Cosentyx ja antibiootit

Luulisi, että ohjeistus lääkitystä koskevissa asioissa olisi yksiselitteinen, että asia olisi joko näin tai niin, selkeästi ja väärinymmärtämättömästi.

Mutta eipä ole.

Minä  pistän nivel- ja ihopsoriaasikseni hoidoksi kerran viikossa 15 mg Metojectiä ja kerran kuukaudessa biologisen lääkkeen Cosentyxin. Metotrexaattia on kehoon tuupattu ensin tabletteina ja sitten piikkinä vuodesta 2006 ja biologiset tuotiin kehiin reilu vuosi sitten.
Alkuun ohjeistus lääkkeiden kanssa touhuamisesta olikin hyvin selkeä:
jos on infektio ja antibioottikuuri päällä, niin lääke tauolle. Piste.

Tutkimustuloksia ja kokemusta näiden lääkkeiden käytöstä tulee kuitenkin koko ajan lisää ja suositukset & ohjeet muuttuvat.
Niinpä kun viimeksi helmikuussa olin kontaktissa reumapolin kanssa sain kuulla ”turvatoimien” kevennyksestä vähän reilummalla kädellä.
Vuoden alusta ei täällä susirajalla enää tarvitse tauottaa sen enenpää biologista kuin metotreksaattiakaan avohoidossa määrätyn antibioottikuurin ajaksi.

Paino sanoissa ”täällä susirajalla” – tämä ohjeistus taitaa nimittäin olla voimassa vain täällä ja Jyväskylän alueella. Esim. Tampereella biologinen pitää tauottaa antibioottikuurin ajaksi. Tauotusohje annetaan myös monella muullakin paikkakunnalla, mutta meillä ja Jykyssä mennään näillä uusilla urilla.

Tästä ohjeiden eriävyydestä johtuen, oloni jäi kuitenkin hiukka epäileväiseksi, kun antibioottireseptiäni tuijottelin kanta.fi:stä.
Rohkeasti minä nyt kuurin aloitin ja seurailen olotilaani turhankin tarkkaavaisesti…huvittavaa asiassa on, että enhän mitä tiedä mitä tässä tarkkailla pitäisi? Kasvaako minulle sarvet otsaan tai kolmas silmä poskeen jos lääkitykset eivät yksiin käykään?
Saanko äkillisen sydän-/aivo-/keuhkoinfarktin ja sitten ruumiinavauksessa todetaan, että ”voi voi, yhteisvaikutus on tämän syy”.
Pääsen sitten lääkkeiden tuoteselosteihin sivuvaikutusosastoon, kohtaan alle 1 promillen todennäköisyydellä ilmenevä sivuvaikutus.

Vähän neuroottista?

Onneksi vielä tässä vaiheessa voin naureskellakin ajatuksilleni, mutta katsotaan ensi kuussa kun menen turvakokeisiin, onko maksani tai munuaiseni tai veriarvoni aivan päin prinkkalaa.

(Niin – noita turvakokeitakinhan on uusien suositusten mukaan harvennettu vuosittaisiksi entisen puolen vuoden sijaan).

On tämä jännää tämä oman terveytensä hoitaminen!

Kommentit (1)
  1. Antibioottikuurin yhteydessä biologinen lääke tauolle AINA.. Kovin on outo ohjeistus, jos antibiootit käsketään ottamaan ilman biologisen lääkkeen tauotusta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *