Hiromi Kawakami, Sensein salkku, arvostelu ja kirja-arvonta

IMG_7447.JPGSivuja: 243
Ilmestyi suomeksi 2018
Japanin kielinen alkuteos: Sensei no kaban (20019
Suomentaja: Raisa Porrasmaa
Kustannus: S&S

Japanilainen kirjallisuus on minulle ennestään tuttua  lähinnä Haruki Murakamin kirjoista sekä  haiku- ja tankarunoista ja kun sain Kustantamo S&S:ltä arvostelukappaleen Hiromi Kawakamin Sensein salkusta, tartuin siihen innolla – on todella virkistävää lukea välillä kirjallisuutta, jonka kerronta liikkuu aivan eri sfääreissä kuin perus jenkki- ja skandidekkarit!

Sensein salkku on hurmaava kirja (Voisin ripotella tähän muutaman sydän-emojin, mutta tästä kirjasta puhuttaessa, se olisi lähinnä mautonta).

Neljääkymmentä lähentelevän Tsukikon elämä kulkee tasaista tahtia, hän käy töissä, asuu yksin ja viettää yksinäisiä iltojaan kantapaikassaan yksin juoden ja syöden, lähtee kotiin ja nukkuu yksin. Eräänä iltana baaritiskillä istuu hänen entinen lukion äidinkielenopettajansa, varmaankin kolmisenkymmentä vuotta vanhempi ”Sensei” ja he viettävät illan vierekkäin syöden, juoden ja ajatuksia vaihtaen.
Tuon ensimmäisen tapaamisen jälkeen he törmäävät kantapaikan baaritiskillä uudestaan ja uudestaan, aina sattumalta, tietenkin. Taustalla Jokin nimeämätön odottaa tapahtumistaan, mutta onko välissä ja takana liikaa vuosia ja elämää ja edessä liian vähän?

Kirjan kerronta on höyhenenkeveää ja kivenraskasta samaan aikaan. Mieleeni nousi useasti Tommy Tabermannin runon sanat  ”älä huuda, jos kuiskauskin rikkoisi kurkiaurat matkalla rinnasta rintaan, särkisi ikuiseksi aran astiamme”.

Vaikka kertomus elää nykypäivän Japania, on se maailma niin kovin erilainen kuin oma nykypäivämme. Kirsikankukkien maassa kulkevien Tsusikon ja Sensein tarinan mukana pääsee tutustumaan moniin mielenkiintoisiin tapoihin, ruokiin, normeihin ja sielua kutkuttaa näiden kahden ihmisen kulku erillään, vierekkäin ja viimein yhdessä. Ainakin hetken.
Surumielinen, suunnattoman kaunis tarina. Erilainen rakkaustarina.

Tätä ei pidä lukea kiiressä tai ohimennen. Nopeasti se tulee luettua, mutta rauhassa ja syventyen.

Helmet lukuhaasteessa sijoitan tämän kohtaan 26. Kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt
 

Jos haluat itsellesi tämän saamani, nyt kertaalleen luetun, mutta hellästi käsitellyn arvostelukappaleen, niin kerro kommenteissa oletko koskaan syönyt edamamea, kimchiä tai sashimia ja mikäli olet, niin mitäs pidit? Oma suosikkini on ehdottomasti sashimi!

Arvon kirjan kommentin jättäneiden kesken sunnuntaina 21.1. kello 18.

kulttuuri suosittelen kirjat
Kommentit (29)
  1. Ekaksi voittajaksi arvottu ei ole ottanut yhteyttä, joten suoritimme uuden arvonnan tänä aamuna ja jiihaa, onneksi nyt natsasi osallistujaan, joka oli jättänyt sähköpostiosoitteensa!

    Elise H.(netteri at gmail.com), laitan sulle viestiä! Onnea!

  2. Olin vuosina 2005-2006 vaihto-oppilaana Japanissa. Rakastin elämää siellä ja maa, kulttuuri, ihmiset ja tietysti myös ruoka ovat olleet sydämessä sieltä asti. Joten ruokia on tullut maisteltua ja oikein herkullisia ovat. Pitää kyllä ehdottomasti päästä kokemaan tuo japanilainen tapa mennä syömään ja juomaan pieniin kojuihin aina työpäivän päätteeksi. Moista kulttuuria ei Suomessa samanlaisena ole. Harmillisen vähän tullut luettua kuitenkaan japanilaisia kirjailijoita, joten tämä kirja-arvonta kyllä kiinnostaa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *