Villiyrttisuunnitelmia: keruukalenteri touko-syyskuulle

Ihanata keskiviikkoa! Kuten olen jo aiemmin blogissani pulinoinut, olen tänä keväänä erittäin innoissani villiyrttien keräämisestä ja erilaisten hortareseptien testaamisesta.

Innostuin villiyrteistä ensimmäistä kertaa viime kesänä, jolloin keräsinkin elämäni ensimmäistä kertaa mm. nokkosta, poimulehteä ja siankärsämöä sekä kuivatin kasvattamiani kehäkukkia. Tänä kesänä aion paneutua entistä enemmän villivihannesten kiehtovaan maailmaan!

nokkosletut ohje villiyrtti
Nokkoslettuja viime kesänä

Miksi innostua villiyrteistä?

Jos jokin kuvastaa omia mielenkiinnonkohteitani, niin villiyrtit. Niissä yhdistyy nimittäin neljä minulle tärkeää asiaa:

💚 terveellisyys
💚 luonnonmukaisuus
💚 eivät maksa mitään (pihin unelma!!)
💚 lähiruokaa

Käyttötapoja on lukemattomia ja itse kerätty ruoka ravitsee kehon lisäksi myös mieltä. Pakko myöntää, etten itse ole kovin suuri ulkoilun ystävä (minusta se on vaan niin kamalan tylsää), mutta hortoilun myötä ulkoilu on saanut aivan uudenlaisen merkityksen: Lenkkipolulta voi poiketa lähipuskiin tutkailemaan, sattuisiko sieltä löytymään jotakin kotiinviemistä mukaan. 😀

Villiyrttejä ei ole kuskattu toiselta puolelta maapalloa (kuten esim. joitakin kasviksia), joten tällä tavalla voi hieman pienentää omaa hiilijalanjälkeä. Villiyrttien kasvattamiseen ei myöskään ole käytetty lannoitteita tai torjunta-aineita, joten ruoka on puhdasta ja täynnä ravinteita. (Esimerkiksi nokkonen sisältää seitsemän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti, enemmän kalsiumia kuin maito ja kolme kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini!)

villiyrtti horsma keruu

Villiyrttien keruukalenteri

Olen raapustanut viime kuukausien aikana muistikirjaani ylös keruukalenterin, jotta osaisin tähyillä maita ja mantuja aina tietyt kasvit mielessäni tiettynä kuukautena. Ajattelin, että miksipäs en jakaisi kalenterimerkintöjäni myös täällä blogissani, jos joku muukin innostuisi kesän aikana hortoiluhommista!

Ennen keruuta suosittelen lukemaan myös esimerkiksi Yrttitarhan sivuilta jokamiehenoikeudet. Esimerkiksi kuusenkerkkiä, koivun lehtiä ja muita puiden osia ei saa kerätä ilman maanomistajan lupaa.

Ja sittenpä listattuna keruukalenteri touko-syyskuulle:

TOUKOKUU

 • Voikukan juuret (keväällä ennen kukintaa)
 • Horsman versot
 • Pihlajan silmut
 • Kuusen- ja männynkerkät
 • Lehdet: nokkosen versot, voikukka, poimulehti, mustaherukka, puolukka, vadelman pienet lehdet, vuohenputki, siankärsämö, apila, mesiangervo, ahomansikka

KESÄKUU

 • Lehdet: maitohorsma, nokkonen, siankärsämö, piharatamo, mustaherukka, mustikka, mansikka, koivu, vadelma
 • Kukat: päivänkakkara, samettikukka, laventeli, orvokki, syreeni, kissankello, mesiangervo
villiyrtti pitsa poimulehti horsma
Poimulehdillä ja horsman kukilla koristeltua pizzaa

HEINÄKUU

 • Lehdet: mustaherukka, vadelma, mustikan lehdet ennen marjojen kypsymistä, siankärsämö
 • Kukat: samettikukka, päivänkakkara, maitohorsman kukat, ruusujen terälehdet, siankärsämön- ja apilankukat, kamomilla, kehäkukka, orvokki, kanerva, laventeli, poimulehti, ruiskaunokki

ELOKUU

 • Lehdet: vadelma, mustaherukka, siankärsämö
 • Kukat: ruusut, laventeli, kanerva, apila

SYYSKUU

 • Juuret: voikukka (kun lehdet lakaistuneet), kallioimarteen juuri
 • Lehdet: puolukka

villiyrtti keruukalenteri

Villiyrttien käyttö

Kaikkea en varmastikaan ehdi kerätä tai edes löydä, mutta ainakin yllä listatut kasvit ovat nyt itselläni muistissa. 🙂 Suunnitelmissani on käyttää villirttejä tuoreena erilaisissa ruuissa, osan aion pakastaa talven varalle ja osan kuivata. Osaa olen suunnitellut käyttäväni myös raaka-aineena luonnonkosmetiikan valmistamisessa.

Kirjanmerkkini ovat täyttyneet viime kuukausien aikana erilaisista resepteistä oikein rytinällä, joten blogissani tullaan siis varmasti näkemään kesän aikana erilaisia hortareseptejä ja kosmetiikkakokeiluja. Ihanaa! Olen niin innoissani.

Oletteko te keränneet villiyrttejä? 🙂

Villinä villiyrteistä,
Iisa

Aiempia postauksiani villiyrteistä:

INSTAGRAM // BLOGIT.FI // BLOGLOVIN

hyvinvointi diy vastuullisuus ruoka-ja-juoma
Kommentit (2)
 1. Meillä oli tänään lounaalla nokkoslettuja ja päivällisellä herkuteltiin vuohenputkipestolla <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *