Tilastotiede – Parhaat vinkit psykologian pääsykokeeseen

Toivottavasti mahdollisimman moni teistä väsäsi itselleen alustavan lukusuunnitelman kevättä varten. Jos et sitä kuitenkaan kerennyt vielä tekemään, niin ei ole myöhäistä aloittaa! Tänään kerron teille, mitkä on mun vinkit tilastotieteen opiskeluun. Varoitus! Kilometripostaus luvassa. 😀 Jyväskylässä ja Joensuussa kirjana toimii Leila Karjalaisen Tilastotieteen perusteet, kun taas Helsinki-Turku-Tampere-kokeen kirja on Nummenmaan, Holopaisen ja Pulkkisen Tilastollisten menetelmien perusteet. Jyväskylän ja Joensuun kirjallinen koe on pelkkää monivalintaa, kun taas Helsingin, Turun ja Tampereen kokeessa painotetaan lisäksi laskemista. Monivalintakysymykset edellyttävät ehdottomasti yksityiskohtien opettelua. Koska Helsingin ym. kokeessa on muutakin kuin monivalintaa, on se omasta mielestäni matemaattisesti haastavampi koe. Jyväskylässä ja Joensuussa laskin ei ole sallittu, mutta Helsingin ym. kokeessa tarvitaan nelilaskin.

// Edit: Tekstiä on muokattu ja tuotu ilmi, että Helsinki-Turku-Tampere-kokeessa on siis myös monivalintakysymyksiä ja yksityiskohdat ovat tärkeässä osassa!

// Edit #2: Pääsykoevaatimukset ovat myös tilaston osalta muuttuneet. Henkilökohtaisesti suosittelen paneutumaan mieluummin Holopaisen kirjaan etukäteen. Kaikille uudistettu koe muistutti siis aiempaa HKI-TURKI-TRE-koetta. Virallinen tilaston materiaali julkaistiin ainakin v. 2019 yhdessä muiden artikkeleiden kanssa. 

IMG_8300 kopio 2.jpg

MUN VINKIT YKSITYISKOHTAISEEN TILASTOTIETEEN OPISKELUUN

1. HAHMOTA MATERIAALI

Hahmota materiaali kunnolla ja tiedä, mitkä ovat aihealueet. Käy sisällysluettelo tarkasti läpi ja mieti, mitkä ovat sinulle tuttuja aiheita ja mitkä saattavat tuottaa haasteita. Selaa sen jälkeen kirja sivu sivulta läpi ja keskity otsikkoihin ja kuviin. Voit jo tässä vaiheessa tehdä omia merkintöjäsi, jos sinulle herää kysymyksiä.

2. LUE KIRJA KERRAN LÄPI

Tämä vaihe on vapaaehtoinen ja osa on saattanut tehdäkin sen jo. Jos vain uskot, että se on ajallisesti mahdollista, niin lue kirja kerran läpi vaikka iltalukemisena. Tässä vaiheessa ei ole siis vielä tarvetta tehdä merkintöjä, ellei sinulle herää erityisiä kysymyksiä. Jos aloitat lukemisen nyt tai myöhemmin (aloita viimeistään nyt!), menisin itse ehkä suoraan seuraavaan vaiheeseen.

3. LUE KIRJA AJATUKSELLA & KOROSTUSTUSSIN AVULLA

Lähde lukemaan kirjaa ajatuksella ja käytä korostustussia apuna. Painotan sitä, että kirjaa ei kannata sutata täyteen eri värejä, koska silloin tämä vaihe menettää merkityksensä. Korosta tärkeitä käsitteitä, tärkeitä lauseita ja erityistä huomiota vaativia kohtia. Kun olet edennyt kappaleen verran, selaa korostetut kohdat läpi ennen seuraavaan kappaleeseen siirtymistä. Hahmotuksesi lisääntyy koko ajan. Muista hyödyntää tarralappuja ja kirjoita niihin merkintöjä, jotta muistat palata askaruttavaan asiaan myöhemmin. Tarralaput eivät tee kirjasta suttuista, sillä voit poistaa ja lisätä niitä tarpeen tullen.

1.kollaasi kopio.jpg

4. TEE KIRJALLISET MUISTIINPANOT

Nyt on aika siirtyä tekemään kirjallisia muistiinpanoja korostuksia hyödyntäen. Voit tehdä muistiinpanot käsin tai koneella. Suosittelen kuitenkin käsintekemistä, sillä tutkimuksissa on todettu, että silloin oppiminen tehostuu. Minä itse opin selkeästi paremmin silloin, kun kirjoitan asian itse uudelleen ylös. Sitähän tämä oli, asioiden uudelleen ylös kirjoittamista, eikä omalla kohdallani ainakaan vain niiden ”kaikista oleellisimpien” asioiden poimimista. Se tapa toimii esimerkiksi yliopistossa, mutta koska kirjasta voidaan kysyä ihan mitä vain, sinun tulee osata kaikki. Siksi periaatteessa tämän vaiheen tarkoitus on kirjoittaa kirja uudelleen itsellesi selkeämpään muotoon (:D). Kuulostaa pahalta ja siihen menee aikaa, mutta tällä tavalla käyt kaiken varmasti läpi.

Mieti teemavärit eri asioille: otsikot, alaotsikot, nimet, määritelmät, esimerkit, kaavat, testien nimet, muu oleellinen, piirrustukset…

Lue kappale (tai ison kappaleen sisällä oleva ”pikkukappale”) läpi, tee siitä muistiinpanot, lue seuraava pikkukappale… Jatka näin kunnes olet tehnyt kokonaisesta kappaleesta muistiinpanot. Kertaa kirjoittamasi muistiinpanot ja mene seuraavaan kappaleeseen.

Voit tehdä yhden kappaleen muistiinpanojen jälkeen ns. yhteenvedon asioista, jos se on oleellista. Vasemmalla alla olevassa kuvassa tein sijaintiluvuista, hajontaluvuista jne. yhteenvedon, ja merkitsin tunnusluvun alle muuttujan mittaustason. Näin hahmotin kokonaisuuden ja pystyin helpommin muistamaan erot.

Kaavat kirjoitin tarralappuihin, sillä ne lisäsivät mielestäni jälleen kerran hahmottamista. Opettele kaavat ulkoa! Kyllä, tuokin kaava, joka on alhaalla oikealla. Muistat ne loppujen lopuksi aika helposti ajan myötä, joten älä stressaa niistä. Kaikki asiat on opeteltavissa.

Ainakin Karjalaisen kirjassa käydään läpi Excelillä ja SPSS-ohjelmalla laskemista, mutta niiden käyttöä ei suoranaisesti ainakaan aiemmin ole tarvinnut osata Jyväskylän kokeessa. Sinun tulee kuitenkin osata kertoa, mikä termi kuvaa esimerkiksi tiettyä taulukon osaa. Opettelin itse varalta oleellisia käsitteitä ja asioita, joita olisi mahdollista kysyä monivalintakokeessa. (Esimerkki, SPSS: ”Keskiarvojen luottamusvälien kuvaajat saadaan kätevästi, kun kaavio luodaan Chart Builderilla”.)

uusikuva1.jpg

5. KERTAA & TEE TEHTÄVÄT

Kirjassa on joka kappaleen perässä tehtäviä ja niihin löytyy vastaukset kirjan takaa. Pyrin tekemään ainakin muutaman tehtävän aina sen jälkeen, kun olin tehnyt muistiinpanot kappaleesta. En kuitenkaan sitä useinkaan tehnyt (sinun kannattaa tehdä), vaan tein tehtäviä 0-2 kertaa viikossa. Luultavasti syy miksi jätin tehtävien teon myöhemmälle oli se, että koin osan liian helpoiksi ja osan taas liian vaikeiksi vielä siinä vaiheessa. Laskemiseen hankin oman vihkon. 

Älä turhaudu, vaikka tehtävät vaikuttavat ensin vaikeilta. Minustakin tuntui siltä, mutta huomaat koko ajan aineistoa uudelleen läpi käydessäsi, että osaat päivä päivältä enemmän. On mahtava tunne, kun huomaa osaavansa asian, joka tuntui heprealta vielä tammikuussa.

Laskin matikkaa joka päivä noin viikon ajan vielä lähempänä koepäivää.

Kannattaa varautua kaikkeen, mutta omasta mielestäni ainakin Jyväskylän ja Joensuun kokeessa tärkeintä laskemisen osalta on panostaa todennäköisyyksiin ja helpoilla kaavoilla laskemiseen (esim. standardoitu muuttuja ja yksinkertainen indeksi). Varaudu osaamaan kaikki laskut, jotka voi laskea päässä. Olin itse ihan paineissa siitä, että en opi laskemaan kaikkia neljännen kappaleen laskuja.

Edellä mainitun takia sun pitääkin osata kerto- ja jakolasku ilman laskinta. Youtubesta löytyy videoita, joilla opetella esimerkiksi jakamaan allekkain, jos se on alakoulun jälkeen päässyt unohtumaan. Mua muistutettiin tästä muistaakseni vasta ihan loppuvaiheilla, joten aloita opettelu heti.

uusikuva2.jpg

6. HAHMOTA KOKONAISUUDET

Lähde kokoamaan tietoa kokonaisuuksiksi. Mun on pakko saada käydä asiat läpi ennen kuin voin lähteä tekemään esimerkiksi ajatuskarttoja tai taulukoita. Toki tein niitä joistain asioista jo muistiinpanovaiheessa, mutta tässä vaiheessa tein sellaisia ajatuskarttoja, joihin pyrin kokoamaan kaiken mikä liittyi kyseiseen aiheeseen ja vielä selkeämpään muotoon. Tein ensin tarkemmista aiheista karttoja ja lähempänä koetta tein vielä laajempia karttoja, kun osasin jo paljon. Niiden tarkoituksena oli lähinnä muodostaa visuaalinen kuva, jonka avulla pystyin muodostamaan siltoja asioiden välille ja palauttamaan oleellisia asioita mieleen kuvan perusteella. Tämä toimii siis varsinkin ihmisillä, jotka muistavat visuaalisesti. Suosittelen kuitenkin kaikkia ainakin kokeilemaan. Loppuvaiheen kertailut tein alla olevista lapuista ja harvemmin enää palasin muistiinpanovihkooni. Voisi jopa ajatella, että kirjoitin muistiinpanoissa olevat asiat taas uudelleen, mutta vielä kerran selkeämpään muotoon. Meinaa jo vähän itseäkin naurattaa (:D :D)! Mutta ihan oikeasti todella hyödyllistä, koska nämä asiat on pakko käydä useamman kerran läpi.

uusikuva3.jpg

7. MUISTA MYÖS YKSITYISKOHDAT / FLASHCARDS

Tärkeämpää on se, että osaat asioiden kokonaisuudet erinomaisesti, mutta sinun tulee muistaa myös yksityiskohtia. Monivalintakokeessa voidaan kysyä mitä vain ja silloin se vastaus on kaivettava jostain mielen sopukoista. Mä koin yksityiskohtien opettelun helpoimmaksi flashcardsien avulla. Oikeastaan tein flashcardsit melkein kaikesta (voi minua!), mutta varsinkin yksityiskohdissa ne on hyödyllisiä. Ne ovat myös helppo tapa testata tiedon osaamista myöhemmin joko itsenäisesti tai jonkun kyselemänä.

Kortteja voi alkaa tekemään samaan aikaan muistiinpanojen kanssa, vaikka aina yhden kappaleen jälkeen. Silloin niillä voi harjoitella jo heti alusta lähtien. Mä tein kortit vasta muistiinpanojen jälkeen. Koin, että sillä tavalla sain vielä kerran kerrata muistiinpanojen asiat ja oppia lisää.

uusikuva4.jpg

Tee kortti sellaisesta asiasta, jonka ajattelet olevan mahdollinen kysyttäväksi monivalintakokeessa. Toiselle puolelle asia ja toiselle mahdollisimman lyhyt kattava selitys. Liian pitkät selitykset eivät tue korttien ideaa, koska et koskaan voi opetella ulkoa kilometrin pituista lausetta. Been there, done that.

Tein tilaston kortit isosta kartongista leikkaamalla, mutta kuten kuvista huomaa, ovat ne kaikki aivan erikokoisia. Viimeiseen kappaleeseen ja artikkeleihin ostin korttipohjia, jotka leikkasin kahtia. Se tulee kalliimmaksi, mutta on visuaalisesti miellyttävämpää. Toki järkevämpi tapa on leikata iso kartonki nätisti, mutta mä en näköjään siihen kyennyt! Voit hyödyntää eri kappaleissa eri värejä, mä merkkasin kortin yläkulmaan kappaleen numeron.

Osa suosittelee kertaamaan kortteja milloin vain ja missä vain. Itseäni ahdistaa sekoittaa työ- ja vapaa-aika keskenään, joten varasin lukusuunnitelmaani myös korttien opettelulle aikaa. Jos asia ei tuota sinulle ahdistusta, niin harjoittele ihmeessä niin paljon kuin vain haluat! Älä kuitenkaan huijaa itseäsi, jos se oikeasti ahdistaa. Hyödyt paljon enemmän, jos jätät ne suosiolla pois vapaa-ajastasi ja harjoittelet suunnitellulla työajalla.

Tee niin, että sinulla on korttipakka esimerkiksi yhdestä kappaleesta. Lähde käymään kortteja läpi siten, että jos osaat suoraan vastata kortin vastauksen, laitat sen yhteen pinoon. Jos taas epäröit vastauksen välillä tai joudut katsomaan sen kortin takaa, laita se eri pinoon. Näin sinulla on selvillä asiat, jotka hallitset, ja jotka vaativat enemmän harjoittelua. Kortteja tulee olemaan PALJON, joten tämä on myös ajallisesti järkevä keino harjoitella.

IMG_8335 kopio.JPG

No huhhuh! Tulipas asiaa ja postaus on tosi pitkä. Halusin kuitenkin kertoa kaiken samalla kertaa, jotta kokonaisuuden pystyy hahmottamaan. On mahdollista, että pääsykoe luonnistuu vähemmälläkin työllä, mutta hain itse ensimmäistä kertaa ja halusin ottaa kaiken varman päälle. Halusin pystyä sanomaan itselleni yrittäneeni ihan täysillä, jos koulupaikkaa ei olisi tullut. En myöskään ollut valmennuskurssilla, joten tein itsenäistä työtä siitäkin syystä näin paljon. Toivottavasti tästä oli teille hyötyä, mulla tuli melkein hiki kevättä muistellessa ja tätä kirjoittaessa!

Jos teillä jäi jotain kysyttävää, niin vastaan enemmän kuin mielelläni kommenttikentässä, sähköpostilla tai Instagramissa. Kuuntelen mieluusti myös teidän fiiliksiä pitkin kevättä, joten uskaltakaa kommentoida, jos on pienintäkään asiaa. 🙂 

IMG_8305 kopio.JPG

Älä ajattele tilastoa vihollisena vaan suhtaudu siihen avoimin mielin. Ainakin Jyväskylän koe on kuitenkin paljolti teoriaa ja helppoa laskemista. Tilastotiede on myös suuri osa tulevaa ammattiasi, joten ajattele asiaa siltäkin kannalta. Muista, että jos teet nyt täysillä, sun ei tarvitse tehdä tätä uudelleen seuraavana keväänä!

Kaikki pääsykoepostaukset #pääsykoe-otsikon alla! Ne löytää täältä.

Tsemppiä!

Katariina

Kommentit (17)
 1. Epätoivoinen
  20.2.2020, 20:06

  Heippa!
  Haen toista kertaa psykalle ja tilastotieteestä perusteet on jo hallussa, mutta aina kun yritän tehdä vanhoja valintakokeita meno tyssää. Vaikka tietäisin mitä kaavaa tarvitsee käyttää, en löydä tekstistä punaista lankaa tai oikeita lukuja mitä tehtävässä tarvitsee käyttää. Yleensä tilanne päättyy niin että tiedän mikä testisuureesta tai todennäköisyydestä pitäisi tulla, mutten saa oikeaa tulosta millään. Myös päättelykyky viimeistä valintakokeen tehtävää ajatellen on olematon. Kuinka paljon teit aikanaan vanhoja valintakokeita? Osaatko sanoa yhtään mikä voisi auttaa?

  1. Moikka! Kiva kun laitoit viestiä. 🙂

   On turhauttavaa, jos tiedon soveltamisvaiheessa homma tyssää. Mulla on itselläni ollut sama haaste lähes aina matemaattisissa tehtävissä. Vasta kun on tehnyt yhdessä jonkun osaavamman kanssa, on ymmärrys lisääntynyt. Kielellinen osaaminen / kielellisen tiedon soveltaminen taas on mun vahvuus – ehkä myös sulla? 🙂

   Mun on hieman vaikeaa vastata kysymykseesi / antaa neuvoja, koska en ole koskaan itse tehnyt nykyisen tyyppistä tilaston osuutta. Sanoisin, että itselläni oli helpompi reitti matikan osalta, mitä tänä päivänä vaaditaan. Tein ennen valintakoetta paljon monivalintakysymyksiä liittyen materiaaleihin, mutta huomasin, että kokeessa kysymykset olivat haastavampia, mitä olin treenannut.

   Oletko miettinyt osallistumista avoimen yliopiston tilaston kurssille? Sieltä voisi saada konkreettista opetusta ja vastauksia kysymyksiin. Kurssin saa hyväksi luettua, kun pääset opiskelemaan!

   Jos haluat vielä jutskailla näistä niin laita mulle vaikka sähköpostia, kun en enää niin aktiivisesti tän blogin puolella ole. 🙂

   katariina.lehtiniemi(at)gmail.com

   Tsempit!

 2. pänttääjä
  12.1.2019, 17:45

  Mua hämmentää se, että tänä vuonna ei pääsykoeinfoissa (siis esim. täällä https://opintopolku.fi/app/#!/korkeakoulu/1.2.246.562.17.67323911213) kerrota mitään kirjaa. Eikö tuossa yleensä ole lukenut valmiiksi vaadittu tilastotieteen kirja ja vain artikkelit on julkaistu huhtikuun tienoilla? Ei kai sitä tilastotieteen materiaalia voida ilmoittaa vasta samaan aikaan artikkelien kanssa? Olen päntännyt Tilastollisten menetelmien perusteet -kirjaa, mutta pohdin tässä kuinka tarkkaan sitä kannattaa opiskella, jos materiaali onkin lopulta joku muu. Tai siis että eikö tilastomatsku ylipäätään ole aina aiemmin ilmoitettu jo joskus marraskuussa tuolla opintopolun sivuilla? Niin että tämä vuosi olisi ensimmäinen poikkeus kun niin ei tehdä? Osaatko auttaa? 🙂

  1. Hei, tänä vuonna tiettyä kirjaa ei ole ilmoitettu kuten aikaisempina vuosina. Valintakoevaatimuksissa kuitenkin lukee tilastollisten menetelmien perusteet ja laskemista vaativat tehtävät. Siksi jotain tilaston kirjaa kannattaa opiskella ellei usko pärjäävänsä pelkällä lukion oppimäärällä. 🙂 Uskon, että julkaistava materiaali liittyy psykologian artikkeleihin, mutta toki se voi liittyä mihin vain valintakoevaatimuksissa lueteltavaan aiheeseen. Tarkkuudesta en osaa sanoa, mutta opiskelisin ainakin perus kaavat, laskutoimitukset ja teorian niin hyvin kuin ajan puitteissa on mahdollista. Toivottavasti tämä auttoi!

   1. pänttääjä
    13.1.2019, 05:39

    Auttoi kovasti, kiitos!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *