. Lettujen lisäksi nokkosesta voi kokkailla vaikkapa keittoa, tai lisätä sämpylätaikinan joukkoon.

Nokkosletut (n. 13 kpl)

Seuraavalla kerralla lisäisin nokkosten määrää ainakin kahteen desiin ja vähentäisin jauhojen määrää, jotta nokkonen maistuisi hieman voimakkaammin.

Nokkoslettujen raaka-aineet:
2 kananmunaa
3 dl kauramaitoa
1,5 dl ryöpättyä, silputtua nokkosta (tai enemmän, vähennä silloin jauhojen määrää)
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl juustokuminaa
ripaus cayennepippuria
1 dl kaurajauhoa
0,5 dl tattarijauhoa
paistamiseen kookosöljyä/oliiviöljyä
tarjoiluun puolukoita ja voissa paistettuja voikukan nuppuja

Ohje:
Surauta blenderillä kananmunat, kauramaito, nokkonen ja mausteet tasaiseksi. Lisää sitten vispilällä vatkaten jauhot. Anna turvota noin 15 minuuttia. Paista öljytyllä pannulla ja syö esimerkiksi puolukoiden ja voissa paistettujen voikukan nuppujen kanssa.

Katsotaan mitä saankaan taiottua muista keräämistäni yrteistä!

– Iisa

Instagram // Blogit.fi // Bloglovin

hyvinvointi ruoka-ja-juoma vastuullisuus diy