Onko valmennuskurssi opiskelupaikan edellytys?

Moni miettii, onko valmennuskurssi todennäköisempi tapa päästä nopeasti haluamaansa koulupaikkaan. Asiasta on eriäviä mielipiteitä, niin kuin on meitä erilaisia ihmisiäkin. Itse en osallistunut kontaktiopetusta sisältävälle kurssille, vaan ostin netistä paketin, joka koostui muun muassa pääsykokeen kaltaisista harjoituskysymyksistä. Koin itseni kannalta sen paremmaksi vaihtoehdoksi, sillä tykkään opiskella itsenäisesti. Usein esimerkiksi lukiossa matematiikan tunnit tuntuivat melkein turhilta, koska en kerennyt paneutumaan läpi käytävään asiaan. Sen mitä opin, opin yleensä tunnin jälkeen itsenäisenä opiskeluna. Tämä ei kuitenkaan koske kaikkia ihmisiä. Jotkut tarvitsevat kontaktiopetuksen ymmärtääkseen asiat, ja siitä on varmasti paljon hyötyä silloin, kun oppilaan oppimistapa kohtaa opettajan opetustavan kanssa.

TARVITSETKO VALMENNUSKURSSIA PÄÄSTÄKSESI OPISKELEMAAN?

Et tarvitse, mutta laadukas kurssi voi auttaa. Se kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kurssin hinta ei aina korreloi sen hyvyyden kanssa. Kannattaa lukea kokemuksia netistä ja tarkastella esimerkiksi sisäänpääsyprosentteja. Kaltaiselleni itsenäiselle opiskelijalle suosittelen, että hankit avuksi ainakin pääsykokeen kaltaisia harjoituskokeita, joita voi kätevästi tehdä esimerkiksi Psykalle-sivustolla.

Ostin itse viime keväänä heiltä VIP Jyväskylä -paketin, joka maksoi 188 euroa. Se voi kuulostaa paljolta, mutta valmennuskursseihin verrattuna ja kyseisen paketin sisältöä ajatellen se ei ole edes paljon. Paketti sisältää siis kahdeksan 60:n kysymyksen harjoituskoetta / aiheharjoitusta, tilastotieteen videokurssin, foorumin ja joka maanantai tulevat valmennusviestit. Valmennusviestit koin itse ainakin todella tsemppaaviksi ja foorumilta oli helppo kysyä, jos jokin asia tilastosta tai artikkeleista jäi mietityttämään.

Nykyään harjoitukset on mahdollista saada myös suoraan puhelimeen. Sovellus maksaa 170 euroa ja sisältää rajattoman käyttöoikeuden sivustolla julkaistuihin harjoituksiin ja matematiikan videoihin. Tietääkseni tähän vaihtoehtoon ei kuitenkaan kuulu foorumi ja valmennusviestit. (Korjatkaa, jos olen väärässä.) Tästä syystä itse panostaisin VIP pakettiin, varsinkin jos et ole millään valmennuskurssilla, koska foorumilla on asiantunteva henkilö vastaamassa kysymyksiisi.

Koin myös, että kahdeksan käyttöoikeutta harjoituskokeisiin oli riittävä, kun ne ajoitti järkevästi kevään loppupuolelle. Foorumilta saattaa löytyä myös omassa kotikaupungissa asuvia muita psykalle hakijoita, joiden kanssa voi sitten sopia vaikka opiskelutreffit halutessa. Kannattaakin miettiä, opitko paremmin itsenäisesti vai yhdessä muiden kanssa. Itse koen ryhmässä opiskelun kertaamisen osalta hyväksi tavaksi, mutta sitä ennen minun on pakko saada paneutua aiheeseen itsekseni.

IMG_1810.jpg

PLUSSAT VIP JYVÄSKYLÄ -PAKETISTA (V. 2017 PAKETTI)

+ Kattava kokonaisuus
+ Nopea apu foorumilta
+ Ajoitettu suunnitelma lukemiselle, jota voi verrata omaan etenemiseen
+ Viikko oli ihana aloittaa kannustavalla valmennusviestillä
+ Yksityiskohtaisia kysymyksiä artikkeleista
+ Hyviä peruskysymyksiä laskuista ja matikan teoriasta
+ Itselle vaikeita asioita matikassa pystyi tarkistamaan videoilta

MIINUKSET VIP JYVÄSKYLÄ -PAKETISTA (V. 2017 PAKETTI)

Matikan kysymykset laskujen osalta olivat liian helppoja verrattuna pääsykokeen kysymyksiin. Muutama haastavampi ja soveltavampi tehtävä olisi ollut tarpeen.

Kokeita tehdessä et voi poistua sivulta tai menetät yhden käyttöoikeuden, koska sivusto ei tallenna etenemistäsi. Mielestäni asiaa pitäisi kehittää siten, että koneen kaatuessa koetta pystyy jatkamaan siitä mihin se jäi. Varaudu siis tekemään harjoituskoe paikassa, jossa on hyvä netti!! Menetin yhden kokeen, kun tein sitä kirjaston yleisellä netillä ja netti päätti hetkeksi pätkäistä. Silloin harmitti ja paljon. 

En jostain syystä hyötynyt matikan videoista erityisesti, enkä niistä katsonutkaan kuin vain muutaman. Olin opiskellut asiat itsenäisesti niin hyvin, että en kokenut kaikkia videoita tarpeelliseksi ja ajattelin niiden vievän liikaa aikaa. Lisäksi kyseiset videot ovat suunniteltu minusta enemmän Helsinki-Turku-Tampere -kokeen tekijöille… (Ovat kuitenkin varmasti hyödyllisiä monelle ja minullekin olivat joidenkin asioiden kannalta!)

Edellisen takia, jos olisi ollut mahdollista, olisin halunnut valita halvemman paketin, johon kuuluu vain harjoituskokeet, foorumi ja valmennusviestit.

Pisteitä harjoituskokeista sain vaihdellen 54-60 (max. 60). Pääsykokeesta sain 54/60 pistettä ja sanoisin, että artikkeleiden osalta psykalle-kysymykset ovat haastavampia, mutta matikan osalta helpompia. Muista merkata ylös tehtävät, joihin et osannut vastata ja pidä huoli, että seuraavalla kerralla osaat! Ainiin, kyseisellä sivustolla on valmennus myös soveltuvuuskoetta varten, jos se jännittää hurjasti. En kuitenkaan koe sitä välttämättömäksi. 🙂

KOKEMUKSIA VALMENNUSKURSSEISTA

Kontaktiopetukseen löytää netistä useita vaihtoehtoja yksilövalmennuksista ryhmävalmennuksiin. Pyysin muutamaa hyvää ystävääni kertomaan kokemuksiaan Eximian valmennuskurssista sekä Etelä-Pohjanmaan Opiston psykologian pääsykoevalmennuksesta. Lisäksi linkkaan alas Julian blogipostauksen, jossa hän kertoo tarkemmin fiiliksiään opistovuodesta. Opistot ja niiden psykologian linjat pääsykoevalmennuksineen olivat minulle ainakin aivan uutta tietoa!

IMG_4964.JPGEtelä-Pohjanmaan Opisto Kuva: Julia Jokiniemi

”Kävin Eximian valmennuskurssin Helsingissä. Koin siitä olevan hyötyä ja vertaistuki oli mielestäni se paras juttu. Valmennuksessa oli muitakin samassa tilanteessa olevia, joiden kanssa jutella, ja joskus jäimme valmennuksen jälkeen yhdessä kertailemaankin. Lisäksi meillä oli hyvät opettajat ja kurssi auttoi paljon aikatauluttamisessa. Yritin itse mahdollisimman hyvin ns. ”osata jo kaiken” ennen valmennuskurssia, jossa sitten sai paljon uutta näkökulmaa asioihin ja huomasi uusiakin asioita. Miinuspuolena Eximian materiaaleissa oli suhteellisen paljon virheitä, jotka saattoivat jopa joskus sekoittaa tietoa päässäni.” Julia H.

Etelä-Pohjanmaan Opiston psykologian pääsykoevalmennus eroaa ehkä monista muista valmennuksista siten, että se järjestetään useana päivänä viikossa koko lukuajan ja tämä lasketaan täysipäiväiseksi opiskeluksi, joka on oikeuttanut ainakin tähän asti opintotukeen. Valmennus tarjoaa opettajajohtoista opetusta (opettaja, joka perehtynyt Jkl:n kokeeseen), tehtäväpaketteja, välikokeita ja ohjeita itsenäiseen työskentelyyn. Koin hyödylliseksi sen, että sain tehdä koko pääsykoelukuajan yhteistyötä muiden hakijoiden kanssa ja näin ollen osasin myös arvioida oman tietotasoni. Valmennukseen kuuluu lisäksi soveltuvuuskoevalmennus. Mielestäni Etelä-Pohjanmaan Opiston valmennus sopii erityisesti ensimmäistä kertaa hakeville, sillä se tarjoaa hyvät eväät ja vinkit lukemiseen. Jos koet saavasi parasta tulosta opiskellessasi yksin, näin intensiivinen valmennus ei ehkä ole sinulle sopivin.” Julia J. 

”Olen ollut psykologian pääsykoevalmennuksessa kaksi kertaa Etelä-Pohjanmaan Opistolla. Ensimmäisellä kerralla vietin opistolla koko vuoden psykologian opintolinjalla, jossa pystyin suorittamaan psykologian opintoja Jyväskylän avoimeen yliopistoon. Tätä kautta opiskelin myös psykologian kandidaatin tutkintoon kuuluvia kieli- ja viestintäopintoja sekä tilastoa. E-P Opiston psykologian pääsykoevalmennus on tarkoitettu Jyväskylään pyrkiville, joten se kannattaa huomioida hyvissä ajoin valmennuksia vertaillessa. Ensimmäisenä vuotenani jäin pisteen päähän soveltuvuuskoekutsusta, mutta koin valmennuksen silti hyödylliseksi. Valmennukseen kuuluvalla harjoituspääsykokeella pyrittiin jäljittelemään oikeaa pääsykoetta, jotta virallisena koepäivänä jännitys ei nousisi esimerkiksi käytännön asioiden, kuten ajankäytön, vuoksi sietämättömäksi.

Toinen opistokertani Pohjanmaalla kesti vain pääsykoevalmennuksen ajan. Sen jälkeen pääsin tavoittelemaan unelma-ammattiani, sillä minut hyväksyttiin psykalle! Koen kuitenkin, että ensimmäisestä valmennuksesta oli minulle eniten hyötyä, sillä silloin opin itselleni parhaiten sopivia opiskelutekniikoita ja ylipäätään sain kokemusta siitä, miten tarkasti pääsykoemateriaalit tulee opiskella psykalle hakiessa. Halusin kuitenkin ottaa varman päälle, ja mennä valmennukseen vielä toiseksi kevääksi. Näin jälkeen päin ajateltuna koen vertaistuen ja yhdessä lukemisen olleen tärkeitä tekijöitä sisäänpääsyni kannalta. Valmennuksessa tulee esiin monen hakijan erilaiset näkökulmat esimerkiksi jonkin artikkelin sisällön ymmärtämisessä. Mielestäni siitä oli hurjasti hyötyä, kun pääsi kyseenalaistamaan muiden avulla omia ajatuksia.” Henna-Riikka V.

Toivottavasti saitte apua, jos ootte miettiny harjoituspaketteja tai osallistumista valmennukseen. Onko teillä aiempien vuosien kokemuksia valmennuksista? Aiotteko osallistua myös tänä vuonna? 🙂

Muista, että mikään valmennus ei suoraan tarjoa koulupaikkaa, vaan välineet sen saavuttamiseen. Kaikki riippuu susta itsestä ja siitä kuinka paljon oot valmis tekemään töitä. Sen takia voit ihan hyvin päästä kouluun ilman valmennuskurssiakin! 

Kaikki pääsykoepostaukset löytyvät #pääsykoe-otsikon alta.

Seuraathan mua jo Instagramissa @katariinalehtiniemi, linkkaan sinne aina uusimmat postaukset ja jaan viikoittain myös muuta materiaalia.

Psykalle.fi
Eximia
Etelä-Pohjanmaan Opisto
Julian postaus

Tsemppiä!

Katariina

Kommentit (10)
 1. Mustikkaneiti
  31.1.2018, 06:56

  Hyvä postaus tärkeästä aiheesta!

  Olen itse pyrkimässä tänä keväänä yliopistoon opiskelemaan, enkä ole harkinnutkaan valmennuskurssia, koska olen pitänyt niihin liittyvää bisnestä epäeettisenä. Ei ole erityisen reilua, jos rahalla voi välittömästi tai välillisesti ostaa itselleen pääsyn yliopistoon. Varmasti itse opiskelemallakin voi päästä opiskelemaan haluamaansa alaa, mutta valmennuskurssilaisilla tuntuu kieltämättä olevan etulyöntiasema.

  Tulen itse pienituloisesta perheestä ja tiedän, ettei vanhemmillani ole varaa maksaa minulle kallista valmennuskurssia. Aiemmin olen elänyt käsityksessä että kurssien hinnat lähtevät tuhannesta eurosta ylöspäin – kiva kuulla että myös halpoja ja hyviä löytyy! Ehkä voisin ostaa sellaisen ensi vuodelle, jos koulupaikkaa ei nyt ekana vuonna heru.

  1. Hei, kiitos! On totta, että valmennuskurssit ovat todella kalliita, eikä itsellänikään sellaiseen olisi ollut varaa. Tietyllä tapaa voi ajatella, että valmennuskurssilaisilla on etuasema, mutta kuitenkin työ lähtee aina hakijasta itsestä. Tiedän henkilöitä, jotka ovat käyneet useana vuona valmennuskurssin, mutta koulupaikkaa ei silti ole tullut. Joskus se siis saattaa vaikuttaa motivaatioon sisäistää asioita, jos ajattelee, että kurssin avulla kuitenkin luultavasti kouluun pääsee. Tuo on siis vain omaa pohdintaani, mutta uskoisin siinä _joidenkin_ kohdalla olevan perää. Kouluun on siis todellakin täysin mahdollista päästä ilman kurssia, ja onneksi juurikin tuollasia halvempia harjoituspaketteja on saatavilla itseopiskelun oheen. 🙂 

   Tsemppiä sulle hakuun!

   1. Hei! Kiitos hyvästä blogista! Haluaisin kysyä sulta, tiedätkö onko psykalle.fi-sivuston mobiilisovelluksessa harjoituskokeita enemmän kuin 8, kuten sivustolla?

    1. Moikka! Sovelluksessa on siis rajaton käyttöoikeus kysymyksiin, joten olettaisin että kaikkien kokeiden kysymykset ovat siellä. Eivät välttämättä koemuodossa, vaan pelkkinä kysymyksinä. En siis ole varma edellisestä, mutta kaikki kysymykset ovat saatavilla tuon rajattoman käyttöoikeuden perusteella. 🙂 

 2. Kävitkö muuten hakukeväänä töissä vai olitko ”täysipäiväinen pääsykokeisiinlukija”. Itseäni pohdituttaa tuo asia hirveästi; samalla tietää että ainakin lukiossa en olisi voinut kuvitella työtä koulun oheen, mutta tuntuu pahalta olla ”vain” pääsykoeopiskelija (joidenkin mielikuvissa se tarkoittaa vaan lomailua).

  1. Moikka! Lopetin työt helmikuun alussa ja siinä ei ole minun mielestäni mitään hävettävää. Kyllä itsekin tunsin tuollaisia tunteita kun työt lopetin, mutta onneksi tajusin nopeasti realiteetit. En oikeasti kannusta ketään olemaan töissä, jos haluaa varmasti koulupaikan ja kyse on koulusta, jonne on vaikea päästä. Ymmärrän kuitenkin, että se ei ole kaikille taloudellisesti mahdollista.. Itsekin jouduin käyttämään säästöjäni siihen aikaan. Kuitenkin se, että pääsin heti kouluun oli sen rahan arvoista. Pääsykoe on täysipäivästä työtä, kun teet sitä kunnolla. Ne jotka ajattelevat sen lomailuna, eivät tiedä asiasta yhtään mitään ja tuskin ovat istuneet kirjastossa viitenä päivänä viikossa 6-8 tuntia joka päivä! 🙂 On myös todella stressaavaa, jos minään hetkenä ei ole aikaa hengähtää. Kyllä ihminen tarvitsee 1-2 vapaata päivää viikossa. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *