Ilona Tuominen: Ja jollen sinua saa


Isoäidin, Aada-Mamman, kuoltua Riia Haapakorpi ei isommin suruaan levittele perhepiirin ulkopuolelle vaan uppoutuu opettajantyöhönsä ja treeni- ja lenkkeilyrutiineihinsa. Eräänä iltana kotimatkalla treeneistä hänet pysäyttää pariskunta, joka ihmettelee löytämiään tahroja, ovatko ne mahdollisesti verta?
Riia seuraa tahrojen jälkiä ja löytää ison urheilukassin, josta raotettaessa tuijottaa vastaan kuolleen naisen siniset silmät.

Urheilukassista ei löydy kokonaista naista, vaikka uhri tunnistetaankin. Pian löytyy toinen paloittelumurhan uhri ja Riia saa kotiovelleen postipaketin, mistä löytyy toisen naisen pää.

Alkuun todistajana poliisien tutkimuksiin mukaan päätynyt Riia tuntuu kietoutuneen murhien maailmaan muutenkin. Julmat tapahtumat nostavat mieleen äidin kuoleman lapsuudesta, parhaan ystävän joutumisen väkivallan uhriksi ja viimeisimpänä tapahtuneen isoäidin kuoleman. Kaikista näistä Riia tuntee syyllisyyttä ja päättääkin että tällä kertaa hän ei pakene pelkoon tai välinpitämättömyyteen vaan tekee parhaansa selvittääkseen tyttöjen kohtalot.

Ja jotenkin kaikki tuntuu liittyvän Riiaan, hänen äitiinsä ja varsinkin Riian Aada-mammaan. Kaikki kadonneet naiset muistuttavat Riiaa tai pikemminkin hänen kaimaansa Aada-mammaa. Onko Riiakin vaarassa vai miksi murhaaja toimittaa surmattujen naisten päitä Riialle?

Trilleri etenee notkeasti ja tarina pysyy kutkuttavasti kasassa. Niin hassulta kuin kommentti kuulostaakin (ja yhtään suomalaista kirjallisuutta mollaamatta!), kerronta ja juoni ei, vaikka Turkuun sijoittuukin, ole yhtään suomalaisen oloinen. Tapahtumat, juonen kuviot ja vähän myös henkilötkään eivät ole perinteisiä suomalaisia jopa siihen pisteeseen, että varsinkin lopussa vauhdikkaat käänteet tuntuvat hiukkasen epäuskottavilta kotimaahamme sijoittuakseen.

En kerro sen tarkemmin perusteita tuolle epäuskottavuudelle ja miksi se tuo liikaa mieleen erään tietyn ”klassikon”, etten paljastaisi liikaa spoilereita, mutta  Ja jollen sinua saa on koukuttava lukukokemus ja Tuominen kyllä osaa genrensä!

Rakkaus, etenkin torjuttu sellainen voi muotoutua varsin sairaisiin muotoihin. Luettuasi tämän kirjan mietit  tätä kun seuraavalla kerralla torjut innokkaan kosijan…

Ilona Tuominen: Ja jollen sinua saa
333 sivua
Bazar kustannus

 

Kiitos Bazar-kustannukselle kirjasta!

Kommentit (2)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *