Tulevan fuksin ABC

Hei ihan hirveesti onnea kaikille koulupaikan saaneille! Ootte taputukset ansainnut! Toivottavasti blogi on edes joiltain osin tsempannut teitä kohti opiskelupaikkoja. On ollut ilo jakaa omia vinkkejä ja saada vielä positiivista palautetta niistä. Kiitos teille siitä! Aion jatkaa blogin kirjoittamista, tosin pääsykoevinkkien sijasta muun muassa omiin opintoihin liittyvien ja muiden itseä kiinnostavien aiheiden parissa. Haluan kuitenkin jatkaa tsemppaavaa ilmapiiriä tulevienkin kirjoitusten mukana! Toivottavasti moni teistä jää seurailemaan vielä näitäkin postauksia. Otan myös innolla postaustoiveita vastaan, jos teillä niitä on ehdottaa. Sainkin toiveen muistella ajatuksia ja käytännön seikkoja viime syksyltä liittyen uuteen ja jännittävään ajanjaksoon elämässä, kun itse sain opiskelupaikan.

IMG_0123.jpg

Noin vuosi sitten heräsin aamulla ja huomasin yhdestä ryhmästä, että pääsykoetulokset ovat tulleet. Sydän pamppaillen avasin Opintopolun, jossa luki, että minut on hyväksytty opiskelemaan psykologiaa Jyväskylän yliopistoon. En voinut uskoa silmiäni ja kiljuin vain. Se oli kuitenkin ainut hakukohteeni ja ensimmäinen hakukertani. Olin niin onnellinen ja innoissani siitä, että pääsen aloittamaan uuden elämän Jyväskylässä. Tämä tuo vieläkin hymyn huulille ja kylmät väreet iholle. Kun olin soitellut kaikille opiskelupaikastani, teki minun heti mieli alkaa setvimään käytännön asioita asunnosta alkaen.

Muutin siis Oulusta Jyväskylään, ja kun sain tietää miltä uusi asuntoni tulee näyttämään, aloin suunnittelemaan, mitä kaikkea veisin sinne mukanani, mitä aion myydä ja mitä vielä hankkia. Oli ihanaa hankkiutua kaikesta turhasta eroon ja viedä uuteen kotiin vain kaikki oleellinen. Kirppistelemällä tienasin myös hyvän potin asunnon uusia hankintoja varten. On tärkeää, että saat tehtyä kodistasi mieluisan. Ensimmäisenä aamuna uudessa kodissa ja uusissa lakanoissa elämä hymyilytti. Aikas paljon. Nauti noista tunteista!

Ennen ensimmäistä koulupäivää olimme jo tutustuneet hiukan muiden psykalla aloittavien kanssa yhteisessä Whatsapp-ryhmässä. Silti hiukan jännitti, löydänkö kaltaisiani ihmisiä ympärilleni, joiden kanssa viihdyn. Jo kolmantena päivänä olin aika onnellinen ihmisistä, joiden kanssa aloin viettämään aikaa. Tämä porukka muovautui kokonaiseksi ensimmäisten viikkojen aikana ja on mun mukana yhä.

Fuksisyksyn ensimmäiset viikot olivat aika hektisiä ja mietin, miten ihmeessä jaksan painaa ne läpi. Hyvin kuitenkin selvisin ja olihan meillä ihan hurjan hauskaa. Jos jotain muuttaisin, pyrkisin jatkamaan liikuntaharrastusta säännöllisesti fuksihulinoidenkin keskellä. Jotenkin siinä hutakassa se jäi ja oikeastaan vasta nyt kesällä olen saanut rytmin takaisin. Liikunnasta tulee kuitenkin niin hyvä olo, että olisi tärkeää pitää se opintostressiä tasapainottamassa!

Tulevan fuksin ABC

Yliopisto

Ilmottaudu läsnäolevaksi yliopistoon maksamalla lukuvuosimaksu. Näin saat oikeuden opiskelijaetuihin kuten YTHS:n palveluihin.

Saat maksusta vahvistuksen sähköpostiisi – merkkaa se sähköpostin suosikkeihin tai tulosta paperisena, jotta voit todistaa olevasi opiskelija, jos opiskelijakortit viivästyvät tai Frankin sovellus ei pelitä.

Edelliseen liittyen tilaa opiskelijakortti Frankin sivuilta (mahdollista muistaakseni 1.8. alkaen). 

… ja / tai ota käyttöön Frankin mobiilisovellus. Suosittelen kuitenkin fyysistä korttia, jos ainejärjestöllänne on oma etuihin oikeuttava tarra ja välttääksesi ahdistuksen, jos ja kun mobiilisovellus ei toimi…

Liity ainejärjestöösi ja maksa sen jäsenmaksu. Tämä ei ole pakollista, mutta suositeltavaa, sillä tapahtumat ja yleensä esimerkiksi haalarit ovat tällöin halvemmat. Jäsenmaksu maksetaan vain kerran ainakin Stimuluksessa, joten et mene vararikkoon.

Halutessasi voit myös hankkia yliopiston käyttäjätunnukset, johon ohjeet löytyvät yliopiston nettisivuilta. Ainakin meillä tämä tehdään kuitenkin viimeistään yhdessä tutor-ryhmän kanssa opintojen alettua.

Jos ainejärjestötoiminta kiinnostaa, kysy rohkeasti vanhemmilta opiskelijoilta asiasta.

Tutustu sivuainevalikoimaan.

Kysy apua opintojen suunnittelussa, kun sen aika on. Älä ahnehdi kurssien määrässä, sillä on kurjaa tehdä kursseja hutaisten ja oppiminen jää silloin vähemmälle.

Hanki nyt viimeistään kalenteri. Luentoja, tapahtumia, harrastuksia, hammaslääkäriaikoja sun muita on älyttömästi, joten aiheutat huomattavasti vähemmän stressiä laittamalla kaiken ylös kalenteriin.

Vaikka aiemmin suosin käsintehtyjä muistiinpanoja, olen kokenut läppärin luennoilla kätevämmäksi. Tästäkin on toki eriäviä mielipiteitä, joten kokeile! 

Asuminen

Hanki asunto! Tsekkaa opiskelija-asunnot (Jyväskylässä KOAS ja JYY:n ylioppilaskylä), yliopiston yleinen asuntopalsta ja muut yksityisiä asuntoja tarjoavat sivustot. Useimmat JYY:n asunnoista ovat hyvässä kunnossa, joten niitä ei tarvitse ollenkaan vierastaa. Ainakin Ylioppilaskylässä vuokraan kuuluu vesi, sähkö ja netti. Keväällä valmistui myös uudistunut Rentukka, joka tarjoaa opiskelijaravintolapalvelut, kuntosalin sekä opiskelu- ja kerhotilat! 

Valitettavasti opiskelijayksiöihin on kuitenkin noin vuoden jono ellei sinulla ole terveydellistä syytä tai ellet ole yli 25-vuotias (muistaakseni näin ainakin Ylioppilaskylässä). Moni kuitenkin asuu vuoden solussa ja muuttaa seuraavana keväänä yksiöön. Soluasuminen ei kuulemma ole yhtään sen hassumpaa, joten ainakin vuosi on täysin mahdollista niinkin viettää. Jotkut tekevät myös niin, että asuvat vuoden kalliimmalla yksityisellä ja muuttavat asuntotarjouksen tullessa halvempaan opiskelijayksiöön.

Tsekkaa, missä kampuksella omat opintosi pääosin sijaitsevat, jotta voit huomioida sen asuntoa etsiessäsi.

Tee osoitemuutos Postille ja muuttoilmoitus Maistraattiin.

Irtisano tai siirrä vanhan asunnon sopimukset (sähkö, netti jne.) uuteen asuntoon. 

Talous

Hae opintotukea ja asumistukea. Tarvitset liitteen vuokrasopimuksesta ja muistaakseni todistuksen opiskelupaikasta. Säilytä myös kesän ja menneen vuoden palkkakuitit!! Kelan sivuilta löytyy ohjeet kaikkiin yksityiskohtiin.

Hae halutessasi opintolainaa pankiltasi. Jos säästöjä ei ole kertynyt, lainaa usein tarvitaan ihan jokapäiväiseen elämiseen. Älä stressaa opintolainan ottamisesta, sillä se on turvallista lainaa pitkällä maksuajalla. Kun suoritat opinnot määräajassa, Kela maksaa osan lainastasi. Työelämään päästyäsi lainan lyhentäminen onnistuu varmasti ilman suurempia ongelmia.

Pidä laina erillisellä tilillä, jotta voit seurata sen kulumista. Lainaa myönnetään 650 € opintotukikuukaudelle, joten pidä huoli, että et käytä sitä holtittomasti, vaikka summa isolta näyttäisikin. Jos jossain kuussa joudut käyttämään enemmän kuin 650 €, pyri seuraavassa kuussa pääsemään takaisin summaan, joka pitäisi seuraavaan kuukauteen mennessä olla vielä tilillä. Huomioi, että lainaa ei myönnetä kesäkuukausille, ellet nosta opintotukea ja tee kesäopintoja.

Jos pystyt, laita lainasta edes pieni summa säästöön kuukausittain. Aina siihen ei kuitenkaan ole varaa, mutta pyri mahdollisuuksien mukaan säästämään jokin summa ennemmin kuin käyttäisit sen johonkin ei niin tärkeään. Itse olen pyrkinyt laittamaan noin 50 € kuukausittain ASP-tilille. Olisi myös hyvä jättää kesää varten hieman säästöön, jos sattuu, että et saa heti töitä tai ilmestyy muita yllättäviä kuluja. 

Hanki pyörä. Vaikka Jyväskylä mäkinen onkin, taittuu matka yliopistolle kätevästi pyörällä, ellet halua kävellä tai maksaa bussikortista. Jyväskylässä on harvinaisen kallis bussin kuukausikortti, joten itse olen siitä maksanut vain talvikuukausina. Hanki myös hyvä lukko!

Jos aiot tehdä töitä, suosi keikkatyöfirmoja, sillä voit ottaa vastaan vuoroja, kun se sinulle sopii. Opinnot ovat työtäsi, joten ei ole syytä polttaa itseään loppuun tekemällä hurjasti muita töitä siinä sivulla, vaikka se houkuttaisikin. Toki tämäkin riippuu ihmisestä, mikä on liikaa ja mikä ei.

Muista ilmoittaa Kelalle, jos tulosi laskevat 200 € tai nousevat 400 € viimeisestä tukipäätöksestä

Syö opiskelijaravintoloissa hintaan 2,60 € ja / tai tee isompia satseja ruokaa kerralla edullisista aineksista. 

Pidä kirjaa menoista ja tuloista. Päätä jokin tietty summa kuulle, jonka voit käyttää ruokaan ja ruokailuun ja pyri pysymään sen rajoissa. Olen itse tykännyt selkeyden vuoksi pitää ruokarahat S-pankin tilillä ja ostamaan S-ryhmän kaupoista, jotta myös bonus kertyy.

Maksa laskut ja muut pakolliset heti kuun alussa, jotta sinulle selkeytyy loppukuun taloudellinen tilanne.

Vapaa-aika ja sosiaalinen elämä

Mene mukaan alkusyksyn yhteisiin infoihin ja rientoihin. Valitettava tosiasia on se, että porukat alkavat muodostua jo ensimmäisestä päivästä lähtien ja myöhemmin mukaan on vaikeampaa päästä. Toki kavereita voi löytää myös myöhemmin ja muista porukoista, mutta suosittelen erittäin vahvasti olemaan mukana ryhmäytymisissä ja muissa yhteisissä jutuissa. 🙂

Fuksivuonna erilaisia tapahtumia on paljon ja niihin voi osallistua halutessaan. Kenenkään ei kuitenkaan ole pakko käydä opiskelijabileissä, jos ne eivät tunnu omalta. Ensimmäinen vuosi voi olla myös sosiaalisesti todella raskas, mutta onneksi se helpottaa jo seuraavana vuonna, kun osaa valita ne omat lempparitapahtumat. 

Hyödynnä edullista korkeakoululiikuntaa. Siellä voi tutustua myös samankaltaisiin ihmisiin! 

Älä stressaa liikaa siitä, jos uusi elämäntilanne aiheuttaa muutoksia ihmissuhteissa. Sinulla on oikeus asettua uuteen elämääsi ja muokata elämästäsi sellainen kuin itse haluat. Ne ihmiset pysyvät, joiden on tarkoitus pysyä.

Ole mukava jokaiselle yliopistolla. On absurdia kuulla, että kiusaamista esiintyy vielä korkeakouluissa ja työelämässäkin. Ei siis jätetä ketään tahallaan ulkopuolelle tai kohdella kaltoin, vaikka joku ei omaan porukkaan kuuluisikaan tai olisi joutunut jättämään ensimmäisten viikkojen yhteiset tapahtumat välistä.

Hymyillään siis kanssaopiskelijoille ja puhutaan kauniisti. Se ei ole keneltäkään pois.

Fuksivuosi oli mahtava, nauttikaa siitä! Itse täällä jo odottelen innolla tulevaa syksyä omien opintojen ja tutorhommien parissa. Eniten odotan sitä, että saan mun lemppari-ihmiset kesälomilta takaisin Jyväskylään ja voidaan viettää yhdessä yhtä hyvä vuosi kuin viime vuonna. <3

Tsempit elämään uutena opiskelijana!

Katariina

Kommentit (4)
 1. Moi!

  Sun aivan ihana ja motivoiva blogi on innostanut mut hakemaan psykalle ensi vuonna! Suuri kiitos siitä <3 Osaatko sä yhtään arvella, että pysyykö psykologian pääsykoe samanlaisena artikkelien suhteen tai muuttukohan esimerkiksi tilastomatematiikan kirja? Mä täällä malttamattomana odottelen, että pääsisin jo jotain tekemään pääsykokeisiin valmistautumisen suheen! 😀

  1. Hei! Aivan mahtavaa kuulla, että olet innostunut hakemaan psykalle! Ja ihan huippua, että oon ollut osana innostamassa valintaan. 🙂 En osaa sanoa, miten ensi vuoden koe muuttuu. Jokin ajatus minulla on mielessä, että olisin kuullut Jyväskylänkin siirtyvän yhteishakuun hki-turku-tren kanssa… (ehkä vuonna 2020??). En siis ole yhtään varma, mutta muistelen kuulleeni pohdintoja. Tilastomatikka tuskin tulee kokeesta häviämään, joten sitä nyt voi ainakin hyvillä mielin kertailla, vaikka kirja muuttuisikin.

   Kivaa kesää ja tsempit jo nyt ensi vuoden rutistukseen! 

 2. Hyviä vinkkejä opiskelijaelämän alkuun! Vaikka en itse olekaan aloittamassa opintoja, niin näitä on silti mukava lukea ja fiilistellä noita aikoja 🙂 Olet tehnyt hienoa ja tärkeää työtä tulevien opiskelijoiden eteen. Mahtavaa, että jaksat pitää tällaista blogia omien opiskekelujesi lomassa!

  1. Ihana, että pystyit fiilistellä menneitä aikoja 🙂 Kiitos, kommenttisi merkitsee tosi paljon! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *