5 syytä siihen, miksi Skam on parasta tv:tä just nyt

skam.jpg

Kuva: NRK

Somessa on jo jonkin aikaa pöhisty norjalaisesta nuortensarjasta nimeltään Skam, eikä syyttä. Skam keskittyy seuraamaan viittä lukioikäistä nuorta naista: Vildeä, Evaa, Nooraa, Sanaa ja Chrisiä. 

Sarjaa on ilmestynyt kolme kautta, ja jokainen kausi kerrotaan yhden henkilön näkökulmasta. Ensimmäisellä kaudella näkökulmana on Eva, toisella Noora ja kolmannella viisikon kaveripiiriin kuuluva Isak. 

Skam on mielestäni mahtava sarja, vaikka en sen kohderyhmään (15-vuotiaat) kuulukaan. Tässä viisi syytä siihen, miksi ajattelen näin.

1. Tyttöjen välinen ystävyys. Skamissa keskiössä on viiden nuoren naisen ystävyys. Kun jollain menee huonosti, muut ovat tukena. Asiat sanotaan silti useimmiten suoraan. Vaikka Skamissakin on jonkin verran kyräilyä eri klikkien välillä, käy sarjassa selväksi, että tyttöjen pitää pitää yhtä. 

2. Käsitellyt aiheet. Ystävyyden lisäksi sarjassa käsitellään esimerkiksi seksiä ja parisuhteita, seksuaalista hyväksikäyttöä ja syömishäiriötä. Kolmannella kaudella myös homoseksuaalisuutta. Aiheet ovat universaaleja ja aina ajankohtaisia. Asioiden käsittelytapa on kaunis alleviivaamisen tai saarnaamisen sijaan. Esimerkiksi Vilden ja Nooran tapa puhua syömishäiriöstä ja tukea toisiaan on mielestäni yksi sarjan parhaista kohdista. 

3. Aitous. Hahmot ovat erehtyväisiä. Esimerkiksi feministi-Noora (tässä muuten yksi syy tykätä sarjasta: kuinka monessa teinisarjassa käsitellään asioita avoimen feministisesti?!) kokee häpeää sammumisestaan ja muistinsa menettämisestä. Teinit esitetään fiksuina, ajattelevina tyyppeinä, joiden ajatukset kuitenkin pyörivät usein vastakkaisessa sukupuolessa ja seksissä. 

4. Huumori. Suosikkini on Sana, joka laukoo vakavalla naamalla joitain parhaista sarjan sutkautuksista. Muutkin ovat kyllä hauskoja.

5. Sosiaalinen media. Sarjan hahmoilla on omat profiilit Instagramissa, jonne päivitetään kuvia silloin, kun sarja tulee. Skam on nettisarja, jonka jokainen jakso koostuu useasta eri osasta. Osat puolestaan sijoittuvat eri päiviin, ja ne julkaistaan kunakin päivänä (esimerkiksi keskiviikkopätkä julkaistaan keskiviikkona). Kokonainen jakso julkaistaan perjantaisin. Sarjan verkkosivuilla julkaistaan jaksojen lisäksi myös hahmojen tekstiviestikeskusteluja. Sarjaa mainostettiin yhtä tv-haastattelua lukuun ottamatta pelkästään somessa. Sarjan luoja Julie Andem on kertonut, että nuorten haluttiin löytävän sarja itse, ilman vanhempiaan. Tässä myös onnistuttiin, ja nuorten mukana vanhemmatkin alkoivat seurata sarjaa. 

Skamin kaksi ensimmäistä kautta löytyvät Yle Areenasta JA kolmas kausi ilmestyy sinne huomenna perjantaina! Parasta, olen odottanut sitä tässä nyt huimat, ömh, kaksi tai kolme viikkoa. Sarjan neljäs kausi ilmestyy Norjassa tänä keväänä. 

Kommentit (4)
 1. Esimerkiksi feministi-Noora

  Noorahan kirjoitettiin ulos feminismistään. Hän alistui miehen oikuille ja joutui toimimaan arvojaan vastaan. Hänen kehityksensä kaari kulki vahvasta kohti heikkoa ja valmiista kohti epävarmaa.

  Lopuksi Nuura (kahdella uuulla) kuitenkin uskalsi sanoa sanottavansa pojanroikaleelle. Siitä syntyi kiva jännite, yhteinen kasvutarina, tunne, että pari on pari, yhdessä luotu juttu, jossa kumpikin kasvoi.

  1. Hmm tarkoitatko tässä pojanroikaleella nyt siis Williamia vai Williamin veljeä? 

    

 2. Tosi hauska huomata miten Skam on nyt kerännyt huomiota ja suosiota myös Suomessa! Itse asun Ruotsissa ja täällä kyseinen sarja on ollut todella iso juttu koko syksyn ajan ja monet katsoi jaksoja jopa nrk:n sivuilta norjalaisilla teksteillä kun jäivät niin pahasti koukkuun! Itsekään en ihan siihen suurimpaan kohderyhmään kuulu, mutta hyvin iskee myös yliopisto-opiskelijaankin tämä sarja! Täysin samaa mieltä noista viidestä kohdasta, tekevät Skamista sekä ajankohtaisen ja nuoriin vetoavan että universaalin ja kaikkiin ikäluokkiin vetoavan sarjan, joka on samanaikaisesti viihdyttävä ja opettavainen! Lisäksi sarja tuntuu todella aidolta ja luonnolliselta ja on ihanaa vaihtelua jenkkisarjoihin super dramaattisine juonenkäänteineen. Kolmoskausi on kyllä ehdottomasti näkemisen arvoinen, itse ainakin pidin siitä todella paljon ja ajattelin katsoa kaikki kolme kautta tässä kevään aikana vielä kerran uudestaan neljättä kautta odotellessa! 

  1. Kiitos kivasta kommentista! 🙂

   Oon kans kuullut paljon hyvää kolmannesta kaudesta, yks kaveri on katsonut sitä YouTubesta enkunkielisillä teksteillä, kun jäi kans koukkuun 😀 Eli tiedän mitä teen huomenna, haha. Ja toi on ihan totta, että ihanaa vaihtelua jenkkisarjoihin. Helpompi samaistua hahmoihin, kun elämä ei ole koko ajan kamalaa draamaa. On ollu myös hauska huomata, että vaikka norjan kieli ei taivukaan, niin sarjaa katsomalla ruotsi on palautunut mieleen yllättävän hyvin. Eli sellainenkin hyöty tästä sarjasta on löytynyt 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *