Tuhkarokko – vaaraton lastentauti?

rokotukset.jpg

”Ennen vanhaan kaikki lapset sairastivat tuhkarokon, ja hengissä ollaan.” Tällaisia kommentteja luin, kun torstaina uutisoitiin laajasti 6-vuotiaasta rokottamattomasta lapsesta, joka ulkomaanmatkan seurauksena sairastui tuhkarokkoon. Lapsi asuu Pohjanmaalla, jossa rokotekielteisyys on voimissaan ja rokotuskattavuus paljon muuta Suomea heikompi. Tuhkarokko on erittäin herkästi tarttuva tauti, joten yhdistettynä heikkoon rokotuskattavuuteen tapaus antaa aiheellisesti syytä huolestua tuhkarokkoepidemian puhkeamisesta.

Jostain syystä osa ihmisistä pitää tuhkarokkoa harmittomana lastentautina. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan viime vuonna tuhkarokkoon kuoli maailmanlaajuisesti 110 000 ihmistä, joista suurin osa lapsia. Euroopassakin kuolemantapauksia on ollut tänä vuonna jo 37. Ei siis ehkä sittenkään vaaraton lastentauti.

On todella surullista, että samaan aikaan kun meillä länsimaissa on paremmat mahdollisuudet kuin koskaan aikaisemmin hoitaa ja ennaltaehkäistä sairauksia, osa ihmisistä asettaa itsensä vapaaehtoisesti vaaraan kieltäytymällä rokotuksista. Ehkä se on osa nykyistä individualistista kulttuuria, tai sitten ihmiset eivät enää ymmärrä rokotuksilla ehkäistävien sairauksien vakavuutta, kun eivät ole itse omin silmin nähneet niihin sairastuneita. Sen vuoksi osan silmissä rokotteiden mahdolliset, hyvin harvinaiset haittavaikutukset muuttuvat suuremmaksi uhaksi kuin itse rokotuksilla ehkäistävät taudit. Rokotevastaisuus ei ole yleistynyt vain Suomessa, vaan myös monessa muussa Euroopan maassa. Ehkä osittain sen vuoksi myös tuhkarokkoepidemiat ovat lisääntyneet viime vuosina merkittävästi ympäri Eurooppaa.

Uutinen 6-vuotiaasta tuhkarokkopotilaasta on useammalla eri tavalla surullinen. Toisaalta pieni lapsi joutuu kärsimään vanhempiensa ideologian vuoksi, ja samalla päätös jättää lapsi rokottamatta on asettanut ainakin sadat ulkopuoliset ihmiset vaaraan. Minun on hyvin vaikea ymmärtää rokotevastaisia ihmisiä. Heidän asenteensa ei ylensä faktoja ja numeroita latelemalla lievenny, vaan ennemminkin jyrkkenee. Miten ihmeessä heidän mielensä saisi muutettua? Jotkut ovat ehdottaneet rokotuspakkoa tai erilaisia taloudellisia sanktioita niille perheille, jotka eivät rokota lapsiaan. En haluaisi Suomeen rokotuspakkoa, mutta jos laumasuoja alkaa rokotuskattavuuden alenemisen myötä merkittävästi heikentyä, en oikein näe muutakaan vaihtoehtoa. Rokotusten ottamatta jättäminen kun ei ole vain oma päätös, vaan se vaikuttaa myös meihin kaikkiin muihin. On pelottava ajatus, että jo kertaalleen käytännössä hävitetyt taudit alkaisivat taas jyllätä keskuudessamme. Toivon, että nyt ilmennyt tapaus havahduttaisi mahdollisimman monen pohjanmaalaisen rokotuttamaan itsensä.

Kirjoitin aikaisemmin influenssarokotuksista raskauden aikana, ja jo silloin totesin, että lapsemme tulee saamaan kaikki rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaava MPR-rokote annetaan normaalisti vuoden iässä, mutta tarvittaessa sen voi saada jo puolivuotiaasta eteenpäin, esimerkiksi jos perhe on lähdössä lomamatkalle. Tuhkarokkoa esiintyy tällä hetkellä niin paljon Euroopassa, että itse en uskalla matkustaa vauvan kanssa Suomen rajojen ulkopuolelle ennen MPR-rokotteen antamista. Sen sijaan suunnitelmissamme on lähteä ensi kesänä autoilemaan Suomessa, mutta Pohjanmaan rannikkoalueet ja suuret massatapahtumat taidamme jättää välistä.

Olisi kiinnostava tietää teidän ajatuksianne rokotuksista ja esimerkiksi rokotuspakosta, etenkin, jos koet olevasi rokotuskriittinen!

Kommentit (2)
  1. Mä olen erittäin rokotuspositiivinen ja näin vastasyntynyt sylissä tuntuis kauhealta jos nyt asuttaisiin Luodossa, mutta mulla on etäinen muistikuva et luin jostain että maissa joissa on rokotuspakko rokotuskattavuus ei ole juurikaan parantunut. Että sinällään en kannata sitä. Painostamalla yleensä ihmiset vaan marginalisoituu ja pitää voimakkaammin kiinni omista mielipiteistään. Surullista tietenki että tää on muuttunut joksikin mielipideasiaksi ja toivottavasti jonkun ei tarvitse kuolla ennen kuin ne mielipiteet muuttuu.

    1. Olen niin samaa mieltä sun kanssasi! Nyt raskaana ollessa tämä tuhkarokkotapaus tuntuu jotenkin erityisen pelottavalta. Mieleen alkaa tulla jopa ajatuksia siitä, että uskaltaako joka paikkaan edes mennä pienen vauvan kanssa, jos ei pysty luottamaan siihen, että hän on laumasuojan ansiosta turvassa. Tämän päiväisessä HS:ssa joku lääkäri oli kirjoittanut mielipidesivuille kirjoituksen siitä, että pitäisikö MPR-rokotuksen ajankohtaa aikaistaa, kun alle yksivuotiaat lapset ovat suojattomia. Mielestäni ihan hyvä idea.

      Toi sun pointti siitä, että pakolla rokottaminen ei nosta rokotuskattavuutta ja vain jyrkentää rokotuskielteisten asenteita on todella tärkeä. Itsekin olen lukenut samaa, että esim. Italiassa vanhemmat hankkivat lapsilleen väärennettyjä rokotustodistuksia, jotta heidän rokottamattomat lapsensa pääsisivät päiväkotiin ja kouluun. Haluaisin ymmärtää, mikä saa ihmiset kiistämään tieteellisesti todistetut faktat rokotusten hyödyistä. Tuntuu, että rokotuskielteisyys on osa yleisempää ilmiötä, jossa osa ihmisistä kiistää tieteellisesti todistetun tiedon oikeellisuuden ja valitsee uskoa mielummin omaan maailmankuvaan sopiviin ”faktoihin”. Surullista, että faktoista on tullut mielipideasioita.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *