Hiromi Kawakami, Sensein salkku, arvostelu ja kirja-arvonta

Sivuja: 243
Ilmestyi suomeksi 2018
Japanin kielinen alkuteos: Sensei no kaban (20019
Suomentaja: Raisa Porrasmaa
Kustannus: S&S

Japanilainen kirjallisuus on minulle ennestään tuttua  lähinnä Haruki Murakamin kirjoista sekä  haiku- ja tankarunoista ja kun sain Kustantamo S&S:ltä arvostelukappaleen Hiromi Kawakamin Sensein salkusta, tartuin siihen innolla - on todella virkistävää lukea välillä kirjallisuutta, jonka kerronta liikkuu aivan eri sfääreissä kuin perus jenkki- ja skandidekkarit!

Sensein salkku on hurmaava kirja (Voisin ripotella tähän muutaman sydän-emojin, mutta tästä kirjasta puhuttaessa, se olisi lähinnä mautonta).

Neljääkymmentä lähentelevän Tsukikon elämä kulkee tasaista tahtia, hän käy töissä, asuu yksin ja viettää yksinäisiä iltojaan kantapaikassaan yksin juoden ja syöden, lähtee kotiin ja nukkuu yksin. Eräänä iltana baaritiskillä istuu hänen entinen lukion äidinkielenopettajansa, varmaankin kolmisenkymmentä vuotta vanhempi "Sensei" ja he viettävät illan vierekkäin syöden, juoden ja ajatuksia vaihtaen.
Tuon ensimmäisen tapaamisen jälkeen he törmäävät kantapaikan baaritiskillä uudestaan ja uudestaan, aina sattumalta, tietenkin. Taustalla Jokin nimeämätön odottaa tapahtumistaan, mutta onko välissä ja takana liikaa vuosia ja elämää ja edessä liian vähän?

Kirjan kerronta on höyhenenkeveää ja kivenraskasta samaan aikaan. Mieleeni nousi useasti Tommy Tabermannin runon sanat  "älä huuda, jos kuiskauskin rikkoisi kurkiaurat matkalla rinnasta rintaan, särkisi ikuiseksi aran astiamme".

Vaikka kertomus elää nykypäivän Japania, on se maailma niin kovin erilainen kuin oma nykypäivämme. Kirsikankukkien maassa kulkevien Tsusikon ja Sensein tarinan mukana pääsee tutustumaan moniin mielenkiintoisiin tapoihin, ruokiin, normeihin ja sielua kutkuttaa näiden kahden ihmisen kulku erillään, vierekkäin ja viimein yhdessä. Ainakin hetken.
Surumielinen, suunnattoman kaunis tarina. Erilainen rakkaustarina.

Tätä ei pidä lukea kiiressä tai ohimennen. Nopeasti se tulee luettua, mutta rauhassa ja syventyen.

Helmet lukuhaasteessa sijoitan tämän kohtaan 26. Kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt
 

Jos haluat itsellesi tämän saamani, nyt kertaalleen luetun, mutta hellästi käsitellyn arvostelukappaleen, niin kerro kommenteissa oletko koskaan syönyt edamamea, kimchiä tai sashimia ja mikäli olet, niin mitäs pidit? Oma suosikkini on ehdottomasti sashimi!

Arvon kirjan kommentin jättäneiden kesken sunnuntaina 21.1. kello 18.

Kommentit

smagardi
astu harhaan

Toi on muuten huomattava ilmiö, että suurimmassa osassa japanilaisia kirjoja jota olen lukenut, päähenkilö tekee useimmiten kaiken yksin tai hänellä on vain yhdestä kahteen ystävää. Länsimaisissa kirjoissa lähipiiri on aina suurempi.

Kimchi taitaa olla noista ainoa oikean elämän tuttu, mutten muista onko sitä koskaan ollut juuri siinä annoksessa, jonka olen valinnut (bongailen sitä siis aina silloin tällöin paikallisen gastropubin listoilta :D)

Tiia96 (Ei varmistettu)

En ole, uusi tuttavuus!

Marja-Liisa (Ei varmistettu)

Japani kiinnostaa kovasti, tämä kirjailija olisi uusi tuttavuus.

Mirkkunen (Ei varmistettu)

En ole syönyt noista mitään, mutta luen paljon japanilaista kirjallisuutta, vanhaa ja uutta!

Tuo "satunnaiset" kohtaamiset tuo mieleen Murakamin tuoreimman käännöksen, jonka nimeä en tähän hätään muista. Siinä kirjan kertoja joutuu punnitsemaan elämänsä tärkeimmät ihmissuhteet. Hyvin koskettava kirja ja teema tulee lähelle keskiäkäistä naista.

Mirkkunen (Ei varmistettu)

Rajasta etelään, auringosta länteen on kirjan nimi.

Suttastiina

Lukulistalle ehdottomasti, Murakami on ollut lemppareitani siitä saakka kun ekaa kertaa luin Norwegian wood-kirjan.

Maria.h (Ei varmistettu)

en ole :)

Tessa (Ei varmistettu)

En ole, mutta haluaisin maistaa!

Suttastiina

Hei muistakaa jättää sähköposti, että voiton sattuessa voin ottaa yhteyttä!

VMK (Ei varmistettu)

En ole näitä ruokia maistanut. Kirja kiinnostaa.

huhu (Ei varmistettu)

Kimchiä olen maistanut lisukkeena ja se oli ihan ok, muista en ole kuullutkaan. Japanilainen kirjallisuus kiinnostaa, siksi mukana arvonnassa.

AJAH (Ei varmistettu)

En ole syönyt japanilaista ruokaa, pitääpä ruveta tutustumaan. Kirjoista kyllä pidän.

Shaari (Ei varmistettu)

En ole maistanut, mutta voisin maistaa! :)

Lemonaed (Ei varmistettu)

Noista vain sashimia on tullut maistettua. Useamman vuoden takaisella reissulla Tokioon olin jo kasvissyöjä, mutta en kehdannut vaivata isäntäperhettä olemalla hankala (niille tuntui olevan käsittämätöntä jo se, että en halunnut syödä katkarapuja, joista en ole ikinä tykännyt), joten söin melko kiltisti fisuni. Kasvistempuraan ihastuin ja sitä edelleen kaipaan, vaan ei taida saada Oulusta...

Mukava, kun julkaistaan muutakin japanilaista nykykirjallisuutta, kuin pelkkää Murakamia. Viime vuonna luin Professorin ja taloudenhoitajan ja tykkäsin kovasti sen tunnelmasta. Enpä olisi arvannut, että matikasta ja baseballista kertova kirja voi olla niin mun makuun. :D

Suttastiina

Aivan! Matematiikka on ikuinen painajaiseni, mutta Professori ja taloudenhoitaja-kirjaa lukiessa heräsi jopa pieni kiinnostuksen poikanen sitä kohtaan!

Millako (Ei varmistettu)

Sain jokin aika sittten maistaa ystäväni tekemää kimchiä ja ihastuin niin, että nyt on itsellä jo toinen satsi tulossa :)!

Suttastiina

Onnittelut! Voitit kirjan - laitatko minulle sähköpostilla osoitteesi niin postitan sen mahdollisimman pikaisesti!

 

piusku (Ei varmistettu)

En ole maistanut, mutta kiinnostaa kovasti!

Sselma (Ei varmistettu)

En ole! :)

sikkuralla (Ei varmistettu)

Enpä ole :)

Tiivi (Ei varmistettu)

Kaikkia olen syönnyt.Edamame-papuja käytän säännöllisesti omassa ruuanlaitossani.
Kiinostava kirja:)

Suttastiina

Edamamet ei ihan hyppää oman lempiruokalistani kärkeen, mutta naposteleehan niitä silloin tällöin :)

Elise H. (Ei varmistettu)

Enpä ole kyllä maistanut mitään mainituista. Mukana arvonnassa! :)
netteri@gmail.com

Anne (Ei varmistettu)

Kimchi on ihanaa ja hyvää, surimi menettelee. Papuja en voi syödä, joten edamamet jätän muille. Voittokirjan kierrättaäisin pojalleni, joka on Japani-friikki. Hänellä on muuten sensei, jonka opissa on ollut vuosia, varmaan 10.

Saippuakauppias (Ei varmistettu)

Ei ole koskaan tullut maistettua. Mukana kiinnostavan kirjan arvonnassa. :)

Suttastiina

ARPAONNI (Arpojana RandomDr) SUOSI MILLAKO-NICKIÄ, Onnittelut ja hyviä lukuhetkiä!

Suttastiina

Odottelen voittajan yhteydenottoa tiistaiaamuun (23.1.) asti, sitten arvon kirjan uudestaan.

rere (Ei varmistettu) http://kirjavarasrere.blogspot.fi/

Olin vuosina 2005-2006 vaihto-oppilaana Japanissa. Rakastin elämää siellä ja maa, kulttuuri, ihmiset ja tietysti myös ruoka ovat olleet sydämessä sieltä asti. Joten ruokia on tullut maisteltua ja oikein herkullisia ovat. Pitää kyllä ehdottomasti päästä kokemaan tuo japanilainen tapa mennä syömään ja juomaan pieniin kojuihin aina työpäivän päätteeksi. Moista kulttuuria ei Suomessa samanlaisena ole. Harmillisen vähän tullut luettua kuitenkaan japanilaisia kirjailijoita, joten tämä kirja-arvonta kyllä kiinnostaa!

Suttastiina

Ekaksi voittajaksi arvottu ei ole ottanut yhteyttä, joten suoritimme uuden arvonnan tänä aamuna ja jiihaa, onneksi nyt natsasi osallistujaan, joka oli jättänyt sähköpostiosoitteensa!

Elise H.(netteri at gmail.com), laitan sulle viestiä! Onnea!

Kommentoi