Ensimmäisen vuoden opinnot

Toisen vuoden kurssivalintojen kynnyksellä ajattelin jakaa omat ensimmäisen vuoden opintoni teille. Jokaisella on oma polkunsa yliopistossa. Toiset aloittavat ihan alusta, kun taas toiset rientävät melkein heti kandin tai gradun kimppuun. Mulla oli kaksi psykologian perusopintojen kurssia suoritettuna avoimessa yliopistossa, mutta periaatteessa aloitin aikalailla alusta. Useimmilla on perusopintoja, perus- ja aineopintoja tai tilaston kursseja suoritettuna. Jotkut ovat myös saattaneet opiskella pääaineenaan jotain muuta aiemmin ja hyödyntävät tätä sivuaineenaan. Yliopistossa saat olla kuin lapsi karkkikaupassa, kun valitset mielenkiintoisia kursseja juuri sua varten!

IMG_8555.jpg

Mitä siis opiskelin ekana vuonna?

Psykologian perusopinnot (tehtynä kehityspsykologia I ja psykologian tutkimusmenetelmät I)

 • Neuropsykologia I: Kognitiivisen neurotieteen ja neuropsykologian perusteet
 • Persoonallisuuspsykologia I
 • Kliininen psykologia I: Terveyden ja mielenterveyden psykologia

Perusopinnot ovat kirjaimellisesti perustietoa psykologian eri sektoreilta. Ne saattavat vaikuttaa joillekin tylsiltä ja lukiosta tutuilta asioilta, mutta ovat kuitenkin tietoa, jota jokaisen psykologian opiskelijan tulee tietää. Olen kuullut, että aineopinnot ovat jo mielenkiintoisempia. Mun lemppari perusopinnoista oli neuropsyka. Tykkään hurjasti opiskella neuron asioita, vaikka en näekään työllistyväni sillä sektorilla. Myös persoonallisuuspsykologiassa tuli esille mielenkiintoisia asioita, joista kirjoittelin blogissakin. Perusopinnot suoritetaan yleensä monivalinta- tai esseetenttinä. Luennot pystyy katsomaan verkosta.  

Henkilöstöjohtamisen kokonaisuus (sivuaine)

 • Johtamisen ja johtajuuden perusteet
 • Henkilöstöjohtaminen
 • Työhyvinvoinnin johtaminen
 • Johdon ja henkilöstön kehittäminen
 • Henkilöstön rekrytointi ja työurat
 • Työn ja perheen suhde (suoritan kesäopintoina)

Vitsit oon tykänny henkilöstöjohtamisesta sivuaineena. Osan kursseista suoritin kontaktiopetuksena ja osan verkossa. Tykkäsin varsinkin kontaktiopetuksen kursseista, sillä luennoitsijoista huokui into ja luennoilla kävi mielenkiintoisia yritysvieraita. Oon halunnut yhdistää kauppiksen kursseja mun opintoihin, sillä näen esimerkiksi tämän kokonaisuuden ihan yleisesti jokaiselle hyödyllisenä, mutta eritoten työ- ja organisaatiopsykologian sektorista kiinnostuneille hyödyllisenä. Toiseksi sivuaineeksi aion ottaa kauppiksen perusopintoja eli muun muassa markkinointia, laskentatoimea, yrittäjyyttä ja yritysjuridiikkaa. Odotan näitä tosi innolla!

Viestintä- ja kieliopinnot

 • Kirjoitusviestinnän perusteet

Kurssilla paneudutaan siihen, millaista on tieteellinen kirjoittaminen ja miten viitataan oikeaoppisesti. Tehtävänä on muun muassa kirjoittaa oma käsiteanalyysi. Käsiteanalyysin kirjoittaminen oli mielenkiintoista, sillä sai paneutua itseä kiinnostavaan aiheeseen ja sitä koskevaan kirjallisuuteen. 

 • Ruotsin valmentava moduuli

Ennen virallista ruotsin kurssia valitsin valmentavan kurssin. Tykkään ruotsista, joten kurssi sujui leppoisasti. Se oli myös matalan kynnyksen paikka palautella asioita mieleen. 

Tilastotiede

 • Johdatus tilastotieteeseen

Nimensä mukaisesti tutustumista tilastotieteeseen, sen historiaan ja käsitteisiin. Ei mitenkään hirveän mielenkiintoista… Paitsi kurssilla katsottava dokumentti (muistaakseni nimeltään The Joy of Stats) oli aika viihdyttävä! Pääsykoekirjan tiedoilla pärjää pitkälle. 

