6 vinkkiä soveltuvuuskokeisiin

Mitkä ihmeen soveltuvuuskokeet? Miksi niitä järjestetään, mitä ne sisältävät ja miten voin valmistautua niihin? Nämä kysymykset pohdituttavat useita, joiden pääsykoeurakka ei pääty vielä kirjalliseen kokeeseen. Soveltuvuuskokeet ovat keino mitata hakijan kouluunpääsyn motivaatiota kasvokkain. Siinä tilanteessa myös paineensietokykyä ja vuorovaikutustaitoja testataan. Sinulla ei kuitenkaan tarvitse olla mikään tiettyyn muottiin sopiva luonne, jotta voisit läpäistä soveltuvuuskokeet. Arvioinnissa katsotaan kokonaisuutta, ei mitään tiettyä piirrettä. Kaikille ei kuitenkaan voida tarjota koulupaikkaa, joten suuri osa potentiaalisistakin hakijoista karsiutuu pois. Tästä ei pidä lannistua varsinkaan ensimmäisellä kerralla, vaan yrittää seuraavalla kerralla uudelleen.

Soveltuvuuskokeet koostuvat kirjallisista tehtävistä sekä tilanteista ryhmässä ja parin kanssa. Varmasti jokaista hakijaa jännittää kamalasti, kun ei tiedä tarkalleen, mitä päivältä odottaa. Olette jokainen samassa tilanteessa, joten voit keskittyä siihen, että teet vain parhaasi. Se riittää. Pieni jännitys on hyväksi, mutta yritä vakuutella itsesi mahdollisimman rauhalliseksi. Panikointi ei johda mihinkään, eikä siihen ole mitään syytä, sillä sinulla ei ole mitään hätää. Voit olla onnellinen siitä, että olet päässyt kokemaan tämän päivän. Jännityskin saa näkyä muille, kunhan kuitenkin pystyt kertomaan itsestäsi ja ajatuksistasi. Joka vuosi koulupaikkoja saa todelliset ekstrovertit, mutta myös ne ujommat ihmiset. Ujous ei siis sulje mitään pois. Jos kuitenkin tunnistat tämän piirteen, voit tietoisesti tarkkailla itseäsi, että saat varmasti haluamasi sanottua koetilanteessa.

Mun TOP 5 -vinkkiä soveltuvuuskokeisiin

1. Mieti, kuka olet

Millaisilla konkreettisilla asioilla voisit perustella luonteenpiirteitäsi? Älä siis vain listaa niitä. Mitä elämässäsi on tapahtunut ja onko nämä tapahtumat kehittäneet sinua jotenkin ihmisenä?

2. Mieti, millainen persoona olet ryhmätilanteissa 

Jäätkö usein muiden jalkoihin vai jääkö muut sinun persoonasi alle? On tärkeää olla oma itsensä, mutta ujo ihminen ei voi pelkästään pysyä hiljaa kuunnellen muita tai räikeä persoona puhua 90 % ajasta. Tuo rohkeasti ajatuksiasi esille, mutta anna myös muille tilaa. Olen itse uusissa tilanteissa aika ujo ja siitä syystä kiinnitin erityistä huomiota siihen, että uskalsin aktiivisesti ilmaista itseäni. Mun jännitystä on aina helpottanut myös se, että aloitan keskustelut, jos siihen tarjoutuu luonnollinen tilaisuus.

3. Mieti, miksi ala kiinnostaa sinua

Oletko tehnyt uravalintasi kauan sitten vai vasta hiljattain? Mikä sinua erityisesti kiinnostaa? Mitä voit tarjota alalle ja mitkä ovat mahdolliset heikkoutesi?

4. Tutustu muihin ihmisiin soveltuvuuskokeissa

Älä ajattele ympärillä olevia ihmisiä kilpailijoina, sillä se saa aikaan turhia negatiivisia viboja. Kun tutustut ihmisiin, helpottaa se varmasti myös jännitystä. Pienen tutustumisen jälkeen ryhmätilanteetkin tuntuvat luonnollisimmilta. Jotkut ovat saattaneet kokeen jälkeen vielä jatkaa yhdessä päivää ennen kotiin lähtemistä. Opiskelukavereiden kanssa on sitten hauskaa muistella kenen kanssa vietti soveltuvuuskokeet, kun koulupaikka vihdoin aukeaa. 🙂

… Kenenkään ei ole kuitenkaan pakko olla sosiaalinen koepäivänä, jos se tuntuu itsestä huonolta! Tärkeintä on, että tunnet olosi mukavaksi. Muiden ihmisten kanssa juttelu voi auttaa, vaikka se aluksi jännittäisikin.

5. Rentoudu edellisenä päivänä, nuku hyvät yöunet ja vietä rauhalliset pari tuntia ennen koetta

Psykan sovet alkavat aikaisin aamulla, joten pyri rauhassa syömään aamiainen ja saapumaan koepaikalle. Kaikista kamalinta olisi lisätä jännitystä aiheuttamalla turhaa kiirettä!

6. Hymyterapia

Tästä olen puhunut monesti aikaisemminkin. 🙂 Kävele hymyssä suin koepaikalle ja hymyile myös muille hakijoille. Pyri pitämään yllä hyvää ilmapiiriä. Aivosi virittyvät positiiviseen tilaan ja uskon, että se näkyy positiivisella tavalla myös ulosannissasi. Tämä laski jännitystä ainakin mun kohdalla!

Tee parhaasi, se riittää. 

Tsemppiä!

Katariina

Kommentit (7)
  1. Huhuh mikä koerupeama! Tuntuu vähän pettyneeltä ja tyhjältä nyt, kun soveltuvuuskokeetkin ovat ohi eikä asioihin enää voi itse vaikuttaa. Jotenkin en jaksa uskoa, että pääsisin tällä kertaa psykalle. Miten maltoit odottaa tuloksia viime vuonna?

    1. Varmasti tuntuu hassulta, on ihan hirveä työmäärä takana! Tunnistan tyhjyyden tunteen. Siinä pitää vain yrittää ajatella, että kaikkesi olet nyt antanut ja toivoa, että se on riittänyt. Usko itseesi loppuun saakka. Olen aina ajatellut, että jos alan syöttää negatiivisia kuvitelmia päähäni, pilaan omaat mahdollisuuteni jollain tavalla.. 😀 Voisin kirjoittaa itse asiassa postauksen tulosten odottelusta, kiitti vinkistä! 

      1. Kiitos, ois kyllä tosi kiva, jos kirjoittelisit sellaisen postauksen 🙂 Totta tuo, että eipä se enää kannata murehtia, mutta silti sitä päivää tulee käytyä mielessä läpi. Ehkä sitä on vain niin ylikierroksilla koko hakuprosessista vieläkin… Hakijoiden kova taso pääsi yllättämään sovepäivänä ja tuntuu harmilliselta, että moni pätevä karsiutuu joukosta pois, raakaa peliä.

  2. Ovatko yhteiskunnalliset aiheet liittyneet kuitenkin psykologiaan tai jos ei niin ovatko ne kuitenkin olleet ajankohtasia aiheita? 🙂

    1. Hmm, meidän aihe ei liittynyt suoranaisesti psykologiaan. En muista sitä enää täysin edes, mutta muistaakseni se oli aika yleismaailmallinen. Ei kai mitenkään erityisen pinnalla.. Aihetta sai hetken kyllä miettiä itsekseen. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *