Stressin hyväksyminen osaksi elämää

Säpsähdän aamuyöstä hereille, sydän hakkaa, enkä tunne väsymystä. Se ihmetyttää, sillä olen kerennyt nukkumaan vain muutaman hassun tunnin. Tuntuu siltä kuin keho ja mieli juoksisivat liian kovaa. Sitä ne tekevätkin, sillä kehoni on ylikuormittunut.

En varmaan ole ainoa, jonka keho reagoi stressiin muun muassa tuolla tavalla. Siinä vaiheessa stressi on jo pitkällä ja keho pitäisi saada rauhoitettua. Hallitsetko sinä stressiä tai onko sinulla keinoja, millä palautat itsesi pidemmälle edenneestä stressitilasta?

SOPIVA STRESSI ON HYVÄKSI

Stressi käsitteenä saa yleensä negatiivisen vivahteen, mutta pitää muistaa myös sen positiivinen vaikutus tehtävissä suoriutumiselle. Sopiva stressitaso boostaa suoriutumistamme esimerkiksi koetilanteessa tai urheilusuorituksessa. Sen takia on ihan normaalia tai jopa hyvä, että et pysty olemaan kaikista rennoimmillasi ennen suoritusta. Harmillisen usein stressitasomme kuitenkin ylittävät tarpeellisen rajat ja saamme kokea sen negatiiviset seuraukset. Pitkittynyt stressi ei siis missään nimessä ole hyväksi keholle tai mielelle. Stressi on kuitenkin osa elämää ja rajat ylittyvät joskus väistämättä. Se, mitä voit tehdä, on pyrkiä huomaamaan merkkejä, jotka viestivät tulevasta ylikuormittumisesta. Jos ylikuormittuminen kerkeää tapahtumaan, voit miettiä, mikä sinut saa rentoutumaan. Tulee muistaa, että rentoutumisen tarkoituksena on lisätä energiatasoja, ei turruttaa tuntemuksia.

PYRI VÄLTTÄMÄÄN SITÄ, ETTÄ KESKITYT PELKÄSTÄÄN STRESSIIN

”Tajusin, että vaikka on paljon stressiä ja kaikkea pyörii hirveesti elämässä, niin stressi tulee hyvistä asioista. Sellaisista, joissa haluan olla mukana ja joita haluan mun elämään.” Näin totesi mun ihana ystävä ja se sai mut hymyilemään. Välillä on hyvä pysähtyä miettimään, millaisista asioista oma elämä koostuu. Onko siinä tarpeeksi hyviä asioita voittamaan ne inhottavat? Jos ei, voisiko niitä lisätä? Myös mukavat asiat tuottavat meille stressiä, koska ne ovat niin tärkeitä. Ehkä stressiä on helpompi hallita ja ymmärtää, jos miettii, mitä hyvää stressin lähteet tuovat elämään. Joku stressaantuu pääsykoekeväästä ja toinen lapsiarjesta. Kuitenkin toisella on edessänsä unelmiensa koulupaikka ja toinen saa paljon iloa rakkaista lapsistaan. Kumpikaan ei luultavasti loppujen lopuksi vaihtaisi nykyhetkeä toiseen, sillä kun stressi ei vie kaikkea huomiota, niin elämä on aika ihanaa.

HYVÄ HÄLYTYSKELLO ON SE, KUN HUOMAAT, ETTÄ ET OLE OMA ITSESI 

Stressin merkit voivat näkyä fyysisinä oireina, mielialojen vaihteluina tai hetkittäisesti jopa luonteen muutoksina. Mielestäni hyvä hälytyskello on se, että et ole oma itsesi. Pitkittyneesti stressaantuneella voi olla vaikeaa muistaa, millainen oli silloin, kun stressi ei kuulunut niin oleellisesti elämään. On siis hyvä pistää merkille läheisten huomautukset stressiin liittyen. Stressin oire on myös se, että viivyttelet asioiden hoitamista. Se kuulostaa absurdilta, koska stressiä vähentäisi huomattavasti asioiden vienti eteenpäin. Asioiden hoitaminen hoituu helpommin seesteisessä ympäristössä, ja siksi stressaantuneena tehtävän suorittaminen vaatii tietoista päätöstä aloittamisesta. Aloittamisen jälkeen kaikki muuttuu helpommaksi!

ALOITTAMINEN TOIMII MINULLA

Yleensä pyrin ennakoiden vähentämään stressiä hyvällä organisoinnilla, mutta joskus asioita jää viime tippaan. Silloin juurikin tuo aloittaminen on keino vähentää stressiä. Vaikka se kuulostaa itsestäänselvyydeltä, ei monetkaan sitä tee. Stressi kuitenkin vähenee, kun aloitat, etenet, etkä jää vellomaan. Kun stressi painaa, nukkumaan mennessä mulla on usein myös levoton ja ahdistunut olo. Tykkään siksi kuunnella Youtubesta nukahtamis- ja meditaatiovideoita. Varsinkin sellaisia, joissa muistutetaan riittävyydestä ihmisenä, vaikka elämässä tapahtuisi mitä. Jotenkin niistä saa tietynlaisen turvan, mikä auttaa nukahtamaan. Ei toki aina, mutta joskus.

KATEGORISOI ASIAT, JOILLE PYSTYT TEHDÄ JOTAIN JA ASIAT, JOTKA TULISI VAIN SIINÄ HETKESSÄ HYVÄKSYÄ 

Kirjoita lista stressin aiheuttajista, niin voit pohtia mitä teet niiden eteen ja milloin. Korostan sanaa milloin, sillä tästä päästään tärkeään seikkaan. Kun ilta yhdeksältä mieleesi putkahtaa jotain, jolle et sillä hetkellä voi tehdä yhtään mitään, sano itsellesi näin: ”Juuri tällä hetkellä en voi tehdä tämän asian eteen yhtään mitään. Minun ei siis kannata tuhlata energiaa sen murehtimiseen nyt. Olen suunnitellut miten ja milloin hoidan asian, joten pohtimisen aika on silloin. Jos kyseessä on uusi asia, varaan huomiselta 15 minuuttia siihen, että suunnittelen miten ja milloin hoidan asian. Nyt en voi tehdä yhtään mitään, joten asian pyörittely ei ole kenellekään hyödyksi. Voin siis nauttia tästä hetkestä ilman turhia velvoitteita tai huolia.”

Tärkeä ihminen lähetti minulle kerran pahassa paikassa seuraavan lainauksen, jota pyrin mahdollisimman usein muistelemaan.

”Tänään en enää murehdi mistään. En ole mitään mieltä, enkä ota kantaa. En koita olla oikeassa, enkä aio selvittää ensimmäistäkään sotkua. Hetken tässä vain hengittelen ja sitten painaudun huokaisten pehmoiseen petiin.”  Elina Salminen

Kaikki pääsykoepostaukset #pääsykoe-otsikon alta.

Seuraathan mua jo Instagramissa @katariinalehtiniemi, linkkaan sinne aina uusimmat postaukset ja jaan viikoittain myös muuta materiaalia.

Tsemppiä!

Katariina

Kommentit (3)
 1. Huomasin nyt vasta vastauksesi, kiitti sikana 🙂 Pistänpäs heti ekan pyörimään!

 2. Oisko sulla vinkata jotain hyviä nukahtamis- ja meditaatiovideoita tai kanavia youtubesta? 🙂

  1. Moikka! Linkkaan tähän mun lempparit, mitkä yleensä laitan pyörimään. 🙂 Joskus laitan vain jonkun mahdollisimman pitkän, enkä välttämättä edes kuuntele tarkasti sanoja. Riittää se, että kuulee puheen sorinaa!

   Syvämeditointi – Apua nukahtamiseen: https://www.youtube.com/watch?v=GgBMgbEa9tE

   Mielen rentoutus – Hetki unelmointia: https://www.youtube.com/watch?v=2w72RVbEZwk

   Mielen rentoutus – Unisieppari: https://www.youtube.com/watch?v=VKoe26DndkY

   Apua nukahtamiseen: https://www.youtube.com/watch?v=wMSh5TiRCgo

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *