Työssä jaksaminen raskausaikana

lumi.jpg

Viime viikon alussa palasin taas töihin, kun olin sitä ennen joutunut olemaan toista kertaa pidemmällä sairaslomalla. Töissä on ollut kiireinen syksy, mutta viime viikon jaksoin yllättävänkin hyvin. Tätä kirjoittaessa minulla on vielä yksitoista työpäivää jäljellä ennen äitiysloman alkua, ja toivottavasti pystyn ne kaikki olemaan töissä.

Olen työskennellyt aikaisemmin lukuisissa eri työpaikoissa useilla eri aloilla, ja koskaan aikaisemmin en ole joutunut olemaan poissa töistä muutamia päiviä pidempään. Nykyinen työni ei ole fyysisesti erityisen raskasta, mutta vastuullisuuden ja kiireen vuoksi se on ollut minulle nyt raskausaikana ajoittain liian rankkaa. Tunnollisena luonteena olen potenut huonoa omaatuntoa pidemmistä poissaoloista, vaikka niille on ollut hyvä syy.

Töissä jaksaminen raskausaikana riippuu monesta tekijästä, kuten työn luonteesta ja fyysisen rasituksen määrästä. Lisäksi siihen vaikuttavat monet yksilölliset tekijät, sillä jokainen raskaus on erilainen. Kaksi raskaana olevaa ihmistä voivat kokea saman työn hyvin eri tavoilla, sillä toisella saattaa olla paljon enemmän raskauteen liityviä oireita ja vaivoja. Myös henkiset voimavarat ovat merkittävässä asemassa: joku kuormittuu samasta työmäärästä ja stressistä enemmän kuin toinen.

Omalla kohdallani olen pohtinut paljon, onko minulla ollut ”oikeus” rasittua töissä käymisestä näin paljon, vai olisiko minun vain pitänyt tsempata enemmän, jotta olisin jaksanut paremmin. Olen kuitekin tullut siihen tulokseen, että kohdussani kasvavan vauvan takia on ollut parempi laittaa oma jaksaminen ja terveys edelle. Yksi raskausajan haasteistani onkin ollut opetella olemaan itselleni armollisempi.

Tällä viikolla olen laittanut merkille, että vaikka raskauteni on jo jonkin aikaa selvästi näkynyt, vasta nyt asiakkaani ovat sitä millään tavalla huomioineet tai kommentoineet. Ehkä se on vain hyvä asia, en tiedä. Minua raskauskommentit eivät ole haitanneet, mutta toisaalta kukaan ei olekaan sanonut mitään tökeröä, kuten päivitellyt vatsani kokoa tai kysynyt olenko varma, että lapsia on tulossa vain yksi.

Mutta miten te muut, oletteko joutuneet olemaan raskausaikana sairauslomalla vai pystyneet käymään normaalisti töissä? Onko töissä käyminen ollut raskausaikana rankempaa kuin normaalisti?

perhe raskaus-ja-synnytys terveys ajattelin-tanaan
Kommentit (2)
  1. Huomaan, että stressaan töistä enemmän ja etenkin aamuisin oon ollu tosi väsynyt. Toistaiseksi vielä oon ollu töissä, mutta katsotaan kauanko jaksaa. Olen hoitoalalla, jossa kiire ja potilassiirrot on arkipäivää. Jouluvapaat ei tuu ainakaan yhtään liian aikaisin.

    1. Huh, tsemppiä ja jaksamista töihin! Jos työ on kovin fyysistä, niin varmasti voi hyvällä omalla tunnolla jäädä sairaslomalle. Raskaana ollessa ei suositella painavien taakkojen nostamista ja kantamista, joten sulla on varmasti pätevä syy! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *