Arjen pieniä iloja: herneenversojen kasvattaminen
Heippu! Vaikka tällä hetkellä tuntuu siltä, että kaikki kevään kivat tapahtumat ja tekemiset on peruttu, niin onneksi yksi suunnitelmani pitää edelleen paikkaansa:
Oppia enemmän villiyrteistä sekä oman ruoan kasvattamisesta.
Koska olen aiheesta kovin innoissani, ajattelin kertoa pienestä vinkistä, jolla voi saada omiin ruokiin pientä piristystä omasta kotikeittiöstä! Herneenversojen kasvattaminen onnistuu helposti myös vähemmän viherpeukalointia harrastavilta ihmisiltä.
Herneenversojen kasvattamiseen tarvitset vain kylvö- tai taimimultaa, sekä kuivaherneitä. Puolen kilon pussi herneitä maksaa about 80 senttiä, joten tämä on myös varsin edullista puuhaa. 🙂
Versoja voi käyttää esimerkiksi salaateissa, smoothiessa tai vaikkapa leivän päällä. Kuvassa näkyy kaurapeltileipää, jonka ohje löytyy viime kesän postauksestani: Villiyrttipestoa ja kaveriksi kaurapeltileipää.
Ohje: herneenversojen kasvattaminen
Tarvitset:
kylvö- tai taimimultaa
kuivaherneitä (eli ”keittoherneitä”)
1. Liota herneitä pari tuntia viileässä vedessä. (Nopeuttaa hieman itämistä.)
2. Laita astiaan pari senttiä multaa. Painele herneet multaan kevyesti.
3. Lisää ohut kerros multaa herneiden päälle. Kastele suihkepullolla.
4. Asettele astia valoisaan paikkaan. Muista pitää multa kosteana, muttei liian märkänä.
Versoja voi leikata noin 10 cm korkuisina. Kun leikkaat veroja, leikkaa ne alimmaisten lehtien yläpuolelta. Näin herneet kasvavat uudelleen ja saat niistä toisenkin sadon.
Kuvissa näkyy kahden viikon ikäiset versot.
Herneenversojen lisäksi ajattelin kasvattaa myös vihanneskrassia. Ehkäpä kokeilen myös auringonkukkaa sekä ohraa! ☺
Versoillen viikkoon,
Iisa