Muita opintoja

 • Tutustuminen psykologien työnkuvaan

Kurssi on osa psykologian syventäviä opintoja, mutta se suoritetaan jo ensimmäisenä vuonna. Se keskittyy eri psykologian aloihin ja psykologin ammattiin liittyviin asioihin. Parasta kurssilla oli se, että saimme psykologivieraita eri sektoreilta ja pääsimme kuulemaan harjoittelussa olleiden kokemuksia!  

 • Tieteen etiikka

Kuuluu pakollisiin opintoihin, jolloin voit valita tämän tai tieteen teorian. Valitsemani vaikutti vähemmän puuduttavalta… Kurssi sisälsi tieteelliseen tutkimukseen liittyvää eettistä tietoa. Paikoittain ihan mielenkiintoisiakin juttuja, tosin paljon ennestään tuttuakin. 

 • Näkökulmia työllistymiseen

Tää oli ihan random työelämäopintojen yhden opintopisteen kurssi, jonka valitsin. Se oli hyvä valinta, sillä kurssi tarjosi konkreettisia vinkkejä omaan elämään ja urapolkuun. Kurssilla oli useampi luento, joista sai valita tietyn määrän luentoja, jotka kiinnostivat itseä eniten. Mun valitsemilla luennoilla keskityttiin oman osaamisen ja omien unelmien tunnistamiseen, yrittäjyyteen, verkostoitumisen merkitykseen, piilotyöpaikkoihin, itsensä brändäämiseen sosiaalisessa mediassa ja ihan konkreettisiin vinkkeihin työnhaussa. Suosittelen kyllä kaikille, jos tälläinen on tarjolla!

 • eHops I

Kurssin tarkoitus on yhdessä ohjaajan kanssa suunnitella omat kandiohjelman opinnot. Tämä on siis vain suunnitelma, joka auttaa kurssien valinnassa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että et voisi tehdä muutoksia suunnitelmaasi tulevien vuosien aikana. Mullakin toinen sivuaine on eri, mitä vielä viime syksynä ajattelin. 

IMG_6211.jpg

Tämän kesän olen tehnyt kesäopintoja keikkatöiden ohessa. Niihin on kuulunut tilastomenetelmien peruskurssi, SPSS-kurssi, enkun kurssi ja aiemmin mainitsemani työn ja perheen suhde -kurssi. Tilaston kursseja jännitin, mutta ne hoitui helpommin kuin oletin. Älä siis pelkää! 🙂 Viimeiseksi mainittu on vielä yhtä oppimistehtävää vaille suorittamatta, mutta muuten olen mielestäni edennyt hienosti ja aikataulussa!

Toivottavasti teillä on ollut ihana kesä. Vielä on reilu kuukausi jäljellä ennen opintoihin palaamista, joten nautitaan näistä kesäpäivistä!

Katariina

Kommentit (4)
 1. Olipa mielenkiintoinen postaus! Itsekin nyt Joensuun psykan fuksina olen pyöritellyt ja pohtinut tutkintokaaviota ja tulevaa lukuvuotta.
  Monta opintopistettä sait koottua muuten ekana lukuvuotena?

  1. Kiva että tykkäsit! Saat kyllä varmasti apua vielä lisää yliopiston alettua, kun suunnittelette yhdessä kandin kurssit alustavasti. 🙂 Mä tein ekana lukuvuotena 61 opintopistettä elikkä sen aika standardin ja suositellun määrän. Opiskelin kuitenkin myös kesällä ja tein tänä aikana vielä 14 opintopistettä lisää.

   Tsemppiä opintoihin!

 2. Mielenkiintoisia ja todella hyödyllisiltä vaikuttavia opintoja! Mukava kuulla näistä, ja esimerkeistä on varmasti hyötyä tuleville fukseille 🙂 Itse en ainakaan vielä opintojen alussa (eri pääaine) tiennyt oikein oikein mitään näistä, joten olisi ollut mukava lukea muiden kokemuksista. Mielenkiinnosta päädyin valitsemaan psykologian sivuaineeksi, ja se oli kyllä kiinnostavaa, vaikka samalla myös aika haastavaa; varsinkin englanninkieliseen kirjallisuuteen tottuminen oli aika suuri kynnys lukion jälkeen, mutta onneksi sekin alkoi alkuvaikeuksien jälkeen sujua 🙂

  1. Mustakin on kiva lukea muiden opinnoista, varsinkin innokkaana fuksina ottaa mielellään kaiken tiedon mitä irti saa! 😀 Joillekin englanninkielinen kirjallisuus todella tuottaa ongelmia, mutta onneksi siinäkin kehittyy. Meidän tiedekunnassa on myös tapana tehdä lukupiirejä, joissa kirjallisuus jaetaan ja kappaleista tehdään suomenkielisiä tiivistelmiä. Tämä auttaa todella, kun aika on kortilla! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *