Lääkäriromaanien pääsiäinen: Nina Lykken Kohonnut riski ja Adam Kayn Kolme yövuoroa jouluun on

Pyhinä lukemissani kirjoissa molemmissa oli päähenkilönä lääkäri, mutta siihenpä yhteneväisyydet sitten jäivätkin. Adam Kayn Kolme yövuoroa jouluun on, tuli yhdistettynä sekä kuunneltua että luettua. Huonounisina öinä kuuntelin sitä pätkiä ja päivällä sitten tarkoin unihuurut  tekstistä pois.
Adam Kay on koomikko/kirjailija ja entisessä elämässään lääkäri, joka on kirjoittanut kokemuksistaan lääkärinä kaksi kirjaa ”kohta voi vähän kirpaista” ja tämän ”Kolme yövuoroa jouluun on”.
Lääkäripäivinään Adam työskenteli putkeen seitsemän joulua ja näiden joulujen kokemuksista kirja koostuukin. Mukana on hauskoja, mutta myös rankkoja hetkiä päivystyksen tiimellyksestä ja kerronta on jotenkin vanhanaikaista, silti sujuvaa ja miellyttävää lukea.
Kevyt välipala keväiseen päivään.

Adam Kay: Kolme yövuoroa jouluun on (Twas a night befor christmas)
Kääntäjä Ari Jaatinen
Kustantaja: Art House

Mustan humoristiseksi mainittu Nina Lykken Kohonnut riski ei huumoripuolella aivan yltänyt odotuksiini, huumoriosuudet kun koostuivat enimmäkseen päähenkilö, yleislääkäri Elinin vastaanoton tilanteista, jotka kirjassa olivat enemmänkin sivuherkkuina. Toki juurikin tuosta arkityön suorittamisen muuttumisesta peilautui myös Elinin kasassa pysyminen ja itsensä kannattelu sekä huomiot ja kritiikki nykypäivän todellisista tai kuvitelluista vaivoista ja sairauksista.

Keski-ikäisen Elin asuu puolisonsa Akselin kanssa  muinoin boheemiksi mainitulla asuinalueella, mutta vuodet ovat tehneet tehtävänsä ja  Elinin tehdessä töitä ja hoitaessa kotia Akseli hiihtää kesät-talvet.

Huomaamattaan tai ehkä sittenkin tarkoituksella, saadakseen piristystä elämäänsä,  Elin ajautuu suhteeseen Facebookista löytämänsä ensirakkautensa kanssa ja kun Akseli saa asian vuoden jälkeen selville, joutuu Elin muuttamaan pois kotoaan.

Elin asustaa siis  vastaanotollaan, alkaa menettää hermojaan loppumattomassa potilasvirrassa vastaan tuleviin asiakkaisiin, jotka eivät loppujen lopuksi tee mitään tilanteensa parantamiseksi  ja samalla Elin pohtii elämäänsä.
Pääsevätkö he Akselin kanssa pettämisestä yli, jatkuuko suhde Björnin kanssa vai jatkaako Björn tahollaan omaa avioliittoaan? Mitä mieltä on Tore, vastaanottohuoneen nurkassa seisova muovinen luuranko, kenen kanssa Elin keskustelee päivin ja öin.

Hajoaako pää vai avioliitto?

Nina Lykke: Kohonnut riski (Full spredning)
Kääntäjä: Leena Taavitsainen-Petäjä
285 sivua
Kustantaja Gummerus
(Kirja saatu Gummerus-kustannukselta. Kiitos!)

Kommentit (3)
  1. Mun mielestä Kolme yötä jouluun ei yltänyt samalle tasolle kuin tekijän ensimmäinen. Tuon toisen otan seuraavaksi kuunteluun, kiitos vinkistä.

  2. Molemmat ois lukulistalla.. ku vaan joutais.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *