Ruokaa rikkaruohoista: Vuohenputkipiirakka (resepti)

Moikkuli! Villiyrtti-intoilut senkun jatkuu. Tulin nopeasti jakamaan tämän vuohenputkipiirakan reseptin, jota testasin viikko sitten ensimmäistä kertaa ja josta tuli todella, jopa yllättävän hyvää, vaikkei rikkaruohopiirakaksi uskoisi. 😉

Tein piirakan vegaanisena, vaikken vegaani (enkä edes 100 % kasvissyöjä) olekaan. Kokkaillessa on kuitenkin hauska haastaa itseään ja vegaaniruokia tekemällä pääsee keittiössä ihan uusiin ulottuvuuksiin. Tämä olikin ensimmäinen vegaaninen piirakka, jonka olen koskaan tehnyt!

Vuohenputkipiirakka resepti

Vuohenputken tunnistaminen

En ollut aiemmin kerännyt vuohenputkea, sillä pelkäsin, että sekoitan sen muutamaan näköislajiin, myrkkykeisoon ja hukanputkeen, jotka ovat myrkyllisiä kuten nimestäkin voi päätellä.  Tunnistusoppaita ja -kuvia selatessa kuitenkin huomasin, että vuohenputken tunnistaa loppujen lopuksi selvästi: lehdet ovat toistamiseen 3-sormiset ja lehdykät ovat epäsymmetriset. Kasvissa on kolme haaraa, joissa on 2-3 lehteä. Lehden varressa on pieni kouru ja kasvi tuoksuu porkkanalta.

Viime viikkojen ulkoilujen aikana olen huomannut, että vuohenputkea kasvaa kyllä joka pusikossa! Niin paljon ruokaa on luonto pullollaan.

Lisää vuohenputkesta voi lukea esimerkiksi Arktiset Aromit -sivustolta. 

Noniin! Ja sitten reseptiin.

Vuohenputkipiirakka resepti
Kuva: Ei, en ole syömässä viherkasvejani vaikka sellainen tässä kuvassa näkyy. 😉

Resepti: vuohenputkipiirakka (vegaaninen, gluteeniton)

Piirakkapohjaan olen hakenut inspiraatiota Hortasofian ohjeesta. Täytteen olen soveltanut Hannan sopan Vuohenputkipiirakan ohjeesta. 

Pohja:
3 dl kaurahiutaleita
1,5 dl tattarijauhoa
1,5 dl kauramaitoa
1 dl oliiviöljyä
0,5 tl suolaa

Ohje:
Laita uuni lämpeämään 170 asteeseen. Sekoita kaikki pohjan ainekset yhteen. Painele öljytyillä käsillä piirakkavuokaan. Itse käytin vuokaa, jonka halkaisija on 26 cm. Esipaista uunissa n.10 minuuttia.

Täyte: 
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
7 dl nuorta vuohenputkea (alkuperäisessä ohjeessa n. 1 litra)
½ sitruunan mehu
suolaa & mustapippuria
2 dl Juustoportin kaurakeviä (alkuperäisessä ohjeessa soijajugua)
150 g vegaanista tuorejuustoa
3 rkl ravintohiivahiutaleita

Ohje:
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit öljyssä pannulla miedolla lämmöllä. Huuhtele vuohenputket ja puristele ne suht kuiviksi. Hienonna vuohenputket ja lisää pannulle. Jatka paistamista noin viisi minuuttia. Mausta seos sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Anna jäähtyä.

Sekoita vuohenputkiseoksen joukkoon jogurtti, tuorejuusto ja ravintohiivahiutaleet. Levitä täyte piirakkapohjan päälle. Paista piirakkaa vielä 200 asteessa 30-40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut hieman väriä.

Anna hyytyä ja jäähtyä paistamisen jälkeen. Parhaiten piirakka on hyytynyt seuraavana päivänä jääkaapissa säilömisen jälkeen. Koristeeksi voi laittaa vaikkapa poimulehtiä. 🙂

vuohenputki tunnistus villiyrtit
Kuva: Villiyrtit kerään vanhoihin paperisiin leipäpusseihin.

Rikkaruohoista nauttien,
Iisa

Muita villiyrttipostauksiani: 

Blogiani voit seurata täällä:
INSTAGRAM // BLOGIT.FI // BLOGLOVIN

hyvinvointi vastuullisuus ruoka-ja-juoma diy
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